Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Призоваването - най-тежкият проблем на съдебната система
Добави мнение   Мнения:12 1
kaily
07 Мар 2005 23:01
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Божеееее, боже
ниското заплащане на призовкарите дават възможност делата да се точат с години.
Решихме и проблемите на съдебната система най-накрая.
Бе това не са нормални хора, това са тотални олигофрени.
Калки
07 Мар 2005 23:26
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
Кои, призовкарите ли ?
anacephal
08 Мар 2005 01:46
Мнения: 3,134
От: Bulgaria
"заради липсата на определен свидетел напълно
невинен човек може да бъде признат за виновен,
а престъпник - да се измъкне безнаказано."
Една система, при която заради липса на свидетел невинен може да бъде признат за виновен, трябва да бъде незабавно демонтирана и създателите и - линчувани! Защото горната хипотеза може да се осъществи (в нормален съд) само при наличието на лъжесвидел, което очевидно е много по-големият проблем от липсата на свидетел!
СветлоПиво
08 Мар 2005 02:38
Мнения: 8,839
От: Canada
Има нещо гнило. Две статии за призовкари. Явно Симо-олигофрена е спретнал някаква изненада.....
paragraph39
08 Мар 2005 02:42
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
ANACEPHAL,
ТАКА Е! Абсолютно си прав!
Колкото до призоваването и призовките...
ИМА начин да се решат поне 50% от проблемите!
И друг път съм го поставял този въпрос тук /и НЕ само тук!/:
призовките да се връчват в ДВА екземпляра- един за призоваваното лице, а втори- за АДВОКАТА му! Щом адвокатът е представител на някого, значи е достотъчно да бъде уведомен този Представител и да се счита, че е уведомен и Представляваният! А, поне засега, българските адвокати имат ПОСТОЯННИ и известни адреси на адвокатските им кантори, нали!!!
Devil
08 Мар 2005 10:28
Мнения: 3,559
От: Bulgaria
Първо - поздравления за статията. Призоваването е само един от многото проблеми на съдебната система, които дебилният министър на правосъдието отказва да види и реши. Предлагам на авторите следващата статия да е за отлагането на делата от съдиите. Голяма част от българските съдии са развили една виртуозност в намирането на поводи за отлагане на делата вместо да е обратното - да ги решават бързо и експедитивно.
Второ - проблемът с призоваването може бързо и лесно да бъде решен като се поучим от чуждия опит. В САЩ например призовката може да бъде връчена от всяко едно лице навършило 18 години, което не е страна по делото или близък роднина на страната. Призовката може да бъде връчена на всяко едно място - на тротоара, в офиса, в къщи, на вилата или в хотела, стига да е на територията на страната респ. щата, в който е делото. Има и специални платени призовкари, които ако можеш да си го позволиш връчват призовката. Твой избор е, дали да помолиш приятел да я връчи или да си платиш солидна сума на професйонален призовкар. Отказ от получаване се удостоверява от двама свидетели и се счита за връчена. Призовката се връчва само веднъж, както разбирам е станало вече и в България. За по тежките случаи, като например прибиране на Ферарито или яхтата, присъдени след развода, се ползват и специални много скъпо платени "ловци на глави". Те макар и легализирани често действат на ръба на закона. В САЩ много рядко може да има страна без адвокат. Наличието на адвокатаи от двете страни или на адвокат и прокурор решава проблема с призоваването и връчването на книжа в процеса. Това е така, защото всички практикуващи юристи в САЩ са стриктно отговорни по законите за професионална етика и професионални задължения към клиента, противната страна, съдът и адвокатската професия. Никой юрист не може да си позволи лукса на нелоялно и некоректно поведение под заплахата да бъдат отнети професионалните му права. Все пак правосъдие в САЩ има само и дотолкова, доколкото можеш да си го заплатиш.
Трето - леки приятелски забележки към авторите относно термините. В наказателния процес съдът не съди от името на държавата, а от името на съда. В наказателния процес държавата - това е прокурорът. В гражданския процес няма понятие подсъдим, а ответник.
Doctora
08 Мар 2005 10:49
Мнения: 19,503
От: Bulgaria
Проблемът с призоваването е последица от отмяната на адресната регистрация. Но както отколе твърдят южните ни комшии: да имам акъла на българина после.
Dedovec
08 Мар 2005 11:55
Мнения: 3,803
От: Bulgaria
В някои отношения ги бием американците като стой, та гледай.
Познавам един кайто плаща доста на призовкарите да не го намират!
И двете страни са доволни...
kaily
08 Мар 2005 13:41
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Бе у нас има ли закон за професионалната етика на двокатите?
hamer
08 Мар 2005 14:38
Мнения: 10,867
От: Bulgaria
ДЕВИЛ, здравей! Прав си, ама тука никой не е заинтересован. Такива отлагания и протакания са само по дела на политици, мутри и такива, които разполагат с много пари и то е ясно защо. За останалия народ гражданските дела вървят сравнително бързо. А се забатачват после, когато трябва решението да се приведе в изпълнение.
На 14 февруари т.г. бях свидетел по едно н.о.х.дело срещу "велик" човек. Познай от три пъти какво стана. На по-голяма подигравка със свидетели, не съм присъствал. Прокурори, съдии и адвокати се бяха споразумели предварително за отлагане и се стигна до фарса прокурорите да настояват за по-късна дата, щото нали "болестта" на обвиняемия можело да продължи, а всъщност съдийката не беше съобразила, че датата, която тя предлага е преди изборитет, а уговорката е била човекът да получи имунитет значи. Нещо да кажеш? Позор и фарс!
Пионерче
10 Мар 2005 18:11
Мнения: 1
От: Bulgaria
Кайли, няма закон, но има Наредба № 2 - правила за упражняване на адвокатската професия и професионална отговорност издадена от ВАдвС.

paragraph39, ако беше прочел дори статията внимателно, щеше да видиш, че по ГПК може да се призовава адвоката.
Проблемът е, когато клиентът оттегли пълномощното си.

Девил, Вие казвате "Няма призовкар (институция) - няма проблеми. Има хляб в нея.
Идеята е обаче да се верифицира, че призовката е подписана именно от ответника, а не от представил се за него. Не стана ясно и второто изречение от втория Ви абзац.
А пък съдът е част от държавата, която е образувание на хората, така че съдът също представлява държавата, но функцията му е свързана с установяване на истината.
paragraph39
11 Мар 2005 00:08
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
ПИОНЕРЧЕ,
/:/ "paragraph39, ако беше прочел дори статията внимателно, щеше да видиш, че по ГПК може да се призовава адвоката."
......................................... ........................
Ако беше прочел ВНИМАТЕЛНО статията, щеше да видиш, че болшинстното от отлаганията на дела са по причина на "НЕРЕДОВНО ПРИЗОВАВАНЕ" /неизвестен адрес, отсъствие, отказ за получаване на призовка и т.н./ !
Ако беше прочел внимателно моята теза, щеше да разбереш, че аз съм против "може", а съм ЗА "ЗАДЪЛЖЕНИЕ" /на Съда!/ за призоваване ЕДНОВРЕМЕННО И чрез адвоката на страна по делото- чиято АДВОКАТСКА кантора си има постоянен адрес! И адвокат да е ДЛЪЖЕН и да НЕ МОЖЕ да отказва получаване на призовка НА АДВОКАТСКИЯ му АДРЕС за представлявано от него лице!!!
......
ГРАЖДАНСКИ ПРОЦЕСУАЛЕН КОДЕКС
Чл. 46. (Ал. 1, изм. - ДВ, бр. 89 от 1976 г.) Призовката се връчва срещу подпис лично на призоваваното лице или на неговия пълномощник по делото. Когато лицето е недееспособно, призовката се връчва на законния му представител или попечител или на неговия пълномощник по делото.
......
ЗНАЧИ, по ГПК е "ИЛИ" на пълномощника по делото! А аз настоявам да е "И" на пълномощника по делото- ЕДНОВРЕМЕННО и на лицето и на пълномощника!!! Има разлика, нали?!
Освен това...
...Чл.47 ал. 2, нова ал. 2 - ДВ, бр. 124/97 г.; доп., бр. 64 от 1999 г.) Когато пълномощник по делото е адвокат, той не може да отказва получаването на призовките на своя доверител, освен след оттегляне на пълномощното по реда на чл. 23, отказ от пълномощие по чл. 24, както и когато от пълномощното недвусмислено личи, че не се отнася за инстанцията, за която е призоваването. ..
...........................
НЕ може да отказва- да! НО и няма да му се налага, щом никой НЕ изпраща/ Съдът НЕ е длъжен по закон !/ призовки за страна по делото И до нейния "пълномощник по делото"-адвоката, нали?!?
......................................... .......................
ГРАЖДАНСКИ ПРОЦЕСУАЛЕН КОДЕКС
...
Глава седма

VII. Призоваване и съобщения
......................................... ....
ТУК:
Натиснете тук
http://www.paragraf22.com/pravo/kodeksi/p arts/gpk1.html


Редактирано от - paragraph39 на 11/3/2005 г/ 00:12:29

Добави мнение   Мнения:12 1