:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,693,338
Активни 168
Страници 23,820
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Таня Буруджиева: Политическите скандали, свързани с икономически интереси, показват, че властта не е стабилна

Как да не свържеш предложението на Лидия Шулева да се отделят курортите в отделни общини с предходното й битие, пита политоложката
Снимка: Вера Петкова
- Г-жо Буруджиева, политическото лято бе горещо. Такава есен ли ни чака?

- Ако се върнем в минали години, ще видим, че всяко лято е горещо. Неприятното в това лято бяха не толкова политическите скандали, защото те са подготвени, и изненади нямаше. Но през лятото имаше доста явни знаци на мафиотски битки. Говоря за нещата, които се случиха след Великден. Явно нещо става в подземния свят и София все повече заприличва на Бруклин от 30-те години. Това означава поне две неща. Едното е, че нещо се случва с нашата икономика. И второто е, че мафията (т.е. връзката между представителите на сивата икономика и властта) се размърдва, което никога не е хубаво преди избори.

- Какво означава това?

- Че ще се търси някакъв тип преразпределение чрез изборите. ----------

Местният вот е път към властови ресурс, но не чак толкова голям, колкото би бил централната власт. И ми се струва, че чрез местните избори за пореден път ще се постави на карта въпросът за централната власт. Ако не за нейната промяна, то поне за преразпределение на влиянието в нея.

Виждаме, че все повече набира скорост разправията за каналите и трафика - кой как ги контролира. Ясно е, че става въпрос за това кой и как като политическа сила е печелил пари от този контрол. Това, макар да са теми, които се случват встрани, няма как да ги изключим от общия политически контекст. С други думи, нагнетяването на политически скандали, които са по-скоро свързани с икономически интереси, вече навежда на мисълта, че властта никак не стои стабилно.

-----------------

- Къде в тази схема се вписва оставката на Милен Велчев?

- Единственият чист резултат от тази оставка си остава това, което се случи на борсите. Всичко останало е следствие. Стана ясно още, че Милен Велчев не е силният финансов министър. В тази ситуация трябва да приемем едно от двете неща. Или твърдим, че Велчев е великата икономическа фигура, която ще оправи нещата и ще стабилизира правителството. И тогава няма как да приемем, че същата тази фигура е слаба политически и като международни позиции. Или трябва да приемем, че той е човек, който не прави никаква собствена политика, който е дошъл в правителството заради някакви интереси.

- Казахте, че е нестабилно правителството. Накъде ще върви през новия политически сезон - ще се стабилизира или ще стане още по-нестабилно?

- Такава оценка може да се направи тогава, когато има ясни критерии. Тъй като правителството не изразява някаква колективна воля или интереси, е трудно да се прогнозира. Правителството може да си е все по-нестабилно и да не пада. Във всеки случай, когато става ясно публично, че ключови министри стават заложници на едни или други интереси, това не спомага за стабилността на правителството.

- Кои са тези министри, за които говорите?

- Ами например министър Шулева.

--------------

Как да не свържеш предложението на Шулева да се отделят курортите в отделни общини с предходното й битие? С факта, че тя е работила заедно с хора, които имат чисто икономическия интерес от подобно нещо. Те сега вече не са само в Албена, а и в Южното Черноморие. Не върви и мотивът, че жената защитава някакъв политически интерес, защото политическият интерес е да не се обезглавяват общините чрез отделянето на толкова печеливши позиции. Естествено, че това е частният интерес на хората, свързани с курортното дело, а не гражданският интерес на хората, живеещи на тази територия.

-------------

- Дали ще има още подобни на Велчевата оставка?

- Надявам се, че поне няма да е толкова слабо правителството в лицето на министър-председателя, че да го допусне, и то в предизборен период. В такъв период да оставиш съмнения, че централната власт се люшка и не знае точно какво прави, е пагубно. Ако говорим за след изборите, то тогава тези хора, които първи тръгнат да подават оставки, по-скоро ще бъдат интерпретирани като плъховете, които бягат от кораба. Макар че ако корабът на една държава е основно във финансовото министерство, те някои плъхове се поразбягаха.

Така че ако има оставки, по-скоро това е възможно след Нова година, когато поутихнат страстите от местните избори. А и не е ясно как ще излязат останалите политически играчи от битката за местната власт.

- Президентът Първанов обяви, че очаква капаните през новия политически сезон да бъдат повече от всеки друг път?

- Възможно е. Мнозинството ще бъде изправено пред решаването на проблема с мнозинството в собствената си парламентарна група. Управляващите ще имат доста неприятности, защото има редица закони, които трябва да се приемат. А има и редица обструкции от опозицията.

Ако трябва от друга гледна точка да интерпретираме тези думи, може би има се предвид фактът, че за първи път има толкова много кандидати по места за кметове. Това означава, че вместо битката да е между самите кандидати, тя до голяма степен ще се превърне в битка между различните крила и групи в съответната партия, които ще търсят легитимация.

- Намеквате, че партиите се разпадат и на тези избори ще се бият сами със себе си?

- На повечето места имаме кандидати, които са от една и съща партия. Дублетните кандидати са един от проблемите на БСП. На места такова е положението и на СДС. В същото време малките политически сили, които се бяха обединили предимно вдясно, но и вляво има такъв процес, се опитват, излизайки с отделни кандидати и листи, да си придадат електорална тежест. Така че имаме раздробяване веднъж вътрешнопартийно и втори път на лявото и дясното пространство.

- Защо тази есен желаещите да станат кметове са повече, отколкото на други избори?

- Заради невъзможността на партийните централи да стабилизират своите организации около една и съща кандидатура. Тази слабост не дава възможност и за силни коалиции по места.

- И защо партиите не могат да се справят с този проблем?

- Още през 2001 г. избирателите показаха на партиите, че трябва да направят някакви промени и да покажат друго лице на организациите си.

Има и нещо друго. У нас, условно казано, има партии с история след себе си и има новосъздадени партии. Историчните партии, колкото и да се разцепват, не преживяват същия тип катаклизъм като новите партии, които трудно изживяват различните си периоди. Всеки катаклизъм при тях е много по-страшен.

----------

В момента един от проблемите в СДС е между представителите на тази историчност, хората от изконните седесарски семейства, и новодошлите. В момента отново се възражда лексика от типа "как може начело на листата ни да стоят хора, които са от бивши комунистически семейства". Това звучи смешно в началото на 21-и век, но е факт и мотивира все още дясното.

Подобно е и при БСП. Самата партия е исторична и нейният електорат е такъв. Той живее с такъв тип съзнание. Модернизацията на такава партия не може да не вкара вътре в партийните структури по места спор между чистотата и романтиката на идеологичното мислене и практичността на модерния ляв. И на много места това са напреженията. Част от избирателите на БСП примерно казват: ами тоз модерен ляв, дето прави бизнес, той наш човек ли е?

- Тези спорове могат ли да разкъсат на парчета СДС и БСП и да ги направят малки партии?

- Не. Те големите партии затова са големи, защото оцеляват и могат да се възраждат. Стабилно стоящата в политическото пространство партия е онази, която избирателят може да идентифицира. Докато и който държи монопола над тази чисто символна идентификация, стига да е добър политик, може да възроди винаги тази партия. СДС разполага със символиката, с историята, с всичко онова, което идентифицира СДС като такова. Каквото и роене да става, те са другите.

По-трудно е за малките партии. Виждаме какви са трудностите пред един Стефан Софиянски или пък Евгений Бакърджиев. Единият може да представи добре себе си на изборите през есента, другият може да се представи добре чрез листа за общински съветници. Но и двамата нямат ресурса да се представят едновременно добре като листа и лидер, нито пък имат националния ресурс. Т.е. когато ти се отделиш от една партия, трябва да почнеш отначало и да си заемеш терен. Докато големите партии не заемат терен, те възвръщат терен.

- Права ли е опозицията, която твърди, че местните избори ще са референдум трябва ли да има предсрочен парламентарен вот?

- Няма как да е референдум, защото едни местни избори всички ги печелят.

-----------

Да започнем от НДСВ. Ами те нямат нищо. Как ще им изземем възможността публично да се гордеят, че имат двама кметове и 15 съветнициа?! За тях това е някакъв успех.

----------

Освен това не трябва да забравяме, че на местни избори няма как да се преброи представянето на партиите.

- А чрез партийния вот за общински съветници?

- Не е точно, защото на различни места листите са различни. Зад някои има големи коалиции. А невинаги общинските листи са чисто партийни. Смятам, че НДСВ към това ще тръгне - да няма чисто партийни листи, а да има примерно граждански листи. И ако е така, как ще й преброиш на тази листа процентите.

- Значи пак всички ще се обявят за победител? Няма ли някаква изненада да има все пак?

- Да, всички ще се обявят за победители. А изненадата е, че всъщност всички ще са загубили. Целите, които си поставят партиите в кампаниите, не са изпълними. БСП казва: успешни местни избори - стъпка към предсрочни парламентарни избори. СДС казва горе-долу същото. Но как могат да бъдат успешни местните избори за БСП при състоянието, в което е БСП?! Това ще са жестоко трудни избори. Да, БСП може да спечели най-много общински съветници, но там, където ще се спечелят кметските места, то ще е резултат от усилията на онези, които ще си спечелят, а не са резултат от възхода или падението на БСП. Със СДС е същото. Съюзът се улавя като удавник за сламка за няколкото си кметове, които счита за успешни - основно Русе и Видин. Но СДС ще претърпи загуба в съветническите си листи и доста от кметските места.

----------

Лошото, което ще донесат местните избори, е, че няма да дадат възможност на избирателите да избират свестните кандидати. Така ще бъдат направени кампаниите и такава люта битка ще бъде самите партии да докажат колко са силни с идеята да се смени властта на централно ниво, че ще се потуши местният характер на изборите. Така че за съжаление местните избори ще бъдат много силно повлияни от националното състояние както на партиите, така и на властта.

И така нито една партия няма да спечели, но нито една партия няма да си признае, че не е спечелила.

-------------------

- Може ли да се прогнозира какво ще се случи в София, въпреки че кандидатът на СДС още липсва?

- В момента сме в тази фаза, в която бяхме преди президентските избори. Като че ли има един безсъмнен играч. И това е така, защото софиянци сякаш не могат да видят кой друг би могъл да им е кмет. А мотивацията да гласуваш, защото няма друг, е слаба мотивация. Това означава, че ще има много слаба активност на софиянци и отново ще се повтори 1999 г. Но няма да е същото, защото вляво все пак има по-сериозен опонент от миналите избори. И ми се струва, че без гласовете на СДС на втори тур Софиянски няма да спечели. Той не може да спечели от първи тур. Интересно ще е. Дори Софиянски да спечели, той ще е кмет без съветническа група.

Другото, което може да се случи, е да се направят интересни кампании на всички кандидати и тогава нищо не може да се прогнозира.

-------------------

"Предсрочни парламентарни избори можеха да се случат заедно с местните избори. Ако трябва да се случват другата пролет, това е вече 2004 г. и практически управлението почти си е свършило мандата.

Ситуацията е следната: от една страна, управлението все повече се накланя, а от друга - магнитът връща властта в позицията. Историята ни е показала, че слаби правителства се задържат на власт. И това е до момента, до който националните играчи не са подготвени за властта и международните играчи не са дали своята благословия. А опозицията още не е подготвена за тази власт. Пък и мнозинството ще се крепи, доколкото може, защото извън този парламент те са никой."
7
521
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
25 Август 2003 22:57
Таничка, мила, та може ли една политическа проститутка да живее с 1000 лв на месец. Обикновена такава ги изкарва за една вечер. Освен това повечето са едномандатни – а после какво ще правят, като не стават и за обикновени.
Сега им е звездния момент и за това са разтворили широко краката и обслужват всеки клиентелист. А защо има толкова кандидат кметове? Ами при тази безработица какво да правят хората – и кметове дори са навити да станат , на политически разврат да се подложат, за смях на бездомни кучета и селски идиоти да станат.
25 Август 2003 23:18
Да бе
Блеск и нищета ...политологии
25 Август 2003 23:42
Бай Иване, ти к...а ли си, та знаеш?
25 Август 2003 23:52
Кои ли са пък тия "международни играчи", които дават благословията си за смяната на властта в една суверенна и демократична страна? Кого по-точно обозначава този пределно размит термин? Да не би вездесъщите посланици? Ама тогава какво излиза - че на тия уж демократични избори в тази уж суверенна страна реално се сменя колониалната администрация, щото старата вече е поомръзнала на населението. Е, струва ли си тогава толкоз приказки да се изприказват покрай тия избори?
26 Август 2003 08:43
Минаващия,

ако позволиш - къде тук видя "блеск"? Или... ради красного словца... Аз щото ти мернах кратката вметка, затова и прочетох от-до, иначе тая куха лейка я подминавам още със заглавието...
26 Август 2003 08:48
Да бе
Митнически
Ама някои неща като ги разказваш правилно стават съвсем кофти
Затова са нужни по-така ...майтапчета
Но е и от полза
Все някой да вземе и да попрочете материалчето
26 Август 2003 10:54
Браво! После политиците и д-р Божо Джоунс, най-любя политолозите! Мафията търсела преразпределение на влияния чрез местните избори, просто гениално, изумително. И как го прави - дава подкупи наляво и надясно, спонсорира кампании? Не! Мафиотите се отстрелват един друг и това е. Каква е връзката с изборите, само някои политолози знаят. Знаят, но не казват.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД