Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Комисия се кани да махне евтиния ток
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:47 Предишна Страница 3 от 3 1 2 3
XYZxyz
21 Мар 2005 15:26
Мнения: 26,211
От: Antigua and Barbuda
Ами разбира се, че ще вдигат цената на тока - нали през последните 15 години построиха още 3 АЕЦ-а, 33 ТЕЦ-а и 333 ВЕЦ-а, а сега строят още толкова, а откъде ще вземат пари, ами от нас разбира се, те инвестират, ние даваме парите. А и експлоатацията на няколкото построени преди 1989 година много се оскъпи, нали повечето станаха частни и сега дават едни заплатки: на тоз по 100000 на озни по 9000 на месец, отделно печалбицата на собственика и ето ти, ние им ги плащаме.

Реално погледнато само премахването на дотациите е основателна причина за вдигане на цените. А тока дотира ли се? Аз доколкото знам отдавна не се дотира.
Старшината
21 Мар 2005 16:11
Мнения: 20,650
От: Bulgaria
Отдавна - не. Ама отскоро има вече ЕРД за дотиране, та знае ли се
XYZxyz
21 Мар 2005 16:17
Мнения: 26,211
От: Antigua and Barbuda
Приватизацията в България принципно беше и е погрешна. Обществото се лиши от много собственост, която носеше печалба, за да могат поредните случайни хора попаднали във властта, да вземат някоя и друга дребна комисионка. Примерно: една банка носи печалба от 200 милиона годишно, продаваш я за 150 милиона и новия собственик фактически с част от печалбата за първата година плаща за нея, а после я продава 10-20 пъти по-скъпо на друг собственик. Същата работа и с тока, водата, телефоните, градския транспорт, Балкан, а сега България Еър и т.н. и т.н. Жалко е, че заради жълти стотинки властимащите подаряват обществената собственост. А доколко работи правосъдната ни система е ясно по това, че няма осъдени, а често даже не ги и разследват. Не случайно ЕС точно на това ни обръща внимание.
ТОП ГЪН
21 Мар 2005 19:43
Мнения: 136
От: Bulgaria
Аз мога да кажа за себе си-плащам за отопление през зимата около 140 лв., мога да ги платя, не се занимавам с цепене на дърва и изхвърляне на пепел, спестеното време използвам да работя на второ работно място. Най-доволен съм от факта, че ЕКОЛОГИЧНО не навреждам на нашата страна. Защото топлещите се с дърва прекараха през комина прекрасната българска гора. Ролята на държавата според мен трябва да е да стимулира и насърчи ИКОНОМИЧЕСКИ ползването на енергийни източници, ненавреждащи на природата.
Паисий
21 Мар 2005 19:52
Мнения: 3,940
От: Bulgaria
kayli,
Чудесно е че си постнала (пействала) сравнението на гусина Ковачев, но му липсва и третата цифра - тази на средната заплата в съответната страна или на средната пенсия!
paragraph39
25 Мар 2005 11:17
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
Владимир Владимиров:

България пак има шанс за АЕЦ "Козлодуй"
Европейците променят позициите си за централата, остава нашето правителство да промени поведението си до април, казва синдикалният лидер на енергетиците

Разговаря Велиана ХристоваВладимир Владимиров е специалист по ядрена енергетика, от дълги години работи в АЕЦ "Козлодуй". Председател е на федерация "Атомна енергетика" към КТ "Подкрепа" и е вицепрезидент на Световния съвет на ядрените работници.

- Тази седмица четирима депутати от Европейския парламент повториха категорично това, което специалистите и цялото наше общество от години се мъчат да обяснят на своите управленци - че е необяснимо да се затварят абсолютно безопасните реактори на АЕЦ "Козлодуй" и че загубите за България от това неразумно действие ще са 3 млрд. евро. Как ще коментирате, че чужди депутати се канят да искат от институциите на ЕС да се удължи срокът за затварянето на III и IV блок?
- В никой случай не изпитвам злорадство от това, че европейските депутати повториха нашите аргументи. Няма полза да кажем: "Ето, видяхте ли, че сме прави!" По-скоро е радостно и обнадеждаващо, че европейски политици потвърдиха изчисленията, които ние направихме преди повече от 3 години - страната ни ще загуби 3 милиарда евро. У нас по традиция като че ли постоянно чакаме да дойде някой отвън и да ни каже коя е истината за България. Това се отнася не само за атомната енергетика. Следейки това, което пишат медиите, оставам с впечатлението, че България е правила доста компромиси в преговорния процес. Затова е много важно, че дойдоха тези евродепутати и в оставащото време до подписването на договора за присъединяване през април тяхната позиция би трябвало да помогне на управляващите у нас да променят мисленето и подхода си.
- Има още един факт, който навежда на размисъл - когато Берлускони обяви, че Италия ще се оттегли от Ирак, той се аргументира с натиска на общественото мнение в страната си. У нас вече 10 години общественото мнение притиска политиците за АЕЦ "Козлодуй", а резултат няма. Дали изобщо в България може да се говори за гражданско общество?
- Явно обществото се променя по-бързо от политиците, които избираме. Обществото реагира по наболелите проблеми, различна е само степента на натиска. Подкрепата за атомната централа от страна на интелигенцията и на цялото общество според мен означава наченки на гражданско общество. Нашите политици трябва да се учат от обществото на съвременно демократично поведение.
- Какво според вас трябва да се направи сега, след посещението на евродепутатите? Дали не трябва да се иска отново да бъдат намерени онези 500 000 подписа в защита на централата, които бяха "загубени" някъде в парламента?
- Дали ще бъдат открити или не, тези подписи съществуват и са един мощен аргумент в ръцете на управляващите в процеса на преговорите. Въпросът е дали те ще искат да го използват. Ние като синдикати ще се обърнем за помощ към наши колеги в Австрия, в Германия, в други страни. В момента имаме подкрепа за запазване на реакторите от част от европейските депутати, но аз все още не съм убеден, че това е масова позиция в европарламента...
- Присъствието на гръцки депутат в групата не е ли радваща новина, като знаем, че досега Гърция бе в лобито срещу нашата централа?
- Добър знак е, но гостите ясно намекнаха, че главно голямата ненастоятелност на нашето правителство е довела до сегашната ситуация. Бях там и чух с ушите си това, което казаха. Ние досега имахме известен песимизъм по отношение на европейските бюрократи и на европарламента. Затова ни радва фактът, че европейските политици търпят развитие по въпроса за АЕЦ "Козлодуй". Сега чакаме нашите политици да претърпят също своето развитие. Наложително е те да станат настоятелни. Те получиха подкрепа от европейски политици и трябва преди подписването за ЕС да се възползват от това, което им се подсказа - да настояват затварянето на III и IV блок да съвпадне по време с пускането на първия реактор в новата АЕЦ "Белене". При това аргументите са чисто икономически. Евродепутатите бяха при нас в "Козлодуй", разговаряхме с тях. Те са убедени, че безопасността не е аргумент за затваряне на реакторите ни.
- Подсказаха ни дори, че много по-старите и износени реактори на Литва ще продължат да работят до 2009 г. А за нашата централа няколко мисии на световния контрольор МААЕ дадоха категорична оценка, че тя е абсолютно безопасна.
- Има два основни аргумента да не се затварят блоковете в "Козлодуй" - че безопасността е гарантирана и че икономически това е неоправдано. При това става дума не само за загубите на България. Европа вече е наясно, че й предстои енергийна криза. А спирането на нашите реактори заплашва Балканите с недостиг на енергия. За Европа се оформя още едно разходно перо и още едно пространство, което ще внася енергия. Ние се оказваме един надежден и стабилен производител и износител на ел. енергия в Европа на този етап и в близкото бъдеще. Като казваме, че България е фактор на стабилност на Балканите, това не е празна фраза, тя има смисъл, включително в енергийната стабилност на полуострова.
- В какво икономическо състояние е в момента АЕЦ "Козлодуй" след спирането на I и II блок? Успява ли да се справи с разходите си и с покриването на заема за модернизирането на V и VI блок?
- От тази година започваме да изплащаме заема, засега централата се справя, но сме на ръба. Ако спрат и вторите два реактора, себестойността на тока, произвеждан в V и VI блок, ще скочи, а това ще се отрази върху цялото население и върху всички стоки от потребителската кошница. В момента III и IV блок произвеждат най-евтината енергия в страната. Ако внасяме ток...
- Бившият министър Милко Ковачев след дълго отричане сам призна, че след 2007 г. ще внасяме ток.
- Но това също ще вдигне цената. Ще удари по джоба на всеки. Така че загубите от спирането на реакторите фактически ще станат много повече от 3 млрд. евро. А България и без това е най-бедната държава в Европа, лукс е да си позволим такива загуби. В момента обаче ние имаме проблем с ниската изкупна цена на енергията от АЕЦ "Козлодуй". Централата заведе дело за това срещу Държавната комисия за енергийно регулиране и се надяваме да бъде уважен искът ни.
- Значи не производителят, а НЕК и енергоразпределителните дружества надуват цените?
- Разбира се.
- Според вас каква ще е съдбата на АЕЦ "Белене", виждаме как на вълни избухват скандали около нея?
- Политиката за изграждане на "Белене" е правилна. Строежът е голям и стратегически, нормално е процесът да върви бавно. Друг въпрос е какво трябва да е съотношението държавна/частна собственост в такава атомна централа. Ние все още не знаем каква е позицията на новия министър. Но според нас връщане назад няма, на България й трябва тази електроцентрала, на Европа й трябва. И се надяваме започнатото да продължи и при следващото правителство.
- Очертава се то да е на левите сили.
- Ние винаги сме имали последователната позиция и категоричната подкрепа на БСП за запазването на "Козлодуй" и на атомната енергетика. И на президентската институция също. Трябва да се строи "Белене". Още повече че прогнозите са в Европа енергията от атомни централи да достигне 50 на сто от цялото производство.
- Има ли загуба на специалисти в "Козлодуй" след затварянето на първите два реактора?
- Синдикатите с ръководството, или обратно - ръководството със синдикатите, сме имали политиката да запазим кадрите в централата, защото това са уникални специалисти с много високо качество на квалификацията. Така че проблем с кадрите няма да има, ако III и IV блок работят до 2010 г.
- Би ли могло да се мисли за компенсиране на загубите в производството на ток чрез ТЕЦовете, за чиято модернизация също се влагат немалки средства?
- Мисля, че е правилна тенденцията да се приватизират ТЕЦ в страната. За модернизирането им ще трябват стотици милиони, защото Протоколът от Киото влезе в сила и екологичните изисквания са високи. Но инвестициите за пречиствателни съоръжения и модернизиране също ще вдигат цената на тока, а това е още един аргумент в полза на АЕЦ.
- "Козлодуй" има ли нужда от още средства за модернизиране?
- Поддържането на безопасността е постоянен процес до последната минута на експлоатацията на централата. Ще има нужда от средства, но това не са големи пари като онези суми, които бяха нужни за модернизирането на III до VI блок. Ако пък пуснем отново I и II блок (ние сме последните, които смятаме, че те са загубени за България), за тях ще са необходими около 180 млн. лв. Но дори тези суми са много по-малки от нужните за модернизирането на ТЕЦ-овете.
- Ако се върнем към ситуацията след посещението на групата евродепутати, обобщете с две думи - има ли шанс България?
- Всички работещи в АЕЦ "Козлодуй", а и хората в страната изобщо са много обнадеждени. Сега е моментът. Трябва сами да сме си подкрепа. Ползата ще е за всеки българин, защото става дума за джоба му. Мисля, че има шанс за "Козлодуй" и има шанс за България.25.03.2005Добави мнение   Мнения:47 Предишна Страница 3 от 3 1 2 3