:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 344
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Нашенци масово се оплакват, че не ги пускат в Гърция

Родители продават децата си в чужбина, а после искат Външно да им ги върне

Най-често малчуганите били извеждани зад граница, за да просят
Снимка: Велислав Николов
97 са преписките за изпаднали в беда малолетни българчета в чужбина, по които външно министерство е работило през миналата година. 63 от тях вече са върнати в страната. Почти във всички случаи става дума за изведени, изоставени и дори продадени деца, твърди Григорий Спасов, зам.-шеф на консулската дирекция и началник на създадения преди няколко месеца сектор "Консулска защита на българските граждани".

Най-голям е броят на върнатите деца от Чехия и Австрия - по 17 от всяка от тях, 9 деца са върнати от Полша, 5 от Германия, 3 от Франция, по 2 от Холандия и Испания. От Италия са върнати 8 деца, като по 3 от тежките случаи все още се работи.

Тези жалби са от хуманитарен характер и на тях се дава предимство, обяснява Спасов.

При най-тежките случаи, които са десетина,



става дума за

продажба на децата,

а не за отвличане



Обикновено децата са извеждани в чужбина с цел просия, а когато стане невъзможно да продължат да правят това, родителите им или ги изоставяли, или ги продавали.

Разтревожен българин подал преди време молба в МВнР спешно да помогнат на 10-годишната му дъщеря, изпаднала в беда в Италия. Молбата му още същия ден е разгледана в консулска дирекция и чрез посолството ни е пратен сигнал до италианските власти с молба за спасяване на българчето. Разтревоженият баща дори заплашил Външно, че ако не положи максимални усилия и не върне спешно детето му, ще го даде на Европейския съд в Страсбург. При акция на карабинерите момичето е открито в дома на граждани, които не са италианци, но живеят в Италия. Адресът е посочен от бащата.

Лицата, при които е било открито момичето, заявили по време на следствието, че са



платили за детето

няколко хиляди евро



То е върнато на родителите му дни след акция на карабинерите.

Друго малолетно българче пък е открито в Белгия след вербална нота на Външно и намесата на тамошната полиция. Оказало се, че то е било препродавано три пъти. Белгийците предупредили, че ще върнат българчето в родината му, но настояват социалните служби да осигурят попечителство над него.

При получаване на сигнал уведомяваме всички компетентни служби, обяснява Спасов. Опитът му сочел, че обикновено сигналите идват в МВнР едва когато децата вече са изведени в чужбина. Спасов, който има личен принос за връщането от Италия на 10-годишния Георги Демиров на дядо му, си спомня, че въпреки забраната на италианския съд в Триест бащата да се грижи за детето той е правил опит да го изведе от България и да го заведе в САЩ, където живее. След сигнал от МВР за опасност детето да бъде изведено неправомерно са били уведомени паспортен и граничен контрол и е било въведено временно ограничение да напуска България. Така Гошко останал в родината си.

Когато през октомври бил създаден сектор "Консулска защита на българските граждани", в министерството вече имало натрупана критична маса от молби и жалби.



1800 българи се оплаквали



за проявено към тях недобро отношение по време на пребиваването им в чужбина или пък още на самата граница.

Министър Паси създал новото звено с идеята да се обърне внимание на всеки конкретен случай и да се ускори придвижването на жалбите, така че да не се изпускат срокове за обжалване в чужбина. Предвидени са 5 щатни бройки, от които са заети само 3. Очаква се назначаване на държавен експерт с юридическо образование.

Затрупани сме с жалби и молби, всеки ден се получават по десетина, твърди Спасов.

След получаването им първата работа на референтите е да я категоризират по важност. Приоритетна категория са случаи от хуманитарен характер. Тук влизат изчезналите малолетни деца, обвинени и осъдени за участие в канали за трафик на наркотици и хора, смъртните случаи, издирване наследства на български граждани зад граница. Най-масовите оплаквания на нашенци са за лошо отношение към тях на границата и за наложени глоби. Често питали и защо са ги експулсирали. Имало и оплаквания от наши гастербайтери за измама и обиди, отправени им от работодателите им. При плащане на последната ми заплата ме нарече "гей", твърдял един нашенец и настоявал Външно да защити българското му достойнство. Задължени сме да дадем ход на всяка жалба независимо каква е тя, обяснява Спасов.

Често обаче опирали на камък. Наскоро разтревожена майка подала сигнал, че дъщеря й е във Франция и от две седмици не се е обаждала. Майката твърдяла, че й се е случило нещо лошо. Изпратихме указание до нашето посолство да сезира компетентните служби там и да започнат издирването, разказва Спасов. Получили официален отговор, че лице с това име и с тези данни не е регистрирано във Франция. Оказало се, че



момичето било във

Франция нелегално



Съвсем случайно я открихме в Германия, името й изскочи от списъци с проверени чужденци при рутинна акция, обясни Спасов.

Издирването се затруднява от факта, че малолетните най-често биват прехвърляни от една държава в друга, обясняват от Външно. Основната им "дейност" били просия, дребни кражби и джебчийство. Най-компактни са българските групи в Полша, Чехия и Австрия. Наскоро Полша ни върна 15 такива нашенци.

Този случай е типичен за това, че българинът се оплаква за каквото и да е. В страни като Германия е трудно да се стигне до отговор на конкретни казуси, свързани с обида или недобро отношение. Законът за защита на личните данни изисквал гражданинът лично да подаде молбата си, преведена на немски, след като е заплатил съответните такси, обяснявали от Берлин. Засега все още успяваме някъде да прескочим установения регламент и да засилим тежестта на жалбата чрез вербална нота, обяснява Спасов.

В последните месеци на 2003-а се увеличили жалбите от българи, които твърдят, че неоснователно са върнати от гръцката граница. В началото на декември Външно е пратило вербална нота до гръцкото посолство у нас с настояване за промяна на отношението към българските граждани, особено когато става дума за унижаване на човешкото им достойнство. Има сигнали за това, че нашенци са били ритани безпричинно, дори че са чупени табели в главите на някои от тях. Подобна нота е пратена и до посолството на Румъния. Отговорът още се чака.

Ежедневно през дирекция "Консулски отношения" минават между 200 и 300 писма, обяснява шефът на сектора за консулска защита на българите. По един случай се правят редица проверки, преписките понякога заприличват на тухли.



ФИНАНСИРАНЕ

Заради огромния обем работа и увеличени разходи по нея МВнР търси начин за допълнително финансиране, обясни шефът на дирекция "Консулски отношения" Георги Пейчинов. Вариантът с въвеждане на задължителната застраховка "Миграционен риск" предизвика противоречиви реакции. Опасенията са, че ако задължително се събират пари от всички, напускащи страната, и се оценява степента на риска, който представляват, ще се нарушат правата им. От Външно увериха, че мислят да се разшири пакетът от застрахователни събития, но това нямало да наруши правото на пътуване на българските граждани.
7
792
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
26 Януари 2004 10:27
Браво, изобретателният българин пак откри начин за забогатяване. Тежко им на западняците решили да се сдобият с дете по този начин.
26 Януари 2004 10:53
Почти изключително става дума за цигани. Те срамят България, създават ни проблеми, а вече ги създават на други страни. Нас ни намразиха заради тази крадлива сган.
26 Януари 2004 11:05
А така, ето ти ново трийсе. "Консулска защита на българите в чужбина", че и незаети щатни бройки. Фимилито, (нарочно го пиша с и, да не ме тривне на Лъчко филтъра), къде гледате бе! Кандидатирайте се, таман и за двамата ще има работа. Нали сте правозащитници, или защитавате правата само на мангали, фесове и друга такваз паплач?
26 Януари 2004 12:55
Мдааа, и сигурно всички са "цисти българчета"...
А оня олигофрен дето го обидили на "гей" сигурно ако остане насаме с жена/мъж сигурно пак ще вика Външно да му защитава достойнството.
26 Януари 2004 17:32
Статията засяга много сериозен проблем: хората са готови да търгуват със собствените си деца, защото мизерията в родната ни татковина е добила чутовни размери. Как ли скотски трябва да се чувства човек, за да е готов плътта си да продаде за жълти стотинки?
Българските граждани деградират прогресивно до "тела". Хора без вертикал, само с едно ограничено "тук-и-сега" телесно съществуване.
26 Януари 2004 18:42
Pomoriiski, ti si s kompleksi opredeleno!!!Mani gi tziganite , ti nali si bulgarin, kvo ti puka ne moga da razbera?Vse edno nekoi negur da pravi izdunki v chujbina i vsichki amerikantzi da vzemat da se stiagat ot tova!!!
26 Януари 2004 18:44
Focuse, ne e strashna mizeriyata, a tova, che sys sposobnosti i chesten trud pak si obrechen na mizeriya.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД