:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 209
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Сдружението на общините получило бюджет 2004 в последния момент

Новите кметове наследяват борч от 140 млн. лв.

Парите за общинските болници и инвестиции орязани драстично
140 млн. лв. са дълговете на общините, които ще заварят новоизбраните местни управи. В този размер са натрупаните неразплатени разходи към края на септември, сочат последните данни на финансовото министерство.

От тях 40 млн. са задълженията в сферата на образованието, здравеопазването и социалното дело за дейности, които държавата е делегирала като изпълнение на местните власти. 85 млн. лв. пък от дълговете са за общинските дейности, които местните власти трябва да финансират за сметка на собствените си приходи и местните данъци и такси.

Държавата няма да покрива дълговете по общинските дейности, категорични са от финансовото министерство. Хората на Милен Велчев смятат, че кметските управи сами трябва да намерят начин да изчистят тези задължения. От бюджета ще бъдат дадени пари само за финансиране на дълговете по делегираните държавни дейности. За тях държавата трябва да осигури допълнително още 155 млн. лв., които при гласуването на бюджета за тази година бяха заложени като дефицит.

Сдружението на общините има критични бележки към бюджета за следващата година, който правителството одобри и внесе в парламента. Местните власти смятат за неясен механизма, по който догодина ще се финансират общинските болници. Според организацията с бюджета трябва да се осигурят още около 111 млн. лв. за дейността на болниците през следващата година.

Общините са застрашени от декапитализация, защото парите за инвестиции са орязани драстично в следващия бюджет. Целевата субсидия от бюджета за капиталови разходи е намалена от 70 млн. лв. тази година на 27 млн. лв. за 2004 г. Сдружението настоява държавата да осигури 30 млн. лв. за капиталови разходи в държавните дейности и 42 млн. лв. за местните дейности и така за 2004 г. да се запази размерът на средствата за инвестиции от тази година. Местните власти прогнозират още, че догодина ще бъдат значително затруднени да финансират местните дейности само със собствени приходи. Затова искат изравнителната субсидия, която се отпуска от хазната за тези дейности, да бъде вдигната от 30 млн. на 76 млн. лв.

ЗАКЪСНЕНИЕ

Финансовото министерство е съгласувало бюджет 2004 със сдружението на общините в последния момент, буквално часове преди проектът да бъде приет от кабинета. Затова едва днес организацията ще подпише протокола със забележките си към разчетите, който ще бъде приложен към проектозакона. Така депутатите ще могат да се запознаят с критиките на общините за отделените им средства.
1
353
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
04 Ноември 2003 13:03
OT ikonomika idvat dohodite na ob6tinite. Vitamina gr.Stamboliiski se prehvarli zad ganisa==Ministara dikme ne se trogna. Premiera obe6ta qche q6e zaraboti qno ta e okonchatelno v bataka.
Ot kade dohodi ?????!!!!=
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД