Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Най-хубавата дума е собственото име
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:149 « Предишна Страница 6 от 8 4 5 6 7 8 Следваща
Илия Илиев
08 Мар 2005 22:34
Мнения: 29
От: Bulgaria
Кожите на белки и катерици в древна България, наричана тогава Идел, са били използвани за парични знаци. На едното наречие били наричани "билг", "билге", "белег" (животинката белка) или сега "знак". На другото, северо-източното - "кун" (оттам животинчето куница, което като малко обикновено има бяла черта от челото до опашката). От "кун" идва отначало "кун-и-га", после се възприема окончателно като "книга" (проф. Нурутдинов от Казанския у-тет).
"Джоген" е хунобългарската дума за "юзда". От "джоген" се счита, че иде "закон". "ана Идел" (буквално майка Идел) става първо Анатол, после Анадол. "Мосха" е крава и в днешния чувашки език, от емар Мосха, построил селище Кремък на една голяма река, идват Мсоква и Кремъл. Лично съм питал кмета на Москва Лужков (Кац) защо пред кметството стои паметник на княз Долгорукий с надпис "основател на Москва", след като е исторически факт, че той е само завоевател на съществувалия от 1088 г. град Мосха. Засмя се, не отговори.
Почти всички руски думи, имащи отношение към земеделие и скотовъдство, са от български произход. От "лаша" - лошадь, от "урхамак" - аргамак (малко конче, горбунок), от "паран" - баран, от "ъраш" - рожь, от "туста" - тесто, от ъран" - рано, от "семми" - семя, от "сийене" - сено, от "пушмак" - башмак (патък), от "витре" - ведро, от "сатарат" - стирать (пера), от "тасат" - чесать, от сумилат" - умывать, от "чулха" - чулки, от "анпар" - амбар, от "кар съха" - корзинка, от "суна" - сани, от "колине" - колено, от "сурпа" - серп, от "суха" - суха, от "касдат" - косить и т. н. и т. п.
Илия Илиев
08 Мар 2005 22:41
Мнения: 29
От: Bulgaria
За руската дума "шаромыжник", много е показателна за това как чужди думи се възприемат в този език. След ужасното отстъпление на Наполеон през 1812 г. на запад много френски войници буквално скитат отпаднали, немили и недраги далеч след императора и гвардията му. Прегладнели, тропат по вратите на селските къщи и просят нещо за ядене с думите "шер ами!". Та оттам е останала думата "шаромыжник", използвана е дори в литературата. А произходът е даден в по-дебелите речници.
чорбаджи Мичо Байзадето
08 Мар 2005 22:47
Мнения: 388
От: Bulgaria
Чичо Фичо
"Българите (ние) имаме общо с руснаците това, че говорим славянски езици. Нищо друго общо нямаме генетически, .."

Вече не е модерно да се разграничават от българския си произход.
"Священные камни и языческие храмы славян". (Опыт эпиграфического исследования) - Чудинов Валерий Алексеевич, профессор кафедры культурологии и менеджмента в Государственном университете управления, доктор философских наук.........................

Изследвайки българските светилища в българските столици, Чудинов твърди, че няма никакви доказателства, че многобройните ни светилища са български. Той твърди, че те са славянски. Т.е. никакви българи не е имало в България, според него, а само "славяни", както в Русия.

Това говори за огромен прогрес и е първата голяма стъпка в ребългаризацията на т.н. "славяни", вкл. и руските.
На втория етап ще трябва да преглътнат и истината, че т.н. "славяни" са всъщност българите и всичко ще си дойде на мястото барабар с езика.


Чичо Фичо,
08 Мар 2005 22:50
Мнения: 878
От: Bulgaria
Олег, прочети внимателно писаното от Москов и Бояджиев - първите писмени паметници на нашия език са от 10 в. Най-много - от последното десетилетие на 9 в. Няма по-стари писмени паметници на нашия език.
*
Изброеното от И. Илиев предполагам е вярно, освен, че това били заемки от "български" (т.е. от нашия език, който сега говорим). Самата Москва, да не говорим за Волга, се създала на територията на стари народи с неславянски езици - повечето около Москва като мурома (юнака Иля Муромец), мещера, по Волга и Кама мари, мордва, вотяки, остяки, на север, в Урал зад него като саами, коми, самоеди - говорели, популярно казано, езици, подобни на унгарски и финландски. Други по Волга и Урал като булгарите, предшествениците на сегашните волжки татари, башкирците и чувашите - на тюркски. Тези народи се смесили със славяноезичните руснаци и някои били напълно асимилирани. Руския език също има много угро-фински и тюркски заемки. Никой от тези неруски езици обаче не бил нашия. Единственият от езиците на стара Московия, близък до нашия, бил руския.
steppenwolf
08 Мар 2005 22:51
Мнения: 4,887
От: New Zealand
Олег, Бай Тодаре, Илия Илиев


10x
Чичо Фичо,
08 Мар 2005 23:05
Мнения: 878
От: Bulgaria
Степенволф, би ли ни обяснил с какво точно си съгласен в постингите на тримата форумци? Прочете ли ги?
steppenwolf
08 Мар 2005 23:15
Мнения: 4,887
От: New Zealand
Кои сте тия "вие", на които требе да давам обяснения? Ти май си се пообъркал нещо?
fierce
08 Мар 2005 23:18
Мнения: 10,605
От: Bulgaria
Бре люде божии, вие не разбрахте ли,
че за Фича нещо нема ли го в Гутъля, то
тва нещо апцелютно го нема!
Чиче, требе ли да четем лекции що е тва
Гугъл и има ли почва то у вас?!?
Да ти имам източника..........
Чичо Фичо,
08 Мар 2005 23:19
Мнения: 878
От: Bulgaria
Ами един умен французин казвал, че всяко "аз" е омразно. Добре, обясни ми тогава на мене с какво точно си десет пъти съгласен в постингите на тримата.
steppenwolf
08 Мар 2005 23:25
Мнения: 4,887
От: New Zealand
На теб специално немам намерение да ти обяснявам не само по тази тема, а и по бъдещи такива каквото и да било. А още по-малко пък ще ти разреша да ми държиш сметка на кого и за какво вдигам един, два , три, десет или сто палеца.
Така става ли ясно или ще се повтаряме в още десетина постинга?


Е, хората тук, дето са събрали достатъчно търпение да ти напишат професионалните си мнения, с тях дискутирай, мен като по-темпераментен ( твоя характеристика от преди три дена) ме остави настрана.
Чичо Фичо,
08 Мар 2005 23:27
Мнения: 878
От: Bulgaria
Така си и знаех - иначе можеш, но просто "нямаш намерение" да ми обясниш
steppenwolf
08 Мар 2005 23:31
Мнения: 4,887
От: New Zealand
Правилно си схванал.
fierce
08 Мар 2005 23:31
Мнения: 10,605
От: Bulgaria
Степния е ногу мек, Чичо
разбирам отговора му като:
"Няма смисъл да губя време за
да ти обяснявам!"
steppenwolf
08 Мар 2005 23:35
Мнения: 4,887
От: New Zealand
Неправилно, fierce .

Просто го пренасочих към професионалистите.
fierce
08 Мар 2005 23:37
Мнения: 10,605
От: Bulgaria
Как неправилно?!?
Не виде ли че загуби време
и докато го пренасочваше?!?
Чичо Фичо,
09 Мар 2005 00:08
Мнения: 878
От: Bulgaria
Сред тримата посочени няма професионалисти.
Нели.
09 Мар 2005 01:17
Мнения: 609
От: Bulgaria
"Вие" е форума, а палците без обяснение значат "ми толкоз мога в тоя живот, да вдигам палци на никове, а не на написаното в тях".
другаря Тодар Живков
09 Мар 2005 01:20
Мнения: 1,042
От: Bulgaria
"Римската империя е била преди всичко средиземноморска. Тя е обхващала Северна Африка, но не се е простирала към Източна Европа ..."
Валери-Жискар д'Естен

Те тва е едно много професионално изказване и требе да му се верва безмозъчно. Човеко ни се води "баща на юроконституцията" и требе да ги разбира тия работи.Чичо Фичо,
09 Мар 2005 02:54
Мнения: 878
От: Bulgaria
Степенволфа по-точно вдига десет палеца не на никовете (още по-малко на историческите им възгледи), а на дребни нещица в постовете като "Фичо, излишно е да се пънеш!" или "Фиченце, респ. дупенце". Явно степенволф би желал да чува по-често такива и по-пиперливи изрази по мой адрес. Според мене обаче д-р Тодар Ж. и Олег имат като цяло напълно колегиално отношение и такива изпуснати изрази не определят в никакъв случай форумния им принос. Не ми е неприятно да споря с тях, макар да не съм съгласен с някои от идеите им. Интереса към историята и патриотизма са хубаво нещо, стига да не ни затварят очите за истината.
*
Fierce, става дума за наличието на определена дума в даден славянски език. При липса на словашки речник можем да проверим дали в словашки има думата планина - пишем в гугъла planina slovenska republika и получаваме Ná rodný park Murá nska planina, Slovenská republika. Или при липса на хърватски речник пишем planina hrvatska и получаваме Planina Velebit - hrvatska ljepotica. Логиката е, че ако думата я има в славянски език на страна, която не е била заселвана от прабългари, каквато е Словакия или Чехия, в чийто език също има "планина", е малко вероятно думата да е от прабългарски произход. Това не е строго научно доказателство, но все е някакъв смислен аргумент.
Чичо Фичо,
09 Мар 2005 03:07
Мнения: 878
От: Bulgaria
Другарьо Тодар Живков, според мене французките консерватори са за по-силни връзки със своите си бивши колонии в Северна Африка и се страхуват от по-силното немско (и американско) влияние в нашия регион. Инак д'Естен сигурно знае, че Римската империя се простирала не само в Източна Европа, ами в западна Азия (че Константин Велики и "Управда" Велики били българи обаче не съм съгласен). Във Варна например след освобождението били разрушени без следа живописните турски каменни стени с ковани железни порти с арабески и 14 кули (табии) (които сигурно стъпвали на средновековните български стени от 14 в. - каква туристическа атракция щяха да се сега!), а Римските терми били разчистени с голяма грижа.

Редактирано от - Чичо Фичо, на 09/3/2005 г/ 03:08:22

Добави мнение   Мнения:149 « Предишна Страница 6 от 8 4 5 6 7 8 Следваща