Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Работници от \"\"Захарни заводи\"\"-Горна Оряховица протестираха пред Мини
Добави мнение   Мнения:17 1
TJ
19 Мар 2005 00:52
Мнения: 660
От: Bulgaria
Сигнали до прокуратурата:
1. Защо по едно и също време с моите съграждани протестираха и работещи от други (противникови) заводи, въоръжени с цветни нови знамена. Това опит да се стигне до въоръжен конфликт ли е?
2. Колко всъщност са работещите в захарната промишленост на постоянен трудов договор? Колко от тях са от Горна Оряховица? Ако са повече от процента им отпусната ниско обмитена квота - в чий финансов интерес е направено това?
3. Що за процедура е това - да се заявяват квоти на 1 януари сутринта, между часа Х и часа У? И как това кореспондира на принципа "пропорционалност"? И кой е назначил тази комисия? И какви са неговите финансови облаги от това? И защо комисията е още на държавна заплата?
4. Tell you later
TJ
19 Мар 2005 00:58
Мнения: 660
От: Bulgaria
Сетих се за:
5. Защо БНТ показа само позицията на "другите" заводи? (за които мълвата твърди, че са на Гр. Ганчев Това национална ТВ ли е, или съм изпуснал приватизацията и?
7. Тренчев не трябва ли да си върне медала, прясно получен от президента? След като си позволява пред медиите да защитава частната позиция на нечии заводи, а не правото на труд на хората, които му плащат членски внос?
ole-le
19 Мар 2005 03:25
Мнения: 5,620
От: Bulgaria
TJ,
ако позволиш и въпрос №
*
8. Защо държавата (някаква комисия) раздава квоти, а не позволява на всички да се снабдяват със суровините, които смятат че са им нужни в количествата, които считат че са им нужни при свободни пазарни и еднакви митнически условия ?

Редактирано от - ole-le на 19/3/2005 г/ 03:27:46

Calina Malina
19 Мар 2005 07:41
Мнения: 6,931
От: Bulgaria
TJ, Няма логика Константин Тренчев да отиде при протестиращи, носещи знамената на КНСБ Там трябваше да е Желязко Христов. Друг е въпросът, че Тренчевият митинг, както показаха повечето телевизии, беше направо Първомайска демонстрация в сравнение с другия, което и обяснява акцентът на БНТ. Между другото, защо в. Сега е отразил само едното събитие и то - по-малкото??? И къде е това "още в България"
Erinia
19 Мар 2005 09:17
Мнения: 66
От: Bulgaria
Еее, от този вестник се уляха! Как можеш да отразиш т.нар. митинг на седемдесетина души (един завод- ГО), а да не отразиш шествието и митинга на хиляди (5 завода).
То ясно, че журналистите не схващат какво се случва, ама поне едно време отразяваха това дето се случва.


Erinia
19 Мар 2005 09:28
Мнения: 66
От: Bulgaria
TJ,
Колкото до твоя първи въпрос - направи справка в СО кой митинг е заявен първи. Уверявам те, че този на Грона Оряховица е с поне седмица по-късна заявка.
А колкото до това що за процедура е това - едно към едно е процедура в ЕС - въведоха я с наредба като бутвално преписаха Регламент 1260/2001 г и свъзаните. Междудругото собствениците на ГО искаха да се възползват точно от тази процедура и да вкарат за себе си 90 000 тона от квотата (общо 250 000 тона), повече от 1/3. Е не се получи тази година те да работят за сметка на поне два други завода (справка - миналата година не работиха Девня и Долна Митропололия)
Erinia
19 Мар 2005 09:37
Мнения: 66
От: Bulgaria
А това дето Тренчев бил защитавал "частната позиция на нечии заводи" - дрън, дрън... Имаш позициите на 5 заводи (Бургас, Девня, Русе, Долна Митрополия и Пловдив) срещу тази на един. Да не би браншът да се представя от ЗЗ ГО?
Освен това Тренчев заема национално отговорна позиция, защото му е ясно, че ако се допусне увеличаване на вноса на захара и свръхпроизводство, ЕС ще ни санкционира - за собствена сметка ще трябва да изгорим всичко онова, което е над 198 000 тона (забележете ЕС не ни е признал дори цялата квота от 250 000 тона - т.е. и сега имаме излишъци). Дефакто, за да има печалби за собствениците на ГО тази и следващата година, искат да сринат поне три от останалите заводи.
REGISTER
19 Мар 2005 14:21
Мнения: 793
От: Bulgaria
КОЙ И КОГА ПОСТРОИ ЗАВОДА В КАМЕНО?

ТОЙ ДАДЕ ХЛЯБ НА ПОКОЛЕНИЯ СЛЕД СЕБЕ СИ


Д-р Цоню Тотев Станчев е роден през 1858г. в Габрово от богата търговска, авторитетна, многодетна фамилия. Бащата има свои търговски представителства-кантори в Габрово, Ловеч, Плевен, Търново, Лондон, Манчестер със седалище в Цариград. Търгува с угояван от него добитък месни продукти, производство на гайтани, с вълна, притежава чаркове, воденици.Майката, Мома Хесапчиева е от виден и богат чорбаджийски род в Габрово, интелигентна и е опора в стопанската дейност на мъжа си. Преди Освобождението е основателка и първа председателка на първото женско дружество в Габрово, а след него-уважавана гражданка на Габрово и Търново.
Цоню учи в “Роберт колеж”, който завършва през 1879г Същата година заминава за Франция - Екс ан Прованс, където следва право, взема докторат и през 1885 г. се завръща в България. Предлагат му висок пост в Министерството на правосъдието, но той отказва. Установява се адвокат във Варна.
А поводът за установяването му в Бургас е конкретен. В словото пред тленните му останки се посочва: “От Бургас, няколко граждани, заподозрени в сътрудничество с несполучливия бунт на капитан Набоков, затворени и подхвърлени на грозни изтезания, отправят молба към младия варненски адвокат да се нагърби и поеме тяхната защита пред военнополевия съд.
Когато техните роднини и близки, от страх да не си навлекат омразата на силните на деня, странят от тях, д-р Цоню Тотев, презирайки заканите, не се поколебава да тури в услуга на тяхната кауза своя младенчески, свободолюбив талант.Този красив жест, който достатъчно говори за характера на автора си, окончателно ориентира живота на покойния. Установен завинаги в Бургас, той тясно свързва съдбата си с тая на града.”

В Бургас д-р Цоню Тотев се утвърждава като активна личност. Дарител и радетел за строежа на църквата “Св. Св. Кирил и Методий”, общински съветник от 1898г. до края на живота си, избиран за народен представител в 8, 9, 13, 15-то Обикновено народно събрание и в 5-то Велико народно събрание.Край село Долно Езерово закупува големи площи земя и устройва чифлик със сгради и модерна земеделска техника.На закупената земя заселва бежанци от Източна Тракия, улеснява преселването и на банатски българи, които да приучат местното население в отглеждане на захарно цвекло като основна суровина за замисленото от него строителство на захарна фабрика.

Д-р Цоню Тотев замисля, започва, но не дочаква пускането в експлоатация на Захарната фабрика край с. Каяли(днешно с. Камено).Не е било никак лесно да се преодолеят продиктуваните от разни съображения противодействия – в Народното събрание и в Министерския съвет през 1909 година. Но все пак от 2 юни 1912г. на широката земя край Камено, тънеща в блата и мочурища, съсипван от малария край, се почва венецът на неговото дело- Захарна фабрика- “Безименно акционерно дружество за захар и рафинерия в България” с привличане на френско-белгийски инвестиции, в което той е единствен български акционер.Иска се много организаторска работа.Привличат се специалисти от чужбина.Преуморен в организирането и осъществяването на такова голямо дело, той умира на 27 април 1913г. в хотела, където е отседнал в София, неженен, без да смогне да отдели време да устрои личния си живот.
И когато фабриката се пуска в експлоатация но 20 юли 1914г., радетелят, строителят на тази фабрика – д-р Цоню Тотев вече го няма. При погребението за него се произнасят думите:”Не го търсете при раздаване на декорации и при пиене наздравици. Не чакайте да чуете от него гръмки фрази…Той работи мълком, не парадираше със своите научни познания и със своя горещ патриотизъм, честност, с прозорлив ум, рядка смес от идеал и действителност, с благ характер, толерантност, с всеобщо уважение на гражданите”

Редактирано от - REGISTER на 19/3/2005 г/ 14:31:19

hamer
19 Мар 2005 15:56
Мнения: 10,867
От: Bulgaria
РЕГИСТЪР, още една история, която съотнесена към настоящето, събужда и тъжни, и гневни мисли....
REGISTER
19 Мар 2005 16:17
Мнения: 793
От: Bulgaria
ТОЗИ БЕШЕ брат на ПРАДЯДО МИ.........бог да го прости.
Aneja
20 Мар 2005 10:38
Мнения: 254
От: Bulgaria
Какво става?
Нали от ЕС ни приеха, че в България вече е наложена Пазарната Икономика!
Може би критерият на ЕС за пазарна икономика в една страна е, че в нея съществуват пазари и няма купонна система за гражданите.
Но, купонна система(квоти) за промишлените производители има в Европа, налага се и тук.
В ЕС има много правила взаимствани от ГОСПЛАН - а на СССР, които правила облагодетелстват едни държави(нации) пред други, както бе някога и в СИВ.
В СИВ България имаше позиции, но в ЕС съдбата ни е - бедно Гето.
Такива скандали като със захарта ще протичат непрекъснато до пълното ликвидиране на промишлени производства у нас. Честито, Българи-Европейци!
Неверния Тома
20 Мар 2005 13:05
Мнения: 11,681
От: Bulgaria
Някой да ми обясни защо при "пазарна икономика" административно се ограничава производството на захарните заводи. Каква е разликата между ЕС и СИВ?
paragraph39
20 Мар 2005 17:14
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
[b]Министерството на енергетиката ще заведе дело срещу ДКЕР за незаконното повишаване на тока от 1 юли 2003 г.
20 март 2005 | 13:08
[/b]
Агенция "Фокус"
София. Министерството на енергетиката ще заведе дело срещу Държавната комисия за енергийно регулиране и Столичното енерго за незаконното повишаване на цените на тока от 1 юли 2003 година. Това съобщи пред БНР депутатът от “Новото време” Емил Кошлуков. Според него: “Не може да ти надпишат сметката, да се окаже, че са я надписали, всички да знаят, че това е неправилно и те да казват – ами, няма да Ви върнем парите. Като няма да върнеш парите, ще пуснеш по-евтин ток”...
......................................... ......................................... ...........................
Тия вече ПРЕКАЛИХА!
Министерството/т.е. Държавата/ ще съди ДЪРЖАВ/Н/АТА Комисия за енергийно регулиране!!! Туй- ДКЕР , Държава в Държавата ли е, бе?! И ако е- ЗАЩО е?! И ЧИЕ е?!
Абе, НЯМА ли Пилот/Премиер/ в Самолета/Държавата България/, бе?!
Най-ДОБРЕ, бБЕЗБОЛЕЗНЕНО и ЛЕСНО изпълнимо ще е, ако на всеки абонат му се засекат киловатите, продадени му с по-ВИСОКАТА/с 5% / НЕзаконна цена и толкоз киловата да му се продадат ВБЪДЕЩЕ- на 5% по-ниска от ЗАКОННАТА цена!!! КАЗАХ!
TJ
20 Мар 2005 17:56
Мнения: 660
От: Bulgaria
Благодаря на Ерениа,
Не знам за кого работиш, за профсъюите или за МинФина, но е добре, че ти остава време да четеш и вестници.
davidov
20 Мар 2005 18:44
Мнения: 5
От: Bulgaria
-защо никой не пита дали този узунов е платил нещичко за това предприятие дали при приватизацията е платил нещо на държавата истината е че захарният завод в горна оряховица преди приватизацията беше задлъжнял към узунов по доставките на въглища и че да го вземе той им упрости тия дългове а те му дадоха завода защо никой непита дали е изтекъл след приватизационият договор нали в него има клаузи да не се правят съкращения в фирмата преди изтичането му а този договор изтече и още нещо узунов вдига тази врява защото така му нареждат от една партия която го команди а тази партия се казва БСП нали идват избори от къде ще вземат парички за кампании а ако беше взел онова количество захар което той е искал или ако вземе това което иска сега то в касата на БСП ще влязат около 50 млн.долара или лева

-Запознати със случая твърдят, че санкцията се задържа под натиска на СДС-депутата Тодор Величков. Той участва в РМД, което кандидатства за захарния завод, и преди седмица обяви в печата, че ако Агенцията за приватизация не даде завода на РМД, шефът й Захари Желязков ще си ходи. Друг интересен образ в РМД е Руси Данев - един от собствениците на фирма Фарадей, която е основен доставчик на кокс и въглища за пароцентралата на завода.
От 1992 г. Фарадей стои на входа и изхода на завода и никой не може да я помръдне. РМД е оферирало цена за завода 7 млн. лв. Конкурентна оферта е подала фирмата Кил - за 8 млн. лв.
TJ
20 Мар 2005 21:37
Мнения: 660
От: Bulgaria
Те това вече ми хареса
Ако още един новак се регистрира във форума, за да ми обяснява нещо за Захарните заводи, наистина ще си помисля, че има нещо гнило.
Срам нямате пичове, къде ви е морала?
davidov
20 Мар 2005 22:22
Мнения: 5
От: Bulgaria
TJ ЯВНО ИМАШ МНОГО ДА СЕ УЧИШ ПОНЕ АЗ СЪМ ДОСТА НАВЪТРЕ В ТЕЗИ НЕЩА ЗНАМ ЗА ДАЛАВЕРИТЕ С ВЪГЛИЩА НА УЗУНОВ ВСИЧКО ЗНАМ ЗА НЕГО КОЙ МУ Е ДАЛ ПАРИТЕ С КОГО Е ЗАПОЧНАЛ TJ ЗНАЕШЛИ ЧЕ УЗУНОВ Е БИЛ И Е ЕДНО ТЪПО ПОДСТАВЕНО ЛИЦА НА МУЛТИГРУП ЗНАЕШЛИ ЧЕ ПРЕЗ 1994Г. ЧРЕЗ ФИРАМАТА НА УЗУНОВ ФАРАДЕЙ ЗНАЕШЛИ ЧЕ ПО ТОЗИ НАЧИН ПРЕЗ 1997 СА ИЗВЪРШЕНИ СДЕЛКИ ЧРЕЗ ПОДСТАВЕНОТО ЛИЦЕ ГЕОРГИ УЗУНОВ И ЧРЕЗ ПОДСТАВЕНАТА ФИРАМА ФАРАДЕЙ НА СТОЙНОСТ 40 МЛН.ДОЛАРА И КЪДЕ МИСЛИШ ЧЕ СА ОТИШЛИ ТИЯ ПАРИ САМ МОЖЕШ ДА СИ ДОСЕТИШ В БАНКОВИТЕ СМЕТКИ НА ПОКОЙНИЯ ИЛИЯ ПАВЛОВ Е ТОВА Е ГЕОРГИ УЗУНОВ ЕДНО ПОДСТАВЕНО ЛИЦЕ НА ЕДНА ЗАГИВАЩА ГРУПИРОВКА КОЯТО СЕ МЪЧИ ДА НЕ ФАЛИРА
Добави мнение   Мнения:17 1