:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 424,046,718
Активни 96
Страници 9,722
За един ден 1,302,066
Движение на идеи

Отнемете им недосегаемостта и те сами ще се откажат от наглите си привилегии!

Защо сега, като поправят конституцията, не постулират и възможността да бъдат отзовавани депутати
Ако сте забелязали, въпросът за привилегиите на тъй наречената политическа класа обезателно бива повдиган, колчем се зададат избори. Все едно какви - избори да са! И се подхваща безумен спор: да ги има ли, да ги няма ли пустите му привилегии... Обикновено го подхващат ония, дето още не са на власт, но са решили, че им предстои, но в него с уж мазохистична (а всъщност ужасно садистична) радост се хвърлят и тия, дето са на власт и им се иска да продължат да бъдат там.

Сега - същата работа естествено. Малко преди да се отпочне официално предизборната надпревара, те ти го въпроса с привилегиите. Чак Стоян Ганев се обади първо с факс от Америка, че било срамота цялата тая работа, и по този начин откри сезона.

Спокойно! Изтрайте още месец и нещо и ще млъкнат. Въпросното сегашно мнозинство, ако си спомняте, сред предизборните си кьорфишеци нареди и зачеркването на депутатските привилегии, но едно от първите неща, които стори, когато стана именно мнозинство, беше да си вдигне заплатите, а веднага след това да поднови автомобилния парк на Народното събрание. И сега така ще стане, няма да се плашите! Вестниците ще продължават да се възмущават от цената на депутатското кюфте или от неизброимите сини лампи над отрудените им глави, те пък от своя страна или ще мълчат, или - напротив - на свой ред ще се възмущават, че не се гледа страхотният зор, на който са подложени, ами им се гледат привилегиите...

И така нататък - до следващия тираж.По принцип е много гнусна тая тема -привилегиите на депутати и министри. И понякога на човек му се струва, че е по-добре да не я повдига; тоест не бива да се псуват привилегиите, защото, както е известно, като ги псуваш, хеле пък на майка, нещата задължително се размножават. И дори обясненията, че този спор е задължителен заради пропастта, която привилегиите изкопават между тъй наречения народ и тъй наречените му избраници, не го прави по-малко гаден.

Пропастта, разбира се, е очевидна.

Спомнете си само как по време на проклетия тоталитаризъм тогавашните депутати си пътуваха с влак. Вярно, безплатно, но с влак. Сега всички - с буркани върху мерцедесите и беемветата и пак им е малко: искат и охрана от генерал Владимиров!

Още в началото на април 2002 година те си гласуваха да пътуват със сини лампи и сирени с логиката, че тъй щели да отиват по-бързо при любимия си електорат, тоест ще са по-полезни на народа си!... (Впрочем именно тогава депутатката Анелия Атанасова, громейки опозицията, каза, че какво искали: вместо за 4 часа да стигаме до избирателите си за 6? И каза дословно: "Нека тогава се откажем от колите и да се качим на влака!" И никой не й припомни, че ами да: някога беше така!)

Спомнете си и грандиозните псувни, когато блокираха улиците за по 5 или 10 минути, понеже Тодор Живков щял да прекоси София от Бояна до аерогарата например,, и сравнете това с неизбежните "безпрецедентни" мерки за сигурност за щяло и нещяло. Безпрецедентни, артък! Какво им е безпрецедентното, като се повтарят всеки ден?! Без прецедент в онова време - да! - ама в новото?!... Уви това, че нашите политици отдавна са дали мигач и са задминали западните си колеги, получи трагичното си доказателство в убийството на външната министърка на Швеция. То даде основание на журналистите да ни припомнят, че там, кой знае защо, не ходят на гости на баба си във Варна с охрана и с пилотни автомобили.

Лично аз обаче мисля, че периодичните дандании около привилегиите са една много подла работа.

Защото сред пушилката от яростни думи, с които се клеймят депутатските кюфтета, се загубват други неща,къде-къде по-страшни за политическото здраве в БългарияНапример, говорейки за пустите му кюфтета, кой знае как се забравя фактът, че НЕ МОЖЕМ ДА СИ ОТЗОВЕМ ДЕПУТАТИТЕ, КОГАТО ВИДИМ, ЧЕ НИЕ СМЕ ИМ ПОСЛЕДНАТА ГРИЖА! По време на същия онзи комунизъм, дето все си отива, поне теоретически това съществуваше, сега те са недосегаеми поне за онези, които божем са ги избирали. Веднъж влезли в къщата на площад "Народно събрание" 1, те могат да си стоят там до следващите избори и това въобще не зависи от тъй обичния му по време на избори електорат. Още по време на Великото народно събрание се роди мрачната шега, че те там като нищо ще си гласуват една хубава пожизненост на депутатстването си, а моят приятел Гинчо Павлов още по-мрачно каза, че няма такова нещо: щели да си гласуват не депутатството им да стане пожизнено, а да стане наследствено... Шега? Шега, зер!

Ето тази недосегаемост - тоест нахална безнаказаност - е тяхната най-чудовищна привилегия. Недосегаемостта им става дваж по-нагла и поради факта, че избирателят вечеотдавна не може да се ориентира кого всъщност е избралНе само заради това, че избраниците му се мяркат от дъжд на вятър (ако въобще се мярнат), ами и поради това, че те там се цепят, местят, правят, струват и от избраните от даден многомандатен избирателен район отдавна вече не се знае кой точно е останал в политическата формация, заради която сме гласували за него, както и кой собствено си спомня от кой многомандатен район е бил засилен към Народното събрание.

Сега например нали тръгна ремонтът на конституцията, та се питам: аджеба няма ли да се сетят да постулират и отзоваването? Тъй и тъй нещо ще поправят, да поправят и този пропуск!

Няма да стигнат дотам, сигурен съм.

Вместо това ще продължават да подхвърлят отново и отново факти за собственото ни увеличаване на видимите привилегии, а тук се крие и втората подлост на темата "те там, горе, ние тук, долу". В тази нескончаемост на пукотевицата сякаш е заложен изводът: "Ами така е, какво да се прави..." Тъй че ако хората отначало псуваха люто, сега вече дори и не мърморят: натякването имплантира едно опасно отегчение от всичките тия приказки. Байгън тоест. Само че не "байгън!", последвано от излизане на площадите, а "байгън", след което влизаш в кръчмата и си викваш още една малка със сода и с ясно формулираното решение: "Остави ги да правят каквото знаят..." - което става още по-убедено, ако знаеш, че наистина не можеш нищо да промениш!

Дори не и да отзовеш онзи, който вече те е забравил.

Впрочем ако можеше да го правиш, той никога нямаше да те забрави.
10
707
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
22 Септември 2003 21:57
, защото искат да висят по дърветата .
22 Септември 2003 22:39
Абе като станат депутатите пожизнени и особено наследствени, много ще се облекчи работата на следващия народен съд
Ама и Дядото този път като размахал калъчката, да не си отреже нещо без да иска
22 Септември 2003 22:43
*
22 Септември 2003 22:59
И други са управлявали и други...
23 Септември 2003 00:00
Какво лошо има в сините лампи на депутатските коли? Сега като видя в огледалота за обратно виждане такава кола със синя лампа знам едно: Пази се идват лудите."
какво по-хубаво от това лудите да са обозначени и ние да можем да се пазим от тяхната обич!
23 Септември 2003 09:11
Просто сто процента брилянтен текст.
23 Септември 2003 11:03
да коментирам такова изсазване - може, ама само в маалата, кат се насвиркаме сериозно и сички се върнем, кой 10, кой 20 години в интелектуалното си развитие.
мисълта ми е за форума - една от най-сериозните причини да се появи демокрацията е точто прословутия твърд национален мандат. Причините се хиляди, но една е най-важната - ако можеш да отзовеш депутат, когато не те кефи, просто той би се занимавал само със статийки като на дядото.
колкото до тва кви ни били депутатите - че те са си представителна извадка от нас, българите
23 Септември 2003 12:04
Поздравления за Дядото! Може би, за да не звучи популистки трябваше да бъде написано със засукани и безсмислени политоложки и социоложки приказки, но точно затова, че не е написано така е право в десятката - Бръсначът на Окам, т.е. истината винаги е проста, сложен пътят до нея!
23 Септември 2003 12:05
Поздравления за Дядото! Може би, за да не звучи популистки трябваше да бъде написано със засукани и безсмислени политоложки и социоложки приказки, но точно затова, че не е написано така е право в десятката - Бръсначът на Окам, т.е. истината винаги е проста, сложен е пътят до нея!
23 Септември 2003 13:24
Така и се пада на депутатите... ОЩЕ ПРАВИЛЕГИИ да им отпуснат , че им са малко!!!?? Правото на първа нош; правото на козируване от полицайте / покойния Савов/ ит. н...... Но ще умрат чичо и леля итогава ще видим кой ще ги храни ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ТЪРТЕЙ на държавата!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД