Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Петролът пак побесня
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:49 Предишна Страница 3 от 3 1 2 3
Душко
18 Мар 2005 20:52
Мнения: 11,027
От: Austria
Петрол има, но няма ЕВТИН петрол. Каква е разликата? В Нефтения Залив себестойността на барела е 3- 5 $. Бангладешци и ... го добиват, транспортира се на 10- 15 км. до пристанищата и танкери с филипински или ... моряци го транспортират да Ротердам, Лондон, Хамбург ...
В океанския шелф излиза по- скъпо, освен това отделните находищата НЕ са така богати.
В Сибир бангладешци и филипинци не могат да живеят. Ще хвърлят топа. Има и други проблеми - находищата не са така богати като в залива. Нефта замръзва при - 10 до + 10 град. целзий в зависимост от сорта. Сибирския нефт трябва да се подгрява и транспортира 2 000 - 3 000 км. до Европа и Китай. Още по- сложни са условията за добив на газ в Ямал, и евентуално по- късно шелфа около него и по Северния Ледовит Океан. В Норвегия и на Сахалин има нефт ( норвежкия е на привършване ), в Чукотка и Аляска също. Сигурно и в полярния шелф на Сибир ще има, но цената трябва да е поне 200 $ за барел за да стане икономичекски изгодно.
По подробна информация Натиснете тук
хунвейбин
18 Мар 2005 21:03
Мнения: 9,895
От: Bulgaria
Американците са поставили са под контрол черното злато.
За обръщението му на световния пазар са наложили долара.

Обезценявайки курса на долара те смъкват капитала-който е натрупан –извън тях , а не вътре в тях..При тях долара си е долар .
Голямата част от този капитал , от тези хартийки , служи за да се оперира с това гориво.
Няма по света друга стока с такава бърза и голяма обращаемост.
Вдигайки пък цената на петрола-срещу него стой вече много по малко гориво.
Спасяваш се от тези хартийки чрез висока цена на петрола.
Удрят те в курса , удрят те и в цената.Това е двоен удар.

Като те ударят на едро във валутата и цената -си длъжен да покриеш загубите.
И да го правиш като ударник.Колкото по бързо толкова по добре.
Как.На пазара който владееш. Като вдигнеш цената .Яко.

А щом най много се продава дизела-най много вдигаш неговата цена.

Магистър
18 Мар 2005 21:22
Мнения: 401
От: Bulgaria
Ето уебсайт с най-евтините цени на бензина в САЩ и Канада. Натиснете тук
Който ще пътува до/в/ Северна Америка, може да си спести доста пари, проверявайки този сайт.

Редактирано от - Магистър на 18/3/2005 г/ 21:23:55

gaijin1
18 Мар 2005 22:34
Мнения: 454
От: Canary Islands
Душко,
Забравил си в анализа някои много съществени местонаходища.
1. Каспийски басейн - много качествена нефт, на добра себестойност 12-15$ барел.
2. Мексико - качествена нефт /себестойност - нямам информация/
2. Венецуела.
3. Тексас.
4. Бруней - много качествена нефт. Изкупува се основно от японците
Почти съм убеден, че в близките години изключително лош политически климат и конфликти ще има около Каспия и Венецуела.
99
18 Мар 2005 22:39
Мнения: 4,830
От: Eritria
не си последователна. требеше да напишеш убедена
gaijin1
18 Мар 2005 22:52
Мнения: 454
От: Canary Islands
Убедено съм, и последователно
paragraph39
18 Мар 2005 23:35
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
ДСБ внася в НС проект за решение за намаляване цените на електроенергията
18 март 2005 |
Агенция "Фокус"
София. Народните представители от Демократи за силна България и БСДП внасят в Народното събрание проект за решение, с което изискваме правителството Сакскобургготски да приведе цените на електроенергията в съответствие с Енергийната стратегия, което означава – да ги намали с близо една четвърт. Те предлагат също след влизане в сила на решението на съда Министерският съвет да предложи механизъм за компенсиране на щетата нанесена на гражданите – потребители на електроенергия. Това се казва в специална декларация, разпространена до медиите от депутатите от Демократи за силна България и БСДП относно неизпълнение на решение на Върховния административен съд.
Според тях правителството на Симеон Сакскобургготски е нанесло на потребителите щета за над 43 млн. лева и отново е погазило законите на Р България. От ДСБ припомнят, че преди седем дни Върховният административен съд окончателно отмени решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за повишение на цените на електроенергията използвана за битови нужди от 1 юли 2003 г. като противоречащо на Закона за енергетиката и неотговарящо на Енергийната стратегия на Република България. Решението на съда не подлежи на обжалване. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране заяви, че няма намерение да изпълни решението на съда.
Министър-председателят и Министерският съвет носят пряка отговорност за решаване на проблема, тъй като съгласно чл.11, ал.2 от закона за енергетиката председателят, заместник-председателите и членовете на ДКЕВР се избират и освобождават от Министерския съвет и се назначават от министър-председателя, категорични са от ДСБ.
"Правителството досега не изразява отношение и не предприема мерки за решаването на проблем, отнасящ се до милиони български граждани. Такова поведение руши престижа на държавните институции, задълбочава кризата в доверието към съдебната власт и върховенството на закона", се казва още в декларацията.
.....................
| ИКОНОМИКА | ЕНЕРГЕТИКА

Емил Кошлуков заяви, че ще заведе съдебно дело срещу електроразпределителното дружество в София
18 март 2005 |
Агенция "Фокус
"
София. Лидерът на партия Новото време Емил Кошлуков заяви на пресконференция във Велико Търново, че ще заведе съдебно дело срещу електроразпределителното дружество в София, заради това, че неправомерно са му били начислявани суми за консумирана електроенергия за минал период. Емил Кошлуков посочи, че ще се възползва от решението на Върховния административен съд, с което беше обявен за незаконен ценовият скок на тока с 20, 61 на сто през 2003 година, вместо с 15 на сто, каквото е било решението на регулаторния орган в енергетиката. Народният представител заяви, че той ще заведе лично дело не само за да си върне парите, но и за да стане ясно веднъж за винаги, че държавата трябва да бъде отговорна пред гражданите. Информацията е на Дарик радио.
Душко
19 Мар 2005 00:32
Мнения: 11,027
От: Austria
gaijin1 " Забравил си в анализа някои много съществени местонаходища.
1. Каспийски басейн - много качествена нефт... "

Каспийския басеин се оказа Не толкова богат колкото се очакваше. Някога царска Русия доби първият в света в света промишлен нефт, на мястото където днес е Баку. Там бе пробита и първата морска сонда в света. Дълго време това беше главен източник на СССР. Шеварнадхе и Алиев много раздуваха мита за Каспийския нефт. Действителността се оказа доста скромна. BP строи нефтопровод Баку през Грузия и Турция до Джейхпан на Средиземно море. Капацитетът би трябвало да е 50 мил. тона годишо, за да е ефективен. ( Годишните потребности на света са почти 4, 5 милиарда тона. ) Но проблема е, че Азербайджан НЕ може да напълни нефтопровода. Разходите за строителството са големи ( вместо планираните 3 станаха над 4 милиарда $ ). Себестойността ще е висока 12-13 $. Надеждата е на Казахстан или Русия. Русия си има нефтопроводи, Казахстан има ПРЯКА граница с гладен за нефт Китай. Китай ИМА много пари и се договори за доставки с Казахстан, ( а след фала на СВРЪХлакомия Запад за ЮКОС ) и с Русия.
Да се товари казахския нефт на кораби до Баку, от там да се слачи през Грузия и Турция до Джейхан (1 800 км) и отново да се товари до Триест ( Италия ) е безсмислено. Ако се продаде на Китай, ще е МНОГО по- изгодно. Дори през Русия за Европа е много по- евтино, както прави сега Казахстан.
На всичкото отгоре Каспийско море ( което е едно голямо езеро ), още НЕ е поделено окончателно и официално между страните.
Ако някой иска повече подробности по въпроса Натиснете тук
За съжаление информацията е на руски, има много цифри и трябва да се знае добре географията.
Другите находища - Венецуела и Мексико са практически шелфови. Разбира се климата там е много по- добъл отколкото северния шелф. Там има доста нефт. По- малко има в Нигерия и Западна Африка.
Нефта в Индонезия привършва и скоро страната може да стане вносител. Съседния Бурней е много малка и много богата страна. Неговия нефт не може да окаже влияние на световните пазари.
Тексаския нефт е малко и се държи като стратегическа резерва на САЩ.
Решаващотото, главното ( казва се Уникалното ) находище, за сега е в Нефтения Залив.
Чрез останалите страни се избягва тоталната зависимост.
Другия начин за избягване на зависимостта е ГАЗТА . Там обаче се попада под зависимостта на ГАЗПРОМ.
Добави мнение   Мнения:49 Предишна Страница 3 от 3 1 2 3