Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
За Камен Кацата - добрия човек
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:122 Предишна Страница 3 от 7 1 2 3 4 5 Следваща »
Чичо Фичо..
10 Мар 2005 14:49
Мнения: 507
От: Israel
Вълчо, така е.
99
10 Мар 2005 15:17
Мнения: 4,830
От: Eritria
тоа па пишман професор че ми фали американска чалга, а нашта не му била тамам! ем кацата нема и процент ни от гласо, ни от текстовете на азис като смисленост
Чичо Фичо,
10 Мар 2005 15:35
Мнения: 878
От: Bulgaria
Блуса е и "възпитателна" музика, каквато точно сега е нужна на българските "inner cities" (гета) - if you ever come to Houston and get in trouble (по памет) Sheriff Benson will arrest you and if the jury finds you guilty you're penitentiary-bound. Как иначе тази публика да чуе тъкмо тези думи и да ги разбере? Или известната в България оh mother, tell your daughter not to do what I have done. Блуса е и традиционен фолклор - песента за обесника, дето майката и бащата не искат да откупят от палача, а любимата иска, ако се оженят. Предполагам, спомени от пиратските набези по испанско време. Звучи архаично като Струна невяста.
керпеден_1
10 Мар 2005 15:51
Мнения: 9,911
От: Bulgaria
Простич стига с тоа Азис , деба педерунгела му мазен!
Той и Чайковски от тяхната партия , ма Азис не е Чайковски!!И слава Богу няма да бъде?
bill
10 Мар 2005 16:17
Мнения: 535
От: USA
"Които мозе да свири блус, то тои мозе да свири всичко"-Дюк Елингтон
Ас съм израснал с R&B и смятам, че това е" музиката на душата " .Преди няколко дни бях в Manhattan -Downtown в "55 club", където всеки ден има блус консерти.Пееше една чернокоза певица -Sweet Georgia Brown.Просто не мога да опиша наслаздението да присъстваш на такова нещо.Гледал съм през зивота си много концерти, посетил съм хиляди блусарски клубове и моето скромно мнение е, че Камен Кацата би могъл да се нарече "фан" на R&B, но в никакъв случаи добър изпълнителе.За това се изисква особен "feeling". В Българя, онова време, дори преди Иваило Краичовски да бъде в ФСБ се опитваха да пеят и свирят такава музика бившия оркестър "София" -известен по-късно като оркестър на "Леана Антонова". Имаше един бас китарист"Чавето", които от много години зивее в Sweden, беше много добър.А също така и Сашо Петрунов -"гривната" от "Сребърните гривни" и "Тангра"/първата формация/, но като емигрира в USA разбра, че не е едно и също да свириш блус в Българя и в USA. И сега пее в един църковен хор само зада си начеса крастата. Мозе да се изпишат фермани по тази тема, но едно е вазно, че американската музика е на много високо ниво, което с ръка на сърце трябва да признаем/ без да се ръководим от политически съобразения, както и не ме интересува аналога на Даинов с Кацата/.
krass
10 Мар 2005 16:34
Мнения: 1,371
От: Bulgaria
Само не разбрах тоя Дайнов, що е сложил своя снимка горе? Баси подигваката!
Them or Us
10 Мар 2005 17:01
Мнения: 904
От: Bulgaria
Добре, че Камен и Буги и Васко...не четат вестници!
UnionBG.org
10 Мар 2005 17:05
Мнения: 55
От: Bulgaria
Че да наградим тогава Ерик Клептън и Ерик Уулфсън за приноса им към българската култура, особено втория за музиката към националната съдба You lie down with dogs and get up with flees.
Чичо Фичо,
10 Мар 2005 17:07
Мнения: 878
От: Bulgaria
Бил, къде е 55, на Кристофър стрийт ли? Прав си, българските блусари засега нямаха шанс в Америка, но английските? Освен донякъде по езика, Лийдс не прилича много повече на Ню Орлийнс от София.
*
Една от причините за "душевността" на блуса е, че тръгва от религиозната музика, спиричуъл, което било отначало бели протестантски химни, пети от необработени африкански гърла, и по-късно и оригинални африкански мелодии (оригиналната африканска музика почти не познавала хармонията). Единството на черно и бяло прави блуса (и R&B, и рока, и джаза, който обаче най-бързо се "класицизира') универсален, достъпен и за образованите, и за белите, и за всички, докато чисто черните напродни жанрове, също произлезли от блуса, от госпъл ('да пееш думите от неделя сутрин по музиката от събота вечер') и черната попмузика (соул), та до рапа, си остават черни жанрове (въпреки Еминем) и не се асоциират много със Стравински.
milcho
10 Мар 2005 17:11
Мнения: 13,257
От: Bulgaria
Зарекох се, че за Дайнофф нищо, ама къв блус Ви тресе повечето от Вас бе хора...
Fani
10 Мар 2005 17:17
Мнения: 1,196
От: USA
Само едно вмъкване по повод блуса - според местните музиканти (вярвам, че поне те са добре запознати с темата), блусът е възникнал точно в Ню Орлийнз, тъй като това е било единственото място, в което на негърските музиканти е било разрешено използването на африкански ритми. Второто - голяма част от градските негри музиканти са били освободени роби или даже родени свободни. Даже се смята, че ако не е съществувало френското наследство - включително и частните оркестри по плантациите - едва ли би се появила подобна музика.
Them or Us
10 Мар 2005 17:22
Мнения: 904
От: Bulgaria
Чичо Фичо ми напомня за достопочтения дръвник полковник фон Цилергут, който говорил само позитивни неща, питайки дали всички разбират елементарните му изрази."Значи, blues господа, нали?Знаете ли какво е това blues ?"
99
10 Мар 2005 17:25
Мнения: 4,830
От: Eritria
ногу тарикатски изкара фичлето дръвник. ние те разбраме, ама и бот че те разбере
Them or Us
10 Мар 2005 17:30
Мнения: 904
От: Bulgaria
Прав е Bill.Едно е Перловска река, съвсем друго Mississippi!
bill
10 Мар 2005 17:32
Мнения: 535
От: USA
ЧИЧО ФИЧО: Да! "55 club" се намира на Sheridon Square/ Кристоффер Стреет/.Там са и "Arhtur", Vineyard"."Pure", "Duplex" и... мезди 4 и 3 стреет.На 4 стеет е първото студйо на Боб Диллон.Сега има бар на това място.
Them or Us
10 Мар 2005 17:33
Мнения: 904
От: Bulgaria
99 (снимка: натиснете тук) Само цитирам Швейк, нищо лошо не правя.
milcho
10 Мар 2005 17:49
Мнения: 13,257
От: Bulgaria
И пък кво от туй, че е възникнал в Ню орлийнззз бе "Фани стори", ами няма да възникне у Подуене , ама на Дайноф изобщо не му е тая. Да, ама Вие да кажете, колко ногу знаете за Блез Паскал вероятно.
Грациан
10 Мар 2005 18:06
Мнения: 4,060
От: Canada
Винаги е приятно да се прочете нещо похвално за "тъмните герои" на днешното и вчерашното време. Радвам се, че Евгений е почел Камен и се е сетил да смъкне шапка пред урбанната блус сцена на столицата.
В края на краищата, блус ентусиастите в София през "онези години" не бяхме кой знае колко и можеше да бъдем натоварени в една мотриса "Комсомолец". Тъй като ние нямахме нито "Краудади", нито "Кавърн клъб" може да се каже че дискусиите, обмяната на "тави" и всички онези "вуду ритуали" свързани с това архаично изкуство се водеха пред една сладкарничка на ъгъла на "Патриарх Евтимий" и "Раковски" - срещу "Френската гимназия" и "Първа градска болница". Тази мека на софийските блусмени носеше непретенциозното име "Камъка" и там по едно или друго време можеше да се видят и Кацата и Иван барабаниста, и Васко Нейчев - Марихуаната и Руслан Графа и Льоди басиста и Фоти и даже баскетболиста Юм Уандие (който беше "осиновен" от нашето правителство и настанен в локалния дом "Майка и дете", като син на убит виден африкански комунистически водач...ако се не лъжа в Камерун. )
Кацата определено е символ на жизнерадостта и широката му усмивка, както и гласа излизащ сякаш от мъдните торбички остават неизтриваемо впечетление. Превъзходен другар и наистина вещ икономист ( въпреки че много малко са тези които знаят неговия извънблусен живот).
* * *
В общи линии, единственното общо между "славея" Азис и Камен Кацата е че и двамата са костинбродчани ( мисля дори, че Азис не е роден в Костинброд, а се премества там по-късно ).
* * *
Накрая, както си му е реда музикалните поздрави за днес:
Евгений, предай моите задочни поздрави и на Кацата и на Иво Пифа (първият прякор на Ивайло Крайчовски)
Поздрави с едно от най-любимите ми душевадки на Питър Грийн:
Need Your Love So Bad
* * *
Фичо, напълно съм съгласен за влиянието и същността на блуса, но скромно ще допълня, че чалгата колкото и да не ни се ще е в днешно време онова което наистина обрисува душевния мир на настоящото поколение ( е, може би, акцентира на аграрнонастроената част - еквивалентът на кънтри музиката в Щатите), докато разни млади юнаци изглеждащи поради "униформите си" като с провиснали ташаци ( "Ъпсурд", да речем ), са тези които в момента изпълняват функциите на фолклористи на урбанното "дъно" ).
Поздрави с "Postcards from Paraguay" and "Don't Crash the Ambulance" ( двата мои фаворита от албума на Марк).
* * *
БулгарИнфорМашалаНюз ( може ли да те наричам за по-кратко БИМН? ) Дейвид има около една дузина албума, но аз лично съм слушал само последния му, в който той се опитва да имитира батко си. Не кой знае колко успешно...не че не е слушаем, ама нещо хич не ме гепи...има там една "заешка песничка" която би трябвало да е хита...е, рефрена се набива, ама само толкова. Иначе албума става за аурален фон (да правиш нещо докато го слушаш с едно ухо), но ако седнеш да го слушаш дисекционно, едвам издържаш до третото-четвъртото парче. Продукцията не е лоша, но аранжиментите са сухи и "предиктабилни" ( точно тоя купешки термин пасва най-вече за да изразя онова което усещам)

Чичо Фичо,
10 Мар 2005 18:10
Мнения: 878
От: Bulgaria
Бил, благодаря Фани е права, освен това в Ню Орлийнс имало и избягали от революцията в Хаити карибски французи и пофренчени черни, и хугеноти, изгонени от англичаните от Канада. Акордеончето на Лед Бели (в песента за Джон Харди) е явно френско, звучи монотонно като парижка шарманка и напомня също на квебекско хърди-гърди (това Грацко ще обясни какво е, струнен механичен инструмент, невиждан у нас), мелодиите му са ирландско-шотландски, може би и бретански. Прихванали са и испанско влияние от Мексико. Джаза също възникнал в Ню Орлийнс. Но големия блус се развил в провинцията в Тексас, Луизиана, Алабама и Джорджия. Около и след ПСВ големи черни безработни маси тръгнали на север, отначало за Чикаго, после за Ню Йорк. Харлем почернял около 1925-26, дотогава бил еврейско-ирландски. Оттогава време нюйоркската "висока" музика, дотогава чисто "бяла" (и доста еврейска) почерняла - Гершуин.
fierce
10 Мар 2005 18:14
Мнения: 10,605
От: Bulgaria
Мда, за музика можем да си говорим много,
само че защо в Наблюдател?!?
Явно и вие като мен не сте разбрали "Професора",
що аджеба е турил в една плоскост Желев и Кацата?!?
То май и той толку знае!
Добави мнение   Мнения:122 Предишна Страница 3 от 7 1 2 3 4 5 Следваща »