:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,348,990
Активни 138
Страници 18,045
За един ден 1,302,066
Сблъсък

Телевизионни игри

Още през декември 2003 г. министър Димитър Калчев дава картбланш на шефа на БНТ да заобиколи закона за обществените поръчки при рекламния договор с "Видео Интернешънъл"
Въпреки скандалния начин, по който бе сключен, договорът между "Видео Интернешънъл" ("ВИ") и БНТ за 3-годишни ексклузивни права за продажба на рекламното време на телевизията има всички шансове да оцелее. Макар че до преди 2 дни категорично отричаше, че има намерения даже да преговаря с руснаците, генералният директор Кирил Гоцев от доста време е подготвял почвата за сключването на контракта и се е застраховал срещу всевъзможни атаки. Най-силният аргумент на противниците на договора с "ВИ" е, че той е сключен без конкурс и така е нарушен Законът за обществените поръчки (ЗОП). Но още на 22.12.2003 г. Гоцев иска тълкувание от министъра на държавната администрация Димитър Калчев трябва ли да се прилага законът за сделките с продажба на рекламно време на БНТ. Министърът му отговаря светкавично - на 23.12.2003 г. Становището му е, че по отношение на продажбата на рекламно време БНТ се намира в конкурентна среда и нейната дейност трябва да се приравнява към останалите телевизионни оператори. Ако БНТ прилага ЗОП в тази сфера, това силно ще ограничи възможността й за участие в рекламния пазар. "Ето защо считам, че може да се приеме, че БНТ е възложител на обществени поръчки само за средствата, получени от държавния бюджет", пише Калчев. Министърът дава гъвкаво тълкувание и за прилагането на ЗОП при бартерни сделки - там трябвало да се преценява за всеки отделен случай.

Другото обвинение е, че договорът с "ВИ" не е минал през УС на БНТ. "Не съм длъжен да уведомявам УС, защото по закон той одобрява договор за разходи над 50 хил. лв. В случая не става дума за разходи, а за приходи", разясни Гоцев. Явно тук пак ще се лавира между различните юридически тълкувания.

Все пак вчера СЕМ реши Гоцев да предостави цялата документация по договора. Интересно е да се отбележи, че същото нареждане СЕМ издаде и покрай скандалите с "Всяка неделя", но Гоцев и досега не е изпълнил това разпореждане.Как ще се развие ситуацията на рекламния пазар у нас,ако договорът с "ВИ" остане? За пример можем да вземем тактиката на фирмата в Русия.

До финансовия колапс през август 1998 г. руският пазар бе поделен поравно между две компании - "Видео Интернешънъл", продаваща рекламното време на РТР и НТВ, и "Премьер-СВ", която има ексклузивни права за ОРТ и ТВ-6. След кризата "ВИ" остава единствен играч, поемайки и клиентите на конкурента си. Причината е проста - дъмпингови цени. Те имаха два ефекта - удариха повечето рекламни агенции, чиито клиенти предпочетоха по-изгодните оферти, и доведоха до остър дефицит на рекламно време в предпочитаните телевизии (Според руския закон за рекламата тя не може да надхвърля 20% от общото ефирно време).

Кризата започна да се усеща още в първите месеци на 2002 г., когато най-големите канали ОРТ, РТР и НТВ обявиха, че не разполагат със свободно рекламно време до края на годината. През май 2002 г. "ВИ", която вече държеше правата на четири канала - ОРТ, РТР, СТС, Ren-TV, съставляващи 70% от пазара, повиши цената с 30%, но и това не помогна. Рекламните агенции бяха принудени да отказват поръчки, а на новите клиенти се предлагаше само неудобно време, което не позволява да се проведе пълноценна кампания. В тази ситуация в привилегировано положение се оказаха фирмите, които са сключили договор директно с "ВИ". Генералният директор на "ВИ" Сергей Василиев им гарантира, че те ще получат заявеното предварително ефирно време.

Ситуацията в Русия продължава да е комплицирана и в момента. Руските рекламни експерти смятат, че има три варианта за излизане от кризата. Първият е да се увеличи рекламното време, като се промени законът. Вторият и най-вероятен сценарий е нов скок на цената на рекламата и пренасочване на част от рекламодателите към регионалните канали (От това "ВИ" пак ще е на печалба, тъй като тя държи ексклузивни права за продажба на реклама в 260 регионални телевизии в 60 града в Русия. Миналата година те бяха обединени в единна компютърна система за оферти). Третият вариант е част от рекламния бюджет на клиентите да се насочи към печатни и радиомедии ("ВИ" държи ексклузивните права на едни от най-търсените списания - "Медведь", "Вояж и отдЫх", "Домовой", "Огонек" и др.).

Ако "ВИ" приложи същата тактика (в което едва ли има съмнение), нищо чудно България да бъде изправена пред същия проблем след година, смятат експерти.

България се вписва добре в друг аспект на рекламната стратегия на "ВИ". "В момента повечето международни клиенти дирижират от Русия рекламата си във всички страни от ОНД. За тях е много важно да имат унифицирано решение и за Украйна, и за Беларус, и за Казахстан. Затова наличието наедин управител на рекламния бюджет навсякъдее предимство и важен фактор за успех", обяснява президентът на рекламна агенция "АДВ" Дмитрий Коробков.

В потвърждение на думите му през септември 2003 г. "Unilеvеr-Русия" и "ВИ" подписаха един от най-големите договори в историята на руския рекламен пазар. В продължение на 4 години, до 2007 г. "ВИ" ще отговаря за популяризирането за марките на компанията в телевизията в Русия, Украйна и Беларус ("ВИ" има ексклузивни договори с водещите канали и в трите държави). Стойността на договора е не по-малко от $100 млн., тъй като Unilever е една от най-големите транснационални корпорации и вторият след Procter & Gamble рекламодател на руския пазар. Дългосрочният договор ще позволи на Unilever да получи значителни отстъпки от "ВИ". Експертите прогнозираха, че и останалите клиенти на "ВИ" ще предприемат същата стъпка. Дългосрочните отношения с крупни рекламодатели пък ще дадат основание на "ВИ" да преговаря с телевизионните канали от по-силни позиции.

В общата рекламна стратегия на "ВИ" са заложено подобни опции за клиентите за всички страни, в които компанията успее да получи ексклузивни права за продажба на телевизионно време, а тя открито заяви, че ще атакува цяла Източна Европа. Неслучайно в рекламните карета по вестниците "ВИ" подробно изброи кои са й клиентите. Това обаче означава, че западните фирми ще се откажат от своите рекламни агенции на местния (в случая българския) пазар. Затова може със сигурност да се прогнозира, че ще има сериозни размествания на този пазар у нас. И неслучайно някои от основните му играчи вече проявяват видима нервност.

Важен нюанс в стратегията на "ВИ" за превземането на нови рекламни рубежи енеприкритата подкрепа от страна на руския министър на печатаМихаил Лесин. Той дойде и за откриването на българския офис на компанията. В това няма нищо странно. През 1990 г. Лесин и настоящият президент на "ВИ" Юрий Запол основават компания "Радио и телевидение", която една година по-късно се преименува на "Видео Интернешънъл". Възходът на "ВИ" съвпада с преминаването на Лесин на държавна служба. През 1994 г. той започва работа в РИА "Новости" и едновременно с това създава "Агенция за продажба на рекламата на РТР", в която 49% от акциите държи "ВИ". Агенцията получава ексклузивни права за продажба на рекламата на втория руски държавен телеканал РТР до 1997 г. През 1995 г. Лесин става генерален директор на "ТВ-Новости", на която Борис Елцин поверява pr-ът на парламентарните и президентските избори в Русия. През август 1997 г. той става шеф на ВГТРК (Всероссийская государственная телевизионная и радиовещательная компания) и цялата й реклама естествено е прехвърлена на "ВИ".

Откакто е министър на печата, Лесин също не се е отказал от "ВИ". Неговото ведомство, което трябва да следи за правилата на медийния пазар в Русия, никога не е предявявало претенции към работата на най-големия продавач на телереклама, въпреки недоволството в рекламните и телевизионните среди от някои от методите на компанията. А и малцина се осмеляват открито да се опълчат срещу "ВИ". То и няма смисъл. Така например миналата година голямата новосибирска рекламна агенция "Мелехов и Филюрин" даде "ВИ" под съд, тъй като тя злоупотребява с монополното си положение ("ВИ" държи 5 от 6-те канала в града). Александър Филюрин обвини "ВИ", че от няколко години отказва да приема заявките й за реклама и така й отнема клиенти. Съдът призна "ВИ" за виновна, но вместо да ограничи процента на телевизионното й време, просто я вписа в регистъра на монополистите. Това дава право на министерството на печата регулярно да проверява "ВИ" и нейните най-големи сделки. Санкция досега няма.
5
767
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
30 Януари 2004 23:11
"В конкурентна среда" ли? Виж ти, ами я тогава да спрем да финансираме БНТ от държавния бюджет и да я продадем на някоя нормална телевизионна компания, пък тя ако иска да сключва рекламните договори както и е угодно.
31 Януари 2004 00:50
Само до рекламните права ли опира въпросът?Не става ли реч за влияние над програмната политика на националната телевизия?Че коя медия не се съобразява с интересите на рекламодателя?Разбира се, че проблемът има едно елементарно решение-смяна на канала!Но който го може.Останалите ще им промиват мозъците по познатата схема.Е, за какви референдуми става въпрос тогава?
31 Януари 2004 02:28
Простете моето невежество, но откога министрите са се натоварили с непосилната задача да тълкуват законите?! И дали скоро ще започнат да постановяват присъди, да издават нотариални актове и да обявяват избрани закони за противоконституционни?
А иначе против сделката най-силно реват тези, които имат неясното чуство че са се разминали с някаква комисионна (УС на БНТ, Милотинова и подобни). Е, няма как, привиквайте.. Гоцев не ви е Лили Попова
31 Януари 2004 11:07
V zialata tazi rabota s Kanal 1 i rusnazite me pritesniava che sa nameseni Bulgarski ministri i darjavni slujiteli koito se poddavat na vlianie ot Rusnazite.


Tova mi kasa nervite! Ne razbraha li tezi nashi prodajnizi che ot Rusia nishto dobro ne idva, samo korupzia i prestapnost!!
01 Февруари 2004 17:53
Да, Гоцев не е Лили Попова, Гоцев е Кеворкян!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД