Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Най-хубавата дума е собственото име
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:149 « Предишна Страница 5 от 8 3 4 5 6 7 Следваща »
Олег Офренов
08 Мар 2005 20:28
Мнения: 961
От: Bulgaria
Фичо, понеже виждам, че си много компетентен по произхода на българските думи, можеш ли да изясниш следния казус:
Сапарева баня на Германия ли е кръстена или Германия е кръстена на Сапарева баня?
И по-специално германците сапарево-банскалии ли са или сапарево-банскалиите са германци?
Или има сведения от Иречек, че и Сапарева баня и Германия са от чешки произход?

Д-р Тормозчиян
08 Мар 2005 20:35
Мнения: 8,152
От: Botswana
Харба е късо копие, използвано много отдавна в турската армия. Самата дума harb се сочи като арабско-турска.
Дрънди Хасанов
08 Мар 2005 20:45
Мнения: 614
От: Bulgaria
Сещам се за ЧАРДАК.
Ама и диване си е супер.
чорбаджи Мичо Байзадето
08 Мар 2005 20:46
Мнения: 388
От: Bulgaria
Селджук е клон от рода Дуло. Езикът на ордата му е бил същият, какъвто и на Кубратовите българи.

И понеже Кубратовите българи бяха от Европейските хуни, които някога от преди Троянската война живееха в Мизия, т.е. Източна Тракия и Мала Азия, на брега на Меотидското езеро, т.е. не на Азовско море, а на Златния рог и Босп(ф)ора и затова се наричаха и Европейските мизи, и "които военната сила на Александър пренесе отвъд Дунава и след това се върнаха със страшна сила" и от които произхожда и рода на св.Климент Охридски и пр. и пр., то накрая какво излезе?
Хуно-Българите на Кубрат, които някои гърци наричаха ту Българи, ту Хуни, ту Скити, ту Славяни, "турци", дошли от гъза на географията ли са били или местното население на "Mesia hec et Vulgaria"?
другаря Тодар Живков
08 Мар 2005 20:54
Мнения: 1,042
От: Bulgaria
За "БУЛГАР-РИБ-СКАРИД-МИД-КОНСЕРВ-ЮНИОН" искам твръдо да гарантирам, че не е от чешки, а от древен български произход.
Това требе да го знаете от филма "Китът", защото така бееме кръстиле Државното стопанско обединение за "риболов" на китове и цаци с генерален директор Георги Калоянчев.

Д-р Тормозчиян
08 Мар 2005 20:58
Мнения: 8,152
От: Botswana
Летище е чешка дума, както и влак.

Фичо, грешиш.
И двете не са чешки думи, а български. Специално думата летище е измислена от Александър Теодоров-Балан, а не от Богоров. Пак от Балан са и думите летец, летовище и особено хубавата дума творба.
Сибила
08 Мар 2005 21:05
Мнения: 15,613
От: BulgariaНе бих казала, че, "влак" е чешка дума, тя е превод от френски: train=влак - и пак става въпрос за така наречената "калка", пренос на значение.
Сравни : trainer, фр. = влача, влека, тегля, повличам - оттам "влак".
А "летя" / и оттам -летище/ е глагол, съществуващ в почти всички славянски езици, голяма група в също така голямото семейство на индоевропейските езици.
Едва ли някой от славянските езици може да претендира за собственост върху такива думи с един и същи общ произход.

А ето още думи, за които сме благодарни на проф. Богоров / в. "Сега, статия от 17. 11.2001/


"Нему /на Богоров/ дължим много за някои хубави думи, с които и днес си служим: вестник, часовник, чакалня, околност, молба, навик, облог, смет, леснина, подплата и др

Чичо Фичо,
08 Мар 2005 21:07
Мнения: 878
От: Bulgaria
Олег, ще кажа наизуст, че според мене Германия е името, което римляните дали на това селище и то вероятно иде от римското име на страната на тевтонците зад Алпите и Рейн. Дали в подножието на Рила тогава имало тевтонци не ми е известно, но е възможно да е имало. За сравнение - в Пенсилвания има град Germantown. Наблизо има река Джерман, чието име може да иде от името на селището. Знаем, че имената на повечето български реки от басейна на Дунав стигнали до нас през римските си форми (Джерман не е една от тях).
*
Към казаното от И. Илиев - образуването на неологизми от типа на хоремаг не било руски, нито комунистически патент - по-скоро било общо увлечение в епохата на модернизма, култа към машината, планирането и разцвета на бюрократичния жаргон. Не е изживяно и досега - познатия от д-р Дайнов амер. sitrep, sitcom и т.н. Горубсо (горно-рудное сов.-болг. объединение) и Табсо (трасп. авиац. сов.-болг. обед.) пък е типично "модерно" название на компания - съкращение, превърнало се в самостоятелна дума, като Арамко (Аrab-Аmerican Сompany), Тексако, Моторола, Фиат, Финмеканика.
*
Какъв бил езикът на Кубратовата дружина не можем да знаем, понеже бил безписмен, няма литература, така че може да знаем и къде другаде се е употребявал. Руският език - езика на Московия, е продукт на езика на Кирил и Методий (ЕКМ, или Е7, езика на св. седмочисленици, както го нарича г. Христо Тамарин), създаден изкуствено като общославянски литературен език в 9 в. (на основата на славянския простонароден говор в Солунско). ЕКМ бил изкуствен и архаичен, но тогава напълно разбираем за славяните и в България, и в Панония, и в Моравия. Той оцелял и се развил само в България благодарение на преславската и охридската школа и там се снабдил с кирилицата.
*
От България ЕКМ (обогатен с някои типично български славянски черти) минал в Сърбия, Хърватия, Влашко-Молдова и Киевска Русь и навсякъде бил разбираем и свой. В 9-10 в. славянските езици още не били загубили единството си, били субект на общи промени. В Киев била създадена киевската на ЕКМ редакция, вторично обогатена и от второто българско влияние през 14 в. На основата на киевската редакция през 15-16 в. се оформил руският литературен език. Когато през 19 в. младият необработен новобългарски език заимствал половината си лексика от руски, особено по-абстрактната, с това руския си върнал дълга от старо време с лихвите.
*
Според езиковеда Н. Трубецкой, когото предполагам Илиев цени, новоукраинският език, умишлено развит от нац. съображения не на базата на ЕКМ в киевската редакция, което би било по-логично и при което щял да бъде стане по-близък до руския, а на основата на полтавските простонародни говори и на полската граматика, можел да се класифицира по-скоро като западнославянски език.
*
Езикът на жителите на бивша Волжка България, която била присъединена към Московия през 16 в., нямал съществено участие във формирането на ядрото на руския литературен език, макар че тюркските заемки в руския са многобройни. Руският, като българския, който говорим, е славянски език (терминът "славянски" се отнася само до езика, не до "расата", нито до генетиката и фенотипа). Езикът на казанските булгари и другите близки народности от Волга-Урал е тюркски. През 15-16 в. те били мюсюлмани, а консолидацията на руския етнос станала въз основа на православието, което често единствено отличавало "руските" племена от литовците и поляците.
*
Д-р Тормозчиян, летенето е скорошен феномен от края на 19 в., летище и летец са чешки думи - пражкото "Letiste Ruzyne", "Americký letec Neal Cobb...", а в края на 19 в. у нас е имало силно чешко културно влияние. По-логично е младият български език да е заимствал от чешкия, а не обратното, нали? Влак също е чешка дума - "osobní vlak", калки от train, zug. Влакове в Чехия, най-развитата индустриално провинция на Австрия, също сигурно имало по-рано от у нас. Тези чешки думи са разбираеми и благозвучни на български (по-благозвучни от льотчик и пойезд), което обаче не може да се каже за "надражи" (гара). Вероятно чешки специалисти са внесли тези думи. Или проф. Балан просто може да ги е харесал, той знаел всички славянски езици.
Редактирано от - Чичо Фичо, на 09/3/2005 г/ 18:36:08

Сибила
08 Мар 2005 21:09
Мнения: 15,613
От: Bulgaria


Докторе Тормозчиян, мерси за помощта, аз се бях зарекла да не споря, а и не съм твърдяла, че летище е продукт на думотворчеството на проф. Богоров, а само дума - резултат от усилията на родните ни професори пуристи, радетели за чистота на българския език.
Д-р Тормозчиян
08 Мар 2005 21:10
Мнения: 8,152
От: Botswana
Думата книга също не е славянска, макар да присъства под различни форми в славянските езици. Тя е много стара заемка в тях от източен произход (вероятно хуни, авари или първобългари, някои я търсят чак в китайския), реконструирана в хипотетичния праславянски като *kъnigy.
Старобългарското КЪNHГЪЧHH, при която е запазен алтайският облик на названия на деятели (с наставката -чи) свидетелства откъде идва тя в българския език.
Минавам от тук
08 Мар 2005 21:18
Мнения: 5,214
От: Bulgaria
Днес спорихме за тези думи - беше отмора поради женски празник
Та изведнаж наскочиха учителките по навик - ами как така
ПРАВИЛНИ са думите, такъв е бил конкурса - за думите
Единственото, което и тук в дискузията пак е същото - даскалския формализъм Има думите които са само думи(Ами конкурса все пак не беше ли за душата на думите
За душата на тези, които ги ползват тези думи за да покажат че имат душа
Е ..явно нямат затова и думите са казионни и фалшиви
Амин, както казва един форумец, за съжаление, анонимен съвсем
Олег Офренов
08 Мар 2005 21:32
Мнения: 961
От: Bulgaria
Олег, ще кажа наизуст, че според мене Германия е името, което римляните дали на това селище и то вероятно иде от римското име на страната на тевтонците зад Алпите и Рейн. Дали в подножието на Рила тогава имало тевтонци не ми е известно, но е възможно да е имало. За сравнение - в Пенсилвания има град Germantown. Наблизо има река Джерман, чието име може да иде от името на селището. Знаем, че имената на повечето български реки от басейна на Дунав стигнали до нас през римските си форми (Джерман не е една от тях).

Фичо, похвално е, че този път си признаваш, че говориш на изуст.
Ето ти един жокер за втория опит:

"Земите по горното течение на р.Струма/Кюстендилски и Дупнишки район/ през античната епоха са били обитавани от тракийското племе дентелети. Сведенията на античните автори свидетелствуват за ролята, която те са играли в историята на западнотракийските земи. При наличието на благоприятни географски условия възникват две значителни тракийски селища – Пауталия/Кюстендил/ и Германия/Сапарева баня/. Пътищата , които са свързвали Горнострумската област със съседните райони и най-вече с гръцкия юг съдействуват за развитието на стопанските и културни контакти и влияния. Ценни данни в тази връзка дават откритите монетни съкровища от елинистическата епоха.


С установяване на римската власт земите на дентелетите са включени в стратегиите полска и планинска Дентелетика, обединени по-късно в една. Пауталия през І – ІІ век прераства в град с интензивен живот и е административен, стопански и културен център на своята територия. Неговото значение се запазва и през късната античност. В новосъздадената провинция Вътрешна Дакия, Пауталия е бил третият по значение град. През неговата територия е минавал един от главните пътища – Сердика – Пауталия – Стоби, водещ за Адриатика, който заедно с естествения път по долината на р.Струма и редица второстепенни пътни артерии способствуват за развитието на рудодобива, земеделието и скотовъдството, занаятите, както и за оживените търговски връзки с други антични центрове.

В резултат от дългогодишните археологически проучвания в Кюстендил са разкрити редица паметници на материалната култура и изкуство през римската и ранновизантиийската епоха. В над 20 сектора е проследено трасето на Градската крепостна стена на Пауталия.Очертания от нея град в равнината е с площ 29, 30 ха. Проучени са редица сгради – магазини, жилища, базилики и др. Сред тях се открояват римските терми от ІІ –ІІІ в. като една от най-представителните сгради в Пауталия. Многобройните находки на надписи, оброчни плочи, бронзови и керамични съдове, архитектурни детайли, скулптурни произведения, мозайки, накити, монети и др.изясняват моменти от бита и духовния живот на местното тракийско население. Локализирани са и некрополите на Пауталия. Разкритите в тях погребални съоражения и инвентар дават данни за погребалните обичаи.


Второто значително тракийско селище в територията на Пауталия е град Германия, който известно време е бил седалище на кохорта от римски помощни войски*. Едновременно с проучването на елементи от укрепителната система са разкрити и сгради от един квартал. От находките, открити по време на разкопките е установено, че населението се е занимавало със земеделие, лозарство, овощарство и някои занаяти като ковачество, грънчарство, каменоделство и др. Некрополът се е намирал западно от града."

Не знам, дали "германците" от "Новата Европа" тогава въобще са се къпали, но че истинските германци от град Германия (Сапарева баня) в "Стара Европа" са се къпали в термии още през I-II век е сигурно.
(снимка: натиснете тук)

* "кохорта от римски помощни войски" означава подразделение от римски легион, съставен почти изключително от тракийски българи, вкл. и пълководеца му. Освен римските императори, които са идвали на курорт в Пауталия (Кюстендил) и Германия (Сапарева баня), много от легионерите са си строили там и вили и в свободното си време са измисляли български думи от "чешки и германски" произход.

Апропо, Максимин Тракиецът (240г.), родом от Шумен (Абоба), е бил главнокомандващ на легиона (от тракийски българи), стациониран на територията на днешна Германия ("Новата Европа", където се обявява за римски император.


Редактирано от - Олег Офренов на 08/3/2005 г/ 21:38:19

Чичо Фичо,
08 Мар 2005 21:34
Мнения: 878
От: Bulgaria
Д-р Тормозчиян, предполагам сте прав. Винаги като чуя, че еди-коя си дума била "българска", т.е. неславянска, я чеквам на гугъла. Например П. Добревци казват, че "планина" било българска, "гора" - славянска. Намираме на гугъла "планина" (Muranska planina) на словашки. Или "шарен" било български, "пъстър" - славянски. Бум - "шарен" (saren) на словенски и хърватски.
*
Олег, не видях къде си обяснил произхода на името "Германия". Римляните наистина се къпели, и не само в сегашна България, но даже и в самия Рим. Но твърденията за "тракийски българи" през 2-3 в., че еди-кой си бил роден в "България" по това време, са анахронизми. Вярно е, че преди около 10 хил поколения всички хора на земята сме имали една обща прабаба, но не е истина, че жителите на днешна България през 2-3 в. били "българи" и че страната се наричала "България". Това е фантастика по тертипа на скопския македонизъм, който вече и в Скопие се подлага официално на съмнение.

Редактирано от - Чичо Фичо, на 08/3/2005 г/ 21:43:29

EBachev
08 Мар 2005 21:51
Мнения: 614
От: USA
Най-хубавата българска дума е "Костов" Иван
БулгарИнформашалаНюз
08 Мар 2005 21:59
Мнения: 94
От: Bulgaria
Най-хубавата българска дума е "лайно"!Зад тая дума "стоят" толкова много неща!!!!
чорбаджи Мичо Байзадето
08 Мар 2005 22:01
Мнения: 388
От: Bulgaria
(терминът "славянски" се отнася само до езика, не до "расата", нито до генетиката и фенотипа)

И понеже гърците наричаха от време навреме "славяни" именно Българите=Хуните=Скитите=Гетите/Готите, то Славяни са били именно Българите.
Никакви "славянски нашествия 1-2 века преди българите" не е имало в днешна България, а съвместни действия на Българите=Хуните=Скитите=Гетите/Готите, живеещи на север и на юг от Дунава и чак до Панония, Карпатите, Днепър и Днестър с трако-илирийските българи на Първа Юстиниана и трако-мизийските българи федерати от "Mesia hec et Vulgaria" ("Мизия, т.е. България", както е известна на картите поне от 1.ви век) срещу гръцките домогвания в Цариград.

Следователно, Славяните в смисъл на Българите нямат нищо общо със "славяните" във великоруския геополитически смисъл.
Славянският език в смисъл на Българския език е езикът на древните тракийски и дакийски племена, а не "никому неизвестен", респ. "тюркски" език на "мъничката Кубратова дружинка, ордичка, орденце ... нещо като Фиченце, респ. дупенце"

Чичо Фичо,
08 Мар 2005 22:06
Мнения: 878
От: Bulgaria
Ето и думата творба я има на чешки с почти същото значение - tvorba technický ch ilustrá cií .
Чичо Фичо,
08 Мар 2005 22:12
Мнения: 878
От: Bulgaria
Мичо, пишеш: "Славяните в смисъл на Българите нямат нищо общо със "славяните" във великоруския геополитически смисъл. Славянският език в смисъл на Българския език е езикът на древните тракийски и дакийски племена". Българите (ние) имаме общо с руснаците това, че говорим славянски езици. Нищо друго общо нямаме генетически, геополитически и т.н. Нямаме обаче никакви сериозни основания да мислим, че езика, който говорим сега, е "езикът на древните тракийски и дакийски племена". Какъв е бил последният не знаем, няма писмени паметници. Освен това от 7 в. досега езиците се развивали много.
Сибила
08 Мар 2005 22:16
Мнения: 15,613
От: Bulgaria
Българският език е индоевропейски език, който заедно с езици като сърбохърватския и словенския се отнася към южнославянската подгрупа. В развоя му различаваме предписмен, старобългарски, слреднобългарски и новобългарски период. Старобългарският е най-старият засвидетелстван документално славянски език.. Тук може съвсем накратко да се засегне въпросът за глаголицата и кирилицата. Неговите най-стари запазени писмени паметници са от 10 в. В историята на българския език се наблюдава процес от синтетизъм към аналитизъм. За разлика от останалите славянски езици той е загубил именната падежна флексия. Глаголната му система обаче е претърпяла много по-малки изменения. Силово/динамично/ свободно ударение. Българският език показва някои общи черти с езици като румънския, албанския, новогръцкия в областта на лексиката, граматиката, фонетиката. Те са обект на т.нар. балканско езикознание /балканистика/.Увод в езикознанието
на проф. М.Москов и проф. Ж.Бояджиев,
по който и аз съм се подготвяла за изпити.


Редактирано от - Сибила на 08/3/2005 г/ 22:44:19

Олег Офренов
08 Мар 2005 22:28
Мнения: 961
От: Bulgaria
Олег, не видях къде си обяснил произхода на името "Германия".

За втори път ти обяснявам:
Град Германия е основан в античността от тракийското племе дентелети. Ако Рим по това време вече е съществувал като село, то едва ли някой е знаел за него и за патките, които са го населявали
Знам че няма да повярваш на Спиридон Габровски, но той споменава в неговата История на Българите, че когато пълководците на Александър, синовете на тракийския цар Перун, се връщат с тракийските и македонските войски от похода до Българа и Индия, те за дълго време са господари и на Рим.

Но твърденията за "тракийски българи" през 2-3 в., че еди-кой си бил роден в "България" по това време, са анахронизми. Вярно е, че преди около 10 хил поколения всички хора на земята сме имали една обща прабаба, но не е истина, че жителите на днешна България през 2-3 в. били "българи" и че страната се наричала "България".

Но какво да се прави, Фичо, като българските владици св.Йероним и учителят му св.Евсевий от Назарея не само го пишат, но даже и карта на България са начертали от това време.
"Mesia hec et Vulgaria" ("Мизия, т.е. България", както е известна на картите поне от 1.ви век)

Благодаря на чорбаджи Мичо за научната подкрепа!

Фичо, излишно е да се пънеш!
Царят вече отпусна няколко милиона за борба с фалшификаторите на историята ни. С приказки вече няма да можеш да противодействаш. Трябва да осигуриш оше повече милиони от някоя фондация, за да противодействаш ефективно!
Добави мнение   Мнения:149 « Предишна Страница 5 от 8 3 4 5 6 7 Следваща »