:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,424,671
Активни 69
Страници 177
За един ден 1,302,066

Задължителните застраховки поскъпват с влизането ни в ЕС

Държавата вече няма да определя минималните им цени
Застраховката "Гражданска отговорност" и "Зелена карта" ще се слеят в една, след като България стане член на ЕС. Тогава "Гражданска отговорност" ще важи не само за страната, но и за държавите от ЕС, Норвегия, Исландия, Швейцария, Лихтенщайн и Хърватска. Това предвижда Кодексът за застраховането, който вчера прие правителството. С влизането си в сила кодексът ще отмени сега действащия Закон за застраховането.

Очаква се през 2007 г. цената на "Гражданска отговорност" да се вдигне, тъй като при катастрофи застрахователите ще трябва да обезщетят пострадалия по по-добрия за него начин (т.е. обезщетението се определя от законодателството на страната, където неговите интереси са по-добре защитени).

"Това е скъпа застраховка, тъй като застрахователите трябва да си покрият рисковете от скъпите обезщетения, които някои страни от ЕС изискват. Във Франция например таван на практика е "само небето" - там съдът определя колко трябва да изплати застрахователят. И ако български автомобил, застрахован в България, предизвика верижна катастрофа във Франция, застрахователят ще трябва да изплати огромна сума. Той трябва да си гарантира тези суми и застраховките неизбежно ще поскъпнат", каза Николай Петков, началник-отдел "Проверки" в застрахователния надзор на Комисията за финансов надзор.

Според експерти обаче поскъпването няма да е толкова драстично, тъй като с влизането на Кодекса в сила КФН вече няма да определя минимални премии по задължителните застраховки. За тази година именно тези минимални премии бяха причината застраховката да е по-скъпа, отколкото преди. Тази година минималните цени, под които застрахователите не могат да продават годишни полици, са 95 лв. за кола с двигател до 1800 куб. см, 135 лв. за автомобили с двигатели от 1800 до 2500 куб. см и за коли с двигатели над 2500 кубика цената не може да е под 290 лв.

Експерти не се наеха да коментират с колко ще поскъпнат застраховките от 2007 г. "Цената ще се определя на пазарен принцип и конкуренцията може да подейства като спирачка", коментираха те.

Между 100 и 500 лв. глоба се предвижда за граждани, които са без задължителните "Гражданска отговорност" и "Злополука". При повторно нарушение тя е между 200 и 1000 лв. За юридически лица санкцията е между 500 и 5000 лв., а при повторно нарушение имуществената санкция е между 1000 и 10 000 лв.

Максималният срок за изплащане на обезщетение след инцидент е 6 месеца, съобщи председателят на КФН Апостол Апостолов.

-------В аргументите за поскъпване на застраховката натежават и по-високите изисквания за капитала на застрахователите. Минималният гаранционен капитал на животозастрахователите от сегашните 600 000 лв. се вдига на 6 млн. лв. през 2007 г.

На останалите се вдига от сегашните 300 000-900 000 лв. на 4 млн. до 6 млн. лева в зависимост от вида на застраховката, която се извършва по лиценз. За да извършват определени застраховки, сред които и "Гражданска отговорност", компаниите ще трябва да имат 10 млн. лв. минимален капитал вместо сегашните 2 млн. лв. За презастрахователите изискването се завишава от 3 млн. лв. на 15 млн. След влизането на страната в ЕС българските застрахователи ще могат да откриват клонове и офиси в чужбина и да предлагат застраховките си там. Същото ще важи и за чуждите застрахователи.
14
584
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
06 Януари 2005 21:09
"Гражданска отговорност" в България е една голяма мафия. Не могат да се вдигат цени на полици, при положение, че не се вдигат реалните изплащани обезщетения. Вдигат се някакви теоретични максимални стойности, до които никой никога не стига. Каква кола трябва да удариш, за да направиш щети за 200 хиляди лева? А обезщетенията за живот и за телесни повреди са до 10-20 хиляди.
През 2003 г. от полици са събрани 150 млн. лв., а са изплатени обезщетения за 67 млн. През 2004 г. разликата ще е още по-голяма. Да не говорим през тази 2005 г., когато съвсем се оляха във вдигането на цени. Застрахователният надзор работи за застрахователите, а не за гражданите. Затова ограничава конкуренцията. Чиста мафия.
06 Януари 2005 23:04
ГО в България си е една голяма пирамида. Насилствено плащаш за застраховка, а после нищо не получаваш, когато се наложи. Същото е и с доброволната автокаско. Ако не се застраховаш почти сигурно колата ти ще изчезне или поне ще бъде разбита. Това, което трябва да се направи е размера на обезщетенията да не се определя от застрахователя, въпреки че едва ли това ще измени положението - мутрите ще се заемат и с оценката.
07 Януари 2005 02:23
ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ЗАСТРАХОВКИ трябва да определя , сключва и изплаща САМО Държавата!!! КАЗАХ!
07 Януари 2005 02:42
Мдааа....сериозна причина да класуваме против тъкива съюзи, вече имаме гурчив опит със съветския съюз.
07 Януари 2005 02:58
Знае ли някой как стои въпросът с регистрацията на колите? Пример - ще мога ли да си купя кола от Италия, да речем и да не и правя БГ регистрация, а да си я карам с италянската, като си плащам италянска застраховка и т. н..?
07 Януари 2005 03:04
Шопене, а социялни помощи да вземеш от Италия и да си ги харчиш в Българя , не искаш ли, а?Еииии все тънката е търсите бре!?
07 Януари 2005 04:46
Ти соцялистическо, или демократично досие беше? И защо мислиш, че италянската застраховка ще е по-тънка от българската? Пък ако знаеше и ми отговореше на въпроса, щях да съм ти благодарен...
07 Януари 2005 07:46
Мдааа, ще ни цакат по 300 евро за ГО. Не е луд който яде баницата...
Иначе eusurvey е прав.
07 Януари 2005 09:24
моля всички форумци да обърнат внимание на дискусията, която се оформя под статията:
"Сделките с дълговете не може да са вечно тайни" в рубриката Наблюдател
07 Януари 2005 10:18
Welcome to the EU! Така.... тепърва ще усетим големия еврипейски ...й! Досега това бе само демо-версия. И честно казано не мисля, че европейците са ни виновни. Всичко иде от нашите си български управници. Миналата седмица, ако не се лъжа имаше хубав амализ в СЕГА относно застраховките. Сега е моментът да припомня, че авторът даде пример с Полша. Цитирам: "там средната заплата е 650 евро, но въпреки това поляците са отложили плащането на по-високите застраховки до 2011 година !!!!, когато техните доходите ще съответсват на гражданите (и селяните) от ЕС и няма да им д тежи да плащат по високите като стойност застраховки." Бих искал да завърша с No comment, но желанието да тегля една майна на българските политици е по-голямо
07 Януари 2005 11:48
Всички европейски "станадарти" следва да се въвеждат след анализ на поносимостта!!!! /affordability analys// В противен случай сметката ще се окаже без кръчмар.
07 Януари 2005 13:12
Гражданската отговорност в този и вид е един озаконен грабеж. Какви са тези "неимуществени " вреди за няколко стотин хиляди лева и дали някой или неговите наследници, даже и при смърт, е получил и половината от тях? Пирамида! Мафия!Данъците , цените, застраховките трябва да се съобразават единствено със средната заплата в страната и при приемане в ЕС трябва да се иска преходен период осигуряващ наличието на съответните доходи в населението а не да се затварят главите за присъединяване с максимална бързина, без защита на националните интереси.
07 Януари 2005 13:54
Г О е само върхът на Айсберга, тепърва ще се възмущаваме, но всичко ще стане като в грузински тост искам да си купя кола, но нямам възможности, парите ми стигат само за еднопосочен билет до Тайланд...
07 Януари 2005 14:56
Някой да направи нещо за тези застраховки, стига само сте плакали.
Оплачете се на папата, на евро-комисията или на някой друг
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД