:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 614
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Шофьорите и пилотите страдат най-често от стерилитет

Шофьорите, военните пилоти и работещите в условия на високи температури са най-често срещаните професии сред мъжете, страдащи от стерилитет. Това обясни проф. Богдан Налбански от Майчин дом в София. Според него закриването на женските и детските консултации през последните години е задълбочило проблема с безплодието. Средната възраст на българите, които търсят помощ срещу стерилитета, е 32-34 г., докато преди 20 г. от същия проблем са се оплаквали най-много хора на около 27 г. Причината е, че в момента много от младите у нас се въздържат от раждане, женят се сравнително късно и късно научават за проблема.

Според предварителни данни от проучване на НСИ от 2002 г. от стерилитет се оплакват 6,1% от жените у нас на възраст между 16 и 49 г. Най-рядко от безплодие се лекуват ромките, а най-често туркините, които били 8,5%.

Пациентите да търсят помощ срещу стерилитета в специализираните болници, а не в частни кабинети, защото там лекарите не са достатъчно добре подготвени, препоръча проф. Налбански. Той уточни, че първоначалното изследване за безплодие на мъжа и жената в болницата струва 40 лв., а при частниците достигало до 120 лв.
5370
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД