Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
НОИ иска и държавата да участва в осигуряването
Добави мнение   Мнения:9 1
редник
24 Мар 2005 00:45
Мнения: 9,547
От: Bulgaria
Не знам къде отива ДДС, но тъй като всички го плащаме - ето възможност за осигуряване за всички...
shake
24 Мар 2005 07:40
Мнения: 5,773
От: 0
Че нали държавата като работодател дава 70% за държавните служители и работниците в неприватизираните предприятия? В частните фирми е все едно колко плаща работодателят и колко работещият.
dakiec
24 Мар 2005 07:42
Мнения: 915
От: Bulgaria
Държавата да плаща за работещи е ТЪПО тя пак от работещите ще ги вземе - откъде другаде?

Трябва осигуряването ( здравно и пенсионно ) да е ДОБРОВОЛНО.
Който не иска няма да се ползва от благата на системата.
Осигуряването да предлага няколко пласта услуги - всеки според финансовите възможности ще си избира какво да ползва.

Ако остане задължителен компонент то той трябва да е МИНИМАЛЕН и да покрива животоспасяващите нужди на всеки гражданин. Не както сега над 42% от заработката на работника ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ИЗГРЕБВА на практика от държавата ( НОИ , ЗДРАВНА КАСА, ... )
Devil
24 Мар 2005 09:03
Мнения: 3,559
От: Bulgaria
Държавата - това сме ние - данъкоплатците. Аз не съм съгласен да плащам осигуряването на другите. Нека всеки сам и доброболно да се осигурява. Осигуряването трябва да е и е единствено за сметка на осигуряващия се. Аз съм против в осигуряването да участва рабтодателят или държавата, защото ако те платят 100 за осигуряване си удържат двеста от заплатата.
В САЩ има частно осигуряване наред с държавното. Не съм сигурен дали е читаво. При частното доброволно заделяш например 500 от заплатата си, които се освобождават от ДОД. Ако го избереш работодателят ти внася до 30 % от твоята вноска в същата твоя частна сметка - сиреч 150 и ползва съответните данъчни и други облекчения, иначе защо да го прави. Излиза, че получаваш 150 повече от колегите си, които не са избрали частното. Проблемът е, че задължително внесените пари трябва да се въртят на борсата чрез ниско-, средно или високо рискови фондове, които не са гарантирани от държавата. Демек лобито на брокерите ги е прокарало тези закони. Интересно е, че можеш по всяко време да теглиш заем от частната си пенсйонна сметка до 50 % от размера й като лихвата по заема се връща по сметката или просто да изтеглиш всичките пари по нея преди навършване на пенсйонна възраст като предварително ти удържат ДОД и 10 % наказателна такса. Грубо получаваш около 55 % от сумата, ако си на зор и ти стиска.
taki
24 Мар 2005 09:34
Мнения: 418
От: Bulgaria
Виждам, че тук във форума пишат млади хора заминали по света и знаещи повече от младите старци, които сме останали тук. Питам какво предлагате за онези от нас, които са внасяли вноски около 25 години по времето на ТАТО и малко след това. От 10 години не са осигурени. Също като вас са на мнение, че всеки сам си е отговорен за здравето и старините и не трябва да се плащат пари за безумните разходи на НОИ и ЗОК, няма, да получат пенсия защото нямат шанш да работят до 67 години, поради факта, че всеки предпочита млади кадри и е прав. Нашите вноски може ли да се върнат, защото са събирани задължително. Защото ако има начин да си взема на веднъж всичко, което ми е събрано и сама си инвестирам парите в селското стопанство, може и да мога да бъда по полезна за наследниците ми, а не да им лежа на ръцете.
с-на Варадин
24 Мар 2005 10:03
Мнения: 494
От: Bulgaria
При Тато никой не е плащал осигуровки. Държавата местеше така нареченото ДОО от една част на бюджета в друга. Пенсите се изплащаха от разходната част на бюджета и никога не е съществувал пенсионен фонд. Иначе държавата трябва да гарантира някаваа минимална и равна пенсия за всички, срещу съответната равна вноска от всички. Който иска по-висока пенсия да търси начини да си я подсигури. Сега ако внасяш ДОО за самоосигуряващ се в банка вместо в НОИ, при пенсионирането ти в сметката ти ще има около 250000 лева, а от НОИ ти гарантират 120 лв месечно. За внасялите по-голями вноски да се издадат ваучери за надвнесената сума която се пренасочва към посочен от титуляра пенсионен фонд.
Forza NATO
24 Мар 2005 11:44
Мнения: 11,582
От: Bulgaria
Бабини дивитини...
Христосков да си оправи подчинените, преди да предлага тъпотии. НОИ несъмнено е най-гадната, скапана, неорганизирана институция. Дори ония духачи - данъчните, са светлинни години пред тях.
хунвейбин
24 Мар 2005 14:25
Мнения: 9,895
От: Bulgaria
Христосков се чуди каква схема за крадене да измисли чрез държавата.
Държавата е длъжна да махне тавана.
Държавата е длъжна да върне това което с нейна помощ е заграбено от пенсионерите.
Държавата е длъжна да спре геноцида над хората от третата възраст като им върне пенсиите на реални нива.Държавата е длъжна да спре да пробутва аванти на хората с високи доходи които се осигуряват за бог да прости.
Държавата е длъжна да си събере дължимите вземания и да спре да кредитира бизнеса-по всякакъв начин.
А на всички пенсионери е длъжна веднага да увеличи пенсиите с размера на
ДДС.
И спрете с тия глупости-държавата това сме ние и това са данъкопладците.
Нито сте това Вие.Нито са данъкопладците.Поне научете какво е държава.
Просвета
24 Мар 2005 21:40
Мнения: 2,958
От: United States
А какво е това НОИ?!Що е то?Национален Обирджийски Институт?Та какво е НОИ без репресивния апарат на държавата - нищо.Кой би си дал доброволно парите на тези 'айдуци, след като това е пирамида, от която обществената полза е минимална?Откъде ще вземе пари държавата за да осигурява служителите - от данъците, както и да бъдат наречени за благозвучие.Осигуряването трябва да е доброволно и всеки да носи отговорност за собствените си старини и здраве.Очевидно е на какво дередже са сегашните пенсионери.Не искам и бъдещите поколения да са като тях.Държавата показа ясно, че не може да е честен гарант за старините и здравето на миналите поколения.НОИ е просто поредния начин за стригане...
Добави мнение   Мнения:9 1