:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 284
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Минало несвършено

Стиснати ли са българите

Нашенецът дава пари за благотворителност, но само ако са ясни целта и контролът върху харченето. Държавата ни обаче хич не обича из територията й да се размотават подобни "безстопанствени средства"
В средата на ХIХ столетие известен френски литературен критик води редовна вестникарска рубрика. Хвали или громи някой от нашумелите писатели. Една от най-жлъчните му статии, запомнена и до днес, макар и посветена на отдавна забравен автор, започва с думите: "Тук обикновено говоря за писатели, но днес ще говоря за..."

Та и аз в тази рубрика опитвам да търся, макар и частични, аналогии за ставащото днес в по-близкото и по-далечното ни минало. Изкушен бях да пиша по повод бутаницата на министъра на външните работи и президента ни в Антарктида. Ядец! Колкото и да се напъвах, аналогия не намерих. Може и да има, но не се сетих. С което не искам да кажа, че не подкрепям политиката ни в южния континент. Напротив. Струва ми се, че това е една от редките идеи на дипломацията и държавата ни, които се целят не в настоящето или в утрешния ден, а в по-далечното бъдеще и е пример за стратегическо, а не за обичайното тактическо мислене.

Неприятно е, че воаяжът при пингвините съвпада с трагедията в Азия. Случайност е, но даде повод за обвинения в коравосърдечност, в търсене на предизборни дивиденти. Сравняват се сумите за пътуванията и даренията за пострадалите. Ръководител на Червения кръст пък обобщи, че народът ни не бил склонен да дарява. Лесно е да говорим за българите, трудно - за българина. Всеки има своя представа. Но често тя е непремерена, не издържа на критика, подвластна е на моментни съображения. В много грехове могат да бъдат обвинени българите. Много кусури могат да им се намерят. Както и на всеки друг народ. Но трудно можем да кажем, че не са склонни да се разделят с париците си, спечелени с толкова труд, за общополезна цел. Но само когато тя е ясна за даващия, когато той или уважавани от него лица контролират осъществяването й.

От стените на средновековни и възрожденски църкви ни гледат строги ликове на ктитори, изсипали грошове и жълтици за построяването и изографисването им. Боляри и тежки чорбаджии, но и занаятчии, търговци, та и обикновени селяни.



Стимулът е ясен - изкупление на волни и неволни грехове



В дамаскин от края на ХVIII в. казват: "Тако и вие благовени християни покайти са и разбирети що е кам Бога добар пат. Ако имаш две ризи, а ти дай кому нема ни една. Ако риза немаш, а ти дай хлеп, ако и хлеп немаш, а ти воздахни от сичко сърце и погледни на сиромаси и нидей са отречи от сироти и просеци, ами са убой от Господа."

И при мюсюлманите дарителството е важна част от религиозната им философия. За това напомнят мостове и чешми по земите ни.

С дарения са направени и се поддържат много от възрожденските училища, които срутват стената между България и Европа и въвеждат нашенеца в новото време. Десетки българчета отиват да събират ум и разум в чужбина. На дарения разчитат издатели на книги и вестници.

Дарителството на братя Евлоги и Христо Георгиеви обикновено ограничаваме едва ли не само със съграждането на Софийския университет, но то пронизва всички сфери на тогавашното общество. До голяма степен с дарения са построени стотици войнишки паметници, паметникът на връх Шипка и т. н.

Погледнете двутомната енциклопедия на дарителството, публикувана от издателство "Петър Берон" - сам между другото голям дарител.

С дарения се издържат донякъде и бежанците от Македония и след Кресненското въстание, и след Илинденското, и след войните.

И тъй като обвиненията са отправени по повод на голямо човешко нещастие, нека посочим малка част от



стореното след Чирпанското земетресение от 1928 г.



Злочестината на тракийци среща общо съчувствие. В Пловдив аптекарят евреин Нисим Романов, участник и в Балканските, и в световната война, раздава на пострадалите всички лекарства и превързочни материали от аптеката си и отказва да приеме заплащане. Притежателите на частни автомобили - все още рядкост тогава - Хр. Николов, Х. Гарабедиан и много други пренасят ранените. От Панагюрище изпращат за Пловдив хляб с камиони. Същото правят и карловци, но те с превоз не разполагат, та прекарват провизиите с каруци. Димитър Кудоглу, заможен българин, живеещ в Дрезден, праща 100 хил. лв. (това не е единственото му благотворително дело). Православната църква отпуска 850 хил. лв. Протестантската общност - повече от половин милион лева. Еврейската община - първо половин милион, а после сключва и изгоден заем от 3 мил. лв., който раздава за възстановяване на полуразрушените домове. Съюзът за защита на децата праща 2 хил. деца от земетръсната област при семейства от Северна България, организира 45 безплатни трапезарии за близо 12 хил. и 13 летни колонии за близо 2 хил. деца. Общо от България са дарени към 11 млн. лв.



Нима това е липса на съпричастие?



Скептикът ще посочи други примери. Да речем, нежеланието на българина да си развърже кесията за построяването на паметника на Васил Левски в София и катедралата "Св. Александър Невски". Което значи, че в народа ни има всякакви, та е трудно да имаме монолитна представа за него.

Историците пък ще изострят вниманието към не дотам благородната роля на държавата в дарителството. На Балканите силната държава е правило. Тя не обича, ама хич не обича из територията й да се размотават "безстопанствени средства", които да не контролира, да не казва как да се използват.

Още турците правят безкрайни проверки на законността на построените с дарителство църкви - ако не за друго, то поне да "понатопят клюна си" в останалите парици.

Държавата след Освобождението установява контрол и видоизменя току до неузнаваемост волята на Евлоги Георгиев.

Държавата след Девети септември туря ръка на всички частни дарения.

Държавата след Десети ноември се съпротивява упорито и досега не е кандисала на закон за даренията, който да даде на дарителя данъчни улеснения и да му позволи да насочва поне донейде данъците, които изсмукват от него. Може ли да се разреши на обикновения българин сам да решава за какво да отидат парите му, когато има много по-мъдри глави, които знаят какво всъщност иска той?

Журналисти правеха



необосновани сравнения с даренията,



направени през последните седмици от великите държави. Само че къде е техният национален продукт, къде е нашият. А и да не забравяме, че докато с една ръка дават, с другата вземат. И докато даваното от някои англичани и американци е ручейче, вземаното от други техни сънародници е буйна река. От години вече част от даващите са обвинявани, и то справедливо, за безчовечните условия на експлоатация на работещите в т. нар. sweat shops в Югоизточна Азия, които шият търсените по цял свят джинси на модни къщи; за мизерните заплати на дървосекачите на остров Калимантан и Суматра; за оръжието, с което се сражават тамилските тигри в Шри Ланка, та и мюсюлманските партизани, които от години вече водят война в Ачех.

Затова нека сме по-предпазливи в оценките и присъдите си.
 
Изображение на ктитори на Рилски манастир.
 
Ктитори на манастира "Св. Иван Рилски" в с. Герман, рисувани от Иван Доспевски.
51
1275
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
51
 Видими 
13 Януари 2005 21:21
Само вмятам по старата тема кой колко дал. Някой форумец от САЩ, мисля, твърдеше, че ислямските страни не помагали достатъчно. На първо място по държавна помощ като % от БВП за засегнатите от бедствието в югоизточна Азия е Катар: 1, 5 на хиляда от БВП. Австралия е втора с 1, 42 промила. В частните помощи на глава от населението класацията е CH, N, NL, S, D
13 Януари 2005 22:07
Тотална обърквация с тази тема
Достоевски го каза- ако даваш за да получиш признание, по-добре да не даваш
Благотворителност е абсолютно непозната тук. Трябва да има душа, да вярваш, че има нещо, с което си във връзка без да ти връща ...банани примерно Заради самото присътствие заради самото чувство, че другият е реален и не те мрази
Има и момент на подкуп-идва от страх от магията на другия
Това също не е благотворителност
Да подкупиш невидимото зло. Ето защо тук няма благотворителност
Тя е рядък звяр и по света
13 Януари 2005 22:09
Да даваш ако са ясни цели
За да получиш...обратна разписка
Айде сега коментари
13 Януари 2005 22:13
Слушам че мюсюлманите казват, че не трябва да се помага на тези от пострадалите райони от цунамито, защото тези райони са центрове на разврата - хомосексуалисти и педофилия. Казват че това е Боже наказание за тези които нямат Морал - Пукетс е известен остров на педофилите и педерастите - за това не трябвало да се помага за да не се възстановят отново тези сатанински места. Христяните били наказани - защото вместо да присъствуват на среднощна меса, в чест на раждането на техният Бог (вечерта на Коледа), те са мърсували и голи са се излежавали на пясъка... Бог ще прости невинните които са загинали заради греховете на грешните... Така казват - мюсюлманите... Амин...
13 Януари 2005 22:18
Другото са ритуалните практики. За тях е нужна вярата. Но не в християндемократичните ценности от фонда Аденауер.
Вярата че все пак нещата си имат край, а той не е прах и земя. Това, което от прах идва и в прах се връща не е вяра - лицемерие, което унижи и вярата и това, което е ..безкористност. Все тая. Ако не е-то е изпит. Щом казваш абе да бе няма за какво да си грижа. Прах си
А то има друг смисъл - не трупай. Няма да ти е нужно ТАМ.
Тъй че не вярвам на християн-демократите от .........во.
На работливите активисти от форума. Трупат ...ама за какво
Пак същият Достоевски унищожава самата идея за благотворителност. И не със съмнението. Просто продължава линията - за какво е.
А то е за НИЩО.
Ето това е изпитът.
Изглежда всички тук сме двойкаджии
13 Януари 2005 22:21
Да бе
Ето и това е изпит
Как да помагаш на праха. Обречени са
Ама ...сметката е да помагаш за да минеш и там с предимства
Няма благотворителност - има петрол или море. На промоционални цени
14 Януари 2005 04:25
Медовино , това да не е нещо като класацията по медали на Олимпийските игри? Там уж главното е участието , пук все в класацията са очите не публиката.
14 Януари 2005 05:20
Отдавна не бях чела толкова откровен комунистически пасквил :

А и да не забравяме, че докато с една ръка дават, с другата вземат. И докато даваното от някои англичани и американци е ручейче, вземаното от други техни сънародници е буйна река. От години вече част от даващите са обвинявани, и то справедливо, за безчовечните условия на експлоатация на работещите в т. нар. sweat shops в Югоизточна Азия, които шият търсените по цял свят джинси на модни къщи.

*
Благотворителността често се крепи не на тези, които могат да дават, а на тези които желаят да творят добро. Последните са много повече от единиците с многото пари. Благотворителността е чужда и на цинизма -нещо, което виждаме в горната статия. Не мога да ги разбера другарите комунисти - ако не даваш на третия свят ти си стиснат. Ако им даваш работа обаче ти си експлоататор. Никога не са доволни.
*
В Америа в момента се води голям дебат по въпроса за интернационализацията на човешкия труд. Защо й е на една фирма да плаща стотици хиляди на година на американски програмисти като често образовани индийци й вършат същата работа докато живеят и работят в родната си Индия. Там на такива хора им плащат по $300-$500-$1000 на месец. Тук заплащането стигаше до $10 000 месечно. $300 в Индия са много пари. Хората с подобни заплати живеят там заможно. Знам за 4-ма индийски студенти, които пък вършат елементарен компютърно изследване за по 4-ри часа на ден реална работа за $250 на месец (всеки от тях). Подарените им безплатни компютри и този доход ги прави заможни сред приятелите им. Та питам се аз каква експлоатация вижда автрът комунист в подобна практика? Техните колеги тук пък плачат за работните си места.
*
Беше ми интересно да прочета в коментарите и версията защо мюсюлманите не помагали на събратята си. Истината е, че не помагат защото са в пълен нравствен и културен ступор, морален и идеологически шок. Такива са не само те, но и всички циници, които гледат на ежедневната човешка благотворителност с очите на горния автор. [/quote]
14 Януари 2005 05:41
Я ти по-добре кажи, защо се правиш на дебил/ка в чата?
14 Януари 2005 06:10
Buyuk sik, a...
14 Януари 2005 06:58
Ти нали знаеш, който вдига много джангър, той работа не върши...
14 Януари 2005 07:44
"И на клеветата строшава зъба ..."
Много добра статия. Изцяло подкрепям позицията на автора и го поздравявам за нея.
14 Януари 2005 07:52
50 години комунизъм разказаха играта на българските добродетели.
14 Януари 2005 08:44
Статията е хубава и много вярна. Никак не е за пренебрегване абзацът, срещу който скача онова @#$%№&* Нели.

Много по-гадно е написаното от самата Нели: "...Индия. Там на такива хора им плащат по $300-$500-$1000 на месец. Тук заплащането стигаше до $10 000 месечно. $300 в Индия са много пари. Хората с подобни заплати живеят там заможно."

От тези думи лъха тежък расизъм на оялия се лумпен. Гнус ме е да го коментирам.
14 Януари 2005 09:37
Моят приятел Коля Остен Бахен обичаше да казва : "Не се дава онуй що го нема"
14 Януари 2005 09:53
Статията не е добра. Поради простата причина, че е статия. Трябваше да бъде писмо, изпратено до състоятелните българи. До Кюлев, Черепа и намкойси.
Темата е деликатна и с нея вечно се спекулира. Интересно защо, във вестниците.
Когато се обръщаш към хората да дават, даваш ли си сметка към кого се се обръщаш? И какво искаш от тях, когато половината ти вестник е пълен с репортажи, статии, анализи и прочие, всички до един доказващи колко е зле икономически българина. И непрекъснато цитати от Светото Писание. Трагичната нотка трябва да има идеологическа основа.
Каквито и примери да се дават, дарители са били само единици от нашият целокупен народ. Тук горе се говори за хора, построили църкви ?! Кои са те?
Боляри, чорбаджии. Дават се някакви странни примери, че едикой си си раздал всички лекарства без пари. Добре де, какво иска авторът от нас? Да даваме. Къде, на кого, какво, колко, как, кога?......
Но за едно е прав. Нема такова животно "дарителство". Всичко е икономическа изгода. И в цял свят е така. Законите ги правят "дарители". Сложи му висок данък и го "освободи" ако направи "дарение" в неговия размер. Той хем ще е "дарител", хем ще ти изпълни социалните програми.
И отново : за да дадеш една риза, трябва да имаш две.
14 Януари 2005 10:14
Темата, да напомня, не е за бита и душевността на фермера от средния запад - нека оставим това на колегите-специалисти по американска народопсихология.
Темата е за БЪЛГАРИНА, стиснат ли е той и дава ли пари за "благотворителност"?
Отговаря се доста опростено - българинът е беден, за това е и стиснат, поради което и не дава пари за благотворителност.
Не съм съгласен!
Нашата история изобилства с примери на безкористно и благородно човеколюбие.
Ще дам само един пример, виден, уважаван гражданин на възрожденския Троян, стиснат, както подобава (особено в техния край). Стиснат, но и прибран, пестелив, грижовен стопанин, след като починал, намерили сред вещите му кибритена кутийка с надпис:

Малки връвчици дето за нищо не стават

Та този същият човек е подарил на съгражданите си 50, 000 гроша -огромна сума за времето и мястото.

По този повод признателната община му подарила приживе място в гробищата, нашенецът благодарил, позасмял се и казал на жена си: "Булка, я, докато сме още живи, да вземем да го насадим с нещо, че да не стои празно".
14 Януари 2005 10:37
Александров, кажи на тия мюсюлмани, че техният пророк Мохамед е бил педофил - една от жените му била деветгодишна. Ще видиш, че повече нема да ти говорят за божие наказание

14 Януари 2005 10:41
Нело, що се правиш на луда?
Става въпрос за шивачки, не за програмисти.
Ако не ти е ясна разликата виж в България заплащането на програмист, работещ за западна фирма, и съответното заплащане на шивачкаите. Да си видяла заможна шивачка?
При това заплащането на шивачките е стигнало тавана. На програмистите - не!
14 Януари 2005 10:51
Лесно е да говорим за българите, трудно - за българина.
14 Януари 2005 11:22
Aleksandrov, Meto ot Interneto
Грозно, много грозно!
Не е вярно, че мюслюманите казвали; цунамито е Боже наказание за района!
Не е и вярно , че пророка Мохамед е педофил!Позволено е брак със 4 жени, забранено е полов акт със трите.И то само при условията, ако мъжът на една жена е загинал във война и не може да подържа семейството си.
14 Януари 2005 12:07
Е, хайде сега. Библията казва, че цар Соломон е имал 700 жени и 300 наложници.
Сред християнските владетели многоженството е приело друга, доста по-жестока форма - примерно, изпращане на нежеланата съпруга в манастир или направо убийства. Имали са наложници, които в много случаи са били по-могъщи и от жените.
И въобще, подбирайте си аргументите бе.
---
Ако трябва да сме точни, Коранът препоръчва една жена. Позволява до четири с уговорката мъжът да е в състояние да им осигури добър живот.

Редактирано от - Simplified Solutions на 14/1/2005 г/ 12:22:19

14 Януари 2005 12:26
Първоначално си мислех да прочета статията и постингите и нищо да не коментирам, денс просто много ме мързи да щракам по клавиатурата. После обаче се шашнах от постингите и реших да върна темата от Мохамед-Педофила към проблема с дарителството.
За да даряваш не е важно дали имаш или нямаш. Нормално е този, който има да даде повече, естествено той ще бъде запомнен (....в меркантилно общество живеем, пък и е по-вероятно от дарението му да остане нещо видимо за поколенията). Това не означава обаче, че бедният или по-малко имащият не може да бъде дарител или че това е оправдание за стиснатостта му. Не знам какво е било преди 200 години или преди 100. Знам какво е сега. Хората живеят затворени в малките си светове, вълнува ги само малката правда и не си помагат. Дали ще дадеш 1 лв. и 10000 лв., няма знаение, той пак ще бъде от полза. Лошото обаче е, че на българинът не му се дава този пусти лев.
На него по лесно биха му се откъснали от сърцето 10000. Левът, той е по-ценен! Не знам защо, но сме си стиснати!!!!
14 Януари 2005 13:16
Meto си е Meto, он толку си мое човеко, ами дека е bot-а, оти се мота, та не изтрие на Meto л.йнето?!?!


Препоръчвам подобни въпроси да ги поствате в раздел " Помощ" към форума на вестник "Сега"

С уважение: bot



--
Това, което Александров пише, не го казват мюсюлманите, ами всички хора, на които им е останала поне капчица здрав разум!
---
В Библията обаче пише и друго:"дето бъде мършата, там ще се съберат и орлите"!
---
Интересно колцина от тук списуващите са дарили НЕЩО за пострадалите от цунамито?!


Редактирано от - bot на 14/1/2005 г/ 13:20:18

14 Януари 2005 13:20
Деси, а и останалите, дето плющят бичове, връз безнравствеността българска: - хайде! Вместо да се драскоти за някакви "ние", дето "сме си били стиснати".





ако отново не излезе: http://boris.verdered.com/forme.php

Редактирано от - Einsturzende Neubauten на 14/1/2005 г/ 13:24:05

14 Януари 2005 13:21
Чисто човешката солидарност няма нищо общо с индулгенциите.
14 Януари 2005 13:41
Пристрастието и фанатизмът (особено верският) не променят историческите истини.


14 Януари 2005 13:47
Изкушен бях да пиша по повод бутаницата на министъра на външните работи и президента ни в Антарктида. Ядец! Колкото и да се напъвах, аналогия не намерих. Може и да има, но не се сетих. ... Неприятно е, че воаяжът при пингвините съвпада с трагедията в Азия.


Че то бутаницата на двамата има смисъл единствено в светлината на подобни катаклизми! Малко по-силно да беше земетресението в Индийския и земната ос немаше да се отмести само с 3 см... И тогава Антарктида ще си стане обитаем и процъфтяващ континент... както НЯКОГА!
14 Януари 2005 13:49
Сутринта по битивито пуснаха някакви снимки на цунамито-дето вълните изписали Аллах май-на арабски.
Показаха и арабския надпис.
Смятат, че цунамито е наказание заради разврата там.
То и аз смятам същото-това си е божи знак, ама за кой има очи да види.
Содом и Гомор.
Що не се замислите какви енергии се излъчват от такива места?
Сега кого ще спасявате? Да се възстанови туризма в същия му вид ли?
И после хръц половината човечество под ножа.
Бе много високомерни станаха човеците.
14 Януари 2005 14:01
Meto: Пристрастието и фанатизмът (особено верският) не променят историческите истини.

Meto, тук не става въпрос за пристрастие и фанатизъм. Когато иде реч за Въплъщения от такъв висш порядък, там действат закони, които нито историята, нито друга някоя съвременна "наука" е верифицирала... Кришна примерно е имал 16 000 жени... Обаче не съветвам разни профани да размишляват върху факти от живота на Божиите Пратеници... Сега - щото bot явно чака понкана в раздел "Помощ" - ще те помоля ти сам да си изтриеш постинга, касаещ Мохамед. А аз на свой ред ще изтрия всичко, касаещо теб. Благодаря предварително!
14 Януари 2005 15:09
Аргументе, ти ме шашваш Написа ли вече фатвата?
Съжалявам ако съм засегнал религиозния ти космос, но уважавам повече историческите факти отколкото "въплъщенията", за които пишеш. Напълно оправдаваш форумния си прякор. Нищо няма да трия и изобщо не държа ти да триеш ругатните си. Това не е саудитски форум. Освен това мисля, че имаш нужда от квалифицирана (медицинска) помощ, защото ако наистина вярваш в това, което пишеш, си опасен и за околните, и за себе си.
14 Януари 2005 15:11
Аргумента излиза с моя номер:"Изтрий си постинга и аз ще си изтрия моя!" Не е зле!
*
Смятам за неуместно свързването на дарителството с етноса и религията, еле пък с многоженството! Това за вид дарителство ли го смятате?
*
Евреите казват:"Направи добро и не чакай отплата-тя сама ще те намери!"
Българите казват почти същото в преносен смисъл:"Ако имаш две ризи-дай една на ближния!"
Така че дарителството е въпрос на възпитание и традиция, не на етнос и религия!
Виждал съм тук, в Израел не толкова богати и направо бедни, които правят дарения(трума) и доста богати недаващи дарения с оправданието, че нямали дребни!
Дарителството тук явно е традиция-още от малки, в училищата на децата се дават кочани с квитанции по 5 и 10 шекела и след училище обикалят домовете да събират пари или за деца, болни от рак, или в помощ на армията, за инвалиди или във някакъв друг фонд. След това се отчитат в училище колко квитанции са дали и колко пари са получили. Във вестниците пък излизат съобщения с адресите и банковите сметки на такива дарителски организации, като българската "Ташко", за присаждане на органи и пр.
Докато работих в Централната поща на Тел-Авив в сортирането на писмата, доста често съм виждал пликове с адресите на дарителски фондове, в които се изпращат чекове-някои от пликовете дори не бяха запечатани и се е случвало чековете да изпадат от тях!
В някои големи супери на изхода има контейнери за дарителство на храни за бедни и инвалиди и на излизане от магазина хората оставят пакет захар, бутилка олио, кутия бисквити и др.
Но пак повтарям-това е въпрос на възпитание и традиция, не на етнос и религия! [/blue] [/size=2]
*
*****


Редактирано от - bot на 14/1/2005 г/ 16:59:39

14 Януари 2005 15:55
Кои исторически факти тва уважаваш, Мето?
Тия с османското иго или ония с османското присъствие?
Историята се пишела била от победителите.
Няма по-лъжовна наука от историята.
Що се лизгаш по повърхността?
14 Януари 2005 15:59
Добра е класацията. Така трябва да се гледа - не сумата, а какво представлява тя за страната. И колко всеки жител дава, жалко само, че не я намриам, изчислена през паритета на покупателната сила. Колкото до това щедър ли е българинът - да, е. Само е в ситуация, подобна на приказката за лъжливото овчарче. След толкова просия, измамници, псевдофондации и не знам си още какви, когато се наложи да даде за наистина благородна кауза, той се бои да не се мине. За пореден път.
14 Януари 2005 16:02
Мале мале що простии изчетох тука ! Истината е че българинът не е стиснат ! Ама никой не оценява тия 20лв дето дава за благотворителност - болни деца сираци и др при положение че заплатата му е 200лв месечно !
14 Януари 2005 16:27
Абе пиленца, какъв е този троянски кон Блок уорд 2000, дето искате да ми нататрузите? [/blue] [/size=2]


Вече ви препоръчах в "Помощ", че е по-добре да питате коня :-)

С уважение: bot


Редактирано от - bot на 14/1/2005 г/ 17:00:34

14 Януари 2005 16:39
Благодаря на автора за припомнените добротворства.
Държавата след Освобождението установява контрол и видоизменя току до неузнаваемост волята на Евлоги Георгиев...
Лесно е да говорим за българите, трудно - за българина.

Както `българинът` е понятие-камуфлаж, така е и с `държавата`.
Всъщност проблемът с държавата е, че не е достатъчно държава, а е държанка, употребявана от българи-мераклии. Които, веднъж намърдали се във властта - държавна или общинска, - гепят де що завърнат. Така се е случило и с парцела, дарен за Висше училище от братя Христо и Евлоги Георгиеви, от който Ректоратът на СУ с двора си е само малка част. Бил е разграбен още тогава, в началото на миналия век.
Ако някой е чел долуописаните книжки, може да разкаже още интересни работи:
Еленков, Ив. Случаят със завещанието на Евлогий Георгиев - благотворителност, частна автономност и държавна интервенция в края на ХIХ и началото на ХХ век в България. В: Р. Гаврилова, Ив. Еленков, Към историята на гражданския сектор в България. Изследване на гражданския сектор, № 2, пролет 1998. Фондация "Развитие на гражданското общество" със съдействието на Граждански институт, С. Ред. Р. Димитров. Вж. и сб. Дарителите, СУ "Св. Климент Охридски", Исторически факултет, С., 1998, изд. "ЛИК". Съставител Елка Дроснева.
Да, хубава статия се е получила.
14 Януари 2005 16:48
След 10 ноември в мазето на читалището в селото на дядо ми се намериха портретите на всички дарители, които са били наредени по стените преди 1944 г. Сред тях беше и портрета на прадядо ми.
Дарителството никога не е било чуждо на народа ни. Много е важно традициите да се възстановят, за което трябва много разяснителна работа и в училищата.
Правило е на Запад, когато се даряват пари с чек дарителят да получи благодарствено писмо от получателите. така дарителият се уведомява, че дарението му е получено и му се съобщава за какво точно ще бъде използвано. Най-лесният начин за събиране на пари е касички в магазините, църквите и на много други места. На дарителят не се налага да пише чек и да ходи до пощата и може да пуска останалите от пазаруването дребни направо в касичката.
Естествено, авторът не е минал без познатия рефрен за "западните експлоататори". Имам следните въпроси: Дали местните бизнесмени предлагат повече работни места и по-високи заплати? Как биха преживявали местните хора без да имат работа и заплати при положение, че в много държави помощи за безработица просто няма? Какво би станало се тези държави ако западните фирми се изтеглят оттам?

14 Януари 2005 16:50
Българинът не е стиснат. Но българинът по-вече от 50 години е принуден да живее в абсолютна нищета и то не само материална, но и духовна. Добродушието не е само християнски, мюсулмански или юдейски добродетел, а е общочовешко качество.

Моля Ви, на Мето да не се обръща внимание и (по възможност) да не се отговаря, той е неизлечим. Той е от тия които плюят, ако нищо не се получи , то се радват на следата от плюнката.
14 Януари 2005 16:51
Чок觧:... какъв е този троянски кон ... дето искате да ми нататрузите?

Чоки, това ще да е дело на някой любител на историята, решил да докаже, че Троянският кон не е измислица, а реално съществуващ ФАКТ!
14 Януари 2005 17:50
Дари, и не чакай признание, останалото е индулгенция и желание да те видят и запонят, пак личен интерес...лицемерие и ферисейство.
14 Януари 2005 18:37
Да бе, Нели. И затова де що имам познати, работещи с компютри, се абонират за служби с ПЛАТЕНО потребителско обслужване. Оти безплатното значи - чакаш като изкукавел на телефоно, па после те зашитнат на някоя нископлатена гъска в индията, дето може само по инструкции да работи, едно решение като хората не може да направи, отделно дето едва я разбираш.
И айде стига с тая благотворителност американска, дето се проявява на thanksgiving и коледа. Баш по коледа имаше репортаж за едно семейство от флорида, от пострадалите от урагана. Жената си го каза - да пострадаш от ураган е все едно да носиш Алена Буква. Ай сиктир де, да ме прощава колегата със същия ник.
14 Януари 2005 18:44
Името на малолетната съпруга на пророка е Айша. Възрастта й варира между шест и девет години, според различни ислямски историци.
14 Януари 2005 18:53
Нелке рунтавелке (колко съм само нежен)
Ти както винаги не можеш да разбереш.
Не трябва да се очаква на дарения, а трябва да се направи така, че хората да нямат нужда от подаяния. Ето това е основната идея на комунизма, дето ти го мислиш за обида.
Даренията са типични за капитализма. Тези които получават даренията са унизени, а тези, които ги дават са горди, че са направили нещо уж много добро и са си успокоили душата и след това могат пак да продължат да богатеят на гърба на другите.
Ето и нашите мутри може да започнат да правят дарения.
14 Януари 2005 18:59
Я вижте Университета на снимката какво представлява от даренията и го сравнете с това, което е днес, без дарения, а благодарение на омразния социализъм.
14 Януари 2005 21:09
"...Но забравяйки бога или човека, ние въздавахме вече само на отделната личност. Оттогава милосърдието често приемаше вид на действие, което не може да се приеме. Не личното настроение, а обществото е длъжно да осигури справедливост в разпределението на благата. Достойнството на отделната личност налага то да не бъде зависимо от щедростта на някой друг. Би било парадоксално да виждаме ония, които имат, да изискват, освен притежаването на имотите си, и благодарността на ония, които нямат.
Но свръх всичко нашето зле разбрано милосърдие би се обърнало срещу своята цел. Основано изключително върху чувсрвата на милост към отделните личности, то би ни забранило всякакво възпитаващо наказание. А истинското милосърдие, като проявява преклонение, въздавано на човека отвъд отделната личност, налага да се победи отделната личност, за да се възвиси у нея човекът."
Екзюпери - "Боен пилот"
14 Януари 2005 21:15
"Аз съм човеколюбив,
затова мога да бъда храбър.
Аз съм пестелив,
затова мога да бъда щедър.

Аз не вървя пред другите,
затова мога да бъда ръководител.

Днес,
който е храбър,
без да е човеколюбив,
който е щедър,
без да е пестелив,
който върви пред другите,
без да е отстъпчив -
загива."
.......................
Лао Дзъ
14 Януари 2005 21:27
Маркс, в твоя подкрепа искам да добавя че не само университетът е израстнал под ласкавите грижи на любимата Партия.
През социализъма България започна да произвежда два пъти повече телевизори и три пъти повече компютри и то не в сравнение с началото на тридесетте години (снимката в статията), а с най-добрата предвоенна 1939 г.
-
Колкото до дарителството, то бе ликвидирано след 1944 г. Каква ти тук лична благотворителност, като Партията се грижи за всичко? Ама не е като да не даряваше щедро де, на кои видни представители на "художествено-творческата интелигенция" - софийско жителство, скромен апартамент и друи екстри че да пишат по-добре за работническата класа; на кои братски революционни организации - презряна американска валута за по-бърза победа на социализъма в световен мащаб.

Редактирано от - Oraсle на 14/1/2005 г/ 21:29:23

14 Януари 2005 21:28
Лутането та се пука
Между длъжната солидарност и пустия му реализъм
И никаква душа
14 Януари 2005 21:41
Последно шест или девет?
---
Сериозно по темата: Не е стиснат българинът. Дарявал е за читалища, за училища, за църкви.
Но през последните 15 години такава мръсна пяна се надигна - от безбройните фондации, през показните акции по празници, които са отлична реклама за съответните фирми, но струват много по-малко, та до организирания бизнес с просяците.
Ето, Българският Червен кръст обяви телефонен номер - 1244. SMS - левче. Ако беше акция, организирана от някое шоу, този телефон щеше да се повтаря десетки пъти по телевизии и радиа. През час щяха да ни съобщават колко левчета сме събрали. Всяка вечер щяха да ни информират как върви кампанията.
Обаче не е. И я се събере някоя хилядарка, я не. Защото БЧК няма стока за продаване.

Редактирано от - Simplified Solutions на 14/1/2005 г/ 21:43:12

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД