:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,919,058
Активни 253
Страници 1,960
За един ден 1,302,066
Глас народен

За царя комично, за нас - трагично

Поредният неразбран премиер си отива, колко ли още такива ще има, разсъждават читателите в Интернет-форума на "Сега", коментирайки 800-те дни на Симеон Сакскобургготски
Снимка: Велислав Николов
афориз

Ключовата дума наистина е заедно - не сме действали всички заедно. Едни забогатяха бързо и несимволично, докато повечето се отцепиха от колектива и злостно си останаха бедни и болни. Както казваше незабравимият Дайнов, въпрос на личен избор.



Минавам от тук

Явлински е автор на идеята за 500 дни по времето на Горбачов. Минаха и заминаха.

Преди това имало е подобно нещо - не съм сигурен, но при все неправилно-демократични режими на потисниците. Справяха се за обявеното време. Не с всички бели, но дръпваха и после вече ги (справилите се) бутаха съвсем спокойно, за да дойдат новите иноватори, за да ... И така нататък...



Posetitel

Всеки народ заслужава управниците, които има. Като толкова се надяваме политиците да ни оправят всичко, ето че и тези ни оправиха. Взаимно привличане да го наречем.





Miranda

За Царя комично, за нас трагично. А за тия, дето отвън ни гледат сеира, трагикомично.





Падащ от Марс

Минаващ, точности ради - Явлински беше автор на програмата "400 дни" (заедно със Задорнов и Алексей Михайлов, след като акад. Абалкин го взе при себе си в правителството). На тази основа Горбачов и Елцин възложиха на един цял колектив (под ръководството на акад. Шаталин - Явлински също беше вътре) да направи програма "500 дни". Това - по фактическата страна.

Но това бяха наистина програми: който иска, може да ги види и сега (програмата "500 дни" обхваща 430 страници и може да се вземе от http://www.yabloko.ru/Publ/500/500-days.pdf). И е доста конкретна. На този фон "нашата" програма "800 дни" от самото начало беше фарсово повторение на руската (както много неща, които се правят у нас, се оказват фарсови повторения на идеи, дошли я от Русия, я от Запад - преписани така, че да звучат приятно за ухото на първо слушане, а не като ръководство за действие).

Ако говорим сериозно, има една сериозно написана и подробна програма, която трябва да изпълним: това е програмата на Европейския съюз за приемането на нови страни-членове - в общата й част и в специалните доклади за България. И точно тук е основният проблем на България в момента, доколкото аз мога да преценя: проблемът не е, че 800-те дни на Симеон са били една хубава метафора (за привържениците) или една нагла лъжа (за противниците). Формалният проблем е, че нашият парламент се е запътил с бодра крачка да издъни преговорите с ЕС и то по най-удобния за ЕС начин: създавайки удобни за чиновниците от Брюксел предтексти да кажат: "Ние искахме да ви приемем, но вие не се справихте в срок. Sorry.". Само по себе си това ще е национално предателство (ако се стигне дотам), а не имотите на Симеон или обещанията за 800-те дни - те не са и не би трябвало да стават главната тема в момента. Реалният проблем пък е, че дори и да се изпълнят формалните изисквания на Брюксел и да влезем в сроковете за преговори, остават мноооого неща за конкретно вършене. А тези конкретни неща се вършат по такъв безхаберен начин на всички нива, че чак не е за вярване. И май наистина започва да става като в оня стар виц - че реалистичният вариант България да влезе в релсите е Господ да слезе от небето, да вкара България в релсите и да си се качи после обратно на небето (за разлика от вълшебния вариант - който бил българите да се хванем на работа, и да си вкараме България в релсите).



Минавам от тук

Така е. Но и 500-те дни, и другите такива все пак имат определен резон. Това са нормални програми, които поставят нормални цели и отчитат нормални ефекти. Не става дума за петилетки. Проблемът не е в точността на цитирането. Проблемът е, че не е имало такава програма, която е приел електоратът на 17 юни 2001 г. Такива програми не се и обсъждат от електората. Но не е имало и друга подобна за реализация в България. Пардон. Може и да е имало някаква организационна схема - мобилизационен план или нещо подобно. Но в сблъсъка с реалността бе загубен. Повтарям - въпросът не е в програмата на 400, 500, 800 дни, въпросът е дали е имало такова нещо - дори и като проект. Дори и като ЧИНОВНИЧЕСКИ проект. И ако е така, няма нищо странно и нестандартно. Така се хранят и до ден днешен всички тукашни и тамошни европеизатори.

Създава се чудесна проектна схема със съответните етапи, индикации и контролни срокове, изпълнява се и се отчита. Както е станало реално - извън документите и индикациите, никой не го интересува. Сега не е ли същото. Ще се отчитат етапите, индикациите. А те винаги отговарят.



nanyac

Поредният неразбран премиер си отива. Колко ли още такива ще дойдат.



dw

Да му мислят тези, които са гласували за "великите" 800 дни. Аз, слава богу, спечелих зелена карта и вече тези проблеми са зад мене. Като ми домъчнее за БГ, чета пресата. Гледам с каквото мога да помогна на близките ми, останали в тъй наречената ми родина. Тъй наречена, защото обичам България, но не в сегашния и вид и със сегашните (а и голяма част от предишните) управляващи. Наистина правилно е казал Славейков: "Не сме народ, а мърша....", но защото търпим да ни мачкат.





draskach

Несъстоятелността на тезата за "800 дни" беше ясна на част от българския народ, още когато бе представена. Но 90% от народа я възприе в буквалния смисъл и си го показа още през 2001 г. Ако Величеството негодува сега за "неправилното тълкуване" на думите му, защо не направи това и през 2001г., когато това му осигури победата на изборите. Това говори лошо за неговия морал и поведение като политик. Защо българските политици никога не си признават грешките? Той пропусна момента да си върне доверието на народа, като му признае: "Подведоха ме, оградих се с корумпирани и алчни царедворци". Направените неотдавна промени в кабинета говорят, че случващото се в държавата (тотално обедняване на народа и преразпределяне на националното богатство в полза на малък кръг от хора) не е грешка, а целенасочена политика на това правителство и лично на Симеон Сакскобургготски.





GreenHawk

Комично ставало с 800-те дни. А бе, как така става, то вече си е станало, даже от самото начало си беше такова - комично. Вярно, че някои припознаха шута, дето разправяше смешките, като нещо си царствено, но то е, защото им липсваше чувство за хумор. И сега навъсено същите тези псуват за това, че били останали излъгани. Другите, тези от антуража, на които се плаща за сценичното им участие, все още сериозно гледат на задълженията си - тичат с пудриери, мацат аристократичния нос, приглаждат тогата, лъскат острите му обуща с омацаните си вече ръкави. Като герои на Вазов си вярват, че театрото си е жива реалност. Май наближава време да ги изгонят от читалището и да поизметат скърцащата сцена. Самодейци - какво да ги правиш!





Sluchaen

Българите не работят по-малко от другите нации. Това не е вярно. Много от пишещите тук не живеят в България, нали? Аз също съм живял навън. Някой от Вас да твърди, че е мързеливец и работи по-малко от колегите му американци, германци или франсета? Не вярвам да чуя такова нещо от вас. Основният проблем аз виждам другаде - че не се копае в една посока. Непрекъснато нещо се сменя, променя, обменя, разменя. Както в личен план (прословутото желание на българина за големия удар), така и в обществен и политически ("Симеон ще ни оправи за 800 дни").





Zaphod Beeblebrox

С тоя цар стана малко комично...



The Fool on the Hill

За мене е действително комично това фетишизиране на 800-те дни. Сигурно е имало и наивници, които са приели израза буквално, но залагам бутилка "Загорка", че те не пишат в този форум. А който може да погледне малко над червено-сините си илюзии, ще види, че в BG в момента да получиш потребителски заем е почти толкова лесно, колкото и в Германия. В София освен Метро, Billa, Ramstore и не знам още колко вериги ще се отваря още една - Hit. Е, питам аз, ако населението изнемогваше и няма пари за насъщния, кой луд щеше да влага капитали в хипермаркети? Даже не виждам нужда да се позовавам на данните за повишеното потребление, които бяха изнесени преди месец и нещо. Та който иска - да плюе по Симеон, то е като да плюе срещу вятъра... Признавам, че не гласувах за НДСВ, но както и да го погледнеш, по-читаво правителство от сегашното през последните 13 години не сме имали. Не го схващайте, че съм радостен от положението, ама както се казваше в един виц: "Тука е така..."

Take it easy!





Перушан

Някой беше казал: "При избори гласувай не за най-добрия, а за този, който ще направи най-малко бели". Всеки е в правото си да оценява както иска Симеон и 800-те дни. Но само виковете "Да си ходят" не помагат. Алтернативата, предлагана от другите партии в момента, е толкова тъжна, че 800-те дни ще изглеждат като песен в сравнение. Но какво да се прави, денят за размисъл на избирателя идва чак след изборите.

Или както и друг път съм писал: основният проблем на българката е, че не знае какво иска, и когато го получи не е доволна от него. Проблемът на българския мъж е същият като на българската жена.

Имате три пъти да отгатнете кой е основният проблем на българския избирател.
 
"Богатството" ни си остана същото, въпреки обещанието за незабавно и несимволично увеличение на доходите, казва народът
1
745
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
01 Септември 2003 21:21


ДОЙДОХ, ВЗЕХ СИ ИМОТИТЕ И ЩЕ СИ ХОДЯ.

НЕЩО ПРОТИВ?????


C.SAKC
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД