Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Георги Борисов: Ако умре литературата, умира и нацията
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:69 Предишна Страница 2 от 4 1 2 3 4 Следваща
UnionBG.org
12 Мар 2005 15:40
Мнения: 55
От: Bulgaria
Георги Борисов е... завършил... литературния институт "А. М. Горки" в Москва (1974).


А сега ми кажете кой е този А. М. Горки?
Луд към Луди
12 Мар 2005 16:01
Мнения: 1,243
От: Bulgaria
UnionBG.org ти ебаваш ли се или наистина си толкова "босса нова"?!? ако незнаеш кой е А.М.Горки, що щеш тука бре мурджо!
ма да не си избил рибата и с други подобни въпросТи?))
истинското име на Максим Горки е Алексей Максимович Пешков!!!
Горки се смята за теоретика на соц реализма....бащата демек на тоя реален-изъм както казва Джимо, като знаеш колко бащи има... да те е срам да излезнеш с майка му!
все едно да питаш кой е Елин Пелин или Ран Босилек... дали знаеш! а!?!
Луд към Луди
12 Мар 2005 16:06
Мнения: 1,243
От: Bulgaria
бе се бързам! и после като си погледна постинга се не съм се задоволил от самосебе си, какво съм написал! да не си помисли некой па с'я че слагам знак за равенство м/у нашите Ранния Босилек - Генчо Негенцов и Елин Пелина- Митко Стоянов...!?! не!!! само исках да кажа, че това са псевдоними! както е и Горки...
SIT
12 Мар 2005 16:15
Мнения: 1,484
От: Bulgaria
Manrico
Типични разсъждения на IT специалист.
UnionBG.org
12 Мар 2005 16:50
Мнения: 55
От: Bulgaria
А, сещам се. Това не беше ли името на института, в който четеше лекции А. Ф. Лосев? Що не вземат да го прекръстят, поне да не се бъркат хората. А Елин Пелин и той ли е соцреалист?
UnionBG.org
12 Мар 2005 17:02
Мнения: 55
От: Bulgaria
Ако умре литературата, умира и нацията

Аз пък се сещам поне за две велики световни цивилизации без литература. А в едната дори е нямало и писменост. Е, вярно, че и двете са умрели.

А и българската литература не умря ли с Павел Вежинов? К'ви са тия напъни за възраждане?!
Луд към Луди
12 Мар 2005 17:09
Мнения: 1,243
От: Bulgaria
аха... по-скоро се заяждаш! ти явно си типичното българско съчетание на безхаберието, заяждизма и слабата образованост, това значи union.bg! Ел.Пелина е академик, представител е на критическия реализъм, а не на соц reality-то..... летописец, белетрист, издател(Българан, Щурец, Развигор, Летописи и др.) единственото нещо за което го осъждам е че е бил ловец! непонасям отрицанието на живота!!!
Луд към Луди
12 Мар 2005 17:14
Мнения: 1,243
От: Bulgaria
unione, а знаеш ли името на вежинов? ) а!?
е не е така интересен псевдоним като на големия скърбящ - алексей! не всички са чак толкова големи зевзеци-ерудити...
Луд към Луди
12 Мар 2005 17:15
Мнения: 1,243
От: Bulgaria
тичкай в гугъла... там може и да мернеш след час пинкане, че истинското му име е Кольо Гугов!
UnionBG.org
12 Мар 2005 17:16
Мнения: 55
От: Bulgaria
Ми стани тогава последовател на Джина Махавира. Те и на мравката път сторват. Някои дори дишат през марля, щото още преди 2500 години са знаели, че из въздуха щъкат микроорганизми. Какво толкоз си се закосил за българската литература. Виж и човекът ти каза в прав текст, че такъв звер нема.
Артиста
12 Мар 2005 17:20
Мнения: 5,204
От: Canada
Не спомням ни Максим Пешков, ни Никола Гугов.
Нема ги и консултантите да кажая.
UnionBG.org
12 Мар 2005 17:25
Мнения: 55
От: Bulgaria
Кон Дьо, ходи и ти из Гугъла.
Артиста
12 Мар 2005 17:26
Мнения: 5,204
От: Canada
А ти па виж у Яндекса
UnionBG.org
12 Мар 2005 17:27
Мнения: 55
От: Bulgaria
Аз из тази херня не ходя. Нацвъкали са джави на всяка страница.
UnionBG.org
12 Мар 2005 17:30
Мнения: 55
От: Bulgaria
Начи Гугъла бил кръстен на Павел Вежинов... Век живи, век учись!
Нели.
12 Мар 2005 17:38
Мнения: 609
От: Bulgaria
Съгласна съм с Манрико, Георги Борисов скоро ще се превърне в обикновено досадно мрънкало. Човек може да изказва пожелания за един по-различен и хубав свят по десетки начини. Борисов е избрал най-лошия - на отрицанието, без живеца на човешко благородство, съчувствие или добродушен хумор. Пък и, признавам си, не ми харесва випусник на Литературния институт "А. М. Горки" да ме поучава как да чета книги - на компютър или в книжно издание. И двата вида си имат своите положителни страни и място в съвременния живот. Това е различен тип четене - от компютъра могат да се поглъщат много страници за бързо време, а хартиените книжки ги чета в рейса или в метрото, бавно и с удоволствие. Радвам се на всяка дума и съм недоволна, че спирката ми идва толкова бързо. Предполагам знаете за феномена за бързото и бавното минаване на време когато нещо активно занимава мислите ви в сравнение с това като гледаш през прозореца как свалят "Вратите" на Кристо В единия случай времето лети, в другия се движи достолепно като прастарата Морла от "Приказка без край". И двете състояния са чудесни. Така наскоро прочетох в книжен вид "The Human Stain" на Philip Roth и "Свещенная книга оборотня" на Пелевин.
*
Тук, при нас, издаването на книжки започва да се връща към традициите на занаятчийството. Заприличва все повече на правене на грънци, висулки, домашни плетени пуловери, гривни и т.н. Възражда се традицията дори джобните формати да са естетически изработени. "Barnes & Noble", които доскоро бяха име само за книжарница, произвеждат в момента в серията си "Collector's Library" естетично изработени книжки, 10 на 16 см, твърда корица бордо и с някогашните красиви книжни обвивки, а краищата на страниците са позлатени. Хубави и приятни на вид, и много издръжливи. Малкото коте сега чете в такъв формат "The Hunchback of Notre-Dame" на Юго, а баткото "Crime and Punishment"

Жалко, че руснаците тук, на Брайтън живеят все още в миналото столетие (комунистическия му етап) и продават и досега книги на вестникарска хартия. Бавно и мудно се учат - прекарват поне по едно десетилетие след стъпването си тук ядейки някогашната си храна, произвеждайки някогашните си жълтеникави книги, чиито страници се ронят и носейки същите дрехи от соца. На второто десетилетие, обаче, започват да се очовечават
*
Борисов е досаден с отричането на интернета, точно колкото са били досадни отричащите печатното книгоиздаване, телефона, парахода, телеграфа, радиото, телевизията, електричеството, машините като цяло. Приемам за нормално в едно общество да има хора (общини като тези на амишите или на хасидимите), които не желаят да се докосват до тези гениални човешки творения, но от страниците на Сега да ми казват това:


Интернетът е занимание за пазаруващи домакини, безработни средни техници и вечно заети тесни специалисти, за незадоволени графомани и бизнесмени, за които времето е пари, а не философия, за хора, които имат проблеми с нервите и съсредоточаването, които се страхуват да останат сами.


е смешно и жалко. Нещо повече, г-н Борисов, представете си колко милиона хора щяха да бъдат живи, колко страдание щеше да бъде спестено, ако при появата на Хитлер и Сталин имаше интернет. Съществуването на подобни хора и политическо устройство е невъзможно при такава световна гласност. А вие сте седнали да критикувате графоманите по форумите, които не са повече от графоманите сред собствените ви среди, виреещи в малките ви, мръсни и прашни, пропити с тютюнев дим и човешка злост, редакции. Това е истината, нали, защо не искате да я кажете?

Вие сте поет, г-н Борисов, не се превръщайте във вечно мърморещ недооценен гений. Подобно поведение не е по ръста ви.

Редактирано от - Нели. на 12/3/2005 г/ 18:19:21

UnionBG.org
12 Мар 2005 17:48
Мнения: 55
От: Bulgaria
Нели, Вие явно сте пазаруваща домакиня, пък аз съм среден Web техник, тъй че прав си е човекът.
FL
12 Мар 2005 18:07
Мнения: 6,942
От: Canada
За някои е археология, за други вече безвкусна пропаганда на пропаднала система и рухваща държава!
А Форума?....Комунягите между тях си!...Руси, русофили, снобисти, промити мозъци, неспособни за полезна професия...
"Съветска" литература?!....В наи добрият случаи повърхностно четиво за безделници а в мнозинството си просташко слоганиране или конфузии и обфускации...
FL
12 Мар 2005 18:12
Мнения: 6,942
От: Canada
"Политиците са враг номер 1 на народите си, особено когато дойдат на власт"
Такава простотия се чува само в наи смрадливите кръчми!

Нели.
12 Мар 2005 18:15
Мнения: 609
От: Bulgaria
Тъй-тъй Юниън, пазарувам и готвя (особено в събота и неделя), извън работното си време и хилядите други неща, които правя.
Добави мнение   Мнения:69 Предишна Страница 2 от 4 1 2 3 4 Следваща