:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 334
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Глоби по 21 000 долара за опасен тунинг в САЩ

Две малки тунинигови фирми в САЩ са отнесли глоби по 21 000 долара за това, че са монтирали във волана малки тв екрани вместо стандартните въздушни възглавници, съобщи руското сп. "За рульом". По този начин те са нарушили законовите норми на безопасност. Отговорността е на фирмите, а не на клиентите. Отделен е въпросът как шофьорът си е мислел, че ще може хем да кормува, хем да гледа телевизия.

Двете куриозни глоби са малка част от наказанията, които държавната администрация е наложила в последната година на фирми за нарушаване на техническите норми. Бюджетът на страната е получил почти 10 млн. долара по този параграф. Най-сериозно са пострадали "Порше" и "Ферари", чиито свръхспортни коли нарушават държавните изисквания за разход на гориво. Най-големият американски концерн - "Дженерал мотърс", също е глобен. При това с 1,1 млн долара. Причината е закъснелият ремонт на 500 000 машини. Те били произведени през 2002-2003 г. и имали дребен фабричен дефект в мигачите, който е трябвало да бъде отстранен за сметка на производителя.

Като цяло законовото изискване фирмите да отговарят за конструктивни и фабрични дефекти ги принуждава периодично да правят масови кампании по привикване на коли, които са много по-скъпи от глобите и често са организирани около технически дреболии. Фирмите обаче ги провеждат все по-често, дори ги ползват като реклама за коректното си отношение към консуматорите. Важни са и като застраховка при съдебните нрави в САЩ. Ако се докаже, че някоя катастрофа е станала по причина на фабричен дефект, тогава наказанието би могло да бъде и наистина разорително.
229
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД