Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
""България ер"" пред спиране?
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:68 Предишна Страница 3 от 4 1 2 3 4 Следваща
Балканджия
09 Мар 2005 11:16
Мнения: 14
От: Bulgaria
Уважаеми Б.С.И.....не мога да разбера точно какво искате да кажете?
Хайде да приемем, че казусът е следният: 15 Български Пилоти(Български Оператори на АЕЦ) са уволнени, защото са си позволили да претендират за подобаващо за труда им възнаграждение. Останалите техни колеги, имащи същите искания са оставени на работа, защото Мениджмънтът на Фирмата(АЕЦ) иска по този начин да "извива ръце".
Солидарни с Колегите си, Пилотите(Операторите на АЕЦ), решават, че е НЕМОРАЛНО да продължат да работят при тези условия и подават предизвестия за прекратяване на трудовоправните си отношения с Работодателят.
НЯМА КРИЗА, НЯМА АВАРИЯ, НЯМА САБОТАЖ !!!
Работодателят е в правото си, в срокът за предизвестие да си намери ДРУГИ работници. Ако тези му се виждат "Скъпи", да ги замени с "По-евтини" или "По-послушни".
На Вас, уважаеми Б.С.И оставям да решите казусът от гледна точка на Работодателят..........Демократично, нали?!!
Големият Лебовски
09 Мар 2005 11:44
Мнения: 3,126
От: Antigua and Barbuda
За тези, които сериозно разискват по темата и не си правят писмовна гаргара с цел убиване на времето мога да предложа постинга си, пейстнат под статията в рубриката "България".
Заповядайте!
Б.С.И.
09 Мар 2005 12:06
Мнения: 71
От: Bulgaria
До Балканджия.
Въпросът е в това дали е морално или не да останат на работа. Защото това решение произлиза от това дли е морално или не да се иска такова повишение на заплатите. Решете Вие. По въпроса по-горе има достатъчно мнения и в двете посоки.
Балканджия
09 Мар 2005 12:32
Мнения: 14
От: Bulgaria
Еее, уважаеми Б.С И. Бягате от конкретен отговор.
Казусът беше.......не са съгласни Пилотите(Операторите на АЕЦ) да работят при тези условия. НАПЪЛНО КОРЕКТНО !!!!! Подават предизвестия за ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ТРУДОВО-ПРАВНИТЕ СИ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ!
Къде виждате нещо НЕМОРАЛНО в този акт?!!
Колкото за цената на труда на тези хора.....ами, нали сме Демократично общество....така, че, ТЕ предлагат ЦЕНА за труда си, Работодарелят не ги наема и си търси други РАБОТНИЦИ.......Кое е толкова страшно?!!
Пак повтарям...НЯМА КРИЗА, НЯМА АВАРИЯ, НЯМА САБОТАЖ !!!
Stranger
09 Мар 2005 12:35
Мнения: 2,674
От: Bulgaria
XYZxyz, Mossad
Исканията на пилотите са правилни. Все пак те летят по международни линии и превозват не само български граждани. Те се чувстват като част от голямото семейство на пилотите в света. Когато разликата в заплащането е така драстична самочувствието и мотивацията им спадат. Нелепо е сравнението с други професии в България. Всеки работник трябва да се бори за интересите си. "Новите " чорбаджии, ако могат въобще няма да плащат заплати. Трябва да има диалог и компромиси.
Марко Ив. Тотев
09 Мар 2005 12:46
Мнения: 1,837
От: Bulgaria
Напълно прави са пилотите, те заслужават европейски заплати, защото са квалифицирани (поне) колкото другите европейски пилоти, същото важи и за БГ стюардесите и стюардите.
Но това означава да се бръкне във фонда на огромния наземен ПЕРСОНАЛ на авиокачпанията, която - независимо как се казва БТ еър или БГА Балкан си е същата държавна продънена кошница, в която летенето е последна грижа.
Прочее нека Принципалът (оня с очилцата до Ибряма) да изволни 1/4 от администрацията и да даде на пилотите 70% от исканият.
Братя Стругацки
09 Мар 2005 13:12
Мнения: 6,644
От: Russian Federation
Понеже никой от спорещите не явно не знае колко са приходите на БГ ер ето нещо от сайта им:

"Две години България Ер
09.12.2004

След успешното стартиране на "България Ер" през декември 2002 г. авиокомпанията вече лети до 19 дестинации и има над 20% пазарен дял.

За периода януари-декември 2004 г. се очаква приходите по всички отделни дейности на "България Ер" - редовни международни линии, чартърна програма, продажба на блок места и други - да надхвърлят 140 млн. лв. За сравнение приходите от дейността през миналата година са 76 млн. лв.

До края на 2004 г. се очаква с националния ни превозвач да бъдат превозени над 500 хиляди пътника, което е увеличение със 75% в сравнение с миналата година. Реализираните полети общо по редовната и чартърната програма се очаква да бъдат 3 245."

Следователно по сметките, които правя, за 58 пилота ще отиват над 5 % от приходите. Следващият ми въпрос е колко струва поддръжката на РВД, лизинга на Боингите и т.н.
Ако пилотите искат да са на % от приходите нека да подпишат граждански договори и наистина да зависят от постъпленията.
hamer
09 Мар 2005 13:19
Мнения: 10,867
От: Bulgaria
ЗАЩО всички забравят, че България еър е държавна компания! Сравненията на МОСАД с Кюлев, Гергов и Р.Василева са некоректни - те работят в частни компании, а някои от тях са и собствениците на тези компании.
И още нещо: Как изведнъж се оказа, че една "ново"създадена компания като България еър за толкова кратко време стана печеливша, с толкова самолети, а БГА Балкан с дългогодишна история, дестинации и пр. /не съм експерт по тези неща/, беше фалирана тотално и не можа да стъпи на крака? Не беше ли историята с България еър една хватка, врътка, чрез която се използваха активите на Балкан и огромна държавна помощ /не знам под каква точно форма/, за да стартира компанията успешно? А пасивите останаха за Балкан и делата с Гада Зееви ще се точат до второ пришествие? И сега, когато според решението на правителството при създаването на България еър, компанията трябва да се приватизира, се оказва изведнъж, че такава "успешна" компания трябва да се продаде много скъпо, а няма кой да даде толкова пари, защото сигурно зад "успехите" се крие голям дълг към собственика - държавата? И цената трябва да падне. Защо ще уволняват пилотите? Как при приватизацията на други предприятия неплатените заплати ги оставят за новия собственик? Защо не стартират процедурата за приватизация и преговорите с пилотите да ги прави новия собственик?....
Увлякох се, прощавайте
Dedovec
09 Мар 2005 13:20
Мнения: 3,803
От: Bulgaria
Колкото и еретично да звучи, прави са пилотите да си искат заплатите. Не е нормално да взимат най-ниските заплати в Европа.
От всички коментари не разбрах само следното: каква е тази фирма, която се крепи единствено на ниските заплати на персонала си и ще фалира, ако плаща нормално? Чини ми се, че не пилотите са за уволняване (да не ги мислим, прочее, те ще се оправят без всякакво съмнение). Най-за уволнение е мениджерския екип на тая компания, дето я е докарал до там, че да се крепи единствено на рекордно ниските заплати на пилотите. Само да се разчуе, бе нашите пилоти са най-ниско платените и по-добра антиреклама на просто не може и да се измисли!
Старшината
09 Мар 2005 13:22
Мнения: 20,650
От: Bulgaria
За заплащането на пилотите в гражданската авиация има международно установени норми. Както за РВД-та и др. подобни. И тези норми трябва приблизително да се спазват и у нас. А по принцип - нАх*й ми е дали имаме "национален" превозвач...
Honda fan
09 Мар 2005 13:23
Мнения: 1,101
От: Bulgaria
Аз пък абсолютно съм съгласен с тезата, че пилотите имат право да си искат по-високи заплати. Считам за крайно неуместно да се сравняват с учителите, защото по тази логика може да ги сравняваме и с боклукчиите, санитарите и т н. Друг е въпроса, колко гъвкавост биха могли да проявят при тези преговори. Очевидно и в момента не работят само за насъщния, но ако могата да си намерят друга работа която им дава по-добри условия нека го направят - това е основен пазарен принцип. Ако търсенето е достатъчно добро за да ги компенсира за промяната в начина на живот (често отсъствие от българия или направо преместване другаде) то тогава повечето вече са си подали резюметата в други компании.
Mikele
09 Мар 2005 14:06
Мнения: 1,566
От: Bulgaria
Допърнителна информация. По оперативни данни Авиокомпания Хемус Еър е пред фалит. От известно време, основно чрез наемането на самолети прословутото "Джамболино", а преди това и Ербъсите всички приходи на авиокомпанията са превеждани навън. Авиокомпанията всеки момент може да бъде обявена в несъстоятелност. И още една важна информация. Преди две години България еър започна да оперира с 7 млн лева основно за наемите на самолети. Сега по сметките на авиокомпанията има 35 млн., които ще бъдат прибрани от този който я приватизира. Тези суми са за т.н. "бъдещи разходи". Това е частта за връщането от двупосочните билети. Това е целта да се повтори сценария Гад Зееви. Лошото е, че собствениците на Хемус Еър явно са подведени от някого и авно им е предложена неработеща схема.
БЪЛГАРИЯ ЕЪР ТРЯБВА ДА Я ИМА! РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ ИНАЧЕ МНОГО ПОВЕЧЕ ПАРИ ЩЕ ПЛАЩАМЕ НА ЧУЖДИТЕ АВИОКОМПАНИИ, КОИТО САМО ТОВА ЧАКАТ ДА Я НЯМА БЪЛГАРИЯ ЕЪР.
СМЕНЕТЕ УПРАВЛЕНИЕТО НА АВИОКОМПАНИЯТА! ПИЛОТИТЕ ДА СЕ СЪГЛАСЯТ НЕ НА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ЗАПЛАТИТЕ, А НА ЧАСТ ОТ АКЦИИТЕ АН А/К. ДРУГА ЧАСТ ДА БЪДЕ ПУСНАТА НА БОРСАТА ЗА ДА СЕ ВИДИ РЕАЛНАТА И ЦЕНА.
БЪДЕТЕ БЪЛГАРИ!!!
Братя Стругацки
09 Мар 2005 14:06
Мнения: 6,644
От: Russian Federation
Искам да питам защитниците на европейските заплати, кои точно страни искате да изпреварят нашите пилоти по заплащане, че да не са на последно място? Все едно не знаете, че България е на последно място по доходи спрямо всички европейски страни, че и кандидатстващите.

Балканджия
09 Мар 2005 14:44
Мнения: 14
От: Bulgaria
Уважаеми "Братя Стругацки", ама Вие колко братя сте?!!
Докато Ви отговоря на едното питане в форума, вие сте генерирали ново?!!
Еее, няма лошо, да дава Господ всекиму да пита.
Та така...., този път няма да Ви дам директен отговор, а като на интелегентен събеседник, какъвто, надявам се, че сте ще ви задам ВЪПРОС.
Когато отивате да си закупите Билет за Самолет, задавали ли са Ви въпроса каква е Вашата националност и какви са доходите Ви?!! Презумцията ми е да Ви направят отстъпка в цената, защото предполагам сте Български Братя и....такова, де....амиии.....то за Вашият превоз от А до Я , ние ще Ви предложим Цени съобразени с заплатата на пилотите ни.
Такааа....е, Вие, "Братя Стругацки", няма ли да се почувствате поне малко по- несигурни, като ви кажат, че ви возят най-ниско платените в Европа пилоти...Не казвам най-евтината компания!!!
Иначе...добре дошли на борда....
Братя Стругацки
09 Мар 2005 14:55
Мнения: 6,644
От: Russian Federation
Балканджи, питах конкретно - коя държава искаш да изпреварим като заплащане на пилотите?
И честно да ти отговоря - не вярвам да се промени качествено услугата в БГ ер, ако летя със самолет, чиито пилоти взимат не 3000 евро, ами дори 300 000.
Балканджия
09 Мар 2005 15:02
Мнения: 14
От: Bulgaria
" Братя Стругацки", отговарям директно, но разчитам да направите същото по отношение на Моите питания. В противен случай, просто не бихте били събеседник , а просто поредният "заедливец", с когото не бих желал да общувам.
Та отговорът ми е ....поне с Албания!!!
america1332002
09 Мар 2005 15:22
Мнения: 5,137
От: Bulgaria
тук маи се надпреварват да писат хора които не само на самолет но и на влак не са се качвали.
булгарските самолети били наи евтини...дран дран...
paro_k
09 Мар 2005 15:29
Мнения: 53
От: Bulgaria
Сравненията кой бил по-отговорен, кой по-учен и т.н. са важни за определяне на заплащането, но няма ненужни професии.
Тия ли са най-великите държавни служители, та ни занимават със смешните си искания? Да върват в Албания и халал да са им големите заплати. Един машинист на влак да не би да вози по-малко хора или е застрахован от грешки?
Много по-важно за мен е добрите доктори, учители и др. специалисти, от които ежедневно имаме нужда, да останат в България.
XYZxyz
09 Мар 2005 16:17
Мнения: 26,211
От: Antigua and Barbuda
Много ми е интересно какво ще стане ако примерно учителите се организират и си поискат нормални заплати - от по няколко хиляди евро, иначе стачка. А и не само учителите. Всъщност пилотите искат много малко. Пак ще са си последни сред пилотите в Европа.
Неясно сащо някои хора много бързо забравиха какво са работили и колко са получавали. 2000 лева след удръжките сега, са около 400 лева след удръжките само до преди двайсетина години. А доста хора взимаха по 700-800 лева тогава, сегашни 3500-4000, а някои и повече. Някой да си спомня колко взимаха миньорите? А някой да помни колко беше много ниската земеделска пенсия, май беше 30 лева, сегашни 150.
Vulture
09 Мар 2005 16:38
Мнения: 31
От: Bulgaria
Mного ще се радвам това недуразумение България Ер да се ликвидира възможно най-скоро. Последния път летях с тях до Рим някъде към 20 часа. Първо чакахме едно от малкото им самолетчета да дойде от някъде си. Държаха ни в неведение 3 часа на Софийското летище. После падна мъгла и препратиха самолета в Бургас. Закараха ни до там с автобус, и ни компенсираха с едно кроасанче. Междувременно на малкия Мук, който явно беше за същия полет, му подшушнаха нещо и го пратиха през Виена с Австрийските авиолинии.

Заради тия педали не се допускат low cost airlines и плащаме измислени цени.

Иначе българските пилоти са доста добри (съдя само по мекото кацане ) и заслужават да получават такива заплати каквито колегите им от други авиокомпании.
Добави мнение   Мнения:68 Предишна Страница 3 от 4 1 2 3 4 Следваща