:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 424,047,918
Активни 119
Страници 10,922
За един ден 1,302,066
Хроники на нашето време

За ръководната личност в обществото и историята

Ако една нация е управлявана от негодници, най-малката вина за това имат негодниците.

Френски политолог от ХХ векВ 1640 г. българският католически епископ на София Петър Богдан прави едно великолепно описание на "Царство България" (за информация на папата) и след като описва богатите ресурси на страната, заключва: "Ако тази страна беше управлявана от кадърни хора, тя нямаше да отстъпва (по жизнен стандарт - б. а.) на нито едно царство в Европа."

363 години след това писанията на колегата Петър Богдан (той е историк) са все още верни. Преди началото на лятото разведох из страната две възрастни холандки, членове на управителния съвет на мощна фондация за подпомагане на опазване на културно-историческото наследство, за да си изберат два обекта, за които да отпуснат финансова помощ. Освен руини холандките видяха Родопите, Странджа и Балкана, равнините на Тракия и Добруджа, плажовете на Черноморието. На връщане към София, някъде към Вакарел, едната холандка ме погледна замислено и тихо каза: г-н Димитров, защо сте толкова бедни, това просто е невъзможно при тази земя.

Да, ама е възможно. Кога е възможно такова нещо, също е ясно - когато те управляват негодници. И ако приемем, че френският политолог е прав (а също и Евгени Дайнов и Драго Драганов), виновен си е народът, който веднъж на всеки 4 години си избира негодници, за да го управляват.

Всички знаем обаче, че това не е така. В полза на тези, които избираме в навечерието на всички избори,заработва такава мощна пропагандна машина,която прави и най-големия негодник, спуснат директно от дядо Господ, свръхнадарен с качества, който ще оправи тежкото положение за нула време. И като няма друг на терена или има възможност за избор само между двама, които реално са в публичното пространство въпреки 186-те партии, гласува за един от тях. Често с ясното съзнание, че гласува за по-малкото зло.

Така опираме отново до ролята на ръководната личност в обществото и историята. Така или иначе един ден тя ще бъде избрана и ще ръководи развитието на страната. И тъй като не всички са пълни негодници, само от личността зависи какво ще прави през тези 4 години, докато е на власт. Ще използва времето само за да се обогати лично или ще положи усилия да "дръпне" напред развитието на страната. За второтосе иска освен кадърност и качеството решимостРешимост да влезеш в конфликти (вътрешни и международни) с хора, институции и дори държави, които нямат сметка точно твоята страна да тръгне напред. По простата причина, че им засяга интересите.

През този септември поради двете крупни исторически събития, случили се през месеца (Съединението и Независимостта), ми се наложи да прегледам отново събитията и личностите, осъществили тези велики актове. Хората от политическия ни елит и тогава не са отказвали подкупи и комисиони. Една трета от тях са или следствени, или вече гърмени неуспешно от засегнати бизнесмени. Но когато е ставало дума за национални интереси, те са били непоколебимо зад тях, каквото и да ги е заплашвало. И тук не става дума само за Съединението и Независимостта, но и за серията от протекционистични закони в полза на индустрията и селското ни стопанство, усилията за изграждане на жп и шосейна мрежа, здравното обслужване и т. н.Дори корупцията им е била от т. нар. градивен тип(има такъв термин при икономистите) - взимат се комисиони (3-4%) от парите, които дава държавата за 100 км жп линия, но на другата година линията започва да работи и да носи пари и на частника, и на държавата. А днес еднократно някой взима два милиона долара от чужд конкурент, за да спре Варненската корабостроителница в навечерието на голям контракт.

Липсват ни, липсват ни днес хората от времето на Съединението и Независимостта.
209
706
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
209
 Видими 
22 Септември 2003 21:11
Да
Негодници са
Случва се
И като историк, уважаемият професор може да посочи най-малко две възможни причини за изключения
Или се случи такъв, но временно
или назначаващите инстанции са изпуснални момента, пропуснали кандидата.
Иначе за медиите и тяхното могъщество
Не знам - досега всичките медийни прогнози пропадат преждевременно.
И пак е виновен народеца - сам си избира добрия покровител, и сам си плаща за покровителството, в т.ч. и на медиите, и на професорите.
Поздрави
Още малко е и ще станещ народен любимец. А


Редактирано от - Минавам от тук на 22/9/2003 г/ 21:17:41

22 Септември 2003 22:05
“Ако една нация е управлявана от негодници, най-малката вина за това имат негодниците.” – в случая обаче има една подробност – това се отнася за нормални негодници и за нормални държави. В България негодниците сами отговарят за себе си и обществото няма никаква власт да вземе възпитателни мерки по отношение на тях, освен да ги напцува и да пусне бюлетина срещу тях..
22 Септември 2003 22:13
Този път БД направо се изложи именно като историк. Че личностите имат голяма роля - имат, но те ли са определящите. Не може да се очаква, че България ще скочи от развития социализъм направо в развития капитализъм. Няма как социалистическата демокрация да стане от раз на капиталистическа такава. Няма как да се пръкне гражданско общество от хора, от които нищо не е зависило. Да не говорим, че първите зародиши на това гражданско общество са се спасили отдавна по Мангатаните, че и по-далеч.
Така че чакането му е майката, май. Пък ако междувременно се появи някой на бял кон да ни спаси, още по-добре...
22 Септември 2003 22:37
Градивна корупция. Това е велико!
Интересното в съчинението на Баничар Димитров е, че като възхвалява предишните, дето даже и корупцията им е градивна, някак си се усеща да се запита, аджеба кви ли са им били историците.
Те тва е исторически нюх!
И разбира се установява, да му се не ненадяваш - правилно, че не са били кандидат-политически проститутки, като сегашните.
Те тва вече е гениално.
22 Септември 2003 22:40
*
22 Септември 2003 22:45
афориз – гражданско общество може да се пръкне от икономически независими хора и това да зависи само от тях, а не от партийна или мафиотска благословия. Тъй като последното не е налице хората масово напускат страната за да намерят приличен живот. Докато негодниците остават ненаказани нищо не може да се промени.
22 Септември 2003 23:02
ПРОБЛЕМЪТ “Негодници управляват Годници!” си е ЛИЧНОСТНО-БИТОВ !
Сам за себе си, всеки един от Негодниците е негоден да се оправя самичък в Живота!
Това го знае /или поне чувства!/ всеки Негодник! И поради това търси, сбира или влиза в “Глутница от Негодници” . А глутницата е нещо, което пази, храни и дава самочувствие на всеки нейн екземпляр! “ГЛУТНИЦАТА Е СИЛА!", която преборва всичко НЕоглутнникотено!!!
Годниците са си достатъчни сами за себе си! Те нямат нужда от Глутница!
И В ТОВА Е ГОЛЯМАТА Г Р Е Ш К А на НЕоглутникотените Годници!
Ерго: ЩОМ ИМА “ГРУПИРОВКИ НА ЛОШИТЕ”- ТРЯБВА ДА ИМА И “ГРУПИРОВКИ НА ДОБРИТЕ”!!! Иначе, Лошите винаги ще “изяждат” Добрите!!! КАЗАХ
22 Септември 2003 23:10
Категориите "доброто старо време", "добрият мъртъв цар и лошият му наследник", "добрият цар и лошите съветници" са добре познати на всеки що-годе запознат с изследванията на народната култура (българската по нищо не се различава от тази във всички други европейски страни). Тези стабилни нагласи на масовото съзнание действат и сега с пълна сила. Естествено е един популист като Б.Д. да прибягва до тях за своите ясно какви цели. Заради тях той погазва и професионалния си авторитет като историк, тъй като е съвсем наясно, че написаното от него за добрия политически елит в миналото, не е вярно. И тогавашният е бил продажен като сегашния, какъвто ще бъде и бъдещият.
За илюстрация пускам съвсем малък фрагмент от трудовете на Димитър Маринов, който наистина е бил патриот, затова и не се е уредил сред тогавашния "елит", докато Б.Д. успешно се урежда сред настоящия:
Кантарджии

Те бяха майстори, които изработваха теглилките: кантарите, терезиите, драмовете и пр. Кантарите бяха разновидни: имаше по 5 оки, а имаше и до 100–150 оки. Тия наши кантарджии правеха самички всичките части на кантарите: стрелата, куките, топузите – нещо, което е изисквало вещина.
Правеха и везните (терезиите), още и брави, ключове, катанци. Тия катанци по своята направа представляваха голяма вещина, изкуство и здравина. Запазените и до днеска тук-там по къщите катанци би трябвало да се приберат и запазят в общия музей. Те свидетелстват каква е била нашата местна индустрия, която, ако беше подпомогната от правителството, щеше да напредне, а то я съсипа с преждевременното въвеждане на децималната система, която от една страна нанесе удар на тия наши местни майстори, а от друга изнесоха се много, много милиони златни левове грешни пари на българина в странство.

Редактирано от - Йошида на 22/9/2003 г/ 23:17:17

22 Септември 2003 23:12
Доктора каза, че всички са негодници. Сега какво - "по-добре да дойде Партията.." ли?
22 Септември 2003 23:51
Но когато е ставало дума за национални интереси, те са били непоколебимо зад тях, каквото и да ги е заплашвало.
Били са българи патриоти,
какъвто е и Божидар Димитров сега.
Да, така е било! Ама тогава. Сега, по времето на прехода идеалът на псевдоводачите ни башибозуци беше десетократното ограбване на народа и държавата.
Президентът на Републиката пък открито пред световната общественост и пред Америка заявяваше, че България се отказва от своя суверинитет.
Гадъ ликвидира българското гражданско въздушно плаване, създадено в продължение на цели 45 години с много труд, търговски нюх и пробив сред чуждестранните асове и вълци в бранша. А, 6000-ния автомобилен транспорт с ТИР-ове по пътищата на Европа и Азия, с надпис “БЪЛГАРИЯ”?!!!!!
И колко милиарди още нацианален катитал.?!


23 Септември 2003 00:06
Не-годниците сме ние, щото не сме им отрязали поне веднъж главите...
23 Септември 2003 00:34
Писна ми от тези глупости. ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА СВОИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ!!!
23 Септември 2003 00:35
Eто и нещо за "градивната корупция" от онова време според едно съвременно изследване (на Иван Еленков):
Правното третиране на нарушенията и престъпленията, окачествими като корупция в специалното законодателство:

Първият такъв закон е приет непосредствено след падането на Стамболов в края на 1894 г. и е озаглавен “ Закон за преследване на незаконно забогателите чиновници”. Дебатите в Народното Събрание в атмосфера на пълно единодушие коментират подкупността на Стамболовата администрация и безнаказаността на домогванията на партизаните от Народно-либералната партия във всички нива на използване на властта. Цитирам един откъс от дебата по приемането на този закон: “ Всеки един от Вас, господа представители, коментира народнякът д-р Цачев, знае, че преди 4 месеца органът на бившия кабинет на министър-председателя Стамболова в една статия писа, че г- н Стамболов е от ония данъкоплатци, който дава 12 000 лева пряки даждия на година. Като вземете, господа представители, закона, който налага това даждие и според се взема 4 на 1000- та, ще видите, че 12 000 лева прям данък недвижими имоти, отговарят на 3 млн. лв. Господа, тия, които познават този човек още от рождението му и по- сетне, като вземат да направят една сметка, ще видят, че по никой начин не може да излезе, щото в разстояние на 8 години той да е придобил и да има такива имоти. Този закон за преследване на незаконно забогателите чиновници, завършва Цачев, ни се налага от обстоятелствата и от политическия живот, които прекарахме последните години.”

Освен това законът, внесен по предложение на брезовския народен представител, народнякът Стефан Савов Бобчев, по предложение на Георги Гавадиков, приема и друга мярка – “ назначава се, изпитателна комисия за привеждане в известно злоупотребление с власт нарушения на Конституцията и законите и злоупотребленията с държавни пари през време на падналия на 18 май 1894 година кабинет. Подбуден от доброто желание да пресече корупцията, ентусиазмът в заседателната зала се въззема твърде на високо. Позовавайки се на закона за съдене на министрите, социалистът Никола Габровски предлага съд не само за падналия тази година кабинет, а за всички кабинети, оглавявани от Стамболов за времето 1887- 1894 г. Депутатът от мнозинството Радев отива още по- далеч, като предлага Анкета за кабинетите и преди 1885 година, като изнася едни данни за злоупотреба, в която е бил замесен и Драган Цанков от 1883 г. по отдаване за строеж на шосето Лом- София на известния Хаджиянов и т. н. В последна сметка, обаче, комисията ограничава обхвата на изпитанието си върху кабинетите на Стамболовото управление. Привеждам няколко члена от този закон, които са в смисъла на казаното по-горе. И само нещо, което е било в коментарите, но не става юридически текст- едно от отхвърлените предложения- “ Всеки гражданин има право на основание на достоверни данни за заявява подозрения за незаконно обогатяване на всеки чиновник или служещ и да ходатайства, да си изисква подробна сметка за неговите приходи и пр.

Такива анкетни комисии, каквито има за разследването на режима на Стамболов, по- нататък ще се явяват често. След управлението на радославистите, след втория Стамболовистки режим (1903- 190 , след управлението на Радославов (1913- 191 и след Стамболийски (1919- 1923) неизменно анкетни комисии ще разследват и изнасят следващи сведения “ за нарушаване на Конституцията и причиняване на вреди на държавата за личен интерес”.
23 Септември 2003 00:46
Йошида,
Примерът ти е "ланкат"-говоря за първия. Пускал съм тук петицията на производителите на свещи, кандила , свещници и прочие, която е от преди три века и е от Франция.Тук не става дума да се хващаме точно за това какъв тип е била корупцията преди време. За това най-показателени източник и красноречив пример в подкрепата на Божовата теза е Буров. След Ньойският договор той изкупува обоза и снаряжението на българската армия-печели много, но всичко остава тук.
Божо днес е прав. И примерът му с холандката е верен и многозначителен. Тази страна е отвоювана от морето метър по метър, тя има десетина сантима хумусен слой почва-народът там е бил в перманентна мобилизация от столетия.В Германия след Ваймарската република, и в много други страни е имало десетилетни политически и обществени кризи. В диамата имаше постулат, че обществото ражда необходимата личност, аз дълго време мислех обратното, но сега обаче съм склонен да подкрепя това виждане. Политическите реалии неминуемо ще извадят новия водач-какво тук значат някакви десетина години. Колко десетилетия от българската история отминаваме без никаква отметка, докато се родиха Ботев, Левски и Бенковски наведнъж?

Редактирано от - Наум на 23/9/2003 г/ 00:52:32

23 Септември 2003 00:46
АМА, ЧАКАЙ МАЛКО...
"Икономически независими" могат да бъдат 100% от гражданите САМО в случай, че никой от тях не работи за заплата /т.е. другиму!/.
За 50 % "икономически независими" е нужно до всеки Работодател да стои и ЕДИН само Работник!
За 30% "икономическа независимост"- до всеки Работодател зда стоят по 2.5 Работника! И т.н.
Та, не разбрах: точно колко трябва да са %-тите на "икономически независими" граждани, ЗА ДА ИМА "ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО"?!?
При това, предполагам, че все пак, става дума за икономически развита, индустриална България, нали?!?


Редактирано от - paragraph39 на 23/9/2003 г/ 00:52:33

23 Септември 2003 01:39
Днес в Хармоники на нашето време откриваме портрет на идеалния държавник като липсващо звено в българската история. И тъй като БД се кандидатира на изборите, това предполагам е неговата оферта към нас, облечена в публицистична боза. Разгеле – решил съм твърдо да гласувам, но хич не мога да си избера за кого, а тука има конкретна оферта. Значи, идеалният държавник според БД има следните характеристики: 1. Когато става дума за национални интереси, той е непоколебимо зад тях, каквото и да ги заплашва. 2. Когато не става дума за национален интерес, а за железници и корабостроителници, - той е градивно корумпиран. А, да и, 3. (бегло споменато) кадърен. Почвам да обмислям и да дебатирам, разделяйки се за удобство на историческите си съставки. Както винаги, гледам първо цената. Цената ми харесва - 3-4%, вместо сегашните 10%. Смущава ме обаче прилагателното “градивна”. Не е ясно какво точно значи и шопа в мен казва, че подозрително му прилича на “градираща”. Нека оставим цената, отговарям му, не всичко е пари. Основният продукт, който БД предлага е решимост. Той е готов да се изрепчи дори на “държави, които нямат сметка точно твоята страна да тръгне напред. По простата причина, че им засяга интересите.” Звучи наистина добре! Почвам да си представям БД в патетични пози, мечтая даже да си пусне мустаки за по голям ефект като почне да се зъби срещу вразите. Веднага чувам в себе си гласа на македонската си кръв (естествено кипнала): Кои со теа врази, дека ке ги тепеме? Кой се бои от асланот на балканот? Кои со теа държави, кои онождат пръти во шеметниот ни девелопмент? Историята мълчи като Отело в Драгалевци. Или Дездемона в Бояна. (Абе кой мълчи в края на Отело?) И БД не казва. (дипломация явно) Но може би упоменатите холандски баби, които е развеждал, трябва да ни подскажат, че става дума за подобни чужди агенти, маскирани като случайни донори, учени др. сган. Така ще да е, БД дори наскоро изгони някакъв американски агент, който опитваше да тафи ноевия ковчек. Или беше нефта. Или да натовари нефта на ковчега и така. Нихната мамица американска, вика македонеца, на босия цървулите вземат! Обаче пак се обажда шопа и ми напомня, че това с нефта и ковчезите(корабите) е по линия на НЕнационалните интереси и вероятно просто не са се разбрали за градивната комисионна. И за това аферата има такъв неградивен край за грингото. Отговарям на шопа, че щом това не го убеждава – нека видим кои ще да са тези национални интереси, в полза на които ще става репченето. БД пак не казва (да не научат вразите и да почнат да ги урочасват) Обаче пак в текста намираме закодиран намек – става дума за независимостта и съединението. Веднага се обажда тракийската кръв мен. “Да живей “!!! вика и почва да си спомня как произхожда от Голямо Конаре и е рода със самия Чардафон и, че ще се разберат със този Музейфон. А, от кого ще ставаме независими с кого ще се съединяваме, пита шопа? Ами много просто, викам, сега от кого сме зависими – НАТО и ЕС. Значи БД ще обявява излизането ни от тях. И пак почвам да мечтая и си го представям като Фердинанд, в манастира край Търново, облечен в порфира на византийски василевс (за илюстрация мозайката над трона в св. Ал Невски). И шопа веднага се намесва – ама то съединението пак ли, такова, по посока Цариград ще бъде??? Не не, викам той БД е по макендоската част. Но македонеца обяснява, че тамошните Чардафони хич нямат мерак и тъжно допълва, че в родното му село Кучевища сега живеели само сърби. Е, викам им примирително, да видим какво друго предлагаше БД. Беше споменал нещо за кадърност. Това е добре! И без това винаги съм мислел, че най важното е кадърността. Обаче БД нещо нехарактерно скромно по този въпрос се изказва. И с право, щото като го знам какъв историк е… Абе, май няма да гласувам за него.

Редактирано от - щирлиц на 23/9/2003 г/ 02:10:07

23 Септември 2003 02:00
Параграфе, амче нали ти току-що се ослуша да се присъединиш към една "група на добрите"? За чий тогаз с тез главни букви, с тоя трясък и искри?
23 Септември 2003 02:09
Градивна корупция няма. Има поносима и непоносима, пречеща малко и пречеща много, но градивна няма.
23 Септември 2003 02:13
Социализмът пресече едни от най-важните устои - инициативността, увереността в истинските ценности, личната преценка, отговорността за решенията. На тази почва и други болежки лесно прорастват - кривото огледало на MTV, филмите, презумпцията за Силата, западняшката бездуховност . Очевидна е пълната безотговорност и егоизъм на държавните мъже, както и утвърдената безнаказаност. Защо сме бедни ли?
Ти, Божидаре, безбожнико, какво направи, че да не сме? Негодниците имат вина и трябва да я понесат, и ще я понесат.
Ти, любезни форумецо, какво направи, че да живеем по-добре?
Българино, мислиш ли трезво? Или си вечно пиян?
23 Септември 2003 02:26
Мани, пиян съм като казак от “Източна духовност”. Това е първообразът на коктеил молотов, – равни части Водка Пушкин и Водка Распутин. И ровя в Книга на промените, за да разбера кой ще спечели изборите.- Кой ще загуби е ясно. Но все се натъквам на някакъв монолог от края на Вуйчо Ваньо

Редактирано от - щирлиц на 23/9/2003 г/ 02:43:37

23 Септември 2003 04:11
Товарищ Замполит! А что такое в Материализме развитие по спирали?
-Ну, как вам сказать? Вот, например в прошлом ггоду , когда мы в нашей медсанчасти пускали девок по кругу, я от Клавки поимел трипер, в етом году-сифилис.Ну , а на следующем витке уже готовлюсь к СПИДу.
-И нельзя ето дело никак предотвратить?!
-Э, э дружок, против диалектики не попрешь!

Редактирано от - prof.Popovski на 23/9/2003 г/ 04:12:50

23 Септември 2003 04:58
Целият текст крещи: Ей ме, бе! Не ме ли виждате? Не разбрахте ли за кого става дума? Кой е мъдрия политик който ще ви води, а? Кой ще сътвори чудеса? Кой е патриота! Вие сте умни и трудолюбиви, ама тия ми ти пусти управници ви разгонват фамилийката. Ех...само да ме изберете и рахата ще си гледате.
И ще видите как султаните на турбофолка ще завикат "Две - зле, четири -добре", ще поклатят чановете на вратовете си с възторг и ще седнат на чардака да чакат новото чудо(на настинал "Цар Киро" и салтка от домати с лук и маслинки).
Да де, ама както ни е известно от народните му там лакардии: Всяко чудо-за три дни. И после пак латерната ще зацикли същата мелодийка: Тра-ла-ла-ла-ла, тра-ла-ла-ла-ла и пак ще дойде новият месия и пак: Аз таковата, аз онаковата, пък ония...и пак и пак и пак. Те така... по стар народен обичай - чак до края на света
С паметта на аквариумни рибки нашите герои се блъскат у стените на буркана и очакват да дойде онзи "истинския"- ___________ (тук постави името на следващия ТАТКО НА НАРОДА ), дето мисли за обикновенния човек, дето не позволява на болярите да го лъжат и който преоблечен като Харун Ал Рашид се разхожда из улиците, където наказва лошите и дарява с по една "Каменица" добрите.
И аз бях там, ядох, пих и се веселих. По мустаците ми тече, ама в устата ми не влезна ( или там както там беше онази популярна "CODA" от руския фолклор)
23 Септември 2003 05:53
Tazi vecher opredeleno mi haresvate.
Онова, което не знаеш, не наранява. Наранява онова, което знаеш, че не е
вярно. Как съм могъл да умра и да отида в ада, без да забележа?Аз ще изпратя сапьори да минират тези проклети лъжци и да ги взривят
23 Септември 2003 06:11
Местната паразитираща върху обществото върхушка трябва да е наясно, че борбата с ЕС няма да бъде честна и равна. Просто колкото и едри да са олигарсите спрямо обикновения българин, толкова дребни са те спрямо Ферхойген. И глобалният процес на интеграция, носещ със себе си и ограничаване на пространството за шмекерии не може да бъде спрян.
23 Септември 2003 08:40
Аз не мисля, че липсват някакви хора, които обществото не било излъчило. Личностите се възпитават, а за да се възпитават им е нужна среда. Как може да се възпита личност в среда, в която всеки мрънка и вини другия и чака на готово? Затова споделям изцяло мнението на Б. Димитров, като обаче изключвам въздишката му за липсата на личности. Ако обществото беше създало дисциплина, ако се бореше законите да се отстояват като само ги спазва, ако отстояваше интересите и правата си, тогава личностите просто щяха да се изградят от само себе си. Сега всеки си казва - я овце, дай да ги подкарам и те си тръгват след него и блеят ли блеят.
23 Септември 2003 08:43
И Евгени Дайнов писа наскоро: "Хора, вие сте страхливци! Общество, засрами се!"
Информационен сайт на една засрамена гражданка има на:

http://softisbg.com/hcv/hcv.htm23 Септември 2003 09:45
Науме,
Твоята логика е още един пример за трайните нагласи, възпроизвеждани от народната култура. Според тебе Буров може и да се е обогатил нечестно, но щом не е изнесъл парите в чужда банка, а си ги е държал "тук", т. е. в своята банка, то той не е крадец, а патриот. По този начин и ти несъзнателно възпроизвеждаш конструкцията, чиито примери са: “Тодор Живков крадеше, ама и за нас имаше (да крадем), пък и колко заводи се построиха”. Или по-актуалният: “Софиянски краде, ама и за нас нещо прави (улица ще ремонтира, подлез ще оправи).” Именно този род разсъждения ще му осигурят и третия мандат.
Също толкова странни са и историческите ти представи, според които “Колко десетилетия от българската история отминаваме без никаква отметка, докато се родиха Ботев, Левски и Бенковски наведнъж?” Ако познаваше историята не в едри щрихи и по учебниците, а в подробности и по първоизточниците, щеше да видиш колко будни личности преди тях са подготвили почвата за появяването им. Без дамаскинарите, Паисий и десетките книжовници, преписвали “Историята” му, без продължителя на делото му Софроний Врачански, без Петър Берон и десетките даскали, търпеливо и бавно изваждали българите от наистина ужасяващата им безпросветност тогава, споменатите от теб водачи нямаше как да се появят. Или, за да не изпадаме в еволюционни спорове от типа “Докинс срещу Гулд”, нека да ти дам по-прост пример. Ако не бяха Георги Раковски и Младен Каракудин да предотвратят гнусната руска акция от 1861 г. по преселването на българите от Северозападна България и замяната им съответно с кримски татари, къде щеше да слезе от парахода войводата Ботев и кого щеше да освобождава – татарите и черкезите ли?
Колкото до надеждите ти, че “Политическите реалии неминуемо ще извадят новия водач-какво тук значат някакви десетина години”, бих казал, че десетина години в наше време никак не са малко и пропускането им може да се окаже фатално и за по-големи нации от нас. Пък и на фона на нашите демографски процеси, докато се появят бленуваните от теб водачи, току-виж нямало кого да поведат.
23 Септември 2003 10:06
БД го е ударил на популизъм
Пак ни разправя приказки за добрия цар.
Всички, които отиват в управлението отиват с мисълта да направят нещо добро. но се сблъскват със суровата реалност, която е:
Реформа в грешна посока, сбъркана още във своята философия, която
сбърканост се проявява на нивото на реализация.
По-лошото е, че тази реформа ни се налага отвън, така, че не можем нищо
да направим самостоятелно.
Виж статията за Булгартабак на първа
страница.
Самите идеи на глобализация, които ни се налагат отвън изключват идеята за защита на нашагта продукция.
Пак, като минжата Дайнов се обвинява българския народ, че не избрал добрия.
По-долу един друг Amarildo /какво хубаво българско име/ проплаква, че социализмът бил виновен, че българите слушали MTV . виж му акълът, па му уший тенекиени гащи, да му дрънчат като говори глупости. Въобще седесарския фолклор бъка от глупости.
И аз като Дайнов ще викна: "Народе събуди се и изрини от Авгиевите обори цялата тази седераска мръсотия /барабар с Дайнов.
23 Септември 2003 11:23
Не ми говорете за гражданско общество!
Какво да прави обществото, когато политиците не се интересуват от общественото мнение? И друг път съм питал форума: Какво да правя аз, гражданинът, за да променя нещата? Да говоря? Не ме чуват! Да викам? същото! ДА счупя прозорците на Парламента? Ще дойде следващия негодник! Отговорете, а не дрънкайте абстрактни лакардии...
23 Септември 2003 11:38
Заеби!

Съвсем между другото, к'ва е тая цензура бре?
** ** *** ******* ****** * ****** *******!


Рот Фронт!
ЗКПЧ-др.Радул
23 Септември 2003 11:47
Четеш и се смееш! Че управленците не са ли представителна извадка от народа? Корупцията е навсякъде - като се започне от митничарите и катаджиите, съдиите и се свърши с чиновниците, лекарите и университетските преподаватели. Само нивото е различно. Мислите ли, че един "дребно" корумпиран не живее с мисълта да стане "едро" корумпиран?
Жалкото е, че българинът не осъжда корупцията по принцип (даже и авторът говори за "градивна" корупция). Българинът е против корупцията само ако и той самият не е включен в схемата за получаване. Пък и самата система на управление изхвърля честните и неподкупните - току виж се разприказвали.
Българинът дотолкова беше убеден, че всички в България са корумпирани, че дори си избра да го управлява човек от чужбина. И като мина медения месец - о, изненада! Те новите били като старите и всичко било личен интерес! Напоследък даже не минава и номерът с честния премиер и подкупното обкръжение.
Това, което е реалистично да се очаква е управление, което да даде тласък на развитието на икономиката, а не да залъгва хората с евтин популизъм за бързо достигане на европейски стандарт. Ние се нуждаем от двуцифрен ръст на БВП за да наваксаме голямото изоставане. Тук авторът, за съжаление, е прав - такова управление сигурно ще е корумпирано, но поне няма да търгува директно с държавните интереси. Бедата е там, че народът си мисли, че достигането на европейски стандарт става бързо и лесно и като правило предпочита популистите пред реалистите.
23 Септември 2003 11:51
За пръв път ще съм в унисон с Божидар Димитров. Явно нещо е в депресия и е разочарован от тепегьозлъка на някой високопоставен съпартиец, щом пустосва и собствената си среда и народа, който обикновенно славославя и верва в гения му.
За градивната корупция съм напълно съгласен. Едно е да се вземе некой лев за да бъде направено нещо, в което да има и обществена полза, съвсем друго е да се вземе за да не се прави, да се пречи и да се бастисва. Като така или иначе взимат, поне да е по първата схема. Може да не е естетично и морално изискано, но е съобразено с действителността. Знам, че тази теза е недопустима за много от нас, но управляващите на този свят се делят основно и по този критерии. Единят пример е ЕС. Другия сме ний, Албания, Сърбия, ОНД, Бангладеш, Танзания. Така или иначе всички на власт взимат. И Б. Димитров го знае. Нали е и политик. Нали е начело на листа за общински съветници.
За сбъркания, порочния механизъм за издигане на елит (или ако ви дразни думата елит - за издигане на ръководители) в т. ч. и политически сме си писали безброй пъти. Най-трудно е да ръководиш хора, дори 5 продавачки, камо ли 8 милиона души. Наистина трябва много време (или много късмет) за значима промяна. Първо условие е изобщо поява на общество и характерни механизми за въздействие. Те понастоящем липсват. Хората са се атомизирали, неангажирани са в структури по-големи от семейство и компания на чашка и не могат да влияят чрез адекватни структури и механизми върху управленски, респективно опозиционни действия. Издигането в статуса на отделните лица става хаотично, нерегламентирано, без подбор (понеже няма критерии за такъв) и на база познанства с не по-подходящи лица или чрез директно заплащане. Резултата е налице. Сигурно и Божидар е метнал по-сериозен поглед върху листата, която води...
23 Септември 2003 11:52
Граци сори,
Ама все пак има хора които се вълнуват и от неща различни от кебапчетата в хладилника и пуканките пред телевизора По спокойно приемай нещата. Нема да настъпи потоп след изборите, независимо какво вещаят разни централи
23 Септември 2003 12:06
Istinata: http://geocities.com/bulgariadnes/
23 Септември 2003 12:13
Йошида-
23 Септември 2003 12:30
Мдааа... Доста забавни неща прочетох тук - и в статията, и в постингите под нея... "Градивна корупция", а? Хитро! На това, доколкото си спомням от уроците по български език, му казваха "оксиморон".... Няма градивно престъпление! Само че доста народ е много склонен да забравя, че корупцията има ДВЕ страни - някой, който да ДАВА и друг, който да ВЗИМА. Много искам да видя каква корупция ще има, примерно в системата на КАТ, ако всеки, нарушил Закона за движение по пътищата и хванат от катаджиите, ОТКАЖЕ да "бутне" десетарка, за да не му напишат акт! Да, ама не... Щото човекът си казва "абе я по-добре да се изръся с една десетарка, щото иначе ще ми вземат още 5 точки и после - книжката на "трупчета" за половин година"... Всеки вика против корупцията, но никой не прави нещо тя да изчезне (или поне да се сведе до минимум).... Същото е и с привилегиите на т.нар. "властимащи" - плюем по тях, но ако случайно и ние попаднем в тази категория, се възползваме и не ни пука.. Псуваме за цените на "депутатските" кюфтета, за мерцедесите, за почивните станции... И през ум не ни минава, че това си е чиста проба сиромахомилство, евтин популизъм. Защото никой от нас няма да стане по-богат, ако депутатите се возят в "Трабант"... И никой от нас не се сеща да възроптае срещу една единствена, но много важна привилегия - тази, че като те изберат за депутат, ти си оставаш такъв до края на мандата, независимо от това какви и колко простотии си направил.... ... Примери още много! Лошото е друго - всизвестна истина е, че всеки народ си заслужава управляващите (заслужава си и опозицията); всеизвестна истина е и, че всеки управляващ, преди да стане такъв, е бил обикновен избирател. С две думи - какъвто народа, такива му и политиците!
23 Септември 2003 12:54
От ясно по-ясно е, че почти 99% от читателите на Форума (а те са само за един ден над 26000) добиват впечатлението, че участвуващите с мнение тук форумци, като че ли, имат амбицията да достигат висините в дебатирането с познатия феномен как да показват, на всяка цена, колко всеки един от тях е по-интелигентен от опонента или пък даже от съмишленика си. Това донякъде разбира се, осигурява един върховен темпорален мехлем за душата, но в никаква степен за развитието на интелекта и още по-малко за полза на предназначението му в ползу роду, нацията или пък за лекуване на недъзите на моментните рани и болести на вече 14 години агонизиращото ни общество.
По време на социализма, както и гласуваха 90% от народа, така и 90% мечтаехме за по-голяма демокрация, по-голяма свобода, социални придобивки и съмочувствие плюс към всичко, което имахме. Тогава българите имаха чувството, че има достатъчно много по-добри измежду потенциалните им водачите, отколкото преславеният Тодор Живков, но системата пречи за изявата им. Само за борбата срещу корупцията и бандитизма не се мисляше особено, защото законите бяха предостатъчно строги, щом и синът на член на политбюро можеше да бъде осъден на затвор.
Днес когато извоювахме възможността (някой би казал и щастието и ще бъде прав) да мислим за това, за което сме мислили тогава пасивно и непублично, ние насочваме 99% от мислите си (умът ни е ангажиран изцяло с тези мисли, даже когато сме с приятели, близки, жена, деца, все обсъждаме това) към страшния бич на ежедневито ни, ежечасието ни, погубваща нацията корупция и бандитизъм. И невръстните деца вече говорят по-вече за корупция и бандитизъм, отколкото за игрите и учението си.
Къде изчезнаха предишните ни идеали?
Къде се затриха тези истински водачи на нацията?
Как стана така, че вместо да ни се умножат светлите мечти и идеали, ние станахме роби на негативизъм и безизходица за утрежния ден?
Къде е България?!!!!!

Информация от името на преславеният SultanBg,
който е изпратен в дисципа на СЕГА.
Alexandre.
23 Септември 2003 12:58
Това последното немаше нужда да го пишеш. Само циклама е достатъчен да те идентифицираме. Та какви водачи, викаш, сме загубили?
23 Септември 2003 13:02
Я да не обиждаш Танзания!
23 Септември 2003 13:06
Истинските,
заслужаващи народа, който е показал и заел достойно и завидно място в историята на човечеството векове пред другите.

Будь здоров и счастлив!
23 Септември 2003 13:12
А примерче за затрит истински водач, ще ли дадеш? Апропо тая чаша се надявам, да не съдържа кафе или други подобни горчиляци.
23 Септември 2003 13:18
Ногу ме кефи възрожденския ентсиазъм на БД. Се едно е в ганкиното кафене и си пращи лакардии ли лакарди. Тва фактите - кой му пука за тях. Тва истоията - всеки си е знае, както си я знае.
А па най-ме кефи как си сменя мненията на всеки кръгли пет минути!
ма важно моабет да става.
23 Септември 2003 13:20
Концепцията за "градивна корупция" наистина е съществувала, но преди 30-40 години.


Тогава Хънтингтон (същия тоя дето все чака цивилизациите да си сблъскат като колички в лунапарк) излиза с тезата, че корупцията в определени размери, е kato beneficial grease при развиващите се държави.Естествено подобна глупост отдавна е отхвърлена, но трябваше да напиша това, защото в статията се казва, че "икономисти" твърдели подобно нещо. А не ми е известно цитирания де е голям специалист точно в тая област.
23 Септември 2003 13:24
Султане братко,
Виждам, че имаш много проблеми. Последният е, че си станал жертва на цензура и това ти пречи свободно да споделяш ценни мисли с останалите форумци.
Според мене най-големият ти проблем е, че няма, ама няма как да се върне миналото. Даже и в Русия (СССР) не е същото. Там техните мутри и бивши кагебейци са десетки и стотици пъти по-богати от нашите. Зер откъде нашите родни "честни" бизнесмени взеха пример как се става капиталист за една нощ!?
Останаха сал Куба и Северна Корея. Ще видим докога.
23 Септември 2003 13:27
17хх година в едно селце искат да построят църква. Само че им пречат българи от съседното градче, за да могат да ходят там. Е въпросът се решава след "подкуп" на търновския паша. И описанието и "ферманът" за разрешението се пазят.
23 Септември 2003 13:28
Дали ще го наречеш "градивна корупция", дали иначе, това е нещото, което смазва нормалния бизнес и без него машинарията не може да се върти и заяжда.
Въпросът е в размера.
Да вземеш "комисиона" от 10% (20%) и после дасе изсулиш без да сториш нищо - това не е "градивно"
23 Септември 2003 13:37
Степенволфе,
Ако това е отживелица, сериозно си мисля, че ни пишеш от бъдещето далечно.
А на Хънтингтън кусури не му търси, че като гледам авантпост на едната и половина цивилизация ще ставаме. Демек, познай при силов сблъсък, кой ще е буфера. Няма да ни е за сефте.
23 Септември 2003 13:42
Защо отживелица? Нали преждепишещия каза, че функционирало отлично в България. Щом е така - смазвайте на воля....Е, ще проблясва тук-таме целофан, ама без туй не може....


А за кусурите - не съм го опровергавал аз, за да твърдиш че му ги търся.
Но съм съгласен с опровергалите го.
23 Септември 2003 13:43
Ама Хънтингтън още не са ли почнали да го бият? И той като другаря Лилов е открил тайната на успеха, само че вместо с евтини кебапчета смесва диалектическия материализъм с ненаучна фантастика.


А ти каруцарю, щом си го чел сигурно знаеш, че ние българите ще сме от агресорите според него, за какъв буфер става дума?
23 Септември 2003 13:46
След тази и предишната изява на Б. Димитров във вестник "Сега" се осмелявам да предложа на редакцията да покани и други водачи на листи в София и големите градиве да списват веднъж седмично до общинските избори. А после може същото и за парламентарните.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД