:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 285
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Скандалната "Бекс ер" се връща с ново име

Миналата есен заради евтината авиокомпания 900 души увиснаха по европейските летища
Компанията за евтини полети до Европа, която бе закрита със скандал през есента на миналата година, се връща отново на българския пазар. Тя вече не се казва "Бекс ер", а "Имеджин ер". Държавата съди старата фирма. Граждани също заведоха дела, защото "Бекс ер" отказва да им върне парите за изгорелите билети.

-----------

"Имеджин ер" също се представя като авиокомпания за евтини полети. Директор й е пак германецът Дирк Виземан. От прессъобщението на фирмата става ясно, че ще заработи на българския пазар от март по същата схема като предшественика си - ще продават билети в туристически агенции, по телефона и през Интернет.

В момента компанията е обявила търг за наемане на самолети и екипажи, в който участват 8 български и чужди авиокомпании, съобщават от фирмата. Проверка на "Сега" показа, че нито една от по-големите български авиокомпании, които разполагат със собствени самолети - "България ер", "Хемус ер", "Бългериън ер чартър", "BHA" и "Ер София", не е участвала в търга и шефовете им не са чували за "Имеджин ер".

Регистрация на новата фирма не беше открита в системата "Дакси". За свой съдружник Дирк Виземан посочва поляка Роберт Ян Кноперс, който има у нас фирма за консултантски услуги. "Бекс ер", а вероятно и "Имеджин ер" използват пропуски в българското законодателство, за да работят.

В "Гражданска въздухоплавателна администрация" няма подадена молба за регистрация от такава авиокомпания, каза шефът й Калин Барзов. "Ако сте обърнали внимание, те се обявяват за "price fighter" (трошач на цени). Като се обявят за авиокомпания, ще се занимаем с тях", каза Барзов. Миналата година администрацията подаде сигнал срещу "Бекс ер" в Комисията за търговия и защита на потребителите заради непревозени пътници. После комисията даде под съд "Бекс ер", а фирмата затвори офиса си. Делото продължава и в момента.
47
1943
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
47
 Видими 
06 Януари 2005 21:03
Ако не се лъжа, миналата година, причина за затварянето им беше недоволството на конкурентите, а непревозените пътници останаха след това. Стига с тоя монопол в България, това май остана единствената страна в ЕС, където няма и не може да има евтини самолетни полети. Ако някой се притеснява за качеството на този тип полети да лети веднъж например с Germanwings. Съд и правораздаване в България май и днес, както и преди обслужват само интересите на държава и държавно подпомагани монополисти, но не и на народа на тази държава.
06 Януари 2005 21:06
Откъде-накъде и българите да може да ползват евтини авио услуги....
Един англичанин може за 50 лири да вземе двупосочен билет до Париж, а ние до Варна(не съм много сигурен)...
Явно не е дошло времето....жалко ; -)
06 Януари 2005 21:21
Очевидно не сте сърбали попарата на Bexx Air и лицето Дирк Виземан. Аз, уви, съм потърпевш - но и по чисто обективни причини не бих се доверил на тази откровена пирамида.
06 Януари 2005 21:31
От България ежедневно тръгват по около 25 автобуса за Европа на цени близки до тези на евтините авиокомпании.Натискът на автобусните компании срещу такива въздушни конкуренти е огромен.Ето за това не очаквам скоро в България да има евтини полети....
Като няма Bexx air ще се возим на AIR Kona!!!!
06 Януари 2005 21:57
уважаеми Лее,
аз не лобирам за Бекеър ил' която и да било подобна фирма, трябва да има закони и те да правят живота на хората по-лесен. Аз с Бексеър не сзм летял, но за сметка на това от Easyjet i Germanwings съм доволен, не питам защо са затворили Бексеър, а защо не позволят на реномирани дори бих ги нарекъл евтини компании да могат да превозват пътници до България. ТОВА е по-важният въпрос, на който искам например Никито Васиев да може да даде отговор!!!!!!!!!!!
Иначе тарикати винаги ще има, и ще ги има още повече, когато има пазар за тях и глупаво поведение от страна на държавата.
06 Януари 2005 22:18
Не е само тази причината , Ники Маус иска да продаде добре единствения национален превозвач и държащ най-големите авиопозари на България- “България еър". Има ли евтини авиокомпании, те подриват монопола на “България еър” и отнемат потока от нейните дестинации. Знаем фик идеята на Ники да продаде непременно “България еър” в мажоритарния пакет акции и то на чужденци! “България еър” е просто авиокомпания със стария начин на ръководство и експлоатация -цялото й ръководство са от бившия Балкан, с мислене от време оно. Но има едно предимство –държи най-големите и най-важни редовни дестинации в Европа . А Ники Маус не може да се откаже от джобните комисионни, които ще донесе една такава приватизация . Като знам , че България е третата най –притегателна туристическа дестинация в Европа от последните 4 години и с 1 милион туристи растеж ежегодно, както и с перспектива да достигне 10 милиона входящи туристи в страната 2010 г , можете да си представите какви авио и туристически пазари държи “България еър” в ръцете си само от редовните авиолинии в Европа, то всяка авиокомпания в Европа и САЩ ще се натискат да закупят “България ейр”. Жалко, защото в този случай не България ще определя туристическите си пазара от вън, а някой от вън ще ги определя и направлява , както е сега. Авиотранспорта е най-важното звено в туризма на България и неговите външни пазари. България сега има най- некадърните държавници в тези отрасли, които не желаят да знаят или си спомнят тези фокти.




Редактирано от - Ина Тодорова на 06/1/2005 г/ 23:52:17

06 Януари 2005 22:19
Миналата есен заради евтината авиокомпания 900 души увиснаха...
Ето как се прави политика и журналистика у нас.
Първо надуват гайда за рисковете от евтиното пътуване. После като видат, че пътниците не намалямат, спират силово компанията с един от безбройните измислени закончета.
След една година се пуска горният текст.
пфуй
гади ми се вече

06 Януари 2005 22:20
Уважаеми г-н Скаличански,

сигурно съм последният, който може да се нарече апологет на "Никито Василев" или на когото и до било от неговото котило. Уверявам ви, че лично имам сериозна нужда от НОРМАЛНА авиокомпания (Easy Jet, Eurowings, Ryan Air etc.), която да свързва България със Западна Европа. Но именно Bexx Air/Imagine Air се опит(в)а да лови риба в мътната вода на българското законодателство за сметка на пътниците си.

Помните ли Ник Щайн, самозвания телевизионен гуру? Вчера четох някъде в Интернет, че е поел пътя към затвора. Тъкмо там - а не начело на нова авиокомпания! - е и мястото на Дирк Виземан.
06 Януари 2005 22:32
Lee , Не забравяйте един факт – Bexx air беше принудена да банкрутира- офисът й бе затворен с полиция , работата й бе спряна с полицейски блухалки- неща които не стават в цивилизования свят. Никоя компания, принудена да обяви банкрут, не връща парите от предварително закупените билети.Това е златно правило в бизнес света ! Преди 4 месеца и vbird –low cost company също обяви банкрут и не върна нито цент на никой предварително закупил билет.

06 Януари 2005 22:41
Lee, аз си спомням много добре писанията на вестникарските драскачи по време на затоварянето на предшестващата фирма. Нямаше нито един законен и смислен аргумент ЗАЩО тази фирма трябваше да бъде затворена! Задкулисните такива ги знаем много добре - част е посочена по-горе!

Вие твърдите нещо, но аз не виждам аргументи?! Каква точна информация имате? защото всичко друго са емоции. А ние имаме нужда от бърз превоз на прилични цени до западна Европа! Не да се таралянкам 24 часа когато мога да се предвижа за 3 часа общо!
06 Януари 2005 22:58
Лее,
Никъде не съм те наричал апологет, на който и да било, и не те смятам за такъв. Ти първо хвърляш някакъв слух, който дори да е верен, не това ме интересува! Интересува ме, политиците на България да мислят освен за собствените си интереси и на лобитата, които представляват, та да мислят и за поданиците си, да за поданиците си, макар сега някой да понечи да ме пунктира за тая дума.
Искам да има закони и отговорни политици и дипломати, а не някой да прави сметки, как да уреди на брат'чет си комисионна или да изкара парички за партийната пропаганда преди следващите избори! Нека дадът шанс и на народа им да се усети като граждани на достойна държава, част от ЕС!
06 Януари 2005 22:59
Eisblock,

за да не отегчаваме аудиторията: Стига ли ви аргументът, че въпреки неколкократните молби/подкани/предупреждения/глоби на официалните органи, че Bexx Air трябва да се лицензира като самолетен превозвач (лицензът, впрочем, струва 1000 лв.), тя упорито е отказвала да го стори? Никога и за нищо на света не бих застанал зад действията на днешната българска власт - но затварянето на Bexx Air, след множеството безобразия на гърба на изтерзаните пътници (част от които изпитах сам, а за други знам от потърпевшите), беше справедлива мярка в тяхна защита.
06 Януари 2005 23:19
И друг път съм писал за патологията на обществото ни и отрепките на държавни постове избрани от народа. Всичко е известно за евтините самолетни билети в Европа и света, но нека си зададем въпроса ние като граждани какво сме направили за да изберем политици, които да позволят на превозвачи с ниски цени да стъпят на пазара нашия пазар. Аз лично съм много грешен и се срамувам, че гласувах за отрепките от управлявящото мнозинство, но го отдавам на младоста и незнанието си. Докато това болно общество не започне да мисли и бъде рационално на избори ще плащаме по високи цени за превози, мобилни комуникации и интернет.
06 Януари 2005 23:30
Не знам за какво говори господина с дънковия ник, аз лично пътувах 4 пъти с бекс и бях сравнително доволен от обслужването и много доволен от цената.Случаят бекс е още едно доказателство че БГе една страна, която е на опашката по всичко, и най-вече по свобода за бизнеса и защита на правата на гражданите си.Тази "публикация" е откровена провокация и наливане на вода в държавната мелница за граждани, които биват безмилостно ограбвани и оставяни на произвола на мутри и мутрести чиновници.
06 Януари 2005 23:32
СВИНТИЛА
06 Януари 2005 23:48
СВИНТИЛА, ти сега за коя баш тиква ще гласуваш?
06 Януари 2005 23:49
За такива Ники Маусчета, Педофиблчета, Батета и тем подобни сме си виновни ние! Батето бел пич, защото най-нагло отказва да си подаде оставка и платени лакеи му пригласят! Филип Димитров бил виновен, че поискал вот на доверие и си отишъл! Това (поне според мен) беше една от не многото достойни стъпки на Филип Димитров!
Сега с бухалки действа държавата - Бексеър, алтернативния синод и т.н.т Това означава, че цялата държава е един СИК!
07 Януари 2005 00:55
Да го обясним по-простичко, например с поговорката...Който не вие с вълците, ще бъде изяден от същите! Г-жа Ина го каза много добре:Автобусната мафия, която в нахалството си стигна до там, че затвори и тоалетните в автобусите, и ги превърна в кафетерии, просто натисна тези на които плаща"там по горните етажи"и не полиция, ами артилерия ще изпратят в офиса на евтините авиокомпании Как тъй ще им взема клиентите!За Нашите Авиолинии нямам инжормация но те и така не могат да се открият в нета откъде за къде и кога летят!При всичките ми опити да открия нещо в интернет, само АирВиа откривам и то рядко!На черно ли си правят курсовете, не обявяват ли..що ли?
07 Януари 2005 02:39
Ваздушна "компания"за мизерници.Смятам , че бая клиентела ще намери у Нас.
07 Януари 2005 02:49
Преживяхме Йордановден.
Остава Интернешънъл Ванка Дей.
Наздраве, еба ти.
07 Януари 2005 04:50
В."Сега" трябва поне малко да уважава читателите си и форумците, пръснати по цял свят. Летим редовно и знаем, че горната публикация няма нищо общо с истината.
Срам за вестника. Очаквам извинение и публикуване истината за долнопробните машимнации на българските управляващи и по-конкретно министерство на транспорта.
07 Януари 2005 08:40
Интересно някои специалисти дали правят разлика между "банкрутиране" и затваряне на офис.
Доколкото ми е известно АВИОКОМПАНИИТЕ носят отговпрност за неизпълнени полети и дори за закъснения. Авиокомпания Bexx air, как точно понеси отговорността си? Никак. Вероятно защото просто не са АВИОКОМПАНИЯ. А щом не са, за какво въобще се спори? Случайно ли доста предприемчивия (според някои мошеник) Виземан използва друго име, а не просто да си регистрира Bexx air според законите?
07 Януари 2005 09:22
СВИНТИЛА
браво!
07 Януари 2005 09:47
В СЕГА много бързо взеха да забравят. Да си бяха прочели архивите.
Натиснете тук
А аз ще напиша същото, което писах и тогава:
Сбъркана работа.
Хем "Комисия по търговия и защита на потребителите", хем "Защитава важни държавни и обществени интереси", хем накрая "Пътниците може да останат без обезщетение" и "по летищата остават около 900 пътника, които няма как да се приберат". Егати комисията за защита на потребителите!
07 Януари 2005 09:48
Скаличански, vicove, panadol, Ина Тодорова, kaily, Eisblock, СВИНТИЛА, Bongo Barabata, Chorbaroeb, Devil, Просвета
Изчерпали сте темата
07 Януари 2005 10:18
Трябва просто над заглавието да има надпис - "платена публекация". А "България еър" ще продадем на цената на едни "Хамър" (на старо) в нощта на 30-ти юни срещу 1-ви юли. Пардон, по-рано, щото изборите ще да са минали. Кръжеца "Юпи-и-и-и-й - цар" с кви пари ще се върне по родните западни местенца?
Свинтила,
07 Януари 2005 11:06
АМИЛКАР,
07 Януари 2005 12:05
Няма лошо, нека работят, НО !!!...
ГД ГВА и Комисията за защита на потребителите да изискат ефективна, неотменяема банкова гаранция на стойност обема на превозени пътници за една година. Така, ако стане нещо и фалират пътниците и да бъдат превозени от друг или обезщетени.....

Е хайде приятен ден!
07 Януари 2005 13:46
Микеле, такава гаранция давана ли е от автобусаджиите?
07 Януари 2005 14:24
Микеле, патниците на Бехх не бъаха превозиени не поради невазмойност на Бехх, а поради забратата да изваршава полети...и какво се получи, дарявата забранъава на Бехх да лети и после, ъа обвинуаъва за непревозените патници...не е ли малко странно. Аз лично сам летъала 6 патъ с бехх, почти винаги е имало нъакакво забавъане , но за 50 ЕУРО толкоз. Ако иксах да нъамам проблеми щъах да летъа с БГ АИр и да си плащам като поп. Но мейду другото минлаиъа месец Летъах за 360 ЕУРО с Бг АИр и кацнах в Пловдив, от кадето бъахме извозени с наи-раздранканиъа автобус.... Дайе по една гола вода не ни дадоха от Бг Аир, а на пловдивското летище в полунощ нищо не работи. От бехх поне при закаснеинъа се раздаваха ваучери, закуски и подобни. Но ъавно в Бг тръбва да буде забранено да оперират Лоw будгет аирлинс за да просперира Бг Аир. Много интересно как след забраната на Бехх, Бг аир започна да пуска разни оффертички и промоции. Цените са безбойно надути. Цудъа се дали споменах че Бг Аир субират и по 10 еуро за гориво. Ами вок в цената на билета кво влиза тогава ??? Не мойе да плащаш ЕУРО 360 Еуро до еуропе и да ти сабират допалнитело 10 еуро за керосин. С нетурпение чакам да почната да летъат Имагине Аир, защот ми писна да пулнъа гушат на харръ поттер.

Редактирано от - bot на 07/1/2005 г/ 16:29:05

07 Януари 2005 14:26
Може би е достатъчно да бъде лицензирана като авиопревозвач според БЪЛГАРСКИТЕ ЗАКОНИ.
За радетелите на свободния пазар като Как'Ина ще отбележа, че в началото на 90-те всякакви финансови пирамиди и мошеници можеха свободно да осъществяват "дейността си".
======
nuekie, специално за теб да повторя - Bexx air работеше в нарушение на българските закони. Само защото си успяла да летиш няколко пъти "на далавера" с тях, означава ли, че трябва това да бъде допускано? Някъде прочетох, че за да се лицензират като авиопревозвач таксата е ...1000 лева. Защо все пак не го направят, а? Защо Imagine Air не се регистрира?
И още един въпрос - след като често посещаваш Немско - в кои случаи немската аднимистрация допуска нарушаване на законите, пък било то в името на потребителите?

Редактирано от - sasoss на 07/1/2005 г/ 14:36:44

07 Януари 2005 14:38
Mikele , вероятно говориш за т.н. security guarantee , или гаранцията, която се изисква от туоператорите в страните на ЕС, извършващи изходящ outgoing tourism .Тя се използва само в случай на природни бедствия, като цунамито и се закупуват билетите на туристите за екстреното им връщане-евакуирване, както и връщане на тази част от стойността на пакета, която не е изразходена .Това го вършат тур операторите със задължителната security guarantee и които са задължени да я притежават във вид на депозитна банкова гаранция. Именно security guarantee защитава правата на потребителите. В българското законодателство за туризма тези норми на ЕС и security guarantee не са възприети -законодателството ни не е направено по това на ЕС . Ето защо българските туристи , пострадали от цунамито няма да бъдат обезщетени от цунамито и бяха върнати по-късно , когато беше първоначално планиран чартърния полет за тяхното пътуване . Bexx air не е туристически оператор и не се нуждае от българския лиценз за туроператор , а е авиокомпания с редовни линии и тя издава редовни билети (не чартърни волчери), както и се движи по-други норми- на Варшавското споразумение , IATA и впрочем, при които има partnership между авиокомпаниите и ако не може пътникът да се придвижи по първоначално закупения маршрут, може да го направи със същия билет по маршрути на други авиокомпании. Така редовно издадения билет не се загубва, губят се волчерите по чартърните линии, издадени от туристически оператори и които не са редовно закупен билети.
Та не бъркай Bexx air с туристически оператор .
Впрочем , царския певец saseos забравя да ни каже, че Bexx air беше подал молба да получи авио и туристически лиценз още с първия ден на регистрацията си, но по неизвестни причини НЕ му бяха издадени лицензите, а в полицейската акция срещу него не само офиса му беше затворен, а и блокирани банковите сметки, при което той нямаше друг изход, освен да обяви банкрут. Но пък делото е в съда .
Възмутена съм от подвеждащия и некомпетентен настоящ материал на СЕГА


07 Януари 2005 15:06
Ами защото не са авиопревозвач затова. Това да продаваш самолетни билети не значи че си авио превозвач. Това че има пропуск в балгарското законодателство не значи че тръбва да се забранъава саществуването на такива компании. Првозвач беше Хемус аир и БХА. Защо те не се отказваха да взимат паричките от бехх и да изваршват полети???
За летенето на далевара....обоявам го. Защо да дам 360 ЕУРО като мога да дам 60 ЕУРО например и с останалте да ижарча за по приъатни неща.

Редактирано от - bot на 07/1/2005 г/ 16:23:57

07 Януари 2005 15:28
nuekie,
доколкото ми е известно в България не е забранявано СЪЩЕСТВУВАНЕТО на никоя компания. Забранявана е ДЕЙНОСТТА на различни компании, която е била в противоречие на съществуващите закони.
А относно Bexx air - дейността й предполага да се регистрира или като авиопревозвач или като турагенция. Нито едното са го направили, нито другото, с което закона е нарушен. Това е за сведение и на финландската специалистка Буля Ина. Сигурно северното сияние й е осветило "факта", че държавата не била издала лиценз на Bexx.
Бульо Ина, защо все пак не се занимаваш с неща, от които разбираш? Например да строиш социализма И във Финландия.
А колкото до жалкото подобие на Балкан - не знам до къде си летяла с тях за 360 eur, ама не мога да се сетя толкова скъпа еропейска дестинация. Нещо са те метнали. Миналия месец летях с тях до Барселона за 200 eur. "Промоция"! И се зарекох повече да не правя тази глупост. Държаха ни в транзитна зона на летище София 4 часа при условие, че предварително знаеха, че ще закъснеят яко. И през цялото време лъгаха за закъснението.
07 Януари 2005 15:54
Да на никоъа компаниъа не е забранено саществуването, просто само се налага запор за изваршване на деиност. [имг]хттп://форум.скъцоде.цом/имг/сцреам. гиф[/имг]

Редактирано от - bot на 07/1/2005 г/ 16:25:41

07 Януари 2005 16:22
Впрочем, царският певец sesoss и и синонима му stepenwolff забравя да ни каже , че Bexx air се е обявил от самото си начало за авиопревозвач и беше си подал от първия регистрационен ден като фирма, молбата за авио и туристически лиценз , но поради неизвестни причини не получи нито един такъв, до последния си ден на саществуване. За това това така лесно получи обвинителна присъда като нелигитимен авиопревозвач и върху него беше упражнен полицеиския произвол ! Българи , вие в каква държава живеете - европейска или африканска?


Препоръчвам Ви да упражнявате асоциативното си мислене по темите на статиите, а не по идентифицирането на форумните участници..

С уважение: bot




Редактирано от - bot на 07/1/2005 г/ 16:28:12

07 Януари 2005 16:38
Бульо Ино,
сигурно можеш да покажеш някакъв документ, с който да докажеш, че Bexx air са пожелали да бъдат лицензирани като авиопревозвач?
В противен случай можеш да повториш още 97 пъти, че Bexx искали да се лицензират. Нали знаеш - една лъжа повторена 100 пъти...
Между другото май ще трябва и да постнеш 100 пъти, че Imagine air искат да се лицензират.
Ще ми се наложи да подмина снизходително квалификациите Ако мога да перефразирам - каквото сам напишеш във форума, никой друг не може повече от това да те обиди.
Кажи нещо за социализЪма и ДДС.
07 Януари 2005 16:39
Мараба форум! Честито на Ивановци! Имам техническо питане. *****


Препоръчвам подобни въпроси да ги поствате в раздел " Помощ" към форума на вестник "Сега"

Всъщност, сега видях в досието ви, че вече съм ви препоръчал 3-4 пъти този вариант. Налага се да ви изтрия.

С уважение: bot




Редактирано от - bot на 07/1/2005 г/ 16:50:59

07 Януари 2005 16:47
Сосе, в деня на погрома над него , в сайта си , точно това писа Bexx air , че е подал молба за авио и туристически лиценз, но въобще 1 година не е получил отговор ...Делото е в съда и там най-добре се виждат истините и при това
неперефразирани ...Амин!

07 Януари 2005 16:48
чичо др, ако ти пламна ушите, значи си е било за тебе, тука бото нема пръст
07 Януари 2005 16:58
Остават още 96 пъти... Сигурно в някой финландски сейф имаш оригиналните документи, с които са искали лиценз.
Хайде почети какво пише пък другата страна:
=====
Фирмата "Бекс еър експрес" ЕООД е българско търговско дружество, регистрирано по Търговския закон, в Софийски градски съд, , БУЛСТАТ 131164194. Дружеството е с управител Дирк Виземан, който е едноличен собственик и гражданин на Федерална република Германия.

"Бекс еър експрес" ЕООД се представя чрез Интернет за "нискобюджетна авиокомпания" /low cost airline/. От края на миналата година същата извършва продажби на билети за превоз по въздуха чрез Интернет, като за въздушния превоз наема български авиационни оператори и извършва полети от летища в България до летища в Германия и Белгия и обратно. След постъпването на жалби от пътници, Министерството на транспорта и съобщенията, респективно Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" извърши проверки и установи, че "Бекс еър експрес" ЕООД не е авиационен оператор по смисъла на Закона за гражданското въздухоплаване. В тази връзка това дружество няма право, в съответствие с чл. 6, чл. 64, ал. 4 и чл. 65 от същия закон, да извършва превози по въздуха, както и да продава от свое име и за своя сметка билети за превоз на пътници по въздуха.

Министерството на икономика от своя страна извърши проверка в регистъра на лицензираните туроператори и туристически агенти и установи, че "Бекс еър експрес" ЕООД не е лицензиран като такъв по Закона за туризма.

При проведената среща с управителя на "Бекс еър експрес" ЕООД на 03.05.2004 г. в Министерството на транспорта и съобщенията същият потвърди, че дружеството не притежава лиценз за туроператор или туристически агент, като заяви, че му предстои регистрация за туроператор в Германия и че ще организира полети и ще продава билети за превоз по въздуха, използвайки немския лиценз на своя дъщерна фирма, регистрирана в Германия.

Туроператорска или туристическа агентска дейност на територията на Република България се извършва само въз основа на лиценз, издаден със заповед на министъра на икономиката, съгласно чл. 17, ал. 1 от Закона за туризма. В тази връзка, със своите действия, г-н Дирк Виземан е нарушил Закона за туризма.

Министерството на икономиката е сезирало Комисията по търговия и защита на потребителите, която има правомощия да извършва проверки по случая, съгласно Закона за туризма.

От своя страна, Комисията по търговия и защита на потребителите е извършила проверки, връчила е на управителя на дружеството предписание, съставила е акт за нарушение на Закона за туризма и в последствие е затворила офиса на фирмата в гр. София.

Безкрайно беше учудването ни, когато г-н Дирк Виземан започна усилена медийна атака, обвинявайки българската държава и администрация за нанесени му щети и ощетяване на пътниците. Считаме, че с незачитането на действащите на територията на Република България закони, тази регистрирана по българския търговски закон фирма, нанася вреда, както на потребителите така и ощетява лоялните авиокомпаниии, туристически оператори и туристически агенти. С действията си г-н Виземан не само демонстрира незачитане на правния порядък в страната, но и нанася вреда на имиджа на България.

Администрацията на Република България не ограничава правата на легитимните субекти, но е задължена да контролира и спазва изискванията на вътрешната нормативна уредба, международните документи, включително Директивите и Регламентите на Европейския съюз, като по този начин защитава правата както на българските, така и на чуждестранните граждани.

Поради това смятаме, че обвиненията в пресата, отправени към различни български институции, са напълно неоснователни и необосновани.

Абсолютно задължително е всички търговски субекти, които осъществяват стопанска дейност в страната, да спазват националните законови изисквания.
07 Януари 2005 17:03
Не се сърдете, Ина Тодорова, но наистина грешите.
Скандалът с Бекс Еър от средата на септември стигна и до Германия, където всички вестници, които се спряха на него, единодушно изразяваха учудването на пратениците си в София, че макар да е била подканвана още от края на юни да се лицензира като авиопревозвач (срещу приблизително 1000, - евро и без каквито и да било пречки и усложнения), компанията не го е направила, дори когато на 12 август е била глобена с 10.000, - лева. Моля ви, не ме разбирайте погрешно: живея в Германия, много често ми се налага бързо да прехождам до България и имам остра нужда от подобна low-cost-компания. Такава е нужна на всички ни и без съмнение един ден ще се създаде, тъй като очевидно има хляб в дестинациите България - Западна Европа. Но тя трябва да се откаже да лови риба в мътна вода, а да бъде легитимна според българските закони и наистина професионална.
Бъдете здрава!
07 Януари 2005 17:08
Значи 1 година от 17.09.2004 прави 17.09.2003.
Интересно кога ли е излязла регистрацията в Софийски градски съд. Просто питам.
07 Януари 2005 17:20
Lee, не ви се сърдя и защо, след като ме четете през редовете и правите свободни тълкувания на германската преса, без нито един аргумент?Личните ви неудачи не могат да бъдат нужните аргументи!
Coce, ми ти и математиката вкара в действие, а? До кой клас си учил математика?


07 Януари 2005 18:11
Ина Тодорова, след българската преса, сега и немската излезе крива... Ако бях малко по-грамотен компютърно, щях да ви дам и десетки други линкове. Аргументи? Ами дори цифри и дати ви посочих...
08 Януари 2005 01:35
Кой прав, кой крив?не мога да кажа за сега/както казва моя адвокат:като ми пратят документите да ги прегледам, тогава ше говорим/ Факта е за жалост, че има остра нужда от евтин превозвач, защото и чешките и унгарските с които летя често, надуха цените и сега се принуждаваме да "клечим"пред шалтерите като куче пред касапница за "Ласт Минитс"на късмет, дано отпадне нещо.
14 Януари 2005 16:22
Цитат:
"Лее , Не забравяйте един факт – Бехх аир беше принудена да банкрутира- офисът й бе затворен с полиция , работата й бе спряна с полицейски блухалки- неща които не стават в цивилизования свят. Никоя компания, принудена да обяви банкрут, не връща парите от предварително закупените билети.Това е златно правило в бизнес света ! Преди 4 месеца и вбирд –лоw цост цомпанъ също обяви банкрут и не върна нито цент на никой предварително закупил билет. "

По света има случаи на закрити фирми, но... Докато не е изваршен превоза на патника парите се даржат в независима банка и се дават на превозвача, когато услугата се изваши. В противен случаи парите се вращат 100% на клиента. Справки: Цивилаир, Соутх Африца.

И друго нещо- Беххаир никога не е фалирала, тя е работила без лиценз, поради което е затворена. Т.е. парите на клиентите не са похарчени или инвестирани неуспешно, те са ОТКРАДНАТИ.

Престанете да обсаждате случаи, които е за прокуратурата, а не за клюки.

Редактирано от - bot на 14/1/2005 г/ 17:12:18

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД