:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,919,078
Активни 246
Страници 1,980
За един ден 1,302,066

Братя турци от Кърджали организирали трафика на 80 000 фалшиви евро

Българи, женени за чужденки, препират валута менте през европейски банки
Двама братя от Кърджали и още петима техни съграждани, всички от турски произход, са арестувани във връзка със задържаните на ГКПП Калотина 79 500 евро, съобщи вчера

шефът на РДВР-Кърджали Димитър Шереметев.

Петима от групата бяха спипани при акция на НСБОП в неделя следобед в "Рено Еспейс" на граничния пункт при опит да напуснат страната на път за Германия. В тайник под колоните на задния капак на колата били намерени банкнотите менте в купюри по 50. Банкнотите са изработени на мастилено-струен принтер и качеството им не е високо, установили експертите. Под предните калници пък били скрити 138 фалшиви паспорта, предимно британски, белгийски, испански и италиански, както и немски визи и шофьорски книжки. 8 от тескеретата са били готови за пласиране с попълнени данни и снимки.

Още двама мъже са задържани вчера сутринта при обиски в Кърджали. Двама от тях имат още трима братя и 3 сестри, но засега те не са уличени за участие в канала, който е засечен преди 3 месеца. Други двама са баща и син от шуменското с. Върбица. Хикмет А., на 44 г., работел като строител в държави от Евросъюза, 19-годишният Синан А. също е в занаята, но е излизал зад граница само веднъж.

Групата има съучастници и в чужбина, които са женени там и в момента не са в България, затова не се задържани. С тяхна помощ фалшивата валута била транзитирана и пласирана в страни от ЕС неведнъж.

"Схемата за изчистване на парите е следната - отиват в държава от Западна Европа, прави се превод в банка на валутна сметка в Кърджали, идва лицето след около месец и тегли чисти пари", каза още полк. Шереметев. Такива случаи били засечени в Холандия, Германия, Белгия, Австрия.

"Това, че са замесени хора от Кърджалийско, никак не е случайно, тъй като той е от регионите, който има най-голям дял в емигрантския поток към страните от ЕС. Голяма част от криминалния контингент се занимава с обслужване на нелегални емигранти, главно като им набавят документи", заяви кърджалийският полицейски началник.

Все още не е известно къде са произведени фалшивите пари и документи, възможно е дори да е в чужбина. Със сигурност обаче е установено, че са свързани с разбитата преди месец в Кърджали нелегална печатница.

Тогава бяха открити документи, даващи право за работа и социални осигуровки в Европа, за професионална квалификация и образование, както и над 60 печата на различни институции - митници, летища, ГКПП, включително на РДВР.
823
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД