:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 556
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ТРЕСКА ЗА ЗЛАТО

Голямата косматка по американски

Никълъс Кейдж е иманяр ала Индиана Джоунс в "Съкровището"
снимки: "съни филмс"
Джери Брукхаймър може да направи хит и от най-тъпия сценарий. Нещо повече, той затова е най-успешният продуцент в света - защото редовно успява да произведе приходи колкото брутния ни национален продукт от невъзможни сценарии (виж "Пърл Харбър", "Лоши момчета", "Скалата", "Обществен враг", "Въздушен конвой" и десетки други).

Никълъс Кейдж от своя страна, макар да е многопластов актьор с "Оскар" (за "Да напуснеш Лас Вегас) и многобройни роли, които се играят само с лицевите мускули, не пропуска веднъж на две-три години да ни покаже и бицепсите си. Ролята на екшънгерой винаги му е отивала: най-малкото защото не е безмозъчна камара месо.

По-атлетичен от нашия Георги Китов, във филма "Съкровището" Кейдж се занимава с подобни неща - под носа на държавата (но всъщност в нейно име) да изкопава древни скъпоценности, които никой друг не е успял да намери в продължение на столетия.

Потомствен иманяр, героят му с бутафорното име Бен Гейтс (съкратено още по-потресаващото Бенджамин Франклин Гейтс) дири заровеното имане на рицарите тамплиери. Кодът към него се оказва написан с невидимо мастило на гърба на Декларацията на независимостта. Че ще има вземане-даване с ФБР, е ясно, а още по-весело става, когато се намесва бившият съдружник на Кейдж като днешен безскрупулен конкурент за съкровището. Ребуси ала "Името на розата", стари номера от "Индиана Джоунс" (Джон Войт като бащата иманяр си е едно към едно Шон Конъри от "Последният кръстоносен поход") и много, много американски национални символи (цялото заглавие на филма всъщност е надутото "Национално съкровище").

Звучи много нелепо, но при цялата си американщина "Съкровището" е адски забавен. Забавен по патентования брукхаймъровски почин - "две-три последвания с коли плюс няколко майтапа плюс много експлозии плюс шумен саундтрак плюс готина мацка в третата по важност роля". Третата роля в случая е поверена на Даян Крюгер - позната като Хубавата Елена от "Троя". Хайде, за хубава, да речем, че може да мине; във втория си филм обаче германската манекенка окончателно доказва, че не може да играе.

В суматохата се мяркат още Харви Кайтел и Шон Бийн, но това не променя жанровата дефиниция на "Съкровището". Типична американска думба-лумба за неделни следобеди, подходяща за непретенциозна публика от всяка възраст, пол и занятие.

Не е никакви изненада, че в киносалоните на САЩ "Съкровището" се оказа един от най-касовите филми през изминалата година.
3
1283
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
06 Януари 2005 22:55
този филм - не. смуче голямо време.
07 Януари 2005 00:49
фък... 4 дортмундъра струва лекомислието... а изгубеното време стига точно колкото да ги изсмучеш в некой тих бар улисан в незначителни приказки с други фелоу пиячи...
07 Януари 2005 08:37
канклужън: в агайо са евтини и билетите за кино, и напитките в бара...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД