:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 552
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

На кръстопътя - "Сузуки Игнис"

Новата японска машина всъщност идва от Унгария и се опитва да застане в центъра на няколко пресичащи се тенденции при европейските автомобили
"Сузуки" представи в България новото поколение на "Игнис". Възможностите на оригиналните машини бяха демонстрирани на нестандартно място - на запуснат военен аеродрум, сред редица от насипни баирчета, които някога са били укрития за самолети. Из бившето милитаристичното съоръжение сега се движат предимно магарешки каруци и то има доста пасторален изглед, но в един момент заприлича и на автомобилен полигон. А когато известният пилот Владо Илиев демонстрира пълните възможности на спортната версия, стана съвсем интересно. Пистата бе огласена от рев на форсиран двигател, свирене на гуми и спирачки, съчетани с аромат на горяло феродо. По принцип такива неща не се очакват от скромния градски модел, но една от версиите му е напълно способна да ги прави. Всъщност новото поколение на "Игнис" има доста повече качества от тези, които нормално се влагат в машина от неговия клас. По размери той влиза в



сегмента на европейските градски коли (дължина 3,77 м),



но предлага повече вътрешен простор, което го прави удобен и за семейна употреба, освен това има и възможности за движение извън пътищата. От фирмата го обявяват за продукт на нова концепция за "crossover mobility", което ще рече, че машината се опитва да съчетае качествата на няколко различни формули и, така да се каже, да застане на кръстопътя на няколко тенденции при европейските автомобили. "Игнис" е по-просторен от градски модел, но запазва габарити, удобни за претоварен трафик и тесни улици. Машината е достатъчно комфортна, бърза и стабилна и за по-дълги магистрални пътувания, но едновременно с това може доста уверено да се впуска из природата, а една от версиите е снабдена със задвижване 4х4 и на практика е малък всъдеход. За любителите на спортната тръпка пък има и допингирана версия, способна на забележителни пистови подвизи.

Обновяването на "Игнис" е част от амбициозен план за



"европейски ренесанс на Сузуки".



Може да се спори дали е правилно да се говори за "Възраждане", тъй като фирмата няма "златен век" от миналото, или за обикновена експанзия, но по-интересното е, че една европейска автомобилна интрига се заплита откъм нашия край на континента. Навремето, в доста по-мътна обстановка, "Сузуки" рискува да построи голям завод в Унгария, и днес той се превръща в база за пробив към цяла Европа. Пътьом не особено популярната преди това японска марка се наложи като лидер на унгарския пазар, а оттам намери своето място и в Източна Европа, включително и у нас. "Игнис" обаче е разработван с амбициите да разбута пластовете и в по-богатата "Стара Европа" и има всички шансове да го направи, тъй като внася нови неща в масов сегмент.



Дизайнът е един от козовете му,



което не е съвсем типично за японска кола. "Кръстопътната" машина изглежда цялостна и органична, въпреки че съчетава доста разнообразни качества. Тя е симпатично-приветлива като повечето малки коли, но повишеният пътен просвет й придава доза суровост, а издутите калници я правят по-експресивна и динамична. Интериорът е неочаквано просторен. Пътниците стоят в по-изправена позиция и около тях има повече място. Шофьорът се радва на превъзходен обзор и приятна висока позиция. Уредите на контролното табло са със спортно алуминиево обрамчване, материалите и изпълнението са на добро ниво. Над централната конзола е дисплеят на бордови компютър, а седалката на шофьора с регулира и по височина. Багажното пространство е 236 литра, но при сваляне на задните седалки стига до 1002 литра.

Новият "Игнис" се задвижва от модерен бензинов двигател с обем 1,3 литра с механизъм VVTi за промяна на фазите на газоразпределение и мощност 94 к.с. Този мотор дава доброто за сегмента ускорение от 0 до 100 км/ч за 11,1 сек. Средният разход на гориво е 6,5 л. Предлага се и по-голям 1,5-литров двигател (99 к.с.), а за по-нататък е предвиден и авангарден малък дизел със система за впръскване Common Rail. При управление машината оставя доста приятно впечатление както от простора в купето и високата позиция на шофьора, така и със своята динамика и стабилност. За съжаление нямаше тестова машина със задвижване 4х4, но и обикновените версии имат полезна доза всъдеходност. По-високият пътен просвет е ценно качество, тъй като дава допълнително сигурност из неравния и надупчен асфалт на нашите пътища.

Особен интерес на пистата предизвика допингираната версия "Игнис Спорт". Тя има 1,5-литров мотор с мощност 109 к.с., а ускорението 0-100 е за 8,9 сек. Окачването, спирачките и дори купето са променени, заради нарастналата динамика и скоростна стабилност. Машината има по-стегнат, динамичен и агресивен външен вид. Интериорът е оформен за 4-ма пътника със седалки "Рекаро" с увеличена странична опора.
1
10529
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
05 Ноември 2003 11:14
Добре е да има и снимка/и ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД