:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 493
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Глас народен

За царя комично, за нас - трагично

Поредният неразбран премиер си отива, колко ли още такива ще има, разсъждават читателите в Интернет-форума на "Сега", коментирайки 800-те дни на Симеон Сакскобургготски
Снимка: Велислав Николов
афориз

Ключовата дума наистина е заедно - не сме действали всички заедно. Едни забогатяха бързо и несимволично, докато повечето се отцепиха от колектива и злостно си останаха бедни и болни. Както казваше незабравимият Дайнов, въпрос на личен избор.Минавам от тук

Явлински е автор на идеята за 500 дни по времето на Горбачов. Минаха и заминаха.

Преди това имало е подобно нещо - не съм сигурен, но при все неправилно-демократични режими на потисниците. Справяха се за обявеното време. Не с всички бели, но дръпваха и после вече ги (справилите се) бутаха съвсем спокойно, за да дойдат новите иноватори, за да ... И така нататък...Posetitel

Всеки народ заслужава управниците, които има. Като толкова се надяваме политиците да ни оправят всичко, ето че и тези ни оправиха. Взаимно привличане да го наречем.

Miranda

За Царя комично, за нас трагично. А за тия, дето отвън ни гледат сеира, трагикомично.

Падащ от Марс

Минаващ, точности ради - Явлински беше автор на програмата "400 дни" (заедно със Задорнов и Алексей Михайлов, след като акад. Абалкин го взе при себе си в правителството). На тази основа Горбачов и Елцин възложиха на един цял колектив (под ръководството на акад. Шаталин - Явлински също беше вътре) да направи програма "500 дни". Това - по фактическата страна.

Но това бяха наистина програми: който иска, може да ги види и сега (програмата "500 дни" обхваща 430 страници и може да се вземе от http://www.yabloko.ru/Publ/500/500-days.pdf). И е доста конкретна. На този фон "нашата" програма "800 дни" от самото начало беше фарсово повторение на руската (както много неща, които се правят у нас, се оказват фарсови повторения на идеи, дошли я от Русия, я от Запад - преписани така, че да звучат приятно за ухото на първо слушане, а не като ръководство за действие).

Ако говорим сериозно, има една сериозно написана и подробна програма, която трябва да изпълним: това е програмата на Европейския съюз за приемането на нови страни-членове - в общата й част и в специалните доклади за България. И точно тук е основният проблем на България в момента, доколкото аз мога да преценя: проблемът не е, че 800-те дни на Симеон са били една хубава метафора (за привържениците) или една нагла лъжа (за противниците). Формалният проблем е, че нашият парламент се е запътил с бодра крачка да издъни преговорите с ЕС и то по най-удобния за ЕС начин: създавайки удобни за чиновниците от Брюксел предтексти да кажат: "Ние искахме да ви приемем, но вие не се справихте в срок. Sorry.". Само по себе си това ще е национално предателство (ако се стигне дотам), а не имотите на Симеон или обещанията за 800-те дни - те не са и не би трябвало да стават главната тема в момента. Реалният проблем пък е, че дори и да се изпълнят формалните изисквания на Брюксел и да влезем в сроковете за преговори, остават мноооого неща за конкретно вършене. А тези конкретни неща се вършат по такъв безхаберен начин на всички нива, че чак не е за вярване. И май наистина започва да става като в оня стар виц - че реалистичният вариант България да влезе в релсите е Господ да слезе от небето, да вкара България в релсите и да си се качи после обратно на небето (за разлика от вълшебния вариант - който бил българите да се хванем на работа, и да си вкараме България в релсите).Минавам от тук

Така е. Но и 500-те дни, и другите такива все пак имат определен резон. Това са нормални програми, които поставят нормални цели и отчитат нормални ефекти. Не става дума за петилетки. Проблемът не е в точността на цитирането. Проблемът е, че не е имало такава програма, която е приел електоратът на 17 юни 2001 г. Такива програми не се и обсъждат от електората. Но не е имало и друга подобна за реализация в България. Пардон. Може и да е имало някаква организационна схема - мобилизационен план или нещо подобно. Но в сблъсъка с реалността бе загубен. Повтарям - въпросът не е в програмата на 400, 500, 800 дни, въпросът е дали е имало такова нещо - дори и като проект. Дори и като ЧИНОВНИЧЕСКИ проект. И ако е така, няма нищо странно и нестандартно. Така се хранят и до ден днешен всички тукашни и тамошни европеизатори.

Създава се чудесна проектна схема със съответните етапи, индикации и контролни срокове, изпълнява се и се отчита. Както е станало реално - извън документите и индикациите, никой не го интересува. Сега не е ли същото. Ще се отчитат етапите, индикациите. А те винаги отговарят.nanyac

Поредният неразбран премиер си отива. Колко ли още такива ще дойдат.dw

Да му мислят тези, които са гласували за "великите" 800 дни. Аз, слава богу, спечелих зелена карта и вече тези проблеми са зад мене. Като ми домъчнее за БГ, чета пресата. Гледам с каквото мога да помогна на близките ми, останали в тъй наречената ми родина. Тъй наречена, защото обичам България, но не в сегашния и вид и със сегашните (а и голяма част от предишните) управляващи. Наистина правилно е казал Славейков: "Не сме народ, а мърша....", но защото търпим да ни мачкат.

draskach

Несъстоятелността на тезата за "800 дни" беше ясна на част от българския народ, още когато бе представена. Но 90% от народа я възприе в буквалния смисъл и си го показа още през 2001 г. Ако Величеството негодува сега за "неправилното тълкуване" на думите му, защо не направи това и през 2001г., когато това му осигури победата на изборите. Това говори лошо за неговия морал и поведение като политик. Защо българските политици никога не си признават грешките? Той пропусна момента да си върне доверието на народа, като му признае: "Подведоха ме, оградих се с корумпирани и алчни царедворци". Направените неотдавна промени в кабинета говорят, че случващото се в държавата (тотално обедняване на народа и преразпределяне на националното богатство в полза на малък кръг от хора) не е грешка, а целенасочена политика на това правителство и лично на Симеон Сакскобургготски.

GreenHawk

Комично ставало с 800-те дни. А бе, как така става, то вече си е станало, даже от самото начало си беше такова - комично. Вярно, че някои припознаха шута, дето разправяше смешките, като нещо си царствено, но то е, защото им липсваше чувство за хумор. И сега навъсено същите тези псуват за това, че били останали излъгани. Другите, тези от антуража, на които се плаща за сценичното им участие, все още сериозно гледат на задълженията си - тичат с пудриери, мацат аристократичния нос, приглаждат тогата, лъскат острите му обуща с омацаните си вече ръкави. Като герои на Вазов си вярват, че театрото си е жива реалност. Май наближава време да ги изгонят от читалището и да поизметат скърцащата сцена. Самодейци - какво да ги правиш!

Sluchaen

Българите не работят по-малко от другите нации. Това не е вярно. Много от пишещите тук не живеят в България, нали? Аз също съм живял навън. Някой от Вас да твърди, че е мързеливец и работи по-малко от колегите му американци, германци или франсета? Не вярвам да чуя такова нещо от вас. Основният проблем аз виждам другаде - че не се копае в една посока. Непрекъснато нещо се сменя, променя, обменя, разменя. Както в личен план (прословутото желание на българина за големия удар), така и в обществен и политически ("Симеон ще ни оправи за 800 дни").

Zaphod Beeblebrox

С тоя цар стана малко комично...The Fool on the Hill

За мене е действително комично това фетишизиране на 800-те дни. Сигурно е имало и наивници, които са приели израза буквално, но залагам бутилка "Загорка", че те не пишат в този форум. А който може да погледне малко над червено-сините си илюзии, ще види, че в BG в момента да получиш потребителски заем е почти толкова лесно, колкото и в Германия. В София освен Метро, Billa, Ramstore и не знам още колко вериги ще се отваря още една - Hit. Е, питам аз, ако населението изнемогваше и няма пари за насъщния, кой луд щеше да влага капитали в хипермаркети? Даже не виждам нужда да се позовавам на данните за повишеното потребление, които бяха изнесени преди месец и нещо. Та който иска - да плюе по Симеон, то е като да плюе срещу вятъра... Признавам, че не гласувах за НДСВ, но както и да го погледнеш, по-читаво правителство от сегашното през последните 13 години не сме имали. Не го схващайте, че съм радостен от положението, ама както се казваше в един виц: "Тука е така..."

Take it easy!

Перушан

Някой беше казал: "При избори гласувай не за най-добрия, а за този, който ще направи най-малко бели". Всеки е в правото си да оценява както иска Симеон и 800-те дни. Но само виковете "Да си ходят" не помагат. Алтернативата, предлагана от другите партии в момента, е толкова тъжна, че 800-те дни ще изглеждат като песен в сравнение. Но какво да се прави, денят за размисъл на избирателя идва чак след изборите.

Или както и друг път съм писал: основният проблем на българката е, че не знае какво иска, и когато го получи не е доволна от него. Проблемът на българския мъж е същият като на българската жена.

Имате три пъти да отгатнете кой е основният проблем на българския избирател.
 
"Богатството" ни си остана същото, въпреки обещанието за незабавно и несимволично увеличение на доходите, казва народът
1
723
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
01 Септември 2003 21:21


ДОЙДОХ, ВЗЕХ СИ ИМОТИТЕ И ЩЕ СИ ХОДЯ.

НЕЩО ПРОТИВ?????


C.SAKC
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД