Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Да въведем ДДС върху предизборните обещания
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:46 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща
Йори
07 Мар 2005 09:47
Мнения: 2,656
От: Bulgaria
Първо - като ме цитирате, поне не ми бъркайте името, защото бъркате и смисъла му. Ако в живота човек получава името си, във Форума той си го избира и му предава определено значение. Не съм Група интелектуалци, а Група интИликтуалци.
Второ - като ми печатате един полуинтИлигентен постинг, замислете се защо съм 3 дена в карцера за един значително по-интелигентен и остроумен такъв. По мое мнение. Което вероятно се различава от мнението на Бот, след като го е изтрил и в резултат съм баннат.
Харесва ми, че модераторът е безпристрастен и с еднакво отношение към всички. Не ми харесва, че ме наказва заради различното си от моето усещане за остроумие и такт.
Вероятно проблемът е мой.

Сега нещо по темата:

Предизборните предложения на НДСВ (и БСП) са лицемерни и несъстоятелни
Красен Станчев, Мартин Димитров, Институт за пазарна икономика*
6 март 2005

В тези предложения става дума за подходи към проблеми на стопанството и благосъстоянието, които не са нито перспективни, нито приложими, нито полезни.

От гледна точка на морала

И в двата случая имаме работа с умишлено предизборно лицемерие. То може да бъде определено като съзнателна заблуда на избирателите, за да се съгласят те да бъдат управлявани.

Такова поведение не е порядъчно в нормалния етичен смисъл на думата. Но предизборното лицемерие е донякъде нормално и традиционно, с него наблюдателите на политическия живот в страната са свикнали.

По време на обединяването на опозицията за недоверие към правителството, общият мотив бе, че то "не управлява в полза на хората". НДСВ и премиерът трябваше да реагират. И те реагират със същите послания, които имаха през 2001 г.

БСП се почувства изпреварена в популизма. Не е важно, че тази партия обещава повече, съществено е, че лицемерието може да смени реториката. През последните две години общественото обсъждане на стопанската и данъчната политика се характеризираше с разумност и наченки на пресмятането на ползи и разходи. В резултат:

бяха намалени преките данъци,
започна разговор за реформа на пенсионното дело към фондонабиращи схеми и разширяване на частния сегмент,
появиха се не само експертни, но вече и политически разсъждения, започна дискусия за намаляване на осигуровките, на косвените данъци и квази-данъците;
за квази-данъците има вече няколко инициативи, една от тях - законът за ограничаване на административния контрол - дори започна да се прилага.

Изглежда, че през седмицата тези политически начинания бяха напълно отречени.

Идеите на НДСВ и БСП: повече преразпределение

Мерките на НДСВ (и БСП) могат да бъдат поставени под общия знаменател - повече преразпределение. Казано по друг начин, посланието на мерките е, че ще се вземе от производителната част на обществото и ще се даде на непроизводителната. Нито едно от предложенията дори косвено не предполага подобряване на средата за бизнес, а единствено се говори за повече държавна намеса. При това положение не е учудващо, че от БСП припознаха като свои идеи много от направените предложения и започна активен дебат за това, кой всъщност е истинският автор.

Въпреки че въпросните мерки засягат значителен период 2005-2009 г. в тях не се говори за реформиране на проблемни системи като образователна, пенсионна и здравна.

За какво става въпрос по-конкретно:

1. Специален фонд, който да подкрепи пенсионната система със средства от излишъка, приходи от приватизацията и лицензионни такси. Според информацията от медиите този фонд ще се използва за граждани, които не са натрупали необходимите точки (години и стаж) за пенсиониране.

Подобен фонд ще създаде стимули хората да работят по-малко при наличие на улеснена процедура за пенсиониране. Разбира се, това ще бъде за сметка на тези от обществото, които работят и създават доход. От тях ще се вземе, за да се даде на другите. Тази мярка няма да реши проблемите пред пенсионната система. Както е ставало и преди въпрос в коментарите на ИПИ, е необходима дълбока реформа и преход от разходо-покривна към частна пенсионна система. Създаването на този фонд единствено ще увеличи "невидимото" преразпределение към НОИ от бюджета, но това няма да стабилизира системата.

2. НДСВ ще подпомага младите семейства с едно или две деца в погасяването на кредити. Помощите ще бъдат между 200 и 500 лв.

"Младите", а и "старите" семейства в България плащат огромни данъци и осигуровки. Именно по тази причина миналата година имаше значителен бюджетен излишък, който се очаква да се повтори и през тази година. Ако правителството иска да помогне на хората в България (били те "млади или стари" най-логичното нещо, което може да направи е да намали данъците, като примерно въведе плосък данък от 10% за всички преки налози. Иначе, за да се отпуснат тези помощи, то тези средства трябва да се вземат от друга група в обществото.

3. Държавата ще изплаща в продължение на година добавки към заплатата на социално слаби, които сами са си намерили работа.

Създаването на среда, която да стимулира търсенето на работа и полагането на труд, действително е важна задача. Програмата "От социални помощи към заетост" по-скоро отклони трудов ресурс от бизнеса към ниско производителни дейности. Шансовете на социално слаби хора, които в общия случай са ниско производителни, да си намерят работа, зависят както от тяхната мотивация да полагат труд, така и от търсенето на пазара. Увеличаването на минималната работна заплата от 120 лв. на 150 лв. увеличи разхода на работодателите да наемат ниско производителни работници, с което намали шансовете им за заетост. При това положение дори и да се предвиждат добавки към заплатата, ако търсенето на такива работници е намаляло, то те трудно ще си намерят работа.

Ако вместо да предлага добавки към заплатите, правителството намали общите данъци, ще се създадат условия за по-висока бизнес-активност и съответно търсене на работна сила (включително ниско производителни работници), което действително ще помогне на тези хора да си намерят работа.

4. Детски надбавки за всички деца, раздаване на топло мляко и закуска за младите ученици, безплатни учебници и превоз за деца в отдалечени селища.

Тези мерки имат най-вече популистки характер. Доколкото са най-вече свързани с образованието е интересен въпросът - защо правителството спря да говори за въвеждането на ваучерната система в образованието (финансирането на училищата и университетите ще следва от записванията на учениците и студентите). Известно е, че образователната система не функционира добре, а в мерките на правителството за периода 2005-2009 г. не се говори за значими реформи, които да подобрят функционирането й.

Несъстоятелност, глупост и откровена вредност

Във въпросните предложения изпъква тяхната несъстоятелност, за да не кажа глупост и откровена вредност.

Основанията за това твърдения са поне седем.

1. Пенсионерите не са най-ощетеното съсловие. Техните доходи от държавни пенсии растат по-бързо от реалните заплати. Впрочем, долната таблица показва, че според официалната статистика те просто не растат.Заплати/година 2000 2001 2002 2003 2004

В Евро (на година) 1 373
1 487
1 584
1 699
1 801

Реална заплата (динамика, %) -
0, 9
0, 7
4, 8
0, 1


Скръбно е, но е житейски факт, че перспективата (бъдещето) е достояние на по-младите поколения, които са гръбнакът на създаването на благосъстояние. Няма начин да се създава богатство чрез отдих, пък бил той и заслужен. Дори кражбата изисква усилие.

2. По-ощетени от пенсионерите в сегашната и обещаваната система на преразпределение са:
а) работниците - чрез преки и непреки данъци и чрез осигуровки за здравната каса и НОИ правителството им изземва малко над 40% от дохода;
б) самонаетите и предприемачите - от тях правителството, ако се спазват всички законови предписания, би трябвало за събира около 53-55% от дохода (при отчитане на намалените преки данъци).

3. Тези две групи - работещите в частния сектор и несубсидираните държавни предприятия, съставляват около една трета от възрастното население. С техните средства правителството издържа себе си, безработните, пенсионерите, децата и хората в дълбока нужда (с увреждания и пр.) - общо около 65% от населението над 15 години. Тази една трета от население поддържа и своите роднини и познати, чрез съществуващата традиция на вътрешно-семейно преразпределение. Правителствените трансфери за "социални плащания" в момента са 2 900 лева на един представител на това малцинство, ако към тях се добавят и субсидиите - сумата е около 3 150 лева, а ако към тях се добавят и квази-данъците (т.е. данъка време, плащанията за работа с държавата и пропуснатите ползи поради административна неефективност), всеки от тези хора вероятно плаща в пари и натура около 4 000 лева на правителството всяка година.

4. При нормално физическо и психическо здраве всеки може да си представи следните две имагинерни, но все пак близки до действителността стечения на обстоятелствата.
А) "Аз" харча свои пари за свои и чужди нужди - затова внимавам.
Б) "Аз" харча "Ваши" пари за чужди нужди - затова "мен" по-малко ме интересува колко, за кого и как харча. Границата на "моята" незаинтересованост е количеството пари, което "Вие" сте "ми" предоставили да харча.

Правителството - и предишното, и настоящето, и НДСВ, и БСП, и СДС, и т.н., в предизборна ситуация се опитват да убедят обществото, че положението "Б" е, първо, изгодно за всички и, второ - увеличава общото благосъстояние.

5. Част от облагите, щели да бъдат финансирани с приходите в бюджета от държавни такси. Това твърдение разкрива едно заложено в замисъла на НДСВ противоречие: правителството вярва, че колкото повече се пречи и облага стопанството с данъци и квази-данъци, толкова повече ще има за раздаване, това е така, но само докато има какво да се облага. Може би има смисъл да се напомни, че тази философия е точно обратната на многократно заявеното намерение за намаляване на пречките пред бизнеса, за поевтиняване на правителствените услуги, за намаляване на бюрокрацията и въвеждане на съвременни технологии в държавното управление.

6. Идеята за подкрепа на пенсионната система чрез бюджетни излишъци, фискален резерв и приходи от приватизация без тя да е реформирана е също толкова противоречиво и спорно упражнение. То се основава на идеята, че с повече облагане на произвеждащата част от икономиката, ще се произвежда повече по-дълго време.

7. Ако всичко изброено в предложенията НДСВ и БСП (и т.н.) се вземе на сериозно, ще се окаже, че фактически се обещава превръщане фиска (държавния бюджет) в кредитор на потреблението. Това означава:
а) изземване на функции от банките;
б) връщане към методите на "управление на доходите" от периода 1994-1997 година и подобно на тогава противоречие между политиката на БНБ и правителството;
в) търсене на нови субекти на облагане;
г) риск от неконтролирано увеличаване на дефицита и като цяло - за системата на фиксиран валутен курс и валутен съвет.

* Заглавието е на Mediapool

Manrico
07 Мар 2005 10:13
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Наистина някак си не върви да отпечатваш в хартиеното си издание мнение на баннат форумец. ИМХО, или не го печаташ, или като хонорар за цитирането му опрощаваш наказанието.
Harvey Pekar
07 Мар 2005 10:26
Мнения: 573
От: Bulgaria
оунъра на пропъртито прави с него квото си иска... що си давате интилекшуъл гуудитата на газетата... пичатайти блогуви и рифървайти...
kaily
07 Мар 2005 10:57
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
КОМЮНИКЕ
Днес, 03.03. 2005г представители на форума се събрахме и проведохме петчасова дискусия, в резултат на която се обединихме върху следното:
----Общата ни цел е връщане на реалното представителство на гражданите в органите на управление на държавата.
----Създаване на свободна, сигурна и спокойна среда за живот на българите.
----Създаване на благоприятни условия за развитие на предприемаческия дух чрез премахване на многобройните административни пречки и разрешителни режими.
----Осигуряване на равни права и еднакви задължения за всички български граждани.
----Считаме за особено важно приоритет на държавата да бъде здравата, образована и благоденстваща нация.
*
*
За изпълнение на горното решихме да инициираме създаването на политическа партия, както и да подкрепим и участваме в създаването на гражданска структура, а така също да използваме съществуващите вече граждански структури.

bot
07 Мар 2005 11:30
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
За да бъда напълно безпристрастен, то трябва да изтрия всички мнения досега освен първото. Сетете се сами защо.
Йори, не беше редно в най-сюблимния момент да тръгнете да упражнявате остроумието (направихте го няколко пъти) си върху Кайли (обединението). От това се ръководех при санкцията. А триенето не беше проява на смелост, а на незнание, спрямо вас няма как да бъда напълно обективен. Признавам си.
Mitnicharъ
07 Мар 2005 11:36
Мнения: 6,877
От: Bulgaria
Ами нека ти спестим усилията и драгоценното работно време, тогава. Аз се самоизтрих - постингите ми бяха без смисъл...
kaily
07 Мар 2005 12:15
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Аз само давам нещо като алтернатива на ония предизборни обещания.
Щото то иначе техните обещания толкова си приличат, че няма как да бъдат отличени едно от друго.
Така навремето като трябваше да вземам изпит по история на БКП-то, много се почесвах как да отделя един конгрес от друг и една права априлска линия от друга, че да имам сламки да се закача и да кажа барем нещо различно на изпита.
И тия сега същите. Щото немат грам визия, се борят сами със себе си и вкупом срещу вятърни мелници.
Впрочем след изпита се оказа, че съм говорила все пак за един друг пленум, а не за тоя от въпроса. Ма доцентката така и не разбра.
И изкарах.
Няма ли кой да акцентира на производството, а не на разпределението? Едно кило въздух ще разпределим, както следва.
Другите ще разпределят две кила въздух.
барем некой да се сети да разпределя слънчевата светлина-ем безплатна, ем неограничена, ем сега е на свободно ползване и требе се приватизира.
Azia
07 Мар 2005 12:20
Мнения: 1,115
От: Italy
Значи, Уеднаквяването на мненията да се извършва не само във формален ред но и в съществен!
kaily
07 Мар 2005 12:24
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Ех, Йори, Йори, а аз те харесвах и под двете ти ипостаси.
Кое ти беше смешно всъшност?
Или просто спортна злоба?
bgeconomist
07 Мар 2005 12:33
Мнения: 5
От: Bulgaria
Прав си, Митничар. И аз се самоизтрих.
Иначе получих и прочетох отговора ти. Радвам се, че си на моето мнение.
Распутин
07 Мар 2005 13:01
Мнения: 2,269
От: Hungary
бот тука си задминал себе си. така представените (СЛЕД ТВОЯТА НАМЕСА) мнения под темата представляват бръщолевене на идиоти. ти имаш ли супервайзер? дай му тука координатите. да се научиш как се служба служи. айде сега и мене ме отрежи


не съм се намесвал в мненията по тази дискусия. обърнете се с претенциите си към авторите им.

Редактирано от - bot на 07/3/2005 г/ 13:37:40

Azia
07 Мар 2005 13:08
Мнения: 1,115
От: Italy
Не, той като че ли си получава директивите директно от цк на бкп.
Распутин
07 Мар 2005 13:19
Мнения: 2,269
От: Hungary
и един съвет. режи я кайли като кисела краставица, като чолака. от такива като нея полза никаква. няма грам прагмтизъм и смисъл във всичко, с което залива форумите. с извинение, говори като луда.
алтернатива по дефиниция е нещо, което е обратно на друго нещо. не може да има 2 алтернативи, нещо е или + или -, или да или не, или 0 или 1 и т.н. иначе втората алтернатива щеше да е идентична на първото нещо.
всичките 300+ партии обещават все същото. алтернатива би било да обещаеш че всички ще станат по-зле, ще получават по-малко при повече труд, ще се възцари несправедливост на всички нива и т.н. т.е. на празни обещания алтернатива няма. освен ако не черпиш вдъхновение от третото око. като ония смахнати врачки по кабеларките. ма и на тех има идиоти да им се ловят.
гледайте да не превърнете форума си в трибуна на "политици" като кире либерало или лидерката на "български орел" . от тех до кайли разликата е незначителна. само дето последната малко поназнайва български език
Silvarr
07 Мар 2005 13:23
Мнения: 54
От: Bulgaria
Нормално е всички да овещават.Ненормално е да им се вярва.
Йори
07 Мар 2005 13:40
Мнения: 2,656
От: Bulgaria
Много е тъпо да обясняваш виц на някой, който не го разбира по твоя начин. На всичко отгоре не си и спомням точно изтрития постинг, но помня, че нямаше лошо отношение към Кайли и партията, а към обясненията на Бот за нуждата от Артиста и репликите му към БГидиота в дебата.
Тезата на Бот беше, че постингите на Артиста са необходими на новосъздаващото се сформирование, защото го подготвят за това, което ще му бъде задавано като въпроси и подмятано като забележки в истинския живот.
И аз репликирах Бот, че той явно възприема Артиста като противогрипна ваксина, която подготвя организма за болеста. И развих тезата с предбрачния секс, който по същата логика е полезен, защото подготвя организма за брака.
И в желанието си да защитя Кайли и компания попитах, дали дозата (Артист) е премерена, защото ако се прекали, понякога ефекта е обратен и организма може да се откаже от брак, а сформированието - от сформиране.
По моята си глупава логика аз защитих Кайли и ко., а по логиката на Бот - той е защитил Кайли, като ме е изтрил.
И сега, защо пиша всички тези обяснения. Първо, защото вероятно едно съм искал, а друго е излязло на екрана. Но никого не съм обидил, поради което съм наказан или за проявен лош вкус или за неудачна намеса в чужд разговор. Което вероятно е според правилата, но не знам дали е в съзвучие с Духа на Форума. Различната преценка и усещане не трябва да е присъда.
И второ - защото харесвам много и Артиста, и Бот, и Кайли и Митничаря и всички, с които живота ме е сблъскал на една маса в борба за последната маслинка в салатата. Не призовавам да живеем дружно, но взаимното уважение допуска различни усещания и преценки. Когато са поднесени интелигентно и остроумно като Артиста - добре, когато са основа за някакво действие като Кайли - добре, когато са с желание за установяване на Правила като Бот - още по-добре. Приемам ги и се опитвам да ги разбера. Доколкото ми стигат силите и времето.
Както и да е, Групата интиликтуалци си отиде, неразбрана от обществото.
Така и се пада. И на мен вече ми досаждаше.


Извинявам се, разбрал съм ви абсолютно погрешно и съм реагирал според моето виждане на ситуацията (както аз съм я преценил, -да не се ле допълнително масло в огъня). Но все пак заради това съществува рубрика "Помощ" и е даден имейла на модератора, за да могат да се изясняват такива недоразумения. Например, Steppenwolf тогава веднага ми написа гневно писмо, в което му описах мотивите си при изтриване на неговото мнение, и смятам, че този вариант за изясняване е бил по-удачен. И е разбрал от какво съм се ръководил без значение дали се е съгласил или не.Редактирано от - bot на 07/3/2005 г/ 14:05:53

kaily
07 Мар 2005 13:42
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Распутин, и 160 КИ да имаш, злобата го изяжда целио.
По тая логика и по твойта дефиниция алтернативното на умен е злобен.
А елементарното мислене почва от неспособността да се различават нюансите и свеждане на света до черно и бяло.
И алтернативата на разпределение е производство. А не неразпределяне.
bgeconomist
07 Мар 2005 13:54
Мнения: 5
От: Bulgaria
Никога не съм се борил за последната маслинка! Само за последната гъбка.
hamer
07 Мар 2005 13:57
Мнения: 10,867
От: Bulgaria
Със сигурност не му е тука мястото, но все пак ще рискувам да попитам Ако причините за въвеждането на модератор и разделяне на Форума са били онователни, защо ми се струва, че модерирането е някак си хаотично и сякаш доста субективно и всъщност не постига целите си. Дори напротив - увеличават се засегнатите и обидени Форумци, които досега не са давали поводи да бъдат санкционирани. Всъщност модерирането в отделни случаи направо си е цензура, но неясно в името на кого и на какво.
Тъй като знам, че не тук е мястото на това, което написах, предварително заявявам, че няма да се засегна, ако бъда изтрит.

Распутин
07 Мар 2005 14:00
Мнения: 2,269
От: Hungary
чакайте сега, има ли изтрити постинги и от кого ако -да? ако не са от бота, моите извинения. изглежда съм идиот щото като чета отгоре надолу а и обратно нещо не схващам смисъла ...
кайли, намери си друга публика, мене ме остави на мира, че пак ша сгазя лука.

казах ви вече, че не съм трил мнения специално под тази дискусия.


вече се извиних по-горе
тогава обаче какво? автоцензура? това ми заприличва на онзи момент от "ну пагади" в който вълка си измъкна джобовете с хастара навънка и се поклони доземи само при вида на милиционеската кола, която дори и не спря, а само минаваше покрай него.


Не мога да съдя за мотивите в постъпките на всеки, а и не ми е работа :-) . Щом са преценили да се самоцензурират, тяхна си работа... наистина мненията не бяха по темата, но ще я оставя така за тестови цели. Кой какви мимики ще прави при преминаването на милиционерската кола е предмет на лична преценка, стига да не цапа паважа.

Редактирано от - bot на 07/3/2005 г/ 14:43:50

Mrx++
07 Мар 2005 14:01
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
Няма да закачате и режите Кайли
Аз много си и харесвам писанията. И горното за изпита тоже.
Само не разбрах къде точно се е почесвала, ама нейсе.
Готов съм да вляза в партията и и да и се подчинявам на демократичния и централизъм.
Mrx++
07 Мар 2005 14:04
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
Абе стига сте се занимавали с модератора бе.
Като ви отрежат пишете друго и т.н.
Чак пък такава велика мисъл няма да изтърве Форума.
Модераторът си гледа работата, ние си пишем и земното кълбо се върти.
Добави мнение   Мнения:46 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща