Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
""България ер"" пред спиране?
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:68 Предишна Страница 2 от 4 1 2 3 4 Следваща
XYZxyz
09 Мар 2005 09:16
Мнения: 26,211
От: Antigua and Barbuda
Това, което искат пилотите е по-малко от това, което плащат останалите авиокомпании. Те не искат много, ние останалите получаваме много малко.
Всъщност се вижда нещо много важно за България - в България няма синдикати, които да защитават работещите. Има отделни подобни прояви като на пилотите, които веднага показват, че реалното заплащане в България е в пъти по-ниско от това, което е нормално. В България може и да има голяма безработица, но тя е най-вече сред необразованите и най-ниско образованите, а за квалифицираните това не е така. Тук не става въпрос за търсене и предлагане по отношение на заплащането, а за най-обикновен пладнежки грабеж поради липса на организираност на работещите. Как става така, че примерно една частна фирма има много милиони печалба, а държи масово персонала си на по 150-200, най-много 300 лева заплата, защо не им вдигне заплатите? Не го прави, защото няма профсъюзи, няма организираност, няма кой да им се опре. Малко по-голями заплати дават на ръководния персонал във фирмата и ето кой ще ги защитава със зъби и нокти.
Mikele
09 Мар 2005 09:34
Мнения: 1,566
От: Bulgaria
Стругацки, брадърс, това което казваш за събирането и изваждането е така. Ама я някой да попита колко струваше наема на Бойнгите когато стартира авиокомпанията и сега ще се види значителната разлика особено за последните. И не че пазара толкова се е променил. Сигурен съм, че една сериозна ревизия за дова ще покаже колко е разликата /комисионната/. Защо тези пари ще ги взимат чиновниците на Николай Василев а не пилотите???
пъндер
09 Мар 2005 09:43
Мнения: 115
От: Bulgaria
Г-н SASOSS, извинявайте за откровеността, но Вашето сравнение на квалификацията и труда на един учител и един пилот ми се струва доста ГЛУПОВАТО. Ами да станем всички пилоти тогава??!!
Подобни сравнения могат се да се направят с милиони професии, но това не би доказало абсолютно нищо. Не мога да преценя доколко заплатите на тези хора са високи или ниски – това си е техен проблем, но не смятам, че трудът им е по-напрегнат или по-опасен от този на милиони други хора в България. Колкото до Вашата убеденост, че “поне Шри ланка или Корея ще търсят наши пилоти” , ако това не е вицq бих Ви отговорил с Вашите собствени думи, цитирам: “Тези учители, които ставаха отдавна са в чужбина и преподават” – Тези пилоти, които ставаха, отдавна са в чужбина и работят!!!
Балканджия
09 Мар 2005 09:59
Мнения: 14
От: Bulgaria
Шапка Ви свалям, колеги!!! Не обръщайте внимание на злостните подмятания във форума.
Братя Стругацки
09 Мар 2005 09:59
Мнения: 6,644
От: Russian Federation
Микеле, това, което казваш, също е вярно. Обаче, пилотите протестират за по-високи заплати, а на за ревизия на сключените сделки, заради което заплатите не могат да им се умеличат! Т.е. не се интересуват ЗАЩО не могат да вземат по-големи заплати, а просто да им ги дадат и толкоз!
Искам наистина някой да каже какво и финансовото състояние на фирмата и дали това състояние позволява увеличаване на заплатите. Ако финансовото положение е критично да потърсят отговорност от ръководителите!
Между другото за втори път искане за увеличаване на заплатите от пилотите предизвиква скандал. Първият път беше по времето на големите Виденови кризи.
Manrico
09 Мар 2005 10:04
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Я да ви разкажа една оперна история. Преди премиерата на Отело баритонът Виктор Морел се размрънкал защо получава няколко пъти по-малък хонорар от тенора Франческо Таманьо при положение, че е също толкова добър певец. И тогава Верди му казал "Г-н Морел, диамантите са по-скъпи от другите камъни не защото са по-красиви, а защото са по-редки!"
Mossad
09 Мар 2005 10:19
Мнения: 119
От: Bulgaria
Много социализъм в действие, много нещо! Какви учители, лекари и т.н., бре!
Работата е ясна.
1.Пилотите работят ли с качествен, конвертируем, отговарящ на световните стандарти труд? Да - защото задължително и постоянно ходят на тренажьори в Германия и ги атестират не български чукундури, а онези, които им дават разрешение да кацат във Франкфурт или на "Орли" например.
2.След като е доказан и качествен по небългарски критерии труд, по кои стандарти трябва да бъде заплащан - явно по тези, по които са оценени.
3. Е, ама било много - ами много е защо българите са бедни по причини, които сега няма да обсъждам. Като са бедни българите защо никой не се интересува какви са доходите на нечии имена от т.нар. икономически и друг елит? Например на Краси Гергов? И дали е по-полезен Емил Кюлев от един учител, та да получава 300 пъти повече на месец?
4. Защо никой не поставя въпроса всъщност как се управлява България ер?
5. Защо никой не казва, че ако българите не бъдат качествени производители на канкурентна стока ги чака само мизерия? И обратното- който е добър по световните критерии, получава "световна" заплата.
6. Да сравним заплатите на Ралица Василева (CNN) и на Валя Ахчиева (БНТ), но да сравним и доколко отговарят и работят по световни критерии.
7. Отношението към тези пилотски заплати е много важен тест - кой как е разбрал и приема ли наистина пазарната икономика. И дали не остава в плен на популизма, разбойничеството и политикономията
valko
09 Мар 2005 10:23
Мнения: 192
От: Bulgaria
Ако два милиона българи не си натискаха парцалите а
протестираха като пилотите
България щеше да е много по-добре .
Сега са добре само политиците и бандитите-не че има голяма
разлика между тях.
ariel
09 Мар 2005 10:23
Мнения: 178
От: Canada
Понеже някой пита ще ви отговоря. Авиокомпания "България Ер" е икономическо чудо за Европа за миналата година.
от 4 самолетите станаха 8.
Бяха обучени 60 стюардеси и 30 пилоти на Боинг 737 което никак не е евтино. и след цялото това развитие касираха неофициално 4.5 млн. лв /официално 2.6 млн. лв/ в чиста печалба.
Правете си изводите.
Балканджия
09 Мар 2005 10:25
Мнения: 14
От: Bulgaria
Mikele, защо и на мен ми намирисва на предварително подготвен план за ликвидация на България еър?!!
Дали, защото се повтаря сценарият от края на Януари 2001, когато Зееви се опита да накара пилотите да стачкуват, та да си измие ръцете с Тях?!!
Дали, защото реакцията на ръководството на Авиокомпанията, по отношение на преговорите за пилотските заплати бе така "Залпово" изнесена в медийното пространство.
Дали, защото противно на всякаква логика, вместо да потърси начин за реализиране на повече приходи въз основа на предварително сключените договори за Чартър-лято 2005, мениджмънта решава да ограничи броят на наетите самолети( и за слепецът е ясно, че преговорите за лизинг би трябвало отдавна да са финализирани, а т.н. липса на пилоти е изкуствено инспирирана).
Дали...дали!!!!

[/quote][/s][/u][/i][/b]
Ку-Ку
09 Мар 2005 10:25
Мнения: 4,128
От: Bulgaria
Аз летя много често с Bulgaria Aiр, Малев и австрийските авиолинии. Разликата в цената е много малка, а на практика унгарците имат повече полети до България от наш'те - всеки един имат минимум две връзки Амстердам - София през Будапеща. Единственото предимство на българската авиокомпания е, че полетът е директен, за сметка на това винаги има някакви закъснения, неуредици, самолетът им не бил готов, някой важен пътник липсва и го чакаме, всякакви щуротии, не е имало случай да не закъснеем поне 40 минути. Австрийците и унгарците са много по-добре организирани.
Пилотите не мога да коментирам, не мога да преценя как си вършат работата, освен това, че когато решат да се обърнат към пътниците всички до един започват с 'диър лейдис енд джентълменС' За няколко хилки заплата биха могли барем малко чужди езици да понаучат.
nanyac
09 Мар 2005 10:32
Мнения: 6,614
От: Bulgaria
Това има симптоми на поредно съсипване на националния превозвач, обаче тоя път са подредили нещата така, че пилотите да излязат виновни. Не може администраторите да не са били наясно какво ще последва, като съкращават колегите им. Ако не са били наясно, значи не са си на местата. По-горе някой спомена ТИМ и морски интереси, а ние тук във Варна си ги знаем и случая мирише май точно на гнили водорасли.
Б.С.И.
09 Мар 2005 10:35
Мнения: 71
От: Bulgaria
Тъй като чета някои сравнения по професии, ще си позволя и аз да направя едно. Считам, че са напълно сравними професиите на пилота на пътнически самолет и на оператора на реактор в атомна централа. Отговорността, която носи оператора на реактор е много пъти по-висока що се касае до грешка, тъй като тогава ще загине, рано или късно, половината от народа. При грешка на пилота ще загинат стотина души. Приборите пред оператора на реактор са толкова или дори повече отколкото в пилотската кабина. Ами ако и те поискат толкова колкото получават колегите им от Европа или, не дй си боже-в Америка, и като не ги получат, и като напуснат работа какво ще стане? Ще фалира БЪЛГАРИЯ, а не някаква авиокомпания. Нека някои от пишещите да се замислят вурху този пример. Да си спомнят, че все пак има и морално-етични норми на поведение.
ariel
09 Мар 2005 10:37
Мнения: 178
От: Canada
До горния. Операторите в атомна централа са поискали отдавана и знаем колко получават, пилотите много има да ядат докато ги стигнат
Б.С.И.
09 Мар 2005 10:41
Мнения: 71
От: Bulgaria
До ariel. В Канада - да. Но в България?
Би ли ме светнал по въпроса в цифри?
Освен това аз не съм горния, а Б.С.И.
ariel
09 Мар 2005 10:43
Мнения: 178
От: Canada
Ще задоволиш любопитството си без цифри. Всички искат цифри, а случайно в Канада да подписвате декларация за конфиденциалност.
Б.С.И.
09 Мар 2005 10:46
Мнения: 71
От: Bulgaria
ariel, за Канада искам отговор от теб, тъй като ти си се регистрирал като живеещ там, а не аз.
ariel
09 Мар 2005 10:50
Мнения: 178
От: Canada
декларацията за конфиденциалност не третира в коя държава изнасяш информацията.
и престанете с това "тук е България". И в България и в Канада въздуха е един и същ и атомната реакция е една е съща.
Б.С.И.
09 Мар 2005 10:59
Мнения: 71
От: Bulgaria
Според Конституцията и според съществуващото законодателство, всеки български гражданин има право на информация. Иначе как щяхме да разберем колко получават пилотите?
kolione
09 Мар 2005 11:08
Мнения: 307
От: Bulgaria
Аз също намирам за изключително неуместно сравненията между отделни професии, трудът на един учител е също толкова важен и отговорен, а също и доста тежък( всички даскали, които избутат до пенсия, съвсем не са добре психически след 30 години звероукротяване), колкото труда на пилот, лекар и каквато и да е друга професия. Във всяка нормална страна един пилот взима няколко пъти над средната заплата, но не и 20 пъти повече, както искат пилотите на БГ Ер. Да, те работят "само" за по 2000 евро, но същевременно живеят в България, а не в Лондон, нали?
Съгласен съм с Ку-Ку. С БГ Ер винаги има някакви проблеми, все закъсняват, все си променят разписанието. А не са по-евтини от останалите авиокомпании, които летят до БГ. Тези пилоти ако можеха, отдавна шяха да са напуснали и да са отишли в чужди компании, но явно това далеч не е толкова лесно. Така че внушенията, че едва ли не заради един гол патриотизъм са останали да работят за БГ Ер, са нелепи.
Добави мнение   Мнения:68 Предишна Страница 2 от 4 1 2 3 4 Следваща