:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 262
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
За първи път страната се оттърва без санкция по дело в заключителен етап

България осъдена и оправдана в Страсбург

Европейският съд призна държавата за виновна по дело за изнасилване
България ще трябва да плати 8000 евро за неимуществени вреди и 4100 евро за съдебни разноски по дело за изнасилване на 14-годишно момиче, стигнало до Европейския съд за правата на човека. Страсбург вчера се произнесе, че държавата е нарушила два члена от Европейската конвенция за правата на човека, като е оставила ненаказано тежкото престъпление.

По друго дело ("Хаджикостова срещу България"), заведено от кандидатка за реституция заради мудно правосъдие, България за първи път получи оправдателна присъда по жалба, минала вече през разглеждане за допустимост. Над 90 на сто от жалбите срещу държавата биват отхвърляни още на първия етап, когато се преценява дали са допустими. Някои дела приключват с помирително решение. Но стигналите до заключителния етап винаги са водели до осъдителни присъди за страната.

Делото "М.Ч. срещу България", отнасящо се до безнаказано изнасилване на непълнолетна девойка последователно от двама мъже, бе изключително сложно, защото държавата твърдеше, че девойката не е доказала съпротива срещу насилническия акт. Следователно можело да се тълкува, че той е станал с нейно съгласие. Съдът обаче направи преглед на практиката в много европейски държави, а също и в Съединените щати и постанови, че дори и без очевидна съпротива сексуалното посегателство може да се квалифицира като изнасилване, след като не е налице изрично съгласие. България бе призната за виновна, че нейното правосъдие не е защитило жертвата, с което е нарушило Европейската конвенция за правата на човека по два члена: забрана на изтезания (чл. 3) и право на уважение на частния и семейния живот (чл. 8). Решението бе взето единодушно от седемчленната първа секция на съда с участието и на българската съдийка Снежана Ботушарова.

Фактите по това дело са следните:

М.Ч. е родена през 1980 г. През 1995 година тя е била изнасилена от двама мъже на 20 и 21 години, след като е ходила с тях в дискотека. Българското законодателство позволява полови връзки на 14-годишни, но смята за утежняващо вината обстоятелство, ако е имало принудителен сексуалният контакт с лице ненавършило 18 години. Тъжителката твърди, че е била изнасилена на връщане с кола от дискотеката - първо от единия мъж в колата, а после във вила от другия мъж. Тя е била в силен шок и не е имала сили да се съпротивлява, а само е плакала. На другия ден е била намерена от майка си във вилата и е била освидетелствана в болница като обезчестена.

И двамата мъже са отричали изнасилването и са твърдели, че сексуалните контакти са станали с нейно съгласие. Следствието и съдът са преценили, че не е имало достатъчно изразена съпротива от жертвата и затова не са предприели наказателни мерки. Страсбург поиска експертиза на подобни дела в България и установи, че от 25 представени случая за изнасилени девойки на възраст между 14 и 20 години "смразяващ страх" е сковал 24 от тях и те не са можели да се съпротивляват. Поискано бе и мнение от базираната в Лондон неправителствена правозащитна организация Интеррайтс и тя потвърди, че нерядко вцепенението е единствената реакция на жертвата пред нейния агресор. Съдът прецени, че съвременното юридическо мислене изисква да се има предвид и този вид реакция, а не да се залага на традиционното схващане за нуждата от изрична съпротива при изнасилване, за да се докаже, че е имало употреба на сила или на заплаха със сила. Констатирано бе, че наказателното право в България изостава от модерното мислене и би трябвало да наказва всички форми на изнасилване и сексуално посегателство.

ЗАКОРАВЯВАНЕ

Откакто през 1997 година излезе първата присъда срещу България по делото "Луканов", досега държавата е заставала 22 пъти пред съда в Страсбург. Две дела са били прекратени по съгласие на тъжителите и ответника. Едно е завършило с оправдателна присъда. Докато през 1997, 1998 и 1999 година съдът е гледал по едно дело срещу България, през 2000, 2001 и 2002 година са били по три, а 2003 година са направо рекорд - 10 дела. Годината още не е изтекла и ще има още. За 11 декември е насрочено делото "Янков срещу България".
9
1093
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
04 Декември 2003 22:00
Edinstveno ot Evropa mozhe da se ochakva njakakvo pravosydie v Bulgaria! Samo chrez natisk ot Evropa mozhe da se ochakvat i njakakvi polozhitelni promeni za Bulgaria. Na protivopolozhnata strana se namira (anti)Narodnoto sybranie, pylno s predateli, prodazhnitzi, fesove i dr. pod. svoloch. Gorkata Bulgaria!
04 Декември 2003 23:41
Mejdu drugoto, veche mi pisna ot durjavna paplach. Veche ama mnogo mi pisna. Nai-veche ot danuchni i KATadjii. Chudia se dali za vseki dreben akt i nasreshtna proverka po DDS da ne seziram Strasburg. Ne che mnogo she mi pomogne, ama dano shibanite chinovnici da se setiat, che ne mogat bez konkretni prichini da ebavat chastnia biznes "za normativ". Na voina kato na voina.
05 Декември 2003 01:27
Edinstvenoto koeto triabva da se promeni e izplastaneto na nakazatelnite sumi kum ischtzite.Imam predvid che ne e redno parite da idvat ot durzhavnata hazna, a ot suotvetnite sudilishta koito sa izdali nelepi i oschtetiavashti prisudi.nadivam se che me razbirate
05 Декември 2003 04:33
Според мен наистина не е правилно в Страсбург да се съди държавата и после тя да изплаща от бюджета. Защото така плащаме всички данъкоплатци. Аз, например какво съм виновен , че Бай Путйо Некойси в качеството си на държавен чиновник е нарушил правата на някой гражданин? Никой в тая държава не ме пита нищо , само искат да плащам. Да , ама не ! Искам ЛИЧНА отговорност от виновниците за осъждането на България.Иначе ще продължават да я карат както си знаят ./ Не че държавата e цвете за мирисане/
05 Декември 2003 05:46
Тя мангизи да се одарят от заплатите, на тя дето са уртаци с престапниците-садебните 'магистрати', да еба маикави аидушка.
05 Декември 2003 10:36
Решението на българския съд по делото за изнасилване е абсурдно. Как могат да очакват момичето да се съпротивлява, ако е заплашено с нож например? Според европейското законодателство сексуални контакти с лице под 16 години се считат за престъпление при всички случаи. Това идва да покаже колко далече е нашето правосъдие от нормите, приети в цивилизованите страни.
05 Декември 2003 12:53
Решението на българския съд по делото за изнасилване е правилно!

Единственото правилно решение, което може да бъде взето от един съд, който се съобразява с действителността.

Какво е правило тъпото курве на 14 години само в дискотека? И не по-почтената и майка дето като сводница я развеждала на следващия ден по доктори. щото то курвалъка винаги е бил средство за препитание. И винаги е имало курви дето топят мъжете за подобни неща.
05 Декември 2003 14:05
Европейският съд, за разлика от българския не споделя примитивното мислене на горния индивид, че жертвата сама си е виновна. В българското общество битува представата, че жертвите на изнасилване "не са стока". Благодарение на такива представи много от тях извършват опити за самоубийство заради срама и чувството за вина. Интересно, дали т. нар. SJudge ще разсъждава по такъв начин ако става въпрос за негова дъщеря, сестра или съпруга?
05 Декември 2003 18:06
SJudge e edin prost balkanski subekt. V civilizovanite durzavi za takiva deiania s 14-godishni davat ot 5 do 10 godini.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД