:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,919,059
Активни 252
Страници 1,961
За един ден 1,302,066
Сегашна стойност

Да помислим за дълга

За първи път от 1985 г. насам България реално може да ликвидира главния проблем, който спъва икономиката на страната и да скъса с облика си на фалирал длъжник. И днес трудно ще намерите международен финансист, който да не нареди страната сред закъсалите длъжници, което отдавна, от 1999 г., не е вярно. Но това



не се знае



дори у нас, камо ли по света. Чак се наблюдава едно трогателно старание и държавни ведомства, и частни анализатори да рисуват небрежно подвеждаща картина на външния дълг. Непрекъснато ни врат под носа съвършено безсъдържателния показател "брутен външен дълг" и коварно нашепват, че той, видиш ли, растял. Естествено, че ще расте и дори очаквам до 5 г. да се удвои, щом частният сектор се стабилизира и кредитоспособността му се качва. Ние проблем с частния външен дълг нямаме. На нашето и следващите поколения виси външният дълг на държавата, защото него всички ще платим от джоба си. Колкото по-късно, толкова по-скъпо. Колкото по-скоро, толкова по-добре. Най-важното е да си дадем сметка



кой дълг трябва да заличим,



за да се промени коренно картината. От всичките 8.4 млрд. долара външен дълг на държавата малко под 6 млрд. долара е нерегулярният, проблемен дълг. Останалото са пазарни инструменти - облигационни и инвестиционни заеми, каквито всяка страна по света ползва. Този дълг никому не пречи и няма причина за реструктурирането му. Проблем е наследството от държавния фалит на 30.3.1990 г. - Брейди облигации (2.4 млрд. долара), дълг към Парижкия клуб (274 млн. долара) и "структурното" финансиране за фалиралата ни държава от МВФ (1.1 млрд. долара) и Световната банка (1.5 млрд. долара). Тези вампирясали задължения на бившата Народна република (да, да, и онези от МВФ и Световната банка също - те отидоха за плащане и преуреждане на стари борчове) не само сега, но и в бъдеще



все повече ще пречат.



Погледнете анализите на международните рейтингови агенции. По най-"тежките" за една държава показатели България има резултати, които ни отреждат значително по-добър рейтинг - бюджетният дефицит е близо до медианата за рейтинг АА, макрорамката на стопанството дава картина като за ВВВ, но заради "дълговия проблем" дългосрочният ни рейтинг е ВВ+, а краткосрочният - В. А за съжаление рейтингът на държавата ограничава. Счита се, че никой друг длъжник - фирма или банка, не може да има по-висока надеждност от държавата, където работи. От тази оценка зависи при какви лихви и в какви обеми ползваме кредити. Не само на външния, но и на вътрешния пазар, изцяло доминиран от международни финансови институции. Ние



ще плащаме все по-скъпо



за нереално лошия ни образ на длъжник. Вземете онези 3.2 млрд. долара външни кредити за български фирми и банки. Всеки процент завишение в лихвата по тях е 32 млн. загуба на година. Счита се, че заради ниската кредитна оценка на държавата лихвата за "български адреси" е завишена поне с 3%. Засега това прави към 100 млн. годишно цена за кредитния облик на държавата, плащана от корпоративните й граждани, които ползват външни кредити. Още толкова поне плаща стопанството като надбавка по домашните кредити. Тези кредити ще растат, с това расте цената за печалния образ на държавата. А картината на дълга



може лесно да се промени



защото в момента е нереална. Срещу онези 6 млрд. дългов батак и сега стоят над 2 млрд. долара фискален резерв, резерви на публични фондове и над 9 млрд. брутни външни активи. Въпрос само на обмислена държавна политика е да се насочат тези наши собствени пари за погасяване на проблемния дълг. Една част правителството може пряко и без загуба да погаси (МВФ, Свeтовна банка, Парижки клуб), може да следи пазара и в удобен момент да изкупува Брейди облигации. И накрая - може да трансформира външния дълг във вътрешен. Не само като издава нови ценни книжа за изкупуване на стар дълг - достатъчно е само да създаде ясен ред за ползване и отчитане на българските инвестиции в Брейди облигации и ще видите, че те ще намалеят поне с 1/3 (те и сега се държат от български инвеститори, само дето това не се отчита). Не мисля, че въобще има спор - държавата трябва да има политика за ликвидиране на външния си дълг до разумен минимум. Спорът всъщност е



да харчим или да погасяваме дълг



с наличните ресурси на държавата. Този спор само изглежда финансов. Той е извън икономиката и може да се води само с политически мотиви. Тъй се и води. Според едни вместо да реши дълговия проблем, държавата може с натрупаните пари да раздава субсидии, да строи "инфраструктура", да ги влага в инвестиционни фондове и "бизнес инкубатори". А според мен най-доброто ще е да държим държавата колкото се може по-далеч от такива идеи, защото тя отдавна е доказала колко зле се справя с инвестиционните проекти и "икономическите лостове за стимулиране". Ликвидирането на собствения й дълг просто е по-безопасната стратегия за употреба на държавните финансови резерви.

---------

Б.Р. Хърсев Ко. чества днес 10-годишнина. В. "Сега" поздравява юбилярите и им желае да преуспяват за себе си и на ползу роду.
47
917
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
47
 Видими 
31 Август 2003 22:46
E Г-н Хърсев, значи може и да се мисли в края на краищата ! Съгласен съм със начинанието и ще ви дам някоя идея за да я доразвиете , но преди това едно отвличане !
Когато имахме Външен дълг 1990 17млрд или нещо такова , сигурно също сме имали и Държавен резерв но никой не знаеше затова и нищо не се направи тогава за погасяване от такъв род ! Оттам и дойдоха тия сиви истории със ново богаташите от комунистически произход защото държавния резерв вече го нямаше ! Само това исках да кажа и да разберете че никой БГ няма да тръгне да купува Облигации и там каквото и ще да е за да покрива дълговете на държавата която нищо не е направила за тях ! Но въпреки това има възможност да се оправят нещата и това е със пример от самата държава и предлагам нещо подобно :
*
От държавата за изкупуване на задълженията да речем 20 % от държавния резерв !
*
От държавните предприятия да се изкупят да речем 40% без да се засягат заплати и там разни работи на работниците . От печалбата на предприятието !
*
От частния бизнес да предположим 20% .Пак от печалбите на частните фирми !
*
От гражданите да речем 20% разбира се тия които могат на частни начала !
Така според мен всички ще са на равно ниво , и няма да има кой знае какви бушувания да се случат из пространството !
По такава система съживиха държавно придприятие във Франция което беше фалирало 95% , бе ти ги знаеш тия работи сега нема да ти отварям очите ! Но преди да се иска нещо от народа да се направи, трябва да се обясни , да се предлагат варианти за за да се утвърди най-добрия вариант и да не се забравя да се отбележи че заедно със акциите гражданите си купуват и правото на лихви със времето.
И да се изтегли проблема от партиини политики / задължително /, той е проблем финансов и няма нищо общо със партиите, а със държавата !
А незнам да ли съществува такава облигация за 1000 евро май няма , но ако цените са сносни по портмонето на БГто сигурно ще реагират почти виднага без много да се замислят !
П.С
Да допълня
Евентуално и стига да има консенсус по въпроса документиран разбира се
че " пърните две години лихвите няма да се изплащат за да може със тези лихви да се изплатят останалите Външни задължения ако има такива и чак след това да се изплащат както си му е реда на притежателите като се има предвид че % на лихвите могат да варират така че вълка да е сит и агнето цяло . Може и да не стане това но все пак може и да се предвиди и това като инструмент !

Редактирано от - nesnaecht на 01/9/2003 г/ 07:26:39

01 Септември 2003 00:17
И е много прав Ричард Ран за
В: Смятате ли, че именно евтината работна ръка е конкурентното предимство на България?

- Евтината работна ръка сама по себе си не е панацея. САЩ имат много високи разходи за труд, но икономиката им расте много по-бързо от европейски държави с ниски разходи за труд. Това е така, защото американските капиталови пазари са по-ефективни, нивото на корупция е по-ниско. Бих поставил акцента върху намаляването на корупцията и подобряването на капиталовия пазар - това е решението.

01 Септември 2003 01:10
Г-н Хърсев, преди време г-н Виденов в качеството му на министър-председател положи много усилия и успя да намали външния дълг с почти 2 милиарда долара. И му беше спретната бурна кампания, която го отнесе.
Внимавайте с тези идеи за намаляване на дълга - да не се окаже после, че десетата година на Хърсев Ко е била последната. Попитайте първо сценариста и режисьора, преди да ни зовете, а?
Но както казва Незнайко, вие ги разбирате тези работи, аз ли да ви уча...
01 Септември 2003 01:23
Zaedno s njakolko shto-gode razumni idei statijata postavja (prochetena na diagonal) slednite vuprosi:

a) Nie imame problem s chastnija vunshen dulg, zashtoto vsjaka banka ima globalen limit za BG exposure i toj e obvurzan s GDP. V tozi smisul (poradi tova che ne sme purva grija na EU finansovi pazari) tochno bruten vunshen dulg sluji za osnova za opredeljane na tozi limit. Bez znachenie chasten/durjaven. BG firmi nishto ne sa napravili da optimizirat kapitalovata si struktura izpolzvajki pazarni instrumenti i ne vijdam kak izobshto moje da govorim za drugo osven za (skupi) bankovi zaemi.

b) Ako priemem, che e osnovatelno prerazglejdane na poziciite s IMF i WB eventualnoto spirane na novi zaemi i/ili izplashtane na sushtestvuvashtite shte svurshi rabota, dokolkoto tam njama pazarna logika, ne razbiram zashto trjabva da izlizame na pazara da kupuvame dovolno skup dulg v tozi moment, oshte poveche puk objavjavajki go otkrito. Vuprosut e - koj go durji pazarnija dulg, na kakvi zeni sa go izkupili i zashto durjavata trjabva da im pokrie masrafa. Ima pazar - da prodavat. Osven tova, njama znachenie kolko e goljam dulga, ako ima kapazitet za obslujvaneto mu. Balansa na vsjaka firma (i durjava) e assets and liabilities, koito njakak si trjabva da sa ravni sumarno na zero. Ozenkata na riska (ratinga) za BG e imenno sledstvie na elementaren bean counting - activi minus passivi, koefizient na dulg kum balansovo chislo, kum cash flow, interest coverage, ej takiva zemni neshta. A, i tova kolko stabilno i neobratimo e dekomuniziraneto, s izvinenie, shtoto s komunizUma oshte plashat Orata tuka zad goljamata voda (dori i na US Open komentatorite).


c) Ne vijdam i kak kato zikupim tozi edin skup dulg i stopim rezerva (kojto dalech ne e chrezvichajno goljam, po-skoro e goljam na fona na post-videnova BG) tova shte otpushi potok ot niskolihveno finansirane za BG firmi. BG firmi NIKOGA njama da poluchat evtino finansirane dokato njama jasen pazar na kapital v BG. Firma, kojato ne e izdala edna akzija ili obligazija moje samo da se moli na njakoj private equity account manager. V tazi vruzka - rediza firmi s operazii v BG imat dostup do evtino finansirane v BG na baza na ozenka na globalnija im rating. Poradi koeto smetkata za 100te miliona izdisha. Javno, che ako lihvite navun sa po-visoki ot "vutreshnite", nikoj njama da vzima zaemi pri raven dostup do kapital. T.e. tezi zaemi sa vuzmojni dokolkoto sa po-evtini ot finansirane ot BG banka. I tuk veche mi e neudobno da objasnjavam na Hursev zashto lihvite na BG banki sa visoki za edni firmi i proekti i niski za drugi.

d) Vmesto da se ritame s atovete, ne moje li prosto da si gledame rabotata po-dobre - ot chistachkata v kvartalnoto kiliino uchilishte do avtora na tazi ochevidno tendenziozna ideja, kojto struva mi se trjabva dosta da poraboti nad sebe si i reputazijata si, predvid nejasnoto (ili tvurde prozrachno) minalo.


01 Септември 2003 02:30
Брейййй що акъл що компетентност цъфти из форумите......
То май точно затова нищо не върви. Всеки дава акъл.....
И все професори, доктори и разни там не знам си какви.
( Като знам как се купуват дипломите).....
Има едно единствено верно нещо - Бедни в БГ са работещите. Богати са мошенниците.
Правете каквото искате. Държавния дълг е ВАШ дълг. Оставете обикновенните хора на мира. Не им взимайте и малкото което им остана...
Мамка ви.....
01 Септември 2003 03:13
Тwмно пиво,

Ако се замислиш за тiминга на постингите и моjеш да смяташ до около 10 (+-) ще е по-вероятно компетентността вув форумите да идва отвwд океана. Апропо, тук дипломите вЕрно се купуват - за 100 000 УСД моjе да се уредиш и ти с един МBА.

Някои от пишещите под Хwрсев моjе и да кибичат в интернет зали из БГ, но има (редки изключения) и хора които имат по-голям стаj и от него вwв financial markets, та не е лошо да си сверявате часовнизите. Особено пук ако разчитате на лекzиите на Голямата или Малката секира от У НеСеСе.

Докато няма капиталов пазар в BG, капиталwт ще е скwп - като всяка стока като има дефиzит, zената се качва. Прозрачност, яснота кой кой е и яко бачкане.

Нямам 40 постинга за 3 години, срамота да не четеш когато намеря 5 минути.
01 Септември 2003 07:24
Само едно не разбрах - тази статия (втора по същия проблем) платена реклама ли е или какво??? Искам да кажа - на г. Хърсев ли му плащат да я напише или той плаща на вестника за да му я публикуват?
*
Предполагам, че г. Хърсев брои %-те, които ще спечели от подобно начинание. И после, при провал, ще каже, че е бил само посредник и не носи морална отговорност за последствията. Както стана с Гранд Хотел, Варна. И до сега си пазя квитанцията за закупени акции с щемпела Хърсев и Ко. Парите ми за тези акция бяха обезценени в стотици пъти чрез (както ми обясни тук самият Хърсев) "нормални" икономически инструменти, взети определено без знанието на дребните акционери, като увеличване броя на акциите, с което се намалява пък тяхната цена и т.н. На това народът му вика пладнешки обир.
*
Лично аз не желая да честитя 10-та годишнина на въпросния господин. Както и го уведомявам, че едва ли ще се намерят балами в тази държава, които да участват в преструкурирането на външния дълг във вътрешен. Все пак, макар и от новите пари, ние помним родителите си, които често стояха с облигации в ръка и чакаха десетки години да дойде и техния ред, да им ги платят. Тогава купуването на такива облигации се е правело под ръководството/натиска на Партията-ръководителка, под строй и се е казвал "Народен заем за свободата". Сега поне това няма да имаме, нали? И слава Богу. Само дето г. Хърсев ще ни агитира мирно още месец-два в полза на изкупуването на дълга, дето го натрупаха партийните татковци, а синчетата им (и синът на Мирчо Спасов) изнесоха пъргаво тези пари я в Южна Африка, я в Австрия, че и в САЩ. Не чувствам ни най-малка солидарност към обсъждания дълг. Единствената солидарност, която чувствам в България, това е към роднините ми и бедстващите ми приятели, и на тях съм готова да помогна с всичко, което имам. Но на такива като вас да давам пари, както предлагахте в първата си статия? Не, благодаря, г-н Хърсев.
*
Утре като се обадя на родителите си, ще взема да ги питам - аджеба, получиха ли си парите по тези пусти облигации от 50-те години, или отдавна са махнали с ръка? И ще им съобщя, че има един петимен, на име Емил (ама не от Льонеберя) да им продава нови такива - чисти, на красива обгербована (само с лъвче, без сърп и чук) шумоляща хартия, не като старите им протъркани от гледане и слагане пак в папката за документи.
*
Ако това беше писано в Америка от някой икономист колумнист - например Пол Кругман от НЙ Таймс, щеше да е оградено с бордюрче и под рубриката "Платено съощение".
01 Септември 2003 08:17
За мен в статията на г-н Хърсев беше интересен следният пасаж:

достатъчно е само да създаде ясен ред за ползване и отчитане на българските инвестиции в Брейди облигации и ще видите, че те ще намалеят поне с 1/3 (те и сега се държат от български инвеститори, само дето това не се отчита).
Това за българските инвеститори догадка ли е, или факт? Не са ли държателите на тези инструменти анонимни (нещо като акциите на приносител, а не поименни акции)? Не ми става съвсем ясно.
01 Септември 2003 10:35
Не ми се види възможно МВФ и СБ, както и други значими външни финансови институции да ни оставят без външен дълг. Та той е основен инструмент, за да ни натискат главите в нужника, да ни контролират чрез валутен борд и прочие. Хърсев не е случаен човек във финансовата наука и практика, отбира и от политика, не мога да повярвам, че това не му е напълно ясн. Защо тогава прокарва тази неосъществима идея? Има някаква далавера тук, но аз сега не мога да я схвана.
01 Септември 2003 10:36
Naj-novia sluh e che shteli da puskat obligacii s lika na Gojko ot ednata strana i Popcho ot drugata...
01 Септември 2003 10:39
Г-н Хърсев, пак питам: има ли почва изказването на зам.министър Катев за продажба на дълга на Ирак към България? Дето има дим, трябва да има и огън. Как стоят нещата, има ли вероятност общиствеността да се изправи пред свършен факт, както беше с брейдитата?
01 Септември 2003 10:44
Г-н Хърсев иска държавата (т.е. всички ние, в качеството си на граждани на БГ) да платим външния дълг за да можели българските бизнесмени да получат кредити при по-добри условия!? За да продължат да си сивеят, да не се листват на борсата, да правят големи обороти, да дават малки заплати и т.н.
01 Септември 2003 12:31
Slow pog!Ти как мислиш , че Хърсев е натрупал състоянието си
а/ като "честен бизнесмен", шеф на Хърсев Ко
б/ като бивш директор на фалирала банка
в/ като преподавател в УНСС
01 Септември 2003 13:09
Към споменатото по-горе: “авторът трябва доста да поработи над себе си и репутацията си” ще добавя, че създава впечатление на обикновен инсайд трейдър (финансов далавераджия на база вътрешна информация) и най-малко на компетентен макроикономист.
Такива като него & неговото CO с неограничена безотговорност, които нищо не създават, а само паразитират на гърба на производителите и спестителите имат интерес държавата да не се намесва, а те да въртят посреднически операции с много нули.
Много явно, тенденциозно и прозрачно!!! Стига сте връзвали читателите на фльонги. Фичонели и без това ясно заявиха, че вече не се връзват на посредническите ви пинизи. Според мен да си последник в една измама означава да си СЪУЧАСТНИК, независимо от това, че пишеш статии и обясняваш механизма (пост фактум) на пре_баване на миноритарните акционери.
Докторе, отговорете ясно на следния въпрос:

НИМА НЕ БЯХТЕ НА ЯСНО ЩО ЗА СТРУКТУРА Е МУЛТИГРУП И КАКВИ СА Й МАНИЕРИТЕ, КОГАТО СТАНАХТЕ ТЕХЕН ПОСРЕДНИК???

Що касае погасяването на дълга, то има смисъл само, ако лихвите за неговото обслужване са по високи от евентуалните лихви на новополучаваните кредити!
Абсолютната стойност на дълга не е съществена, а отношението й към GDP. Това ще рече, че подобряването на съотношението трябва да става най-вече с увеличаване на GDP, а той ще се увеличи с увеличаване на консумацията на потребителите, държавните разходи за инфраструктурни проекти, изпълнявани най-вече с местни материали и труд (без консултанти и посредници) и увеличаване на фирмените разходи (инвестиции).
В момента кредитирането (в евро) от Austria Bank Leasing е между 5 до 7% годишно. Успешно се осъществяват вече няколко проекта. Приемат се всякакви бизнес проекти (от милион евро нагоре), които се финансират и фирмата си откупува обратно проекта от лизингодателя.
От мен безплатен бизнес съвет: По-почтено ще бъде да посредничите на предприемчивите български фирми, с доказана дейност и добра кредитна история да направят наукообразно представяне на своите проекти, с добре икономически обосновани бизнес планове и очаквани парични потоци на немски език, който твърдите че добре владеете, за да не ги мародерстват с гигантски взятки разни дребни банкови чиновници по трасето.
01 Септември 2003 14:53
Г-н Хърсев,
Сполай ви, че сред всеобщата скука и апатия сте отделили време за нещо от рубриката “Хумор, сатира и забава” . Идеята за дълга, както и аргументацията й бият малко нещо на сценка от типа “брокер баламосва бабичка за да й шитне дървени акции и прибере комисиона”
Все пак материалът е полезен понеже си изясних загадъчно досега за мен явление – съществува един кръжец рейтингофили, които след всяко поредно повишение на държавния рейтинг изпадат в еуфория, хвърлят капи във въздуха и се запиват за 3 дни. Разправят че след повишението тука ще нахлуят тълпи чуждестранни инвеститори, които досега ни гледали под лупа и само това чакали. Обаче все ги няма. При вас има по-логична аргументация че рейтингът би довел до по-евтино външно финансиране на частни клиенти, лошото е само, че много издиша.
Първо – не е хубаво да будалкате домакините , че никой не може да има по-висок рейтинг от държавата, защото може да се провери за 10-ина минути
Второ – размерът на дълга е само един от елементите за определяне на бонитета. Гърция например с 2 пъти по-голям дълг/БВП от нас има по-добър рейтинг , а пък Аржентина с по-добро от нашето съотношение си фалира като стой та гледай.
Трето – всяка банка си прави собствена оценка за солидността на клиента. Като за български такъв може би има и отбив, но тия +3% и общо 100 милиона годишно са си съвсем изсмукани от пръстите.
Може би пък имате предвид тия , ползващи “купешки” рейтинг за да си поевтинят финансирането. В такъв случай заинтересованите “корпоративни граждани” се свеждат общо взето до банка ДСК , ПИМбанка , Първа инвестиционна банка и град Варна. ДСК я купиха едни дето имат по-добър рейтинг от държавата, следователно вече не им пука и отпадат. Останалите заинтересовани могат да се съберат , да обсъдят идеята, да си направят сметки и ако имат интерес – да започнат да ги изкупуват брейдитата. Не вярвам акцията “дайте да дадем” да има някакъв резултат.
И защо ли имам някакво подозрение, че тая 1/3 български инвеститори в брейдита са продумали “Емо , помагай брато, че майката си трака. Нито цената има къде да върви още нагоре, а пък с тия 2, 5% лихва годишно само инфлацията не можем покри, на близкия хоризонт надежда няма, а ако се стъмни и по-далечния , така и ще си ги стискаме до 2024 г. Ако уредиш някак държавата да ни ги вземе на добра цена черпим 2 каси бира” .

Сенчести поздрави.
01 Септември 2003 16:29
Масово или планирано изкупуване на външния дълг само ще вдигне цената му и ... познайте кой ще намаже. Комунистическата свиня Чаушеску беше изплатил всичките си външни задължения до цент – и какво от това, цъфнаха ли налъмите в Румъния. А що се касае за кредитния рейтинг на БГ–то размера на външния дълг има много малка относителна тежест.
Подетата кампания за изкупуване на външния дълг от населението на БГ–то
не е дори популистка, а обслужваща изключително тесни икономически интереси на малко хора в чужбина и у нас. Свободни пари по света има колкото искаш, особено след драстичното падане на лихвените проценти и срива на борсите. Достатъчно е да се покаже поне малка рентабилност на
проект или стока, извън сивата икономика, и парите ще нахлуят – но няма такива – нито проекти, нито стоки. За какво ви са тогава пари – за да финасирате държавните монополисти, които не могат да приберат парите си от избирателите на комунистите – циганите, или за да вдигат предизборно пенсиите и изкупните цени на наркотика наречен тютюн. Пари за това никой няма да даде. Дайте ми само един проект с переспектива в БГ–то и аз ще го обезпеча парично. Но няма, всичко което се предлага до сега е само алабалистика. Алабалистика е и статията на г.н Хърсев и той знае добре това.
01 Септември 2003 18:00
Не знам защо ми се струва, че интелектуалното ниво на обсъждането на темата за дълга пада от ден на ден. Предният път, когато обсъждахме същата тема се забелязваха доста повече смислени контрааргументи срещу тезата, този път изобилстват странностите и клиноведението. Въпрос на вкус.
01 Септември 2003 18:21
G-n Harsev,

Njama nikakva logika vasheto predlojenie, zashtoto ne promenja nishto - cancelira assets s liabilities i durjavata netno e na sushtoto deredje. Vij, ako ste si kupili kato objavihte moratoriuma tam i ste si gi stiskali dosega i sega iskate out bez da shake-vate pazara - kaji si, chte ti olekne. I moje i da te uvajava njakoj.

Chujdite banki v BG stanaha katalizator na normalno povedenie, kredita v BG veche e suizmerimo evtin s normalnata pazarna logika, ima rediza proekti s net margin za bankite pod 1% nad pazara i tova che njakoi firmi nikoga njama da poluchat kredit v BG si e problem na tjahnata reputazija i na uchudvashtoto nerazbirane zashto trjabva da sa na svetlo i na chisto. Lukoil (Russia) razbraha, vie ne. Kato vi e skup bankov zaem - ima pazar, izdavajte si akzii i obligazii na firmite na borsite, po sveta i u nas (vas). Purvija put moje da struva povechko, doverie lesno se gubi i trudno pecheli.

Argumenta s kinjalite ne mi e jasen, moje bi zashtoto imam hladen um i chisto surze? :-) Prozrachen ste. Vednuj stomnichka, vtori put stomnichka... Ne ostanaha stomnichki v BG. Ajde pone da izchakate Sergejcho da dojde na vlast, ta togava, pone njama da vi e za pruv put.
01 Септември 2003 18:53
Ами да, за Г. Хърсев интелектуалното ниво е ниско, когато не му отърва. Пак да повторя - това неговото не са идеи за обсъждане. Това са директни внушения за които в цивилизования свят се плаща. Не смятам, че българинът трябва да се дои на всеки 50 години заради кефа и процентите на еди кой си и Ко.
*
Ще взема да пусна на Хърсев Божидар Маринов. Макар и либерал по идеи смятам, че само либертарианец може да го постави на място.
*
Приятна седмица, г. Хърсев.
01 Септември 2003 19:24
Д-р Хърсев, равнището на дискусията отразява какво - ами равнището на колонката Ви. Ценя опитите Ви да отговаряте тук, но днес не сте във форма. Нели е права - разграничавайте публицистиката от рекламата. Вие тук сте публицист, а не икономист, нито заинтересуван предприемач. И повярвайте: за нас, българските емигранти, несвързани с БКП - ДС, Вашият (или техният) дълг не е наш - влагането на спестяванията ни в него, оше по-малко правенето на подаръци, не се разглежда засега като реалистична опция. Не съм провеждал допитване, но така го усещам чревно. Ако някой от квалифицираните колеги не е съгласен, моля да ме опровергае. Мястото е подходящо.
01 Септември 2003 19:36
Според мен да си посредник в една измама означава да си СЪУЧАСТНИК , независимо от това , че пишеш статии и обясняваш механизма (пост фактум на преебаване на миноритарните акционери .
Докторе , отговорете ясно на следния въпрос :
НИМА НЕ БЯХТЕ НА ЯСНО ЩО ЗА СТРУКТУРА Е МУЛТИГРУП И КАКВИ СА Й МАНИЕРИТЕ , КОГАТО СТАНАХТЕ ТЕХЕН ПОСРЕДНИК???
Защо ми се струва , че сте не само обтекаем в отговорите , а просто избягвате нелицеприятните въпроси???
Докторе , по-добре си трай с насраните гащи !
01 Септември 2003 19:40
Докторе , отговорете ясно на следния въпрос :

НИМА НЕ БЯХТЕ НА ЯСНО ЩО ЗА СТРУКТУРА Е МУЛТИГРУП И КАКВИ СА Й МАНИЕРИТЕ , КОГАТО СТАНАХТЕ ТЕХЕН ПОСРЕДНИК???

Защо ми се струва , че сте не само обтекаем в отговорите , а просто избягвате нелицеприятните въпроси???
Докторе , по-добре си трай защото гащите са ти насрани!
02 Септември 2003 11:04
Bastard,

позволи ми да ти дам, в отсъствието на д-ра Хърсев, отговор на така вълнуващия те въпрос (понеже, гледам, си го задал има-няма три пъти - затова реших, че те вълнува). Хърсев Ко. бе посредник при продажбата на част от Грандхотел Варна, вярно, но не от страната на Мултигруп. А на държавата - възложител бе не МГ, а Агенция за Приватизация.


Финансов агент бе държавната тогава ДСК (за непросветените - финансовият агент е този, който събира парите в полза на продавача при продажба от такъв тип - своеобразно IPO ). Това, че Мултигруп са купили акции едновременно с фичовци и нелии, само че повечко, е функция на финансови възможности и възможност за изграждане и реализиране на реалистичен бизнесплан, а не на тайнствен заговор на едните срещу другите.
Освен това, спомням си - поправете ме, ако греша - мултяците придобиха контролния пакет на борсата по-късно, а не по време на въпросното предлагане.


Това дали ще те поуспокои?


ПП. не съм адвокат на Е.Х., не съм си купувал акции на Грандхотела, нито някой ми ги е предлагал, не съм участвал - нито аз, нито свързани с мен фирми и/или физически лица - нито пряко, нито косвено в сделки с акциите на Грандхотел Варна, на мултигруп или на Хърсев Ко. КДА. Не съм пристрастен в случая, но - имам ясна памет и не обичам празнословието, преминаващо в клевета.
02 Септември 2003 11:22
А риба фана ли?
02 Септември 2003 11:23
фанах!
02 Септември 2003 12:17
А дълг ще купиш ли?
02 Септември 2003 12:21
Ако питаш мен - не.

А Хърсев да вземе да обясни най-после защо риск премиума е толкова висок и каква е връзката със съществуващата валутна система - CB.
02 Септември 2003 12:21
Аз не съм държавата, самоанецо (В този форум има един-двама, верно, дето играят Луи от болнична стая № 14, но аз не съм от тях.) А афтора подканя именно държавата да си изкупи дълга...
02 Септември 2003 12:36
И други неща предлага/url]
02 Септември 2003 12:40
За кого ли говориш .
Да не би за човека със силни чревни усещания
02 Септември 2003 15:47
"Функция на финансови възможности" - е, та най-сетне сички ли сме зетьове на ген. Чергеланов или синове членов ЦК, бе бай Ганю?
02 Септември 2003 16:10
...само не разбрах, вината на ЕХ за това каква е, Чичо Тъпчо...
02 Септември 2003 16:17
Случаят си е съвсем ясен - г-н Фичо Нефелин се изказва аргументирано, както обикновено: "Ало, Електроснабдяване, да ви ЕМ" - "Но, г-не, имате грешка, тук е Топлофикация" - "И на вас да ви ЕМ".

02 Септември 2003 16:41
Как можете да търпите този Крадец Митничаря
сред вас? Да ви дава акъл? Вие мъже ли сте?
Имал ясна памет???
А простотията Хърсева е очевидна.
Румъния няма нито цент дълг и живеят Зле!
Нещата ще се оправят когато експроприирате
парите на Митничаря и хилядите като него.

02 Септември 2003 16:46
Брей, рядко щастие - бета-версията и Version 2.0 под една тема... Дет се вика , дето ще трещи, там и да гърми

Попчо, не се вълнувай толкова отрано, вредно е за кръвното.
02 Септември 2003 16:52
експроприация в имени рыбного сотрудничества...

Вся власть шараном!
02 Септември 2003 17:28
Експроприация+лустрация= електрификация
02 Септември 2003 17:30
ШаранАм, а не шаранОм, моля!
Нищо, че на руски е карп.
Ама така по върви.
02 Септември 2003 17:38
Аааа, поправки приемам само от ясенево.
02 Септември 2003 17:42
А, досежно руския смело приемай и от Геновева; а от мен едно малко за досвиданья - какывто ти рибарлъка, такыв ти и русския Аре чао, приятели, да не превръщаме тая сериозна тема в латино-сериал ...
02 Септември 2003 17:49
Ты морячка, я моряк
ты рыбачка-я рыбак
ты на суше, я - на море
мы не встретимся никак


Чао на всички

Редактирано от - booya на 03/9/2003 г/ 09:16:34

02 Септември 2003 17:54
Добре, ще завършим по темата.

Значи, след като миналата есен бабчето Крюгер не успя да прокара идеята си за дефолта за цели държави, явно сега е започнала повсеместна кампания, всички държави с брейдита да почнат да си ги изкупуват. Например: Еквадор, Мексико, Бразилия, Венецуела и т.н.

Натиснете тук немски

Натиснете тук немски

Хърсев да се подготви другия път по-добре с аргументацията, вместо да закача нивото на коментарите.
02 Септември 2003 18:17
Не обвинявам д-р Хърсев, само отговарям на рекламния му зов, който се тиражира тук вече два пъти. Неговият дълг не е мой дълг, и както изглежда, не е дълг и на мнозинството българи. Драго е човеку да се наслади за пореден път на дело на класовото единство на Мултигруп и др. митничар - класовото чутйо не знае почивен ден
02 Септември 2003 19:20
Е Фичо и къде е твоята сентенция "защитавайте ме аз ще ви доуправя" ?
Да не знаеш че си улав , е равносилно да кажеш че си умен !?!?
Гледай нещата със твоите очи а не със това което си учил или са те учили бе младо момче бивш незнам си какво ! А на възлюбената съпруга и кажи да се занимава повече със наследството което си и оставил отколкото да се занимава със това що не и работа !
Тя не е по умна от другите , поне не го е доказала та затова ти казвам тия неща ,
да обърне внимание повече на децата си отколкото на форума !

03 Септември 2003 05:03
Не бях съзряла този бисер, наистина ме развесели :
*
"Това, че Мултигруп са купили акции едновременно с фичовци и нелии, само че повечко, е функция на финансови възможности и възможност за изграждане и реализиране на реалистичен бизнесплан, а не на тайнствен заговор на едните срещу другите. "
*
Нямам думи, за това го оставям без излишен коментар.
*
Представете си ситуация от фантастичен роман - Мултигруп подсъдна по закона за незаконно придобитото имущество, за който днес шумно пледират Царо и Седефчов, а сред свидетелите в тяхна защита ...наш Митни. Обещавам да им (му) рисувам безплатно скечове от делото (тук така правят като не пускат фоторепортери).
03 Септември 2003 07:55
Нефели е като във Вазовото стихотворение:


... а кога нямаше по Форуми кОго да надвива
рисуваше скечове съдебни, за да си почива...



А на инструмент свирим ли?
03 Септември 2003 08:38
...да си подруса
косата руса....


Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД