Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
България с 5 века по-стара
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:261 « Предишна Страница 11 от 13 9 10 11 12 13 Следваща
nesnaecht
20 Мар 2005 17:19
Мнения: 15,180
От: France
Маркс++ , незнам дали он е на поле он , ма търсих и във Латинския речник МАRX не намерих . Виж МАRS - Бог на войната , месец Март , даже има значение че съществува и житно растение със такова име !
Кракатау
20 Мар 2005 17:43
Мнения: 4,538
От: Indonesia
Считам че г-н urupuchi има резон. Най- новите научни разкрития на професорите са станали причина НОИ да сформира работна група, която да направи разчети , обсъди варианти и внесе предложения, щото възрастта за пенсиониране в България да бъде вдигната поетапно на 300 години.
Имам конкретно практическо предложение относно предстоящата научна експедиция, която в скоро време под егидата на г-н Първанов ще отплава за Колхида в търсене на българската държавност. Основна цел разбира се ще бъде издирване, събиране и пренасяне на граничните камъни на 6-те български държави и предоставянето им за разчитане от г-н Б. Димитров. Това начинание крие както големи логистични предизвикателства, така и огромен риск за участниците. Те безспорно ще бъдат следени на всяка стъпка от определени враждебно настроени кръгове, заинтересувани истината никога да не види бял свят. Голяма е вероятността те да откраднат намерените камъни и ги занесат на господарите си с цел същите да бъдат взривени.
Има обаче един по-лек и пряк път за разкриване на историческата истина. Дълбоко сред волжските степи според преданията се е намирала първата българска столица. Там в двореца като летописци на онгъла са работили мъдреците Джередже Чердедже , Давлатбалей Нурдагалеев и Бабамулей Миразахали - първите исторически известни уманитари по тези земи. Трябва да се установи местоположението на двореца и се проведат прецизни разкопки за да бъде открито едно сандъче от буково дърво. То съдържа свитъци от овчи кожи, на които всяка година през месец тутом мъдреците са написвали и предавали данъчните си декларации. Именно датата на предаване на най-старата декларация може с увереност да се счита за началото на българската държавност.
beni
20 Мар 2005 17:47
Мнения: 1,146
От: Bulgaria
Iezuit
20 Мар 2005 17:57
Мнения: 17,521
От: Pitcairn
А откритите свидетелства за за възникването на българия и близкото родство на българите с маджарите, част от италианците и прочие ще послужи на Здравната каса да изиска дължимите от своите граждани и живеещите там вноски от 2 в. от н.е. досега. Защото не са се осигурявали изрядно.
beni
20 Мар 2005 18:04
Мнения: 1,146
От: Bulgaria
Eisblock
20 Мар 2005 18:08
Мнения: 9,157
От: Iceland
Колкото до първоначалната "Ева", една "единствена ева" - дори през мъглата на антропологическите допущания, налице е дефинитивното познание, че човечеството произлиза изведнаж от "нищото" с около 400 различни генотипа! Дали това са 400 репликанти излезли от Шамбала след като глобалната катастрофа е отглъхнала, или са продукт на някаква внезапна мутация вътре по времето на една генерация - това е все едно....

Важното е, че НЯМА една единствена Ева.
****
Още нещо. Около 90 % (доказано е и това е извън всякакво съмнение) от всички "антични находки" са фалшификати произведени в Италия след Ренесанса - когато натиска на Католическата църква отслабва. В някой райони е имало безбройни работилнички за "откриване" на "старини"!! Музейте го знаят, специалистите го знаят. Публиката - не. Защо ли? Мисля, че е ясно.
****
Също: - Няма нито един писмен оригинал запазил се от "античната златна епоха" на "човешката култура". Просто няма. Допуска се, че по времето на ренесанса, редица автори са написали трудове и са ги пробутали като находки на "антични ръкописи"! Нещо да ви надръзва на паралели със статуите? Позоваването на гръцки и ранно римски авторитети е спасявало истинските автори от преследване на Църквата.
****
Доказано е, че цели отрязъци от историята се дуплицират и са разместени във времето. Защото от различни източници се описват едни и същи събития, едни и същи имена и едни и същи географски точки - само, че те при всеки един Zeitgenosse (очевидец) носят различни имена! И от там започват недоразуменията. Проверена е на доказани писменни паметници и в общи черти достоверна, пак в определени граници, историята на западна Европа СЛЕД Карл Велики. Всичко преди това е един миш-маш! Така, че познатата човешката история в същност не е тази за която си я мислим че познаваме!


Ето защо, всички възможни сведения ЗА и ПРОТИВ трябва да се проверяват с възможно най-голяма акуратност. Защото грешки, фалшификации и откровенни лъжи трудно се отличават от лаиците, да не говорим от широката публика!

Заради това хамeлнските Ловци на плъхове могат да водят жертвите си в избраната от тях посока!
nesnaecht
20 Мар 2005 18:14
Мнения: 15,180
От: France

И нема начин да не се намерят данъчните свитъци след като имаме римския план къде да се търси !


Карта на Света от VI век от Анонимен равенски космограф, с отбелязан върху нея етноним "bulgare", придружена от следния текст "Inter vero Traciam vel Macedoniam et Mysiam inferiorem modo Bulgari habitant..." - "В Тракия и Македония и Долна Мизия само българи живеят...". Картата е съставена 100 години преди времето на Аспарух.
Gan(ю)гоТрий
20 Мар 2005 18:18
Мнения: 20,679
От: Bulgaria
След 15 г. митологична демУкрация навлизаме успешно в етапа на “научната митология” . А неблагодарниците продължават да мрънкат за заплати, бъдеще за децата си тука в БГ и да поставят под съмнение благородната мисия на НОИ и фискалната политика на финансовото министерство!
Don
20 Мар 2005 18:19
Мнения: 19,057
От: Bulgaria
Прочетете още веднъж Минаващия. Въпреки, че изглежда трудно разбираем, той е спресовал в постинга си толкова много информация и линии за размишление, че усилието си заслужава.

Редактирано от - Don на 20/3/2005 г/ 18:21:23

nesnaecht
20 Мар 2005 18:24
Мнения: 15,180
От: France
--- "A.C. 499. Aristus Illyricianae doctor militiae... contra Bulgares Thraciam devastantes profectus est. Bellum juxta Zurtam fluvium consertum, ubi plus quam IV millia nostrorum... interemta sunt" - "499 г. (!). Арист, военачалникът на илирийските войски... тръгна против българите, които плячкосвали Тракия. Боят се завърза при река Цурта, където бяха убити повече от четири хиляди наши." Комес Марцелин.


Значи пришълците българи не само преминали степите, не само преплували Дунава незабелязано, не само преминали охраняемите проходи на Хемус и навлезли в Тракия незабелязано, ами били толкова много, че изклали 4000 римляни !? За да се справят с такава голяма римска войска и то на територията на империята, то българите очевидно не са отскоро по тези земи.
-


-- Ето какво разказва Теофан за 538 година: "В тази година се раздвижиха в Скития и Мизия двама български княза с много българи и други." По нататъка се разказва накратко следното - Първоначално българите победили византийците, но последните получили подкрепление и на свой ред разбили българите. Връщайки се към Цариград обаче, византийците били посрещнати в Тракия от българска войска, която така разбила ромеите, та от тях оцелели едва една шепа хора! Цели две български войски, начело с цели два български княза водят военни действия във Византия и побеждават ромейската елитна армия на нейна територия! И Теофан, както и по-ранният хронист Малала използват термина РИГЕС за титлата на двамата български предводители Булг и Дронг, което е гръцката форма на "тракийската" благородническа титла РЕКС, РИХ. Нека припомним, че тази титла е доказано ползвана от българските владетели Аспар Рих, Теле Рих и Кот Раг и др. Няма обяснение, като как "монголоидните прабългари" носят "тракийска" титла още в 538 година и продължават да я носят в VIII век?Просто е учудващо, как при наличието на подобни сведения, може да се твърди, че в V и VI век българите живеели в юрти някъде в Приазовието, Кавказ, Азиатските степи или пък в Монголия. Наистина, възможно е и там да са живяли българи, но въпросните източници говорят ясно, че става дума за българи, живеещи на Балканския полуостров!
Чичо Фичо,
20 Мар 2005 18:33
Мнения: 878
От: Bulgaria
Айсблок, не става дума за палеонтологични находки от средата на 20 в., а за генетични изследвания през последните 30 години, след R. Lewontin от Харвард - прочети темата за расата в стария форум (Политика), има интересни текстове и от двете страни на барикадата. Рецензия за интересна скорошна книга на Л. Кавалли-Сфорца от Станфърд и статия от един британски учен от миналата седмица от НЙ Таймс. Сигурен съм, има доста да научиш. Прочети статията за "race" в някоя по-нова енциклопедия, Британика или даже Wikipedia и Encarta.
*
Знаем, че историята на европейските страни, вкл. Русия, по традиция се пише като история на земите на днешните страни. Другият подход, историята като история на скитанията на етноса по света, е подходът на еврейската свещена история, възприета и от християнството. Библейския мит за робството, "изхода" от Египет, изгнанието, смелия вожд и обетованата земя очевидно са първообраза на българската представа за турското робство и на по-късно наложения от соц пропагандата мит за заселването на Аспаруховата орда на Балканите (спомням си картините на обетованата земя от филма на Л. Стайков, стил Балкантурист, когато Аспарух и летописеца Велизарий преплуваха Дунава с конете). Такъв мит имат и унгарците, и други европейци.
*
Макар да повтарят мо-т-а-мо библейския сюжет, тези митове са антихристиянски, езически - за християнина "неговия" етнос са естествено християнските мъченици на Балканите от по-старо време, не езическите вождове и техните народи, независимо от етнонимите и езика им. Чалга-историците величаят езическите племенни божества отпреди християнизацията, както по-старите европейски фашисти възкресиха езическата древна символика.
*
Според мене прекаленият фокус на древността (въпреки качествата на А. Фол) на българската историография през последните десетилетия е по-скоро безперспективен. Българските историци биха били по-интересни и полезни, ако се насочеха към реални проблеми, изясняващи важните въпроси на историята на България в ново време, и то от по-съвременна методологическа гледна точка (а не тази на романтизма на 19 в.). Живият живот, не музейното дело и култ-туризма, да станат фокус на историческата наука, която "не е пепел, а пламък".
Manrico
20 Мар 2005 18:35
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Кракатау, стига манипулира бе, човек - ако такъв като теб може да се нарече човек. Ковчежето не е буково, а от ЯСЕН - и това категорично доказва и връзката със скандинавците и лично с бог Один - и обковът е от платино-иридиева сплав - защото нашите предци са ги знаели тези метали. Свитъците са от най-фини агнешки кожи. А и да са загубени тези архиви, ще намерим дубликатите, които пък се пазят в района на платото Наска.
La Malincha
20 Мар 2005 18:58
Мнения: 19
От: Bulgaria
Интересно е кога нашите у4ени ште по4нат да 4етат европеиски у4ени? Френски езиковеди отдавна говорят за СКИТСКИ произход на славяните.....
И за думи като ГОСПОДАРЬ, които произлизат от... АСПАРУХ ( довел ..белите.. бьлгари в Европа????
В Балгария оште се с4итат за mонголо-татарски ноmадски плеmена
Eisblock
20 Мар 2005 19:21
Мнения: 9,157
От: Iceland
Ч. Фичо, да съм употребил думите "палеонтологични находки"? Става дума за "генотипове" - сиреч дума свързана с генетиката! Нещата с генотиповете (за да потърсиш в Гугъла: - Архитипове) са толква очевадни, че не си струва човек да спори - въпреки, че може да се донесе вода чак отвъд 9-тия извор. Което и ще последвам като принцип. За споренето, де.
****

А сега по този пасаж:

Макар да повтарят мо-т-а-мо библейския сюжет, тези митове са антихристиянски, езически - за християнина "неговия" етнос са естествено християнските мъченици на Балканите от по-старо време, не езическите вождове и техните народи, независимо от етнонимите и езика им. Чалга-историците величаят езическите племенни божества отпреди християнизацията, както по-старите европейски фашисти възкресиха езическата древна символика.

Не виждам как е възможно да се прави равенство между интереса на хората за корените им с глупостите на национал социалистите? Между впрочем, не бяха ли подобни идиотщините и на идеологическите им братовчеди - комунистите? Да не говорим, че християнизацията също е един много спорен, за точката във времето когато уж е станала, въпрос. И да не говорим за мракобесието и тъмните векове над Европа и света. Или пък за унищожените писменни паметници на миналото - точно това минало, чиято една част сега тук се дискутира!

Оплитането на каквата и да е идеология в чистата информация я превръща само до поредният Буламач.

Редактирано от - Eisblock на 20/3/2005 г/ 19:34:27

paragraph39
20 Мар 2005 19:24
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
"СИЛАТА" на ПИСАНАТА История е като тази на ПОСЛОВИЦИТЕ- ПРОТИВОРЕЧАТ си, но винаги можеш да намериш и извадиш тази, която ти ТРЯБВА в момента!!!
Писаната История я пишат Победителите- по точно, Историята я пишат тези "историци", на които Победителите плащат да /им/ пишат История!!!
Минавам от тук
20 Мар 2005 19:37
Мнения: 5,214
От: Bulgaria
Дон.Поздрави
Намери толкова точна дума за корена на тукашното - трябва УСИЛИЕ!!!
Iezuit
20 Мар 2005 19:38
Мнения: 17,521
От: Pitcairn
Айс, айде от мен малко вода от м-найсти извори...
Цъкнете тука: Натиснете тук
Също тука: Натиснете тук
И едно предаване на ББС (Хорайзън), като транскрипт: Натиснете тук

По митохондриалната ДНК установяват за наличието на "ботълнек". И после го свързват със супервулкана Тоба преди 74000 години... Такива ми ти работи.
Поморийски
20 Мар 2005 19:43
Мнения: 1,649
От: Bulgaria
Маркс++ вероятно без да подозира за истината даде ироничен според него пример с Наполеон, който също е с доказан български ген. Спомням си поне две публикаци в нашите вестници, последната от някакъв негов потомък в "Труд" м. г., ако не греша, в които тази връзка се доказва чрез родословното му дърво. Преселението на богомилите във Франция 10-11 век изиграва революционна роля за създаването на аристокрация там, за реформирането на църквата и за изграждането на национална държава. Специалисти по гербовете са установили, че всички стари аристикрати по онези земи са си избирали хералдични знаци, свързани с древния слънчев календар на българите.
Незнаещ, БАЛ е "малък", голям е БАТ. Връзката между езиците, прекрасен пример за което даваш с хетите, е от фундаментално значение. Чрез езиците може лесно да се проследи хронологията и посоката на взаимодействието между културите. Свежарков по-горе писа, че посоката на влияние е била от траките и персите към гърците и именно затова напират за тракийското наследство, опитвайки се да продължат измамата, че са ги елинизирали. Пише го и Чорбаджията във връзка с Кадмийското писмо. За гърчуляците излизането на истината пред света ще бъде огромна трагедия. Както и за руснаците, впрочем. Тур Хайердал доказа, че първородината на викингите (варяги, нормани) и Северното Черноморие. Ползвали са руните за свое писмо, а те са наши. Има и много други доказателства, но много ще се отклоним. Верски например. Самото име на учения Тор е името на Тангра, ползвано от чувашите, тувинците и бурятите. Думата %украйна" не иде от "край", а от "караим"=черноглавите, както още са наричани българите поради модата да носят черни калпази още от времето, когато са били между езерото Урал и Каспийско море. Там и сега има област Каракалпакия. Точно те и чувашите създават град Ангора (ангорска овца), която сега е Анкара. Дръжавата е била наречена Ана Идел (майка Идел), откъдето видантийците извели Анатол, а турците Анадол. От божеството Тор, на което са се покланяли, иде другото название на древната държава Турция (в алтайските езици (чувашки, монголски, уйгурски) има звук, който е нещо средно между нашите "о" и "у". Монголската днешна стотинка от тугрука и мунгу със същото това отворено "у". По-късно в Центарлна Азия е създадена огромна общност - каганат -, наречен пак на Тор/Тур - Туранския каганат. Османлиите отлично са знаели историята и значението на българите, затова и не са ни затрили, за пет века преспокойно са могли да го направят.
Кореновите думи, които сочиш за връзка с ецика на древните хети, са еднакви и с тези в едзика на древните индуси. Виж първата дума за "огън" - агниш. Индуският бог на огъня е Агни, съществува цяло направление в йога "агни-йога", считано за висшето направление, дори над "раджа-йога". Изкушавам се да спомена и една друга обща дума, която си пропуснал - "еба" - "ebahti" на западен индуски - "hebati" при хетите. Посредством българите и нашите роднини келтите маса такива думи са проникнали в западноевропейските езици. Сърце, напр., с което оле-ле-то си прави неуместен ташак. По-ми харесва "вино". Защото в диво състояние лозата съществува само в района на Западен памир и около Хиндукуш, ясно е, кой я е опитомил и разнесъл по света.
Хайде още две думи, еднакви за древните българи, чувашите и хетите: "еки"=две и "пат"=цар, владетел. От двете "еки-пат" или "две царства" се получава "Египет". Точна така е било там, хиляди години е имало Горен и Долен Египет.
Минавам от тук
20 Мар 2005 19:44
Мнения: 5,214
От: Bulgaria
Е да продължа
Все едно
Тази дискусия
Много е интересна
Толкова мнения, толкова аргументи.
Ама защо?
Да се избягаме още по-далеч
Но зашо, се пита, е нужно това бягане
То си е разкошен език-БЪЛГАРСКИ. Нито един русин или украинец не го говори. Камо ли чех или поляк.
Страна, мечта, рай
Жени............
Вина..........................
Какво ти гложе бе човек?
....Мит
Просто е - не ти е добре в днешното. Ами защо обоклучваш и миналото , то не е твое
Единственото, което можеш по този начин да обоклучиш е бъдещето, на децата ти.
Те как ще пренаписват твоето, а?
paragraph39
20 Мар 2005 19:45
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
Player of the 1990s?
Number of votes: 899338

1. Gabriel Batistuta
0%
2. Gheorghe Hagi
40%

3. Paolo Maldini
0%
4. Romario
0%
5. Peter Schmeichel
1%
6. Hristo Stoichkov
58%

7. Other
0%


Expires : 20/03/2005 -18:40 CET
=======================
НА САЙТА <eurosport.com/football/
ОСТАВАТ ПО-МАЛКО ОТ 4 ЧАСА ДО ЗАТВАРЯНЕ НА ГЛАСУВАНИЯТА !!!
Добави мнение   Мнения:261 « Предишна Страница 11 от 13 9 10 11 12 13 Следваща