Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
България с 5 века по-стара
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:261 Предишна Страница 2 от 13 1 2 3 4 Следваща »
RumenS
19 Мар 2005 09:10
Мнения: 6,895
От: Bulgaria
Смешно е че не можем да кажем със сигурност какво стана в Югославия последните 10на-15 години та знаем и_с_т_и_н_а_т_а отпреди 1000-2000.
бесния
19 Мар 2005 09:24
Мнения: 640
От: Bulgaria
Левски ,
Дори нямаш представа колко си прав !
Та нали научно е доказано , че господ е българин ?
zoroaster
19 Мар 2005 09:37
Мнения: 216
От: Bulgaria
Бакалов се е изложил.Фактите за предни държавни формирования са добре известни.Въпрос на трактовка е отношението между Дунавска България и по ранните държавни формирования.

Аз съм сигурен че преди 89-та стремежа е бил да се увеличи ролята на славяните и да се намали тази на прабългарите поради политически причини.

У мен обаче възниква въпосът тази нова теза да се намали ролята на славяните и да се увеличи тази на прабългарите дали не е отново по политически причини.

Винаги е било неоспоримо че носителя на държавническите традиции са били прабългарите.Но славяните със своята многобройност не могат да бъдат пренебрегнат.Ако Бакалов иска да докаже тезата си да се съсредоточи в своята професионална област и да намери нови доказателства.Винаги се отнасям с подозрение към хора които искат да ревизират историята без да изваждат нови доказателства, още по-подозрителен ставам когато новата трактовка е удобна на политическата конюнктура.
Ами Волжка българия не е ли наследник на същата тази история.Ами другите български държавни формирования, създадени след разпадане на Велика България.Или те са били търговски представителства на Аспарухова България.

urupuchi
19 Мар 2005 09:37
Мнения: 2,329
От: Holy See (Vatican City State)
Humpty Dumpty,
цитата, който си извадил е потвържение, че историята не e наука, а обикновена курва
Руританец
19 Мар 2005 09:43
Мнения: 3,941
От: Bulgaria
Господи, каква глупост! Вече стигнаха дотам, че да пишат историята по Именника на българсикте ханове... Ами там, ако е за въпрос, пише и че тези ханове са живели по 300 години, и това ли ще влезе в учебниците по история?
И изобщо каква е тази страст да изкараме държавата си колкото се може по-стара? Не е ли по-важно настоящето и бъдещето, отколкото миналото?
urupuchi
19 Мар 2005 09:45
Мнения: 2,329
От: Holy See (Vatican City State)
в началото на 21 век, преди влизането на България в ЕС, има доста по-важни предизвикателства за образованието, отколкото да се пълнят главите на децата с глупости!!!

Между другото, по времето на коя българска държава за пръв път осъществяваме контакт с извънземните?
Валерий
19 Мар 2005 09:46
Мнения: 202
От: Bulgaria
Преди тридесетина години (ако не греша) в Унгария беше излязъл един епохален исторически труд под перото на Петер Юхас. По обясними причини книгата не беше приета с добро от тогавашните власти просто беше ЗАБРАНЕНА. Ще се опитам да бъда кратък, до колкото е възможно.
Става дума за произхода на българите от Алтайския край, за митарствата им по земята, за Велика волжска България (ДЪРЖАВА!!!), за кръвното родство между унгарците и българите (разклонения на едно и също мигриращо множество, за наличието на над 1500 думи с общ корен в унгарския и българския езици, за антропометричните еднаквости между българите и унгарците, за удивителните прилики на античните сгради при едните и при другите и т.н.
Може би съм пропуснал да попадна на книгата, но дали този труд ще се види и от българските читатели? Защо едва сега историците ни се сетиха, че Българска държава е СЪЩЕСТВУВАЛА и преди 681 година? С огромна радост разбирам, че истината най-после започва да излиза на яве! РАДВАМ СЕ НА ТЕЗИ НОВИНИ!
takoko
19 Мар 2005 09:56
Мнения: 1,169
От: Germany
нека да се промени и филма "The Glory of the Khan"

takvor onik
达 可 沃 尔 奥 尼 克 保 多 利 昂
God Bless U!!!
Свежарков
19 Мар 2005 10:03
Мнения: 2,583
От: Bulgaria
Отдавна не съм се изненадвал от този форум, но днес много. Първо, от светкавичното единодушие на майкопродавци със западняшко оглупяване и втелясани русофилчета. Второ, от истеричната реакция на пълни лаици в историческата материя срещу обоснованите твърдения на учени-историци. Спомням си кренеското пулене на маса родоотстъпници след като преди година Ферхойген заяви: "Знаем, че България е първата европейска държава". Мръсната гад хем не можеше и да си помисли да оспори думите на западния велможа, хем не можеше да се примири в себе си с факта, че България е заемала особено, уникално място в европейската история. Защото на майкопродавеца са му нужни постоянни доказателства за нищожността на това, от което се е отрекъл, това го успокоява, дава му потвърждения, че не е сбъркал в избора си да стане космополит.
Борбата за възстановяване на истината за българското минало е подета от Паисий и за всеки разумен човек е ясно, че с това той става първият възрожденец в поробената ни родина. От него започва събуждането на народа ни за свобода и независимост. Следващият, който поема факела за историческо просвещение на българите, е Г. С. Раковски. Тази част на неговата дейност е не по-малко славна и революционна от легионерската и четническата. Обаче за нея не се пише, дори не се и говори у нас чак до наши "демократични" дни. Ако нямаше значение историческото ни минало, щеше ли да е така? Отдавна известна истина е, че народ без минало няма бъдеще. Точно затова първата задача на победителите е да напишат своя история за миналите събития. Втората е да наемат образовани местни мекерета, които да обявят сънародниците си за тъпи, миналото им за срамно или незначително и да ги мачкат, озверели от съзнанието за собствената си подлост.
Съзнанието, че принадлежиш към славно племе, имало огромно присъствие в човешката история, имало изключителни победи, велики кулутрни постижения и забележителни водачи, естествено окрилява всеки нормален човек да общува с другите, да се чувства поне равен на тях с принадлежността си към дадена историческа общност. Защото хората не са само "Аз", те са и "Ние", което има няколко измерения, но най-важната за повечето е била си остава националната принадлежност. Мнозинството люде по света все още гледат с естествено презрение на типчета, които са се откъснали от корените си и вятърът ги вее върху краставото магаре, което са яхнали. Но колкото по-славна и прекрасна родина са загърбили тези типчета, толкова по-жалки са в очите на другите. Ето защо преместването на България с пет века надолу в историята среща тук толкова мизерно сумтене, врещене, квичене, мучене. Отвратително!
За значението на факта, че българска държава е създадена в Европа не по-късно от 165 г. н. е. (а точно това твърди проф. Г. Бакалов от 2000 г. насам!), могат да се напишат и сигурно ще бъдат написани дебели книги. Само много дефектни люде могат да казват "Е, какво от това!". Ще дам само два примера за огромните последствия, ако тази част от историята ни бъде възприета и на Запад, в което не се съмнявам нито за миг.
Някои ще си спомнят, че гръцкият човек за влияние Божидар Димитров само преди 2-3 месеца уж ни в клин ни в ръкав написа една мерзка статийка в "Стандарт", според която траките изчезнали (ей така!) през 4 в. н. е., а българите се появили на Балканите през 6-ти, от което следва, че те никога не са се срещали?! Демек, много важно, че се разкриват тракийски могили, връзката с траките е на гърците, не на българите, значи това НЕ Е НАШЕ културно-историческо наследство! Ами сега, когато се доказва от учени-историци с по 10 класи над БД, че сме тук, при това С ДЪРЖАВА, от 2 век? Колко тежи Божидарчо? И какво става с "тракоелинското" наследство? Остават на светло гръцките лъжи, фалшификации и шовинистическа пропаганда. Както и лицата, които са преден пост за разпространяването им в България. Скоро ще бъде извървяна още една крачка към истината, тя е, че не гърците са повляли културно на траките, а точно обратното, че по-голямата част от гръцката митология всъщност е тракийска и персийска. Засега става безпорна още дълготрайната с векове връзка на българи и траки, произвела може би най-великата и самобитна култура в Европа, дала основа и тласък за цялата по-късна цивилизация в Европа. Вземете само последствията за туризма, а те са най-малкото последствие!
Втори пример. Рухва цялата руско-съветска конструкция за миналото и същността на източно-европейските племена и народи, а това ще има изключителни последствия за Русия, Украйна Румъния, Унгария, Чехия, Полша и Северен Кавказ. Защото не някакви скити и номадски племена са обитавали тези земи, а народности, първи дорасли и създали своя държава! Значи те са били с цели периоди над останалите наоколо, значи покрай тях ония са ускорили развитието си чрез заимстване. И не след 9 век сред ония е проникнал българския т език, а още оттогава, от 2-ри. А най-вероятно много преди това, защото "Именникът" е само на кановете от един царстващ род - Дуло, а преди тях естествено е имало и други, Кардама, например, са от 2-ри в. пр. н. е.
Фундаментално се променя цялата история, точно затова нашите историци мълчаха досега, стъписани пред очевидните последствия. Защото в началото на миналия век историкът Ганчо Ценов беше установил голяма част от тази истина и е бил буквално стъпкан от колегите си русофили в СУ и Академията. Какви славяни преди или по време на българите, ако говорим за 2-ри в. от н. е.? Какъв "Киев - мат градов руских"? От т. нар. скифское наследство вече излязоха българите Кубрат и Исперих, сега предстои да излязат и други "бивши скифи и кочевници", но вече като българи. А къде са русите тогава? Какво им е славянското, откъде е езикът им? Ще стане пределно ясно, защо още преди Освобождението и досега върху България и българските историци се оказва такъв страшен натиск да не търсят истината, а ако попаднат на нея случайно, да не я казват.
Ами християнството, което, без да се е наричало така, е имало място тук много преди да посети Римската империя и да я има Византия? Приеме ли се на Запад, че има българска държава от 165 г., предстои да бъде пренаписана значителна част от историята на Европа. Ще има много пречки до тогава, но уверено се върви натам. Не само от наша посока.
Пърдянчо е историк по образование. Маса поразии и продажнически дела извърши, за да се докопа до председателството на БСП и президентството, но иначе нямаше сда го пуснат да ги наближи, естествено. Но знае колко се е олайнявил, сега е намерил много хитър начин да се направи на родолюбец и голям държавник, заставайки зад тази абсолютно печеливша кауза. Ще си направи велик имидж, това му е целта с тази инициатива и ще успее. Това също има отношение към историята. Защото за делата на Раковски в това отношение пак няма да се пише, пак ще забравят огромните усилия и заслуги на Ганчо Ценов, на Димитър Съсълов и много други светли родолюбци, заслужиле пред българския народ и държавата хиляди пъти повече от един пърдянчо. Историята пак се пише от победителите, затова често и задълго е несправедлива.
zelen
19 Мар 2005 10:58
Мнения: 114
От: Bulgaria
Браво Свежарков, много си прав.Само така.По-лесно е да си нищожество и безгръбначен майкопродавец отколкото да се борис и отстояваш интересите си.Много хубаво мнение.Браво.
Кире
19 Мар 2005 11:10
Мнения: 4,947
От: Bulgaria
А дали па да не се върнем още по-назад към Одриската държава Че нали и траките участват в образуването на българската народност. А освен това Бакалов сериозно заблуждава публиката за отношенията на славяните и прабългарите - например съборите на славиниите са имали правомощия да свалят хана. Е тва не е баш отношение "поробител-поробен". След тва при Крум и Омуртаг славяните започват да заемат все по-високи постове във войската, започват славяните и прабългарите да служат заедно, а не отделно. И когато идва момента с покръстването, Борис се е съобразил и с процесите на асимилация на прабългарите. Така че всъщност наистина говорим за славянобългарска история. Ако Бакалов иска да говори за древните прабългари, значи иска да се занимаваме с някакъв друг народ, съвсем различен от българите след 681 г.

<p>А освен тва другара Бакалов да си спомни кво е писал из учебниците преди 1989 г.</p>
AA
19 Мар 2005 11:11
Мнения: 324
От: Bulgaria
Свежарков!
Alexandre
19 Мар 2005 11:16
Мнения: 117
От: Bulgaria
О, Българио!
Славата Ти дивна като някой ек
от урва на урва и от век на век!
И тогава Ти, порасна с още век.
А сега, остаряваш с още цели пет века!

milena-gabriela
19 Мар 2005 11:21
Мнения: 40
От: Bulgaria
В опровержение на изречението "Несъстоятелни според него са и твърденията, че българите произхождат от хуните и тюрките." и в подкрепа на това което Валерий каза:
Не съм чела книгата която Влерий цитира, но и сама стигнах до същите заключения. Има доста страници в интернет, които се занимават с живота и бита на прабългарите. В една такава открих списък от прабъгарски думи и значението им и ги сравних със съвременните унгарските думи. Резултат беше дори за мен изненадващ, да не говорим че това предизвика и доста смут в приятелят ми, които е унгарец! Интерсно обаче, че унгарците и дума на се чули от родство между тях и прабългарите и не щат и да чуят! При това съм говорила с филолози. То и на мен по би ми изнасяло да се пиша роднина на финладците, въпркечи и не знам за общи думи между финладския и унгарксия език, и да има ще са много малко. Явно преиначаване на историчското минало с цел засилване на националистични настроения е масова практика в източна европа, жалко!
komar1
19 Мар 2005 11:24
Мнения: 7,007
От: Bulgaria
TJ -
Osa
19 Мар 2005 11:46
Мнения: 349
От: Bulgaria
Свежарков,
очевидно си екзалтиран от новопоявилата се хипотеза за българската държавност, но не ми харесва езика ти. Когато човек мисли или говори за тези неща, трябва да има поведението на престъпил прага на сакрален дом, а не на озлобен и комплексиран. Нека оставим историците да извлекат истината в научен спор, а после всеки родолюбив българин би бил горд от новоосветеното ни минало. Да престанем да се разделяме на фоби, фили или комунисти и антикомунисти! Да проумеем, че всеки има право на индивидуално предпочитание и то трябва да се уважава, но общото, което ни обединява е, че сме българи и трябва да пазим вида си!
Кракатау
19 Мар 2005 11:55
Мнения: 4,538
От: Indonesia
Интересно е дали в древните свитъци за живота на нашите предтечи се упоменава имало ли е сред тях уманитари или те са се появили на един по-късен етап от развитието като резултат от израждане вследствие на вътрешноплеменни кръвосмесителни връзки.
За да заеме достойното си място в европейските анали, сие епохално научно откритие следва да бъде подплатено и с материални доказателства. За тази цел държавата следва да финансира мащабна научна експедиция, която да обходи населяваните от нашите предци земи, издири и събере граничните камъни и ги донесе за анализ на г-н Б. Димитров.
Новото откритие има и голяма практическа стойност за нашия съвременник. Освен факта че компютърът е бил изобретен от българин още през 1546 г, оказва се че датата за пълноправното ни членство в Европа е следвало да бъде 1 януари 1507 г. Това ни дава право да изискаме от Брюксел полагащите ни се помощи със задна дата, включително законната лихва.
А това че всички маджари са българи, но се маджареят , е отдавна известен на научните среди факт и не заслужава коментари.
Manrico
19 Мар 2005 12:15
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Кракатау, докато експедицията изследва, държавата трябва да плаща на уманитарии да пропагандират бъдещите и резултати - като издават книги, пишат по вестници и по форуми.
RumenS
19 Мар 2005 12:18
Мнения: 6,895
От: Bulgaria
Комплексите на Свежарков са лесно обясними. То май вече не остана с кво да се гордеем, та който има нужда от повишаване на самочуствието наистина трябва да се обърне към историята. Пък ако това не му свърши работа може и да си напише нова история която да му го вдигне.
V1010
19 Мар 2005 12:23
Мнения: 21
От: Bulgaria
Донякъде съм съгласен със Свежарков. Човек трябва да държи на корена си и да се бори за добруване в собствената си държава.
Има един факт, който не е много удобен на русофилите (на които аз симпатизирам) - на всички славянски държави, началото е положено от неславянски общности
руската държава - от викингите от днешна Швеция
сръбската - от прабългарите (Крум е бил от областта на Белград)
за Чехия и Полша е ясно - също други са ги организирали.
Славяните са били човешкият материял (своенравен, с вроден стремеж към анархия).
Но наистина най-важно е управляващите да се занимават с тежките проблеми на съвременноста. Учените, които не са в управлението - нека си чешат крастата по симпозюми и конференции. Излиза, че като ни е мрачно настоящето, което трябва задължително да променим (въпрос на живот и смърт), избиваме комплекси със славно минало. Приличаме на деца, които се хвалят с бащите си.
Добави мнение   Мнения:261 Предишна Страница 2 от 13 1 2 3 4 Следваща »