:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,652,188
Активни 66
Страници 1,291
За един ден 1,302,066
Разкрития

Митничари с прякори пак разбуниха духовете по високите етажи на властта

Министерството на финансите разсекрети доклад, който показва как се покровителства контрабандата у нас. Най-скандалното е, че основните герои продължават да работят в митниците
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Шефът на агенция "Митници" Ваньо Танов и заместникът му Красимир Николов (вдясно) вчера обявиха пред журналисти, че въвеждат нови оръжия за борба с контрабандата и сивата икономика.
Легенди за митничарите с прякори се носят от години, но няма случай, в който компроматите да са прераснали в обвинения и присъди. Вчера Министерството на финансите изненадващо разсекрети доклад на Инспектората на Агенция "Митници" от 2006 г. Според Емил Димитров-Ревизоро документът ясно показва, че едни и същи герои с прозвища и сега, и тогава са държали чадър над корумпирани и лениви митничари и бодящи очите кервани с контрабандни стоки. Кои са тези герои?

Преди седмици шефът на митниците Ваньо Танов "освети" кои са важните служители на Агенция "Митници" (АМ), известни като Шперплата, Фашиста и Шушумигата. "Шперплата е заместникът ми Красимир Николов, Фашиста е шефът на Инспектората Спас Шопов, а Шушумигата - директорът на митница "Югозападна" Николай Шушков", обяви Ваньо Танов, като обясни, че те си вършат добре работата. "На почти всички инспектори им викат Фашиста", каза Танов, според когото Шопов е уволнил много непочтени митничари и те си отмъщават, като му лепят прякори и обвинения в корупция. Такова било и положението с Красимир Николов - сърдити жертви на неговата бдителност го нарекли Шперплата.

Според Ревизоро точно тези хора са описани в доклада. И той резонно попита защо те заемат още по-високи позиции в митниците днес. Ето някои разкрития в разсекретения доклад на Агенция "Митници".Брикети в обувки пътуват за ИлиянциИнспекторатът хваща интересна тенденция през 2005-2006 г. От декември до февруари от Кулата потича истински "керван" от тирове с китайски екобрикети (които са с ниска обявена цена и се облагат със символично мито), пътуващи през Гърция за България. Масираният внос се оформя главно в митницата на Илиянци, като прави впечатление, че по документи основният товар - твърдото гориво, е гарниран с малко дрешки и обувки.

Сверка с данните на гръцките власти разкрива, че същите камиони са били натоварени на пристанището в Солун само с парцалки и обуща, на пункта в Промахон също са преминали без никакви брикети.

И още един любопитен факт - всичките 19 камиона, пълни уж с твърдо гориво, са били пропуснати в България все в смяната на старши инспектор Валентин Василев Симеонов (известен като Вальо Паркинга, тъй като през 90-те години е стопанисвал паркоместата пред хотел "Родина".)

Керванът секнал, когато шефът на отдел МРР Костадин Златков съставил актове за контрабандата. От доклада на Инспектората не се разбира какви са били последствията за старши инспектор Симеонов, който охотно вдигал бариерата, без нито веднъж да забележи, че тировете возят дрешки, а не брикети.

"Може да се направи основателно предположение, че се касае за организиран контрабанден внос на китайски стоки с участието на митнически служители от митнически пункт Кулата", пише в доклада. Но констатациите не водят до никакви последици за замесените служители.

В края на 2009 г. се разбра, че главният заподозрян - митничарят Валентин Симеонов, от 3.5 години е в отпуск. Трикът е изпитан в системата на държавната администрация - озлочестеният служител излиза в отпуск - така не може нито да бъде наказан, нито да бъде отстранен.

Докладът описва и друга любопитна случка с внос на сланина от САЩ. На 31 декември 2004 г. 16 тира-хладилни контейнери, возещи 400 тона свинско сало на пловдивската фирма "Унитемп", пристигат на Кулата и напират да стъпят в България буквално в последните часове на годината. Бързането не е случайно - от 1 януари 2005 г. ставката за импорт на сланина се променя.

По документи сланината трябва да бъде проверена от ветеринарния контрол в Пловдив и там да бъде оформен и вносът. Но фирмата бърза много и пише писмо до шефа на митница Кулата и до директора на митниците вносът да се оформи още на границата. Само че писмото с молбата е заведено в първите дни на януари 2005 г., а документите сочат, че стоката все пак е била обработена на 31 декември - значи без да е получено надлежно разрешение. Така обмитяването е извършено в старата година - при 0% мито, и е внесен само дължимият ДДС. От 1 януари митото за същата стока става 40%. Документите са обработвани след 18 ч. на последния ден на 2004 г. - извън официалното работно време и на митническия пункт, и на банките. От тях обаче излиза, че вечерта на 31 декември една банка е обслужила припряната фирма и е превела пари за финансовото оформяне на вноса. Проверката показва, че никой от служителите, пропуснали хладилните камиони във въпросната празнична нощ, не е имал печат, с който да валидира изпълнението на плащанията.

Явно номерата на митническите декларации от вечерта на 31 декември са били услужливо предварително запазени и дадени на митничар на Кулата, а той впоследствие е приел и пропуснал товара, заключава докладът.Времето е нашеДокладът разкрива удивителни случаи, при които сигнали за нарушения, пратени от чуждестранни митници, пътуват цяла година между две канцеларии на нашата агенция в София.

Във връзка със запитване от София митническата администрация на Белгия изпраща писмо, в което има данни за нарушения. Писмото е заведено на 29 юли 2002 г. То обаче стига до Централното митническо управление след една година - на 8 юли 2003 г. - за образуване на наказателно производство по чл. 234. Началникът на столичната митница издава две наказателни постановления през септември 2003 г. СРС обаче ги отменя като закъснели. После и СГС ги потвърждава - вече през лятото и есента на 2004 г. Съдът не се занимава със самите нарушения - просто отменя наказателните постановления, защото митническите началници са пропуснали 3-месечния срок, през който е трябвало да бъде образувана процедурата срещу нарушенията.

Такива удобни забавяния се случват и с данни за митнически нарушения, подавани от Холандия и Германия, в отговор на запитвания от София за редовността на декларации за произход на вносни стоки. Преписките са задържани точно толкова, колкото е било необходимо да се "изпуснат" законовите срокове - така че санкциите и констатациите за нарушения лесно да бъдат оборени по формален признак в съда.Тема за размисълПроверката на Инспектората и заключенията в доклада се отнасят за доста стар период, но забележителното е, че играчи, които тогава заемат ключови постове, през следващите години се издигат в пирамидата на властта. Николай Шушков, тогава началник на митница Кулата, днес е глава на новата голяма митническа администрация, която отговаря за цяла Югозападна България. Красимир Николов тогава е зам.-директор на проверяваната РМД-София, а Христо Кулишев е неин началник.

По-късно Кулишев смени Асен Асенов и оглави Агенция "Митници". Красимир Николов пък се издигна в зам.-директор на агенцията още по времето на Асенов. Кулишев бе пенсиониран от новата власт. Но Николов остана в ръководството на важната приходна агенция. Той е заместник на директора Ваньо Танов и оцеля единствен от тримата подгласници на бившия шеф Кулишев - всичките известни с прякори. Ген. Танов се раздели с Цайса и Марадоната, но запази Шперплата.

Според Танов прякорът е дошъл не защото заместникът му навремето е закрилял далавери с дървени плоскости, а тъкмо обратното - защото бил възложил проверка за занижени цени и мита на шперплат и така спасил бюджета от ощетяване. Шперплата има и друг прякор - Шекера, или Захарчето. Зад това прозвище витаят легенди за оформяне на сладък внос в ущърб на бюджета.

Спас Шопов, по прякор Фашиста, е шеф на Инспектората от години, още от управлението на НДСВ. Николай Шушков, с прякор Шушумигата, дълги години беше шеф на митница Кулата, а в края на управлението на тройната коалиция стана началник на Регионална митническа дирекция София, която ГЕРБ преструктурира в Митница Югозападна. Шушков остана начело на звеното след конкурс.

"Това, че утре някой може да ме кръсти и да ми сложи прякор, не значи, че аз трябва да бъда освободен. Това може да стане само ако се докаже, че съм корумпиран или съм извършил нещо нередно", коментира по повод доклада и прякорите митничар №1 Ваньо Танов. Той смята, че в момента има много сериозни интереси да бъдат атакувани хора, които честно си вършат работата.

Танов заяви категорично, че не смята да повтаря "експериментите" на бившия шеф на митниците Емил Димитров-Ревизоро, който уволнил 400 души, мнозинството от които после били върнати на работа от съда. "Аз спокойно мога още утре да уволня шефа на Инспектората на базата на твърденията в доклада, които са недоказуеми. После съдът ще го върне на работа и на всичкото отгоре данъкоплатецът ще трябва да му плати 10 заплати обезщетение", каза Танов. Той даде пример с уволнения преди 1-2 години шеф на митница Свиленград Стефан Марашев. "Съдът го възстанови и днес (вчера, б. р.) аз му издадох заповед, че отново е началник на митница Свиленград. Ще му изплатя над 10 000 лв. обезщетение", обяви Танов. Той каза, че не могат да се уволнят всички по партиен принцип, без да има доказателства срещу тях. "Не съм съгласен, че трябва да се провеждат хаотични действия. Като полицай съм разбрал, че трябва да се стига до операция едва когато се съберат 100-процентови доказателства, че поне за едно престъпление въпросният служител ще бъде осъден", заключи генералът. Танев е убеден, че е настъпил огромни икономически интереси и точно затова сенчеста манифактура бълва компромати и обвинения срещу него и екипа му. Само времето ще покаже дали е прав.
12
7596
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
21 Април 2010 23:57
Задачата му беше да ликвидира корупцията в митниците. Тези горе изброените да се уволнят за не справяне с работата. Например няколко наказания и после уволнение. Всичко е законно. Проверете им имотите ако трябва прокопайте двора на вилата им. Идеята ми е дай те право на иманярите да проверяват дворовите на тези служители, с право да задаржат 1/2 от намереното. Така ще спрем вандализма върху тр. могили. Ваньо, Ваньо голям бунак (глупак) си, гол. спортисти затова се отказват от сп. кариера когато са на варха (все още имат име и респект). Що не си отиде докато беше ген. бунтар - this is the question.
22 Април 2010 08:01
Уволненията да не са по партиен принцип, вика Танов.
Та партията на тия е една - парата!
Митничар ли е - до стената. Той си знае защо.
Дотам стигнахме...
-----------------------
Блогът на Генек
22 Април 2010 08:23
Интервюто с 'Ревизоро' е доста по-интересно.
Натиснете тук
22 Април 2010 08:53
А има ли прокуратура в Република България?
22 Април 2010 09:30
Танов публично нарече Ревизоро "този глупак", сато заяви, че няма повече да се занимава с неговите изявления. Това показаха снощи в новините по bTV - защо Бончева et al. не са го коментирали???
22 Април 2010 09:35
Ама и едни срокове измислили- само и само да не приложат закона
22 Април 2010 10:05
абсолютно идентични случаи са ми известни, в които митническата администрация е направила необходимото (а то въобще не е особено много) и е установила недовнесените мита, ДДС и акциз. Освен това е предприела мерки за събирането им заедно с натрупаните лихви, които ако се съди по цитираните по-горе примери може и да понапълнят хазната. При това давността за събиране на държавните вземания е 10 г., ако не се лъжа. Друг е въпроса, че тези случаи митническата администрация може да изпрати и на прокуратурата, т.к. представляват митническа измама.
22 Април 2010 11:36
В Свиленград са уволнени 70 митничари. Тези хора да не извират? Като държавни служители са защитени законодателно от наказания. Доказателствата на Ревизоро са за стари периоди и с изгубена давност. Факт е, че въпреки стагнацията на икономиката ни приходите от митниците са по-големи от тези в 2008 г. Налице са положителни промени, които следва да се поощряват.
22 Април 2010 13:04
Сланини, брикети, чехли и мерудии.
Ша затворят кранчето - дааа, да!
Абе кой си трепе кокошката за златните яйца, само и само за едното - евалла!
Ай стига бе!
22 Април 2010 18:43
Ама не разбрахте ли, че митническите далавери са държавна политика? Политика на пълнене касата на партията, която е на власт и на кръг от помазани "бизнесмени" около нея. Това се наследява при всеки следващ избор за парламент. И после защо не гласувам! Някакъв тъп шапкар да ми разправя врели-некипели колко добри митничари си имаме.
22 Април 2010 19:31
Пушилката е точна . Около митниците , всяка Власт в Булгаристан трябва да я поддържа максимално плътна . Реч е за Метална Приемственост , Дами и Господа , че и дано дочакаме новата , Федерална Прокуратура и ОЛАФ . tapa мили , да ме звиняваш ...

Редактирано от - beagle на 22/4/2010 г/ 19:36:01

22 Април 2010 22:01
Ех Ваньо ех Танов, голям го вадеше при тройната, а сега като си лапнал кокала ги защитаваш.Унгарците имат една хубава поговорка:господ с тояга не удря.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД