:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,544,619
Активни 92
Страници 8,155
За един ден 1,302,066
ПЛАНОВЕ

"Гражданска отговорност" поскъпва с 25-30%, или средно с 15 лв. догодина

Шофьорите очакват ядове от промените в определянето на премиите. Застрахователите признават, че още не са готови за свободна конкуренция
Снимка: Емил Иванов
Сериозни промени в определянето и плащането на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" очакват българските шофьори в близките две години. Комисията по финансов надзор е готова с проект за промяна в Закона за застраховането, в който се предлага да отпаднат минималните стойности на застрахователните премии по задължителната застраховка "Гражданска отговорност" (това са сумите, които плащат застрахованите). Вече е изготвен и проект за постановление, в което се регламентират промените в лимитите на отговорност - обезщетенията, които се изплащат на пострадалите лица.

Освен премахването на минималните прагове в проектозакона са предвидени мерки за избягване на кампанийността при плащането на застраховката. Идеята е "Гражданската отговорност" да не е задължително от 1 януари до 31 декември, а от предпочетена от водача дата и да важи една календарна година.Не всеки притежател на книжка ще плаща застраховкаЛансираната преди време идея на Комисията по финансов надзор

всеки, който има книжка, да плаща "Гражданска отговорност" независимо има ли кола, кара ли я или не, е отпаднала от проекта.

От комисията предлагат застрахователите да въведат допълнителни критерии при определяне на застрахователните премии. Идеята е цената на "Гражданската отговорност" да зависи не само от кубатурата на автомобила, но и от пола, възрастта, професията на водача, от това дали има и колко произшествия.

Всички промени се налагат зарадисинхронизирането на застрахователната система с европейскатаНеобходимостта надзорът да се оттегли от застрахователния пазар се налага заради изискването на ЕС за либерализиране на застрахователния пазар. Повишаването на лимитите на отговорност е заложено в чл. 1, ал. 2 на Европейската директива 84/5/ЕЕС. Ангажиментът за плавно изравняване на лимитите е приет от нашата страна при затваряне на преговорната глава 3 - "Свободно предоставяне на услуги". Ако отпадането на минималните прагове стане реалност през 2005 г., дружествата сами ще фиксират размера на застрахователната премия по "Гражданска отговорност" и ще ги представят в комисията за одобрение. Надзорът може да изиска корекции.

Тези намерения възбудиханедоволство след застрахователите"Категорично против сме премахването на долния праг на задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Това ще доведе до пълен хаос на застрахователния пазар", заяви пред в. "Сега" членът на управителния съвет на Асоциацията на застрахователите Николай Сотиров, който е и изпълнителен директор на "Армеец".

Според него, ако това се случи, ще се увеличи нелоялната конкуренция в гилдията. "Тарифите по застраховката се определят след продължителна оценка и анализ. Ако проектът се приеме, някои дружества ще се изкушат да обявят твърде ниски цени на застраховките, за да печелят клиенти", смятат застрахователи. Според тях това обаче може да увеличи риска компаниите да не успеят да изплатят обезщетенията на пострадалите и да последват фалити на по-малки дружества.

Застрахователите настояват оттеглянето на надзора да стане чак след 2005 г., когато ще се въведат и допълнителните критерии за определяне на премията по застраховката.

Гилдията обаче е единодушна, четрябва да се вдигнат лимитите на отговорностСпоред първоначалните изчисления те ще се качат почти двойно. "Няма съмнение, че новите тарифи ще бъдат приети, защото това е правителствена политика", заяви за в. "Сега" членът на управителния съвет на Асоциацията на застрахователите и изпълнителен директор на "Алианц" Максим Сираков. В момента при средна цена на застраховката от 50 лв. за имуществени вреди се изплащат до 70 000 лв., а за неимуществени - до 100 000 лв. за едно увредено лице и до 140 000 лв. за две и повече увредени лица. Новите суми, които ще се изплащат при обезщетения, ще са съответно 100 000 лв. за имуществени щети, 200 000 лв. за неимуществени щети за един пострадал и 240 000 лв. за двама и повече, предвижда готвената промяна. До влизането ни в ЕС лимитите трябва да станат350 000 евро за неимуществени и 100 000 евро за имущественивреди. След като правителството приеме новите лимити, от комисията трябва да определят минималните премии по застраховката за 2004 г. Повишението на застрахователните лимити може да радва застрахователите, но не и собствениците на автомобили. Качването на границите на отговорността означава повишаване и на застрахователните премии, което сериозно ще се отрази на джоба на българския шофьор. "Застраховката ще поскъпне с около 25-30% от 1 януари 2004 г.", прогнозира Сираков.

Това означава повишение средно с около 15 лв. Ако до този момент шофьор със среден клас автомобил от 1200 кубика е плащал около 50 лв., през следващата година сумата ще скочи на 65-70 лв.Потърпевши ще бъдат шофьорите"Как да плащам тия пари за задължителна застраховка, като тя колата ми не струва толкова. Това си е жив обир", коментират водачи. За тях промяната в застрахователните премии не е изненада, тъй като всяка година цените се покачват. "Всичко е заради тоя Европейски съюз", ядосват се те. И недоволстват, че поскъпването на застраховката става поетапно, а не еднократно, след приемането ни през 2007 г. Повечето водачи недоумяват защо сумите не се изравнят с европейските, когато страната стане реален член на съюза. "Това си е чиста печалба за фирмите, които ще прибират по-големи суми, преди да е станало реално необходимо застраховките да се изравнят с европейските", негодуват обаче шофьорите.

Обяснението на застрахователите и институциите обаче е, чеповишаването на лимитите е добро най-вече за гражданите,защото по този начин се увеличават и изплащаните обезщетения на пострадалите, които в момента са твърде ниски. Данните показват, че за първото шестмесечие на годината при лимити на отговорност до 100 000 лв. при неимуществени щети средният размер на изплащаното обезщетение е 6351 лв. За имуществени щети, където лимитите на отговорност са до 70 000 лв., средната сума, изплащана от застрахователите на пострадалите лица, е 582 лв. Това е така, защото лимитите на отговорност са максималната определена сума за обезщетение. Застрахователят определя размера на обезщетението след предварителен оглед и оценка и изплаща такива суми, каквито прецени. При по-тежки случаи размерът на обезщетението се определя от съда, но възможността да се изплати максималната сума е нищожна, коментират експерти.

Застрахователите планират за четирите години, които ни остават до приемането в Евросъюза, застрахователните премии да нараснат до 200-300 евро, колкото са минималните тарифи в Европа. "Няма да се измерваме с Германия, Франция и Англия, където тарифите тръгват от 700 евро", успокоява шофьорите Сираков. Те ще зависят от характеристиките на водача и автомобила. Планира се по-рисковите шофьори да плащат многократно повече. "За такива се определят младите шофьори и тези, които нямат опит", обясняват застрахователи. В Германия например минималната премия за водач от нерискова категория е 250 евро, а за рисковите е 700 евро. Тази система ще бъде въведена най-рано през 2005 г.
 
Максим Сираков
6
693
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
23 Септември 2003 01:45
Всичко за което е задължително да се плаща по закон, трябва да има и "таван", горен лимит. Иначе застрахователните премии скоро ще надминат 700 евро.

Застрахователните екстри може и да се оставят без "таван", но задължителната застраховка винаги трябва да има горен лимит.

Вижте какво става в Канадските провинции и Американските щати където задължителните застраховки за автомобили са частни: цените им за 1 година са обикновенно между $1, 500 и $18, 000 на година.
23 Септември 2003 10:59
Абсолютно съм сигурен, че и след повишаване на лимитите застрахователите няма да плащат по-големи обезщетения. Просто ще печелят повече. Всеки, който е търсил обезщетение от застраховател, знае за какво става дума.
23 Септември 2003 11:37
Съгласен съм с мнението , че повишаването на застрахователните премии за застраховката " Гражданска отговорност" само ще повишат печалбите на застрахователните компаний , а пострадалите при пътни инциденти граждани ще бъдат все така оставени на милостта на същите тези застрахователни компнии да определят сумата за изплащане при тези инциденти , а тези суми ( ако въобще бъдат изплатени ) обикновено са символични .
23 Септември 2003 12:13
Не е правилно да се смята, че застрахователните компании само ще спечелят от промяната на лимитите - повечето български съдилища в момента присъждат максималния лимит, а понякога и повече !?!, кагота има убит при ПТП - това е което вдига тарифите, а не плащанията за колите - те и без това не са скъпи...
Обаче след като искаме българина да струва колкото германеца - ще трябва да си платим - аз лично предпочитам да се откажем от ЕС, ама тогава политиците няма да има с какво да ни залъгват, докато сега само за това говорят, а чак след 2007-ма ще се види какви са ги осрали...
23 Септември 2003 16:07
Снимката е супер! 25-годишна Лада нанася "сериозни материални щети". Горките застрахователи!
24 Септември 2003 07:32
Сандокане, ти да не си тийнейджер, че приказваш да задължителни застраховки в Америка между $1, 500 и $18, 000 на година? Аз имам две коли тук и общата им премия (AllState Insurance) за 6 месеца е $558. Това е за по $50, 000 на пострадал (общо $100, 000 на произшествие) и $50, 000 материални щети при пълно каско на едната кола. Освен това застраховката включва и произшествие с незастрахован шофьор, каквито са част от черните и хиспаниците.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД