:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,691,787
Активни 258
Страници 22,269
За един ден 1,302,066
СТРАТЕГИИ

Дупките по пътищата правят ями в джоба ни

Предизборните обещания за бърз строеж на магистрали няма как да станат реалност. По-лесно е населението да се облага с нови данъци и такси, които да потъват в държавните джобове
Снимка: Александър Михайлов
През последните години българските пътища са се превърнали в бездънна яма. Не защото дупките по тях се увеличават ежеминутно и те приличат на бомбардирани. А защото управниците непрекъснато имат нови идеи за събиране на пари за поддържането им, които потъват като вода в пясъка. Защото реален резултат няма.
Последната драма се разигра преди броени дни, когато Министерството на регионалното развитие и благоустройството хвърли поредната бомба, лансирайки идеята от догодина да се събират такси за експлоатацията на пътищата по две линии. Веднъж всички шофьори ще пълнят държавната хазна, като си купуват задължителните винетки за движение по пътищата. Втори път пари ще се плащат на частници, които ще вземат на концесия аутобаните ни.
Доскоро за въвеждане у нас на т. нар. ТОЛ-система, при която се плаща за преминаване през бариери по магистралите, не се говореше. При затварянето на глава "Транспортна политика" в преговорите с ЕС правителството пое ангажимент от началото на 2004 г. да въведе платено движение по пътищата чрез винетната система. Директивата на ЕС разрешава да въведем плащане чрез винетки - т.е. да не се плаща за пробег, а за време. От 1 януари с винетки трябва да се движат ТИР-овете и камионите с влекачи. От юли 2004 г. ще започнат да плащат останалите камиони и автобусите, а от началото на 2005 г. и шофьорите на леки автомобили и микробуси. Плащайки си съответния стикер, който се лепи на предното стъкло на автомобила,

превозвачът си купува правото да ползва пътя

за седмица, месец, 6 месеца или година. Пътната такса ще се въведе за цялата републиканска мрежа, тъй като са необходими много средства за поддържането й. С постъпленията от таксите държавата ще поддържа и ще ремонтира съществуващите 19 000 км републикански артерии. В тях в момента са включени и изградените за 30 години около 380 км магистрали.
Тия дни обаче от строителното министерство заговориха, че ще пуснат частни фирми да построят недовършеното по магистралния пръстен. В замяна ще им се позволи да въведат ТОЛ-система на изградените от държавата отсечки и да събират пари от преминаващите. За да не плаща страната неустойки, няма да се обещава на концесионерите трафик предварително, а ще им се дава право да застрояват и стопанисват или да отдават под наем обекти по трасето, от които да печелят. Сега тези пари (някъде между 2 и 5 млн. лв. заедно с приходите от билбордовете) постъпват в Изпълнителна агенция "Пътища".
И досега парите за пътищата се набавяха по две направления - чрез пътен данък и чрез отчисленията от цените на горивата. Пътният данък се събира по Закона за местните данъци и такси и поне формално би трябвало да отива за поддръжката на 17 000 км общински пътища. Това, че сега тези пари не отиват за попълване на ямите по пътя, защото кметовете кърпят други дупки в бюджетите си тях, е друг проблем. Собствениците на коли обаче плаща ежегодно по 10 лв. за всеки започнат тон на возилото.

Така се събират около 100 млн. лв.

Планираше се този данък да отпадне с въвеждането на винетките. Тези дни обаче се заговори за поетапното му отменяне или дори само за частично намаляване. Защото някои хора се усетиха, че общинските пътища трябва да се поддържат, а парите от винетките ще отиват в държавната хазна. А оттам пътят до общините е дълъг и труден.
Последната дума ще е на Министерството на финансите. То трябва да реши и как ще се правят отчисленията от цените на течните горива занапред. От цените на различните горива се вземат между 140 и 180 лв./т пътна такса. Идеята беше през 2005 г. тя и екотаксата (която е между 13 и 37 лв./т) да се прибавят към акциза, но така, че абсолютната стойност да се запази. В момента

около 240 млн. лв. от отчисления от течните горива

влизат в касата на Изпълнителна агенция "Пътища". Други 60 млн. лв. се събират от чуждите превозвачи, които преминават през територията на България. От догодина чуждите превозвачи няма да плащат по Тарифа N14, а също ще си купуват стикер. Изискването на Евросъюза е да не дискриминираме чуждите превозвачи, които в момента плащат доста високи такси за преминаване. Изравняването на таксите между българските и чуждите превозвачи трябва да е факт през 2007 г. Плановете са това да става постепенно - таксите за чужденци ще падат, а за българите ще нарастват, докато се изравнят.
Първоначалната идея беше да се плаща само за магистрали и първокласни шосета. После в пътната агенция стигнаха до извода, че ако се оставят различни категории пътища - платени и неплатени, - част от населението, живеещо в районите с по-нискокласни шосета, няма да дава пари изобщо. Можеше да се стигне и до пренасочване на голяма част от превозите към по-лошите шосета, които не са готови да поемат увеличаване на обема. Реши се, че ако се въведе платено преминаване за цялата мрежа, таксите няма как да се избягват.
Би следвало средствата от продажбата на стикери да влизат в бюджета и след това да се връщат към Изпълнителна агенция "Пътища". Сега по тази схема във ведомството влизат таксите, събирани от превозвачите за претоварване, наднормено тегло, извънгабаритни товари или акцизите от горивата.

Цената на стикера засега не е ясна

Обсъждат се варианти от 15 до 80 лв., като се търси социално поносима стойност. Това обаче ще е за леките автомобили. Автобусите и тежкотоварните возила ще плащат такса между 7 и 14 пъти по-висока от тази за леките коли. След като се намалят таксите за чуждите превозвачи, вече едва ли ще се достигнат събираните досега 60 млн. лв. годишно. Приходите от таксите върху течните горива също ще останат. От регионалното ведомство казват, че с тези пари ще се финансират рехабилитацията на пътищата, реконструкцията им, текущото и зимното поддържане.
Разчетите сочат, че през идните 3 години трябва да се изсипят около 1,45 млрд. лв., за да се модернизират и оразмерят по евронормите българските пътища. Това прави средно по 500 млн. лв. годишно. В периода от 1991 до 1997 г. са заделяни близо 10 пъти по-малко средства. И логично парите за шосета все не стигат, а трасетата са във все по-окаяно състояние.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски, който по съвместителство е и шеф на предизборния щаб на НДСВ, откри разковничето - концесията. За два дни се начертаха планове как още идната година частници ще дойдат да поемат магистралите ни - да ги достроят и да ги поддържат. Така по аутобан "Тракия" сме щели да фучим още през 2005 г., а само две години след това скорострелно да се движим от София чак до Варна ("Хемус"). Освен към тях канадски и израелски компании се интересували от аутобан "Черно море", който трябва да свърже Варна с Бургас.

Това може да са предизборни обещания, но не и изпълними цели

Такова е общото становище на повечето пътни специалисти. Според тях, за да се довърши автомагистрала "Тракия" през 2005-2006 г., концесионерът трябваше да я поеме още миналата година. Чисто технологично строителството закъснява. Отскоро започна работата по отсечките от Оризово до Стара Загора и от Карнобат до Бургас, които са с обща дължина от около 74 км. Общата стойност на договорите за строителство на тези участъци е 99,37 млн. евро. За част от земите около трасето обаче още не са направени отчужденията. Според експерти спечелилите фирми са дали твърде ниски цени за километър - около 1,5 млн. евро, което не е реалистично. Нищо чудно след известно време да се стигне до преразглеждане на цени, до възникване на допълнителни работи и подписване на анекси към първоначалните договори, прогнозират близки до пътната агенция източници.
"Черно море", която трябва да свърже Варна с Бургас, пък е доста скъпа магистрала, тъй като пресича Стара планина и има големи съоръжения. За нея километърът се оценява на 4-5 млн. евро.
Сравнително

забатачено е положението и с магистрала "Хемус",

която трябва да свърже София с Варна. От трасето са построени 129 км, а 245 км тепърва трябва да се изграждат. В МРРБ смятат да пуснат на частници точно тази магистрала.
До края на септември се очаква да се постигне договореност с кандидатите. Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Румен Митов обясни твърде мъгляво намерението за споразумение - на частниците да се възложи всичко - проектиране, строителство и т. н.
"Тогава вече няма да важат точно тези правила, които важат тук при нас по Закона за обществените поръчки, за да може да се ускори процесът", обяснява заместникът на Церовски.
Би било логично държавата поне да се подкове с работните проекти и да остойности магистралата, коментират специалисти. Защото ако нещата се оставят в ръцете на чуждия проектант или строител, той ще завиши нереално цените в своя полза. Според някои предварително правени разчети километър трасе на "Хемус" излиза между 2 и 3,5 млн. евро в зависимост от вида на терена. Търгът за концесия би отнел поне година и половина. Това означава строителството й да започне най-рано през 2005 г. Самото изпълнение на трасето ще трае най-малко 5 години, смятат специалистите.
Средства за шосетата в държавата сега идват от еврофондовете, но регионалният министър се оплака, че са малко и недостигат. Това е странно твърдение, като се имат предвид съседните Гърция и Македония, които оправиха пътната си инфраструктура само със средства от Евросъюза. Португалия преди 10 години извърши същото и сега има перфектна пътна мрежа.
Частната инициатива е изход за пътната мрежа в страна с твърде малък брутен вътрешен продукт, без особени изгледи да забогатее в близко време. Необходимо е обаче държавата да си формулира добре интереса, да създаде здрави правила и тогава да тръгне да раздава картите.


КАРЕ: Колко плащат за винетки някои източноевропейски държави
Цена на годишна винеткаУнгарияЧехияСловакия
Категория МПСЛв.
Над 12 т900688368
От 3,5 до 12 т 598344184
Под 3,5 т2364628
 
Въпреки че държавата непрекъснато търси начин да бръкне в джоба на българите за поддържане на пътищата, те редовно трошат колите си из пътищата, които приличат на бомбардирани.
7
721
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
26 Август 2003 08:48
Винаги е било така, още сигурно от времето на късната Римска република... Безчет чиновници и други хрантутници на държавна сметка богатеят неимоверно покрай строежа и (особено) поддръжката на пътищата. И сега ще стане така, с новите системи за заплащане и със строежа на новите магистрални отсечки...
26 Август 2003 13:54
Нереалистично е да се очаква, че частни компании ще инвестират в самото строителство. Даването на концесии е разумно за ПОДДРЪЖКА на ПЪТЯ, но не и за първоначално инвестиране. Построяването на капанчета и магазини едва ли ще осигури нужните средства. Което пък ще наложи ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВИСОКИ такси.
Дори и във статията се подкрепя тази теза - вижте как са направени пътищата в Португалия, Гърция, а понастоящем в Ирландия.
~~~
Най-смешното обаче е наукообразния термин, въведен вероятно от икономист - ТОЛ-СИСТЕМА!?! Всеки може да отвори речника и да види какво значи TOLL на английски. Има основания да се заключи, че КАКТО ВИНАГИ, пътищата се оставят в РЪЦЕТЕ НА ПОЛИТИЦИТЕ, вследствие на което, те стават обект на КОРУПЦИЯ В ОГРОМНИ РАЗМЕРИ - като се започне с инвеститорите и консултантите, премине се през строителите-фирми, и се стигне до концесионерите.
Но най-голямата КИФЛА е винаги за ПОЛИТИЦИТЕ.
26 Август 2003 13:55
Не може ли барем тука да не мешаш БАН?
26 Август 2003 14:41
Да не търсим англииският смисъл на думата ТОЛЛ. Бивша Югославия имаше платени пътища за тях се ползуваха славянските имена "ПУТАРИНА" и "ДРУМАРИНА" в зависимост дали се минаваше през Хърватия или през Сърбия. Който е минавал си ги спомня.
26 Август 2003 16:03
Прав е църния за значението на думата Toll на английски. Ама за второто значение.
26 Август 2003 16:23
Един ПЪТ и аз да се опитам да направя НАУКООБРАЗЕН анализ и веднага ме оплюха.
Прав е mi - нали съм ПУТАР! Много хубава дума! СВИНЯР - ПУТАР!
~~
А в мини-оксфордския е дадено като ПЪРВО значение, което въобще не е важно за темата. Както и броя на изпуснатите запетаи, пълни членове и т.н.
26 Август 2003 22:20
Горкият.....М...., той не може да си плати пътната такса.
Ми няма да ходиш за риба и това е.
Ти и без това само "плевелни риби " умееш да фащаш
А корупцията се е наблюдавала още от "Ранната Римска Република"
А един Римлянин вика-такава корупция каквато има в България-никъде я нема.....Кой взел да говори за корупция.....
Вълкът му поверили да пази стадото......хе хе хе
*****
кратък постинг и нищо лично....
нали?
Вчера си направих пълен преглед.
Доктора вика-по здрав си от космонаФт

Митни, виж се прегледай и ти да не те мисля....
И като ловиш риба не влизай с гумена лодка щото е опасно.
Имо по 250 кила Сомове, да не пробие някой лодката.
Ти само с яки лодки влизай или с корабчета.
Да не направиш некой сакатлък ей


Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД