:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 233
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Северна Корея омекна за ядрената си програма

КНДР принципно е съгласна да продължат шестстранните преговори за уреждане на ядрената криза на Корейския полуостров, заяви вчера севернокорейският лидер Ким Чен Ир на среща в Пхенян с ръководителя на китайския парламент У Банго. Внезапното омекване на Пхенян идва след период на твърдо противопоставяне срещу всякакви компромисни предложения, правени по-рано от САЩ. Агенция КЦТА отбеляза, че Китай е предложил нова помощ на Северна Корея, но не уточни какъв е размерът й.

У Банго, вторият по важност китайски лидер, е заявил на своя домакин, че безпокойствата на КНДР и САЩ - двете страни в конфликта - трябва да бъдат решавани едновременно, пише Асошиейтед прес. САЩ настояват КНДР незабавно да спре ядрената си програма. Пхенян казва, че ще го направи, ако Вашингтон му даде писмени гаранции, че няма да го напада и поднови хуманитарната си помощ за Севера.

Въпросът за севернокорейската ядрена програма бе първоначално обсъждан на тристранни разговори - между КНДР, САЩ и Китай. През август Китай стана домакин на шестстранни преговори, в които се включиха също така Южна Корея, Русия и Япония. Пекин няколко пъти призоваваше към нов кръг от разговори с участието на тези шест страни.

ОПРОВЕРЖЕНИЕ

Висш южнокорейски служител опроверга съобщенията във вчерашните японски медии за промяна в позицията на Северна Корея по искания от нея договор за ненападение със САЩ. "Това не е вярно, не съм и чувал за такова нещо", заяви служителят за южнокорейската агенция Йонхап. Според съобщенията от Токио Северна Корея повече нямало да настоява за договор със САЩ и била готова да обяви отказ от ядрената си програма, ако президентът Буш изпрати в Пхенян лично писмено послание с гаранции за сигурността на страната.
1
528
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
31 Октомври 2003 00:33
Е добре де, маамустара, като даде Буш писмени гаранции (обещания, демек), кой ще е тоя, гдето ще ги чете, ако Америка (или някой друг) все пак удари Северните Корейци със модерните си оръжия?...Някой да се сеща за подобен прецедент в световната история?...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД