:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 299
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Франция предложи да прави хеликоптери "Пума" у нас

Европейската фирма EADS предложи официално на България да сглобява у нас хеликоптерите, които ще заменят руските хеликоптери на въоръжение в армията ни. Това съобщи специално за "Сега" Филип Карадек, вицепрезидент на отдела за Централна и Източна Европа в компанията. Карадек завчера е връчил проекта в Министерството на отбраната, а вчера е бил приет от премиера Симеон Сакскобургготски. С проекта е запознат и президентът Георги Първанов по време на визитата му във Франция, съобщи Карадек.

Хеликоптерите, които EADS възнамерява да произвежда у нас, са на основата на френския "Пума". Френската банка "Сосиете женерал" осигурява изгоден механизъм за обслужване финансирането на проекта, каза Карадек. Конкуренти на проекта са американската Локхийд Мартин, южноафриканската АТЕ, френската Сажем и др.
4
681
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
05 Декември 2003 09:58
Че те нали в Румъния ги правят. Дайте да дадем на румънците. И как изведнъж са решили да сменят руските хеликоптери точно с "Пума". Малко ли нови руски въртолети има на пазара? А като не щат руски, що не вземат американски или някакви по-свестни европейски машини?
05 Декември 2003 10:13
Франция "предложила"....
Че колко "предложения" имахме и за какво ли не....и нищо.
Това е поредната далавера. Нашите хубавци се правят, че им вярват, а предлагащите си прекарват някаква нова неизгодна за българия политика.

05 Декември 2003 10:33
Някой хора се опитват пак да бият рекорди по дивотия.
Хеликоптерите "Пума" са СКЪПИ, ненадеждни и нямат необходимата универсалност.Да не говорим, че не са изпитвани в бойни условия. А ЕАДС така , позорно се усра с "Еврофайтера", че здраве му кажи. Йасно е на малките деца, че става въпрос за дебели подкупи- ЕАДС дава винаги 10% от сумата за договора. А за сглабане у нас е смешно да се говори- по-добре направо да ги предадат за метал. А на световния пазар има много по-добри масчини- американски, руски (даже и с израелски модификации на електрониката), които са участвали успешно в много войни и работят много по-евтино и надеждно.
А сегашния въртолетен парк може много успешно да се модернизира с пакети, които са сертифицирани по НАТО стандарт. Устарялата модификация на Ми-24 с ненужните 12, 7мм картечници може да се продаде на някой африкански вожд, а да се модернизират транспортните въртолети, които могат да носят достатъчно бомби и ракети. Защото на Българя и трябват универсални машини, които имат способността да летят и на висока надморска височина и да имат добър товарен капацитет за хуманитарни операции или в случай на стихийни бедствия.
Но явно пак иска някой да се обогати за сметка на стадото, защото ЕАДС са световните шампиони по некадърност, но по скандални покупки на техника нямат равни в света- нека се прочете доклада на немската сметна палата за скандалнийт "Еврофайтър", който не можа да достигне нивото на българските МИГ-29 даже след толкова хвърлени на вятъра милярди. А на Bългария и трябват лекари, лекарстрва и социална система, а не скъпи и прескъпи боклуци.
05 Декември 2003 11:39
И колко хеликоптера ще направим? 3 или 5?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД