Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Приписки по историята на иконоборците
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:47 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща
Анонимен7
09 Апр 2005 00:36
Мнения: 800
От: Bulgaria
Добре, но защо на снимката над всичко се вижда Америка?
Нещо като Америка над всичко.
Или Америка и Денков знаят всичко.
taki
09 Апр 2005 00:46
Мнения: 418
От: Bulgaria
На снимката е (стоки от Америка втора употреба, ниски цени)
anacephal
09 Апр 2005 01:43
Мнения: 3,134
От: Bulgaria
Плюй в лицето на онзи който ти каже че може да обхване необхватното.
Сиреч Денков
Фрида
09 Апр 2005 01:50
Мнения: 971
От: Bulgaria
Този декор му пасва страхотно на стила. Тук случайността е закономерна абсолютно.
paragraph39
09 Апр 2005 02:03
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
ТУЙ е Тема за ЧИЧО ФИЧО !?!
ТУЙ НЕ е Тема за мен!!!
Аз..."ОТЛИТАМ"...
плямпало
09 Апр 2005 02:28
Мнения: 1,090
От: Bulgaria
Имам един приятел, който го каза много по-кратко: "Холивуд разказа играта на социализма".
Чичо Фичо
09 Апр 2005 03:44
Мнения: 24,838
От: United States
Сетих се за Маркузе миналата седмица в Сан Диего - той прекарал последните 14 години от живота си в Калифорнийския университет (University of California - San Diego) на здрав климат - винаги слънчево, не горещо и нощем хладно, сухо, но на брега на океана.
*
Критиката на капитализма на западните леви не успява да излезе от обувките на марксизма и фройдизма. Най-силните критици, франкфуртците (Хоркхаймер, Адорно, Маркузе и др.) държаха най-силно на марксизма и фройдизма. От тях тръгна приравняването на нацизма, сталинизма и американския консумеристки капитализъм като три уж равностойни форми на “тоталитарна репресия”, на “едномерността” на човека (Маркузе). Адорно и Хоркхаймер, избягали от нацистка Германия (!), написаха в Калифорния през 1944 г. “Диалектиката на просвещението”, в която показаха как буржоазният “разум” с необходимост се самоотричал и самоотчуждавал (по Хегеловски) и водел до неразумност, тъпота, митомания, просвещението водело до обскурантизъм, развитието на цивилизацията водело до варварство.
*
Същото намираме обаче и у колегата им “нацист” Хайдегер – “истинското” и “неистинското” съществуване на човека, разкъсването на “Дазайн” (битието-на-човека-в-света като единство на субекта и обекта) на “субект” и “обект” = грехопадение, настанало още у древните гърци с тяхната “теоретическа” нагласа. Самият разум, самата наука водели неизбежно до ада на Аушвиц, Гулаг – и американския консумеризъм.
*
Историята след ВСВ показа, че не разумът (науката, индустрализацията) като такъв, а конкретните исторически особености на немското, руското, американското общество в епохата на ранната модернизация определиха развитието им, реакцията им на болестите на ранната модернизация – “масовизацията” на човека, маргинализацията на грамадни, дотогава традиционно живели човешки маси, нарастването ролята на държавата до немислими размери, “индустриализацията” на политиката, влиянието на масовата пропаганда, киното и радиото. Прогреса на природознанието и техниката, модерните идеи на националната държава, еволюционната биология, социализма и класовата борба на работниците доведоха до победа на средновековното варварство в Германия и Русия и до постепенно разширяване на демокрацията в Америка.
*
Германия беше най-образованата страна, с най-добрите университети, най-многото Нобелисти, най-великите композитори, но избра Хитлер и прати евреите в лагерите. Не става дума за научно, техническо и дори "общокултурно" развитие, а за политическо, политико-културно развитие. Левицата, когато (с известно основание) констатира общите корени на нацизма, сталинизма и “едномерността” (Маркузе) на “консумеризма”, пропуска, че тоталитаризма е по-скоро детска болест на модернизацията, която поразява по-силно обществата с по-слаба традиция в политическата свобода, индивидуализма, контрола на обществото над държавата.
*
От опита на Европа след ВСВ е ясно, че причината за отчуждението и тоталитаризма не е в самата наука, техника и желанието на хората за добър живот, а в политическата традиция. Политиката, доброто управление, демокрацията са извънредно важни сами по себе си. Важни са и като средство за решаването – по обиколен, но траен начин – и на социалния въпрос – но опитите да се реши социалния въпрос (или модернизационния въпрос) сам по себе си, за сметка на демокрацията и доброто управление, водят до катастрофа. За Хитлер социалния въпрос не е класов, а расов, но резултатът същият. И в Третия свят опитите за модернизация по тоталитарному (Мао, Насър, Кастро, Саддам, Кадафи) пропаднаха.
*
Следвоенната ФРГ е резултат от демонтажа на тоталитаризма в условията на американска окупация, денацификация, военна, политическа и икономическа интеграция със САЩ и запада. В ГДР един тоталитаризъм се смени с друг и Червената армия в 1953 загърмя срещу стачкуващите берлински работници. Дигнаха стената 1961 да не избягат всичките. 1960-те, когато Маркузе за кратко стана западен младежки гуру едва ли не от ранга на Джери Рубин и Даниел Кон-Бендит и звезда като Боб Дилън и Джон Ленън, доста промениха капитализма, но не го отмениха.
Mikele
09 Апр 2005 08:57
Мнения: 1,566
От: Bulgaria
"...не разумът (науката, индустрализацията) като такъв, а конкретните исторически особености на немското, руското, американското общество в епохата на ранната модернизация определиха развитието им..."

Дядя здравей...
А какво ще кажеш за китайския модел? Дали е някаква форма на конвергенцията между двете системи или е нещо съвършенно ново неописано от класиците за които говориш?
Смяташ ли, че китайците за да докажат на какво са способни реализират идеята си да вземат от руснаците Сибир на концесия и си сменят обезпечението на юана от долари в евро?
Това за теб ще бъде ли доказателство за възможностите на тоталитаризма пред демокрацията?
Не, че поддържам тоталитаризма...
Питам, защото ми прави впечатление, че на някои въпроси просто не ти се отговаря.
ДЕД
Чичо Фичо
09 Апр 2005 09:21
Мнения: 24,838
От: United States
Китай няма свой модел. В КНР след 30 години военен комунизъм дойдоха 30 години НЕП без отслабване на диктатурата, изхода в следващите десетилетия вероятно ще е (1) перестройка и разпадане на империята или (2) сталинизъм. Изчерпването на възможностите за екстензивен растеж, липсата на интензивен растеж, катастрофалните социални, демографски и екологически проблеми ще катализират процесите.
Mikele
09 Апр 2005 09:42
Мнения: 1,566
От: Bulgaria
Е май ги подценяваш. В Китай бил ли си?
Не споменах напразно Сибир, като вариант за продължение на екстензивното развитие. Ако не знаеш в момента се водят усилени преговори между Москва и Пекин за концесия на Сибир, така че скоро може да се окаже, че САЩ ще граничи директно с Китай през Беринговия проток.
И второто по-важното, май вече някои ще трябва доста да се съобразяват с Китай, защото козовете, които държи вече са доста силни. Така че кризата в Китай за която говориш, неминуемо ще доведе до много по-мащабна криза за тези които ще я предизвикат.
И нека не си заравяме главата в пясъка и да казваме, че проблема Китай го няма.
А за модела, какво да ти кажа и за мен е трудно обяснимо как се организират 1.4 млр. население. Там като си на място не се усеща. Но мащабите наистина са подтискащи и като история и като организация. 5000 години китайски династии... Чувстваш се нищожен и като мисъл да не говорим физически.
VOCI
09 Апр 2005 10:11
Мнения: 28,177
От: Antigua and Barbuda
В Китай ще стане интересно когато 100 милиона китайци , работещи до изнемога в частня сектор се усетят, че ПАРТИЯТА само ги цица.
Не ща да съм на мястото на този руски ръководител, който ЩЕ БЪДЕ ПРИНУДЕН да отстъпи Сибир на китайците.
Микеле, как мислиш : границата на американците с китайци на Беринговия проток струва ли си появата на китайци на НЕВА?
Душко
09 Апр 2005 12:02
Мнения: 11,027
От: Austria
VOCI, личи си, че историята и географията са " Тера инкогнита" за тебе. Има доказателства че КИТАЙ съществува поне от 4 000 години. ( Сравни с Хилядолетния Райх малко над 1 000 годишната история на Рус - Русия и малко над 200 год. история на новоизлюпената САЩ ). Когато възниква Китай е бил по територия колкото днешна България и е бил разположен в Северната част на страната - долината на река Хуан Хъ. Разраства се до страна с Гигантски размери - главно на юг - до тропиците. 4 000 години Китай е бил на границата на СИБИР и НЕ го е заселил. Защо
- поради климата. Китаец НЕ може да живее при температура минус - 30 - 50 гр. целзий. Руснаците го заселват за няколко десетилетия . Дори нордическите арийци - великите гарманци замръзнаха пред Москва и Сталинград - едни от най- топлите места в Русия ( особенно Сталинград).
Така, че не пиши глупости за китайското заселване на СИБИР. Че се излагаш.
Чичо Фичо
09 Апр 2005 16:14
Мнения: 24,838
От: United States
Душко, прав си - и Лев Гумильов очертава границата на руския етнос с изотермата на м. януари, дотам, дето средната температура е отрицателна, а не с реки, планини, морета както повечето народи се определят географски - тамо, де се белий Дунав лей, де от изток Черно море. Китай не живеел точно в съседство със Сибир - разделени са от туркестанските, монголските и манчжурските пустини и степи, винаги населени с конни "варвари", които понякога покорявали и Средното царство (Поднебесната). "Вътрешна Монголия", "Хейлунцзян" (Heilonjiang, Североизтока) и "Синцзян" (Xinjiang, Новата земя" (както и Тибет) са съвсем наскоро присъединени към Китай, в Синзцян-Уйгурския автономен район има движение за независимост (уйгурите са като казахите). Далай-Лама водеше движението за независимост на Тибет от 40 години. Китай е в долината на двете велики реки, връстник на Египет, Месопотамия и Индо-Ганг. Русия наследила Сибир от монголската империя в 16 в., още не го е "усвоила" и сега обезлюдява, защото й липсва социалната структура на земепроходството, което тогава било дело на свободни казаци, московската държава се тътрела по петите им. КНР още по-малко има такава структура и опит в колонизирането на нови земи.
Перчемлиев
09 Апр 2005 17:16
Мнения: 697
От: Canada
Дон Кихот бил 50 годишен младеж с плешив кон
Наташа Ростова искала да каже нещо, но отварящата се врата й затворила устата
Ахил е с големи и силни ръце, космати гърди и атлетично тяло. Хектор е обратен.
Този държавник отива да инквизира житцето на бедния народ
Oraсle
09 Апр 2005 18:45
Мнения: 15,092
От: Bulgaria
Не бих си позволил да коментирам статията, туй трябва да се остави на ЧФ, Монтен1, Една размишляваща...
Но отделно от нея не съм съгласен че Сибир бил прекалено студен за китайци. Тибет също не се слави като тропически рай, обаче...
Сибир е останал слабозаселен първо заради суровите зими и слабите реколти, а в последствие заради липсата на свобода (и съответно на свободни хора) в Русия и СССР. Въпреки че е много богат на природни ресурси.
Иначе съм съгласен че средностатистическия китаец би предпочел да живее при климатичните условия на Шанхай, но въпреки това с голямо желание емигрира в Канада.
Все пак сме 2005 година и не може всичко да се обяснява със средногодишните температури. Примерно Русия векове наред се е стремяла към топлите морета, защото по онова време не било възможно да се подържа флот в Архангелск - морето е замръзнало през голяма част от годината. Днес обаче основните бази на руския военен флот са именно на Баренцово море: живеем в епохата на атомните подводници. Търговският флот пък не е от такова значение като навремето - има Боинг 747 и АН-124.
-
Китайците с радост биха сложили ръка на сибирските природни ресурси. Но за това няма переспективи в обозримо бъдеще. Като начало ще трябва да плащат на Путин и следващите "демократични" руски лидери. А за по-нататък кой знае.

Редактирано от - Oraсle на 09/4/2005 г/ 18:50:59

Perkoles
09 Апр 2005 22:46
Мнения: 7,433
От: Australia
.(*)
Здравеите, Приятели.
Днес започвам с една точка, едно начало. Трудно и едва забележимо, дето има една дума. От една такава точка, която вие виждате образно там горе, както и всеки ден. И. Която точка, всеки от вас с лекота може да направи (малко знание е необходимо) е поставено и началото, Според учените.
.
Значи, Поставяме Х.Маркусе и Т. Адорно (все у Франкфурт, нъл :-), до некои си У. Еко и съпоставяме възвишеността на големите числа на Адорно, които всъщност са също знаци (Семиотика. Еко)...
Е, няма начин да няма и краиности в разбирането на знаците (образи), поставени от други хора, освен от "наще". Аз, като видим на клетката да пише "бивол" все се сещам за два вола. (дя.вола с рогите :-). А пък децата, викат на кравите "мууу" (съвсем непонаучному).
.
А Ерос и Цивилизация съм я гледал тази книга на филм. Пълна е с еротични пози, като вестник "Работническо Дело" едно време беше.
.
Няколко реда преди и..."....Неговото изплащане е хонорар за чистата съвест." Вапроса за чистата съвес го оставям на вас, както и заглавието "Приписки..."
(мекото на леба:-)
.
С риск да опростачея, да ви кажа за едно мое чувство за образа на Димитър Денков пред Америка, неговият образ ототдавна е там, пред Америка, което беше едно време една спретната Аптека***. Сега на кого да вярвам. На образа или...
.
Благодаря :-)
.
(*Платон)**
**Но, и това е въпрос на образ.
***:-)
Душко
09 Апр 2005 23:13
Мнения: 11,027
От: Austria
Чичо Фичо - ""Русия наследила Сибир от монголската империя в 16 в., още не го е "усвоила" ""
Oraсle - "" Сибир е останал слабозаселен ... Въпреки че е много богат на природни ресурси. ""
Когато не се знае материята всичко изглежда много просто.
Хайде да сравняваме. Да погледнем
Канада - Територия - почти 10 мил. км кв. - население - около 30 милиона души.
Аляска - ( САЩ ) територия милион и половина км. кв - население - 600 хиляди души.
Русия - 17 милиона км кв. население - 140 мил. души. Русия е само 1.7 пъти по- голяма от Канада и има почти 5 пъти повече население. От Аляска е 11 пъти по- голяма но има 230 ( ДВЕСТА И ТРИДЕСЕТ ) пъти повече население от свръхслабонгаселената Аляска.
Ако перифразираме Oraсle - "" Сибир е ( Канада и Аляска ) са ... останал(и) слабозаселен(и) първо заради суровите зими и слабите реколти, а в последствие заради липсата на свобода (и съответно на свободни хора) в Русия и СССР ( Канада и Аляска ) . Въпреки че е ( са ) много богат(и) на природни ресурси.
Oraсle, защо във века на атомните подводници, Боинг 747 и АН-124 Канада и Аляска НЕ могат да достигнат поне нивото на Русия в усвояването на Севера? А това са най- развитите западни държави.
REGISTER
09 Апр 2005 23:52
Мнения: 793
От: Bulgaria
140 000000.-------това с чукчите и още 38 нации ли е или само руснаци ?щото Украйна не е русия , нали?
Чичо Фичо
09 Апр 2005 23:52
Мнения: 24,838
От: United States
Душко, тука не си прав. По времето на стройката на БАМ (1980-те) пишеше, че населението на Сибир е 25 милиона, но оттогава намаляло в пъти - много държавни предприятия ги няма, социалните придобивки, за които хората отиваха в Сибир - също. (В Аляска хората също получават пари от федералното правителство, за да живеят там.) Руснаците за пръв път получиха и възможност да си избират къде да живеят, ако имат пари. Хората обикновено си избират да живеят на по-топло - ето в САЩ населението на Слънчевия пояс расте главоломно, макар че някъде си е пустиня, карат вода от стотици километри, пенсионерите гледат и те към Флорида, Аризона и Калифорния. Предполагам, че когато Русия стане западна страна, много ще искат да живеят освен в Мопсква и Петербург и на Черно море и Кавказ и в близката заграница - Крим, Одеса, и по нашето черноморие доста ще идват.
NEM
10 Апр 2005 00:02
Мнения: 289
От: USA
Един много ефикасен медиен антидот:

"...Не си прави кумир, подобие на нещо, което е на небето горе, или което е на земята долу, или което е във водите под земята; да не им се кланяш нито да им служиш; ...Да нямаш други богове освен Мене..."

(2-ра Заповед, Второзаконие 5:8 от Моисей, Библията, 1500 г.пр.н.е.)


Oraсle
10 Апр 2005 00:22
Мнения: 15,092
От: Bulgaria
Душко, сравненията ти са прекалено опростени и поради това - некоректни:
Русия - 17 милиона км кв. население - 140 мил. души. Русия е само 1.7 пъти по- голяма от Канада и има почти 5 пъти повече население. От Аляска е 11 пъти по- голяма но има 230 ( ДВЕСТА И ТРИДЕСЕТ ) пъти повече население от свръхслабонгаселената Аляска.

Туй много хубаво, ама доколкото знам Сибир е изток от Урал, а Русия има територии и на запад. В европейската част на Русия живее по-голямата част от населението. А ти с един замах си ги "изселил" в Сибир. С такива темпове дори др. Сталин не работеше. Всъщност като гледам картата, Сибир представлява повече от две трети от територията на Русия, а населението му е малко над тридесет милиона души.
С други думи основният ти аргумент просто не отговаря на истината.
-
Други, по-маловажни неща които си игнорирал:
Колонизацията на териториите на Канада и Аляска (първоначално заселена от руснаци) започва значително по-късно от Сибирската.
Аляска е разположена северно от шестдесетия паралел, докато Сибир и Канада имат територии по на юг, със значително по приемлив климат. Точно там е и по-голямата част от населението.
-
Между другото, като питаш за века на Боинг и АН, знаеш ли че Анкоридж е едно от най-големите транзитни летища за товари. Бил на много подходящо място.

Редактирано от - Oraсle на 10/4/2005 г/ 00:34:37

Добави мнение   Мнения:47 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща