:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,463,211
Активни 124
Страници 3,453
За един ден 1,302,066

Нова комисия ще определя цените на водата

Държавна комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще регулира цените на водата и качеството на ВиК услугите. Ведомството се създава чрез приетия окончателно вчера Закон за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги. Към съществуващата Държавна комисия за енергийно регулиране (ДКЕР) ще бъде създадена нова дирекция. По време на обсъжданията вчера депутати от ОДС възразиха срещу създаването на комисия, която да е едновременно за енергийно и водно регулиране. Мотовите им са, че обектите на регулиране са различни и не е ясно тогава как тя ще бъде структурирана, след като няма специалисти, еднакво компетентни и по двата въпроса.

По подобие на енергийните фирми и ВиК дружествата занапред ще искат от комисията да одобрява цените им и нормата на възвръщаемост на инвестициите. Сега водните дружества сами определят нормата на разходите и цените на водата. Регулаторният орган ще открива процедура за преразглеждане на цените служебно или по искане на ВиК операторите, когато възникне непредвидено или непредотвратимо събитие, което променя приходите и икономически обоснованите разходи на операторите.

Със закона за водния регулатор се определят и показателите за качеството на ВиК услугите, които водните дружества трябва да спазват. Това са нивото на покритие на водоснабдителната мрежа, качеството на питейната вода, непрекъснатостта на водоснабдяването, общите загуби на вода в системата и сроковете за тяхното намаляване. При изчисляването на цената на водата ще се отчитат авариите, налягането, нивото на покритие с канализационни услуги, финансовите показатели за ефективност, срокът за отговор на жалби на потребителите, сроковете за присъединяване на нови потребители. Общите загуби на вода, които сега на места достигат над 60%, ще се определят по методика за определяне на допустимите загуби, утвърдена от министъра на регионалното развитие. Комисията ще определя максималния размер на допустимите общи загуби на вода и годишните целеви нива за тяхното намаляване при спазване на методиката.
262
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД