:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,919,080
Активни 245
Страници 1,982
За един ден 1,302,066

Софиянски превзема СДС

Първата крачка е възраждането на вестник "Демокрация", последната - лидерството на "Раковски" 134
Софиянски победи в София. Загубилата на първия тур Надежда Михайлова също се обяви за победител. Двамата заедно пък обявиха победа за демокрацията и за дясното пространство в столицата.

Пирова победа. Надежда принуди синия електорат да избира между комунизма и клиентелизма. А Софиянски - между фикс-идеята за синя София, чието последно убежище е той, и всичко останало.

Резултатът е половинчат. Дясното е хем обединено, хем още не съвсем - Дилов, Мозер и Праматарски се сопнаха, че не са си давали безусловно гласовете за новото мнозинство на Софиянски в Общинския съвет. Синият електорат пък си остава "със смесени чувства" - едни гласуваха убедено "за Стефан", други - "с отвращение", трети - хич. И вероятно всеки ще си остане на позицията.

Драмата за СДС след тази служебна победа в столицата обаче навлиза в нова фаза. Надежда няма как да се изживява като лидер на партия (оцелял), от когото е зависело дали Софиянски пак ще е кмет. По-голямата част от истината е, че благодарение на Софиянски СДС и неговият лидер (и заради това оцелял) ще могат да се залъгват, че са си запазили синята крепост.

От ситуацията като силния играч



излиза усмихнатото,

а не красивото лице



на демокрацията в София. И то няма да се откаже да продължи завоеванията си.

Стратегията на Софиянски оттук насетне е безпощадно ясна - превземане на СДС отвътре. Той пак е свой, след като огромната част от синия електорат бе самоубедена, убедена или подлъгана да гласува за него. И моментално щурмува синия бастион. Още на пресконференцията в нощта след края на втория тур Софиянски обяви, че иска от Нова година пак да започне да излиза в. "Демокрация". И уцели право в сърцето синия електорат. Та нима за него има по-голяма болка от това, че е лишен от любимия му орган?

Софиянски обаче иска още. Той дори постави възкресяването на синия флагман като условие за обединението вдясно. Един вид "Демокрация" да стане вестник и на хората на Мозер, Праматарски и Дилов. А това не прилича ли на доскорошното ОДС? Или пък на по-старото СДС, съставено от разнолики партии и коалиции? И щом Софиянски е обединителят, няма ли той да е неформалният лидер на цялото дясно? Още повече че само той (и неуморните му ковчежници братя Павлови) имат ресурс да го сторят. И вестник ще издадат, и офиси ще плащат, и партийни борчове ще покрият, ако трябва. Пък накрая нали



който плаща, той ще

поръчва и синята музика



СДС се сепна, сякаш неочаквала нещата да отидат толкова далеч. Зам.-шефът на партията Владимир Кисьов поохлади вчера сутринта мераците на Софиянски за възраждане на "Демокрация" и заговори за родилата се по време на кампанията идея за столичен бюлетин ала "Държавен вестник". Софиянски временно оттегли войските си на по-задни позиции, като нарече идеята си "мечта". Но едва ли ще се откаже от изгодната инвестиция. А и целият НИС на СДС да се събере, как да обясни на членовете и симпатизантите си, че е против или няма да работи за реализацията на тази "мечта"?

На Софиянски ще му е лесно да е обединител на дясното и заради факта, че неговата партия ССД добре се представи на местните избори и е вече напълно утвърдена политическа сила. Така той няма да е само гол лидер на бивш и настоящ син електорат, а предводител на собствена, макар и малка армия, с която дясното оттук насетне ще трябва да се съобразява.

Пред Софиянски има два пътя на превземане на СДС, като единият може да е преддверие на другия.

Първо, той може да прави всевъзможни тематични коалиции със СДС, Мозер, Праматарски и Дилов - от Общинския съвет до въпроси на националната политика. Плюс да е мотор на символното единство на дясното с идеи от рода на тази за възраждането на "Демокрация".

Второ, той може да атакува и самото лидерство в СДС, ако Надежда отново бъде слаба и нерешителна - този път към новата кауза на дясното обединение. Един опростен на кметски избори бивш предател вероятно ще има повече шансове пред още не получилия прошка Петър Стоянов. Още повече пък пред наследници на Костовата линия на самоизолация, която изглежда вече окончателно зачеркната.

При всички положения Надежда Михайлова е губеща. Дори да остане лидер на СДС, тя ще е в сянката на Софиянски. Ако иска да върви последователно към дясното обединение, тя няма как да заобиколи кмета. Ако пък не, не може да го преглътне, защото СДС няма ресурс за това, а Надежда - качества на политически играч.

Сините явно са обречени да достигнат кулминацията на своя смъртоносен грях. СДС се бори срещу клиентелизма и при Костов, и при Михайлова, ще се бори и при Софиянски.
19
734
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
04 Ноември 2003 08:44
Глупости на търкалета
За какво му е на Софиянски СДС-то
Той си има мнозинство в съвета - ССД, НДСВ и БСП - все мили и сговорчиви хора
04 Ноември 2003 12:06
Лошото е, че не са глупости, Проходящий... А търкалетата са само в нулите във фондовете на Гепарда...
-
Защо ли Ст. Софиянски е толкова отблъскващ?
-
СДС е наистина пред време разделно. Въпросът е, че не само не е ясно какво, но е сигурно, че не е ясно кой ще го стори. А каквото и да става, трябва да се случи сега, за да има достатъчно време до парламентарните избори.
04 Ноември 2003 13:02
В. СТОЙНЕВ изглежда надниква в този Форум- отвреме-навреме или когато му притрябва?!?
........................
paragraph39
[Златен]
от Bulgaria

Общо мнения: 2298

НА ТОЗИ/втори/ ТУР от кметските избори в София ЩЕ има ДВАМА, а не само един ГУБЕЩ !!!
Единият от двамата губещи, при всички положения, ще е СДС-то ! И ще му се събере, май, множко- първо ЗАГУБИ на Първия тур /Н.М. отпадна!/, а сега и на Втория тур!!!
Създадено: 02.11.2003 г. 12:42:37

.........................
И аз съм на мнение, че в неделя- на втория тур за избор на кмет в София, СЕГАШНОТО СДС и сегашният му лидер- Н.Михайлова ЗАГУБИХА !!! А Ст. Софиянски СПЕЧЕЛИ двойно- и кметското място и БЪДЕЩОТО СДС !!!
За бъдещето на сегашното СДС и на Н. Михайлова беше по-добре да спечели Ст. Александров!
Знам ли, пък може би така е по-добре! SHOW MUST GO ON !...
04 Ноември 2003 14:34
Абе, какво сте го зяпнали този Софиянски, сякаш е свещенна крава? Ами да стане кмет на Видин или Монтана, да го видим колко ще е велик с техните бюджети. Софиянски бил построил Метро! Колкото Людмила построи НДК, толкова и той построи метрото. Бъркат в държавния бюджет както никой друг и после - построили, благоустроили, озеленили ...
04 Ноември 2003 14:39
Leka mu prast na SDS-to...
Da po4iva v mir, neslu4aino vtorija tur beshe Arhangelska sadushnica.
04 Ноември 2003 14:52
СДС е формация от каменната ера, отживелица. Емоционалното й съществуване престана преди 5 години. Наистина само емоции и нито грам същина. Навярно някои хора не могат да преживеят еуфорията от 1989 год.
Сега на нас не ни трябва такава еуфория, времето е друго и нищо не може да го върне назад. Метода и подхода трябва да е друг с нови хора и ново модерно мислене. Важни са : нова съживена икономика, пазари и модерно, еко/съществуващо/ селско стопанство.
Мъглявите речи са смешни и лишени от смисъл и същина по проблемите.
Господа смешни сте.
04 Ноември 2003 15:09
С недоумение прочетох и интервюто на Сугарев във вчерашния Медияпул. За СДС резултатът от изборите, разбира се, е увековечаване на непромяната, т.е. на курса на Костов, окончателно потвърден на 13 май т.г., макар и вече без Костов. Партийният вестник е второстепенен въпрос - и сега има "Седем", в ръцете на Люба.
04 Ноември 2003 15:39
Puknal nqkoida 4eta siniata "Duma"!
04 Ноември 2003 15:59
Параграфе, откровено да ти кажа, дразня се, когато наблюдавам хора, които всячески се мъчат да се правят на котки, т.е. да не падат по гръб... Мазничко ми се вижда, лигаво и лепкаво...Не върви някак си винаги да се опитваш да си прав, да си едва ли не истина "последна инстанция", вечно "ха, а аз казвах ли ви?!"... Когато миналата седмица тръбеше как СДС щяло да загуби и на втория тур, ти имаше само едно-единствено нещо предвид - че Стоян Александров ще е следващия кмет на София. Е, не стана! Не мислиш ли, че би било по-редно да замълчиш (поне), вместо да се опитваш с евтини манипулацийки да се опитваш пак да се изкарваш нещо, което не си?
Сполай ти!
04 Ноември 2003 16:17
Форца, братле, получи се едно закъснениер, се получи....
Както с изхвърлянето на Бакъра, Бонев, Цонев и цялата осталная сволоч...
Март, април трябваше да се случи това - първо в София в клубовете - после и в други градове. Отлагането на дискусията по проблемите не ги решава!
Сега ще бъде много по-тежко - с извити ръце и с мобилизирана клиентела готова на всичко, но най- важното подсигурена от към власт! С една дума - Надежда и СДС гонят... Като се обърне каруцата - пътища много !
Аз лично съм дълбоко разочарован от необоснованата нерешителност с която се подходи към този обигран крадец!
Сега на СДС му предстои много трудно време - да се бори и с външен и с вътрешен опонент! А той почти си беше отишъл!
04 Ноември 2003 16:27
Господа, осъзнайте се! Какво означава СДС? - то трябва да се ЗАКРИЕ, а не да се обновява.
04 Ноември 2003 16:42
Еми, добре бе рожбе - да се "закрие" и после - една партия, една власт , една държава...Този филм сме го гледали. Така че поправи се. Въпросът е не дали е нужно СДС, а какво СДС ни е нужно...По този начин въпросът е зададен правилно и отговорът ще бъде павилен - открито, честно и професионално - очистено от клиентела и кариеризъм.
04 Ноември 2003 16:59
Това е популизъм - открито, честно и ястно. Къде прочете това? В историята на кой народ? Колко партии има в България? Техните позиции са по ясни отколкото на това движение - изиграло своята роля през изминалите 10 години.
04 Ноември 2003 17:45
"...Параграфе, откровено да ти кажа, дразня се, когато наблюдавам хора, които всячески се мъчат да се правят на котки, т.е. да не падат по гръб... Мазничко ми се вижда, лигаво и лепкаво...Не върви някак си винаги да се опитваш да си прав, да си едва ли не истина "последна инстанция", вечно "ха, а аз казвах ли ви?!"... "
........................
THE BIG EDGE,
АЗ НЕ съм ВИНОВЕН, че в повечето случаи се оказвам ПРАВ!!!
СЪДБА, КЪСМЕТ- нищо повече и нищо лично!!! Пожелавем ги и на теб!!!
ФОРУМЪТ, освен за четене, е място И за КАЗВАНЕ- всеки път, щом човек счита, че ИМА какво да каже!
Апропо, НИКЪДЕ тук , в този Форум, НЕ съм казвал, че СДС ще ЗАГУБИ "НА" изборите за кмет в София , а че ще е "ГУБЕЩ" !!! И съм се аргументирал защо така мисля! Сега, виж, такова... Абе, КЪСМЕТ, СЪДБА , ти казвам! СВИШЕ ?!?
Карай да върви...!
04 Ноември 2003 18:11
Еми , погледни обективно на нещата...Всеки народ съобразно специфичните условия има своя път. И всяка пъртия минава през детските си болести - така е и със СДС - докато се създадат безспорни авторитети и естествени водачи
- това е процес, а не еднократен акт. Освен това и в историята няма държава извървяла преход от социализъм към капитализъм, чиито опит можем да ползваме. Така че пътят е трънлив и неизвестен. Единственият верен подход е да се учим от грешките си и да не ги повтаряме. Категорично! За съжаление ги повтаряме- отново и отново...Например диагнозата Софиянски - какво трябва да се случи за да му светне на този народ, че това не е правилният избор. И че тъпчем на едно място и се въртим в омагьосан кръг - политика- пари- политика прим!
04 Ноември 2003 18:15
Нещо адски неубедително ми звучи този анализ. Или прогноза да го нарека? Все едно как се казва - не ми фаща декиш.
04 Ноември 2003 19:25
време е да се появи национално отговорна партия, която да заяви :"ългария над всичко" и да обяви за химн на партията "Стани стани юнак балкански......."
време е да престанем да се делим на червени, сини, жълти и прочие, време е за обща позиция по нашия национален суверинитет и съдбата на българската
нация , време е геноцида срещу българския ентос да бъде спрят, а винонците за това да отговварят с цялата строгост на закона.До кога ще се ослушваме
и навеждечме пред тези ненаситни и нискочели опосуми.Няма нищо по-свято от родината и българщината, да се организираме и да ги спасяваме от поганци
те .Знайте, че след като новите ни големи бели братя наложат окончателно нов
ите турски държави на територията на бивша ююгославия има нашия ред.Нима
сте глухи ислепи и не виждате, че източните родопи , голяма част от лудогориет
о дса на приключване на подготовката за следващата претенция :автономност,
нима не разбархе , че тихомълком в грубо погазване на конституцията ни се
налага становището , че в България има малцинства, дори в мин.съвет и по
областите създадоха служби по работата с малцинствата и там без изключение
са хора на доган и то с силно протурско и анатибългарско поведение.
Защо има в България прокуратура, тя спи ли ?къде е президента ? ние къде сме ?
04 Ноември 2003 20:17
Не мисла 4е Софянски спе4ели благодарение на Надето.Тя просто иска да се изкара спасител за да остане в политиката.Психологията на хората е 4е предпо4итат да гласуват за кмет които е направил поне не6то до този момент за тех.Всеки нов не е сигурно дали нема да излезе по некадурен и това ги пла6и леко.
04 Ноември 2003 21:16
Не виждам трагедия в това, че СДС не получи всички десни гласове
Просто в дясното вече има другите формации, които събират СВОИТЕ, а не на СДС гласове.
Сего отново се нахвърлиха да лекуват болната СДС
Ама не е - такава е "по натура". И събира такива същите
Има и другите десни не така бесни, но пак десни.
По-интересна е картинката "в лявото пространство"
Според мен не е верно да се говори че няма лява вълна Има я. Но БСП не е тази партия, която да я представлява и да ползва като свой ресурс
Те са си разминали и отдавна.
Лявата вълна - ляво настроените българи са против корупцията, са против безбожната експлоатация, и са за справедливо заплащане на труда, за ефективни социални фондове и други неща от европейския, а не азиатския социализъм. Това са днешните леви, а не вчерашните и тази вълна не е носталгическа, тя е напълно реалистична. И като не получава сигнали че я чуват мълчи и не гласува - чака.
БСП нищо не може да им покаже, камо ли да обещае днес, да не говорим за утре.
БСП просто не знае как и няма причини защо
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД