Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
България с 5 века по-стара
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:261 « Предишна Страница 12 от 13 10 11 12 13 Следваща
Бай Иван
20 Мар 2005 19:50
Мнения: 3,806
От: Virgin Islands (Unit
Колкото и да си надуваме историята не можем да измием срама от пет вековното турско владичество. През тези години България не е била държава,
не имала никаква автономия или някакъв вид самоуправление. Може да се прибавят и двеста години под византийско владичество, но онези поне са били
"наши" хора – християни. Погледнете къде е САЩ сега, с някаква си по малко от три века история, ами Австралия. Историята, както и религията са опасно бреме за всеки народ и ако не се пипа внимателно стават катаклизми – човешки, не природни. Обикновено към корените на историята и на религията народите се връщат в моменти на силна духовна и икономическа криза. Верно е, че у нас такава съществува сега, но пред нас има много важни морални и икономически стимулатари и не е нужно да си създаваме приказки легенди за стимулиране. А и народите с най–богата древна история /поне известна на нас от литературни измислици и драсканици по камънаци/ в момента са едни от най–бедните. При сегашната мешавица на народите да се говори за народи от чист вид е смешно. Някои искат да ни изкарат татари, други монголци, трети тюрки, четвърти славяни, пети скандинавци и т.н. Не съм чувал още за японци, но деца от смесени бракове с японци/японки вече има, така че манджата на живота продължава да се забърква и някой да казва на кюфтето, че е теле или прасе просто е глупаво.
Минавам от тук
20 Мар 2005 19:55
Мнения: 5,214
От: Bulgaria
Да бе
Бъди си какъвто си
Ама откъде знаеш какъв си
Никой не ти казва, никой не ти показва. Няма правилен образец....
Black Swans
20 Мар 2005 19:59
Мнения: 1,901
От: 0
Г-н Офренов, протестирам!! Според аксиоматични сведения, изхождащи от г-н Свежарков, Симеон Сакс Кобург и Гота, е пряк потомък на Исак ІІ Ангел - ционист и таен член на Константинополския кагал, дислоциран южно от Буколеона, с основната цел - фалфишициране на историята и унищожаване на ценните сведения, касаещи българското етническо самоопределение на Авеловите потомци. Призовавам г-н Свежарков да потвърди думите си!!!

***

Бай Иване: наздраве!

Редактирано от - Black Swans на 20/3/2005 г/ 20:02:03

skygazer
20 Мар 2005 20:02
Мнения: 254
От: Bulgaria
Айде сега друг да ми казва кой съм. Щото аз не знам, така ли? Самоопределянето прави нацията. Няма как друг да ме самоопределя. Това е оксиморон.

Ами като не знаеш кой си, питай първо себе си, после майка си и баща си, виж как е живял дядо ти, неговия дядо също.
paragraph39
20 Мар 2005 20:09
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
АБЕ, то , хубаво, ама някои ГИ САМОопределят други!!!
Те т`ва е Проблемът- нарича се МАНИПУЛАЦИЯ !!!
Справка: САМОопределилите се като "американци", например, или като "австралийци", или като "канадци", и т.н.!!!

Редактирано от - paragraph39 на 20/3/2005 г/ 20:12:01

Дебил Дебилевски
20 Мар 2005 20:13
Мнения: 25
От: Bulgaria
Фичовизъм:
Игор, разбира се, е скандинавец, Ингвар

Не съм срещал по нагъл лъжец и манипулатор от Фичо, когато става въпрос за оплюване на всичко българско. Имаш чувството, че целия филиал на КГБ към Академията на науките на СССР работи за него.
..
Игор, разбира се, НЕ е скандинавец
Няма нужда от друго доказателство, че нещо е лъжа, щом Фичо го казва, но все пак нека да се знае, кой е Игор.

След смъртта на Урус Угир/Игор/ Айдар през 855 год./Както говори името му Урус, майка му Аря Услан е дъщеря на руска княгиня от известния род Урус Алан и дунавско българския кан Тукту(766-767 год.), баща на кан Крум(802 - 814 год.); според летописа, Аря Услан доживява до 150 годишна възраст!/ престола на Черна България, трябвало да заеме старшият му син, ревностният мюсулманин Абдула Джилки, но нито хазарите нито византийците имали намерение да допуснат това. В заговор с по-малкия му брат езичника Лачин /именно той е Рюрик, според мен той може да получи това име ако е изпълнявал управленски функции в югоизточно направление на Черна България/ и с многобройни руски войски на верния хазарски съюзник Асколд, от подчинената дотогава на Черна България северна Новгородска област, те прогонват Абдула Джилки от Киев в гр. Чернигов, езичникът Лачин получава канския престол на Черна България в столицата Батавил, а на киевската област е даден статут на автономен регион със столица Киев, като се задължава да плаща данък на Хазария. Името на тази нова самостоятелна държавна формация според летописа е Киевска Рос, а според западни извори Киевски регион - РъЮКъ /Rugorum/. Украинският войвода Дир /Джир, Ас, Джир-Ас/, който е внук на кан Крум, е назначен за управител на Киев, а Асколд за хазарски наместник в Киев. След многобройни междуособни военни стълкновения, Абдула Джилки заминава за гр. Болгар, където през 865 год. основава мюсулманска българска държава - Волжка България.

През 870 год. Асколд убива Дир, внука на кан Крум и си присвоява цялата власт в Киевска Русия, а секретарят мулла Микаил е хвърлен в тъмница. Наскоро след това, останалият в Чернигов, най-голям син на кан Абдула Джилки, мюсулманинът Алмиш Джафар успява да прогони чичо си Лачин от Батавил и заема престола на Черна България. Издействано е освобождението на Микаил от Киев и той отново става секретар на българския кан в столицата Батавил. С помоща на хазарите, през 880 год. езичникът Лачин си връща властта в Батавил и Черна България, Алмиш Джафар отново е прогонен в Чернигов, а Киевска Русия се подчинява на Лачин.

През 882 год. с помоща на верния Олег/Салахби/, син на новгородския боляр Ерик /Варяг?/, Алмиш Джафар завзема Батавил и Киев, Асколд е убит, а Лачин прогонен в столицата на Хазария - град Итил с две от жените си, където наскоро умира.За да изпълни желанието на киевското население, сред което преобладават езичниците, Алмиш Джафар назначава за владетел на Киев братовчед си, сина на Лачин - езичника Игор, новгородецът Олег е назначен за съвладетел, а пръв болярин и глава на всички украинци /мнозинството от жителите на Киев/ става синът на Дир, Джун.

През 885 год. избухва бунт в столицата на Черна България Батавил срещу Алмиш Джафар, по повод въвъждане на данък събиран от неверниците - джизие. Българи-езичници ковуи и маджари издигат за кан на Черна България сина на Алмиш Джафар - езичника Арбат/вероятно от жена маджарка/, а самият Алмиш Джафар избягва в Киев, където започва да управлява заедно с Олег. Киевските българи и украинци се съдят при Алмиш Джафар, а новгородци и руснаци при Олег. /езичникът Игор, син на Лачин-Рюрик, по това време е под арест/.

По време на втората война на цар Симеон Велики(893-927 год.) срещу маджарите през 895-896 година, неговите съюзници печенегите, нападат маджарите в гръб и почти ги унищожават, това води до рухване на позициите на кан Арбат в Батавил, той е принуден да бяга и се заселва с маджари и българи в Дулоба - Авария, където основава Унгарската държава. Несигурност надвисва и над Алмиш Джафар, загубил подръжката на сина си Арбат и маджарите, той напуска Киев с повечето мюсулмани българи - баринци и пристига в гр. Болгар, където през 895 год. заема владетелския престол в мюсулманска Волжка България, отстъпен доброволно от брат му кан Бат Угер Мумин(882 - 895 год.), под давление на мулла Микаил. При първото преброяване на населението в гр. Болгар, извършено през същата година от Микаил, числото на българите е 200 хиляди души, само след 14 години техният брой нараства на 320 хиляди души.

Освободения от Арбат престол на Черна България в Батавил, с помоща на хазарите, заема Риштау /според една хипотеза, Риштау е избягал при хазарите след 893 година, син или роднина на Владимир - Хръсате(889 - 893 год. ) - син на дунавско българския княз Борис(852 - 889 год.), свален от власт и ослепен от баща си поради опит за реставрация на езичеството в покръстена Дунавска България. Християнското име Хръсате/Расате/ идва от кръщелното християнско име на Владимир - Христо, Кръстьо, Ристо/. Синовете на Владимир Хръсате са преки наследници на династията Дуло, едва ли някой друг, освен потомък на рода Дуло би имал шансове да заеме канския престол на Черна България. В летописа се говори за “персийското” високомерие на наследниците от първата сакланска/скитска/ царска династия във Волжка България.

През 900 година Микаил се удавя в река Агидел/Волго-Кама/ по време на последната си мисионерска обиколка в Урал. Според “Джагфар Тарихи”, книгите му били написани на прост език, който по-късните образовани мюсулмански духовници наричали “недоучен”. Нещо съвсем естествено при преход от некнижовен към книжовен език.

Верният на хазарите Худ, син на Асколд, завладява Киев на новгородеца Олег през 911 год. и освобождава държания там под арест Игор, но съвсем скоро, с помоща на Алмиш Джафар и местните украинци, Олег се връща в Киев, Худ сина на Асколд е убит, а Олег се жени за жената на Худ - датчанка /Хелга ?/.

Хазарският хаган Арслан решава да постави Игор на мястото на Риштау на трона в Батавил - върховната столица на Черна България и цяла Велика България. В Киев Олег не е съгласен, бързо се придвижва към Батавил, изгонва Игор и връща властта отново в ръцете на Риштау. Дипломацията става ясна, когато Олег се оженва в Батавил за сестрата/или братовчедка/ на Риштау, родената в столицата на Дунавска България Плиска дъщеря на Владимир Хръсате, наречена в летописа Улджай, с което прави опит да се сроди с легендарните български владетели от рода Дуло и да си открие пътя към върховната канска власт . Що се отнася до името на Олга/Болга/ - като дъщеря на кан Владимир Хръсате и после като Велика руска княгиня, името и винаги се е споменавало в съчетание с определението “велика” и както при името България означаващо БъЛъ ГРъ - голяма, велика земя - т.е. държава, така и тук славянизираното название “велика” - Болга/Олга/ - се превръща в най-известното прозвище на княгинята и влиза в достигналите до нас писмени сведения. А защо истинското и собствено име да не е било Велика /Величка, Велико, Велика са разпространени и до днес български имена/.

Езичникът Игор, упорито преследва целите си и през 912 год. с помоща на хазарите се установява трайно на престола в Киев. Изгоненият Олег побягва на север, към Новгород, но загива при нещастен случай, стъпкан от кон. Тогава киевският владетел Игор се жени за пленената княгиня Улджай/Олга/, а след смъртта на своя покровител, хазарския хаган Арслан, се обявява за независим владетел на Киевска Русия.

В Батавил столицата на Черна България също настъпва промяна, езичникът Риштау и родът му са свалени от власт, начело на държавата застава мюсулманинът Мала, син на Алмиш Джафар.

През 944 год, киевският княз Игор, отново насърчен от хазарите, тръгва на поход за завладяване столицата на българските вихтуни Батавил, а с това и на Черна България управлявана от Мала. По време на битката Игор е пленен и разкъсан на парчета по заповед на жената на Мала, бившата жена на Игор, изгонена заради Олга.

Овдовялата Олга заедно с брат/братовчед/ си Риштау/Христо?/ веднага тръгва с войска от Киев към Батавил. Преди сражението нейните украински войници отказват да се бият с българите, но езичници българи ковуи от рода на Риштау в Батавил предават града на Олга. Езичникът Риштау отново застава начело на Черна България, но вече столицата на българските канове Батавил преминава под върховната власт на Киев, с което на практика се извършва окончателно сливане между Киевска Русия и Черна България.

Олга и плененият Мала се връщат в Киев. Олга има нужда от опора в сложното управление на огромната държава и много скоро Мала става неин съветник и любовник. Мала се оженва за прислужница на Олга - славянка, а синът му от нея Добриня става първи болярин в Киев. Синът на Олга от Игор, Светослав Борис /Името Светослав би могло да бъде преводно на името Борис - БъРъ ИЗъ - по много блясък, светлина -, името на прадядо му княз Борис(852 - 889 год.)/ се оженва за Малка, дъщерята на Мала, а синът им Владимир(978 - 1015 год.) вероятно също е кръстен на прадядо си Владимир Хръсате - почитан като герой -мъченик в езическия свят.

По време на своето историческо посещение във Византийската столица Константинопол през 955 год., когато великата княгиня Олга е на 68 години, в нейната свита има един български свещеник - презвитер Григорий, представител на бързо увеличаващата се християнска общност в Киев под влияние на съседна християнска Дунавска България, откъдето още от времето на цар Симеон Велики пристигат много църковнославянски книги и свещеници. Естествено ромеите не могат да се примирят с водещо българско църковно присъствие в Киев и се отнасят към Григорий с подчертано неуважение, като го третират по унизителен и обиден начин в сравнение с другите членове на делегацията. Ето защо посещението на Олга в Констонтинопол НЕ е завършва със сключване на църковен договор.

За съжаление, езическият владетел на Киевска Русия Светослав Борис(945 - 972 год.) синът на Олга и Игор, по всичко личи наследява необуздания характер на дядо си Владимир Хръсате. С безразсъдните си грабителски походи той почти унищожава държавността в Скития.

BGHitler
20 Мар 2005 20:14
Мнения: 92
От: Bulgaria
Ама що тъй бе Engels ?
Уж цялата световна култура е българска, пък сме опрели да разчитаме на чужди извори и сптоменавания в тях ?

ole-le и Велика и Волжска България се намират при бившите братя. Надявам се се досещаш че те нямат интерес да споделят с нас историческото наследство на Велика и Волжска България. Те измислиха Татарска нация за да ликвидират спомена за Волжска България а вие чакате ..........Ха ха ха!
Имам един въпрос колко от вас са виждали Сребърния орел от гроба на Астарух???
Поморийски
20 Мар 2005 20:15
Мнения: 1,649
От: Bulgaria
Минава си човекът. Насам, после натам. Прошетки прави. Ахасфер. Роднина му е. Далечен, ама кръвчица.
BGHitler
20 Мар 2005 20:23
Мнения: 92
От: Bulgaria
Имам един въпрос колко от вас са виждали Сребърния орел от гроба на Аспарух??? И с какво го свързвате?
Кракатау
20 Мар 2005 20:25
Мнения: 4,538
От: Indonesia
Относно произхода на българите има още много неразкрити тайни на науката, дето ги няма в гооглето. В казармата имахме един от Карнобат дето и по фигура, и по походка, и у главата си беше досущ жив неандерталец като на картинките в биологията, че даже и приказката му такава. Фазана му викаше "Нерю". Никой от родата му не беше стъпвал в Дюселдорф, нито пък някой оттам беше идвал по техния край.
Беше много горд и все разправяше че Карнобат е най-голямата работа.
neminona
20 Мар 2005 20:27
Мнения: 357
От: Bulgaria
според съвременната генетика всички хора на земята имат една обща прамайка "митоходриалната Ева", живяла в тропическа Африка преди не повече от десет хиляди поколения
.
Тази теория за идиоти ли е предназначена или е първото доказателство за произхода на човечеството от Първия човек (той беше евреин, разбира се, вж.Библията)
skygazer
20 Мар 2005 20:32
Мнения: 254
От: Bulgaria
Все си мисля, че е далеч по-достойно да се гордееш с баща си и дядо си, отколкото, че държавата била по-стара с нам колко си. И по стара от нея няма.

Ми то така ще излезе, че ние българите сме измислили писмеността, колелото и огъня даже. Това Прометей, е нема начин да не е наше момче. Не напразно са го заточили на Кавказ! Между другото, като стана дума за Кавказ, има достоверни сведения, че Ной като акостирал там, бил посрещнат от българските пристанищни власти и си платил навлото като поп. А ветеринарните му друснали една 40-дневна карантина заради многото животни. Ама за това науката мълчи, та мълчи. Докога, питам аз.
BGHitler
20 Мар 2005 20:37
Мнения: 92
От: Bulgaria
Като ви чета глупостите започнах да се притеснявам дали гроба на Кубрат и всичкото злато там и сребро не са измислица на Руснаците. А някой спомня ли си че Кубрат е покръстен. А как мислите тогава Аспарух езичник ли е бил? И не мислите ли че Борис е покръствал именно славяните а не Българската част от населението. Надявам се ви е ясно че славяните са били нещо като днешните цигани. Успели са да ги интегрират но и от самолет се вижда на каква цена.
Elcano
20 Мар 2005 20:39
Мнения: 12
От: Bulgaria
Българският език е най-точният език, на който могат да се предадат окултните закони и Словото на Бога, защото българският народ е най-древният народ на земята.    Беинса Дуно
проф. дървингов
20 Мар 2005 20:42
Мнения: 14,308
От: Bulgaria
Да налея малко масло в огъня на дискусията - странно защо, но наред със статията в СЕГА излизат и публикации относно недоказани или най-малкото спорни етнообразуващите фактори на нашия народ, намесващи и готите.
-----
През миналото лято (2004) край велики Преслав край т.н. аул на Омуртаг е бил открит епископски център на ВУЛФИЛА - тачен като автора на азбуката на предците си готите, комбинирайки руните с латинските и гръцки букви. Та тоз епископ произхождал от заселилите се край Нове (Свищов) остготски племена.
-----
Съобразно автора на откритието археолога Тодор Балабанов освен трите етнообразуващи елемента - траки, прабългари и славяни, съществен принос във формирането на българското (съвременно) племе имат и ОСТГОТИТЕ, населяващи източна румъния и вдигнали възстание през 376 год. под Фритигерн, разбиват през 378 край Адрианопол римската войска, а императора Валент бил изгорен жив.
-----
Твърди се също, че Аларих Велики, превзел и разрушил през 410 год. Рим и Западната римска империя, е родом от нашите земи;

Редактирано от - проф. дървингов на 20/3/2005 г/ 20:44:34

99
20 Мар 2005 20:48
Мнения: 4,830
От: Eritria
щом ги е разрушил, нема начин да не е нашенец
kasapina
20 Мар 2005 20:51
Мнения: 13,355
От: Bulgaria
Elcano . Който има мъдрост ще се смири и истината ще се открие за него.
другаря Тодар Живков
20 Мар 2005 20:52
Мнения: 1,042
От: Bulgaria
skygazer
[Златен]
от Bulgaria
Общо мнения: 258
Все си мисля, че е далеч по-достойно да се гордееш с баща си и дядо си, отколкото, че държавата била по-стара с нам колко си.

Небесни гъзаре, досега не сме имале в историята си случай, майцепродавец и отцеругател да се гордее с нашата дръжава.
Но със Съветската, колкото щеш. Само се рАзрови из форумите.

Кракатау
20 Мар 2005 20:57
Мнения: 4,538
От: Indonesia
Ако на Ной се е наложило да плати навлото като поп при акостирането, то казусът има само едно рационално обяснение - стоката е била натоварена при условие FOB потоп, но при пристигането властите са я таксували DDP Kavkaz. Това би могло да се случи единствено по следните причини:
1. Получател е била фиктивна фирма, зад която е стоял самият Ной
2. През време на плаването кирилицата е била въведена задължително в официалните документи.
Както от т 1 и 2 поотделно, така и от тяхната комбинация произтича заключението че Ной е бил българин. С течение на вековете името му постепенно се е трансформирало в Нейчо.
проф. дървингов
20 Мар 2005 21:02
Мнения: 14,308
От: Bulgaria
Кракатау - delivered duty paid --> - само че защо Нейчо ? това не е йудейско име май ?!?
Добави мнение   Мнения:261 « Предишна Страница 12 от 13 10 11 12 13 Следваща