:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 115
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Важно гостуване във Великобритания на външния министър Абдел Рахман Шалкам

Лондон притиска Либия за българите

Правителството на Блеър ще поиска разрешаване на въпроса с медиците
ОПРОВЕРЖЕНИЕ
Британското правителство ще поиска от Либия да разреши въпроса с подсъдимите шестима български медици, като ще я прикани да се замисли за вредното отражение, което могат да имат подобни случаи върху нейния международен авторитет, писа вчера лондонският вестник "Гардиън". Повод за натиска ще бъде двудневното посещение идната седмица в Лондон на либийския външен министър Абдел Рахман Шалкам, което започва в понеделник.

Това ще бъде първата визита на либийски външен министър в страната от 1969 г. и тя става възможна, защото Либия реши да се откаже от амбициите си за ядрено, химическо и биологическо оръжие. Програмата, предвиждаща разговори във вторник с премиера Тони Блеър и външния министър Джак Стро показва значението, което Великобритания придава на посещението.

Европейският съюз е загрижен за шестимата българи - пет медицински сестри и лекар, - които са държани в затвора в Бенгази от пет години, след като бяха обвинени, че са заразили 400 деца с вируса на СПИН по нареждане на ЦРУ и израелската разузнавателна централа Мосад, напомни "Гардиън".

Както е заявил Едуард Чаплин, директор за Близкия изток и Северна Африка във Форин офис (външното министерство), визитата ще е ключов момент в отношенията, които бележат стабилно подобряване. "Целта ни е да помогнем на Либия по пътя на приобщаване към международната общност", казал Чаплин. Според друг източник това ще бъде възможност Триполи да се измъкне от положението си на "парий" в международните отношения.

Повечето от спорните въпроси между Великобритания и Либия бяха разрешени, след като Кадафи се съгласи да компенсира семействата на жертвите от атентата над Локърби и обяви на 19 декември, че се отказва от оръжията за масово унищожаване. Остава Триполи да уреди проблема и с убийството на британската полицайка Ивон Флетчър, застреляна от прозореца на либийското посолство в Лондон през 1984 година по време на демонстрация срещу Кадафи.

Великобритания и САЩ засега се въздържат обаче да отменят санкциите срещу Либия. Отношенията между Триполи и много страни продължават да бъдат студени.
5
793
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
07 Февруари 2004 03:42
Чакаите на ингилизите да се застъпват за нашите пък далече ше стигнем, тоя боклук Кадафи трябва и на нашите медици да даде обезщетение за пропилените години в затвора
07 Февруари 2004 09:02
Горня , спомниси бе пич какви големи ГАЖЕТА бяха Кадафи и Кастро на СТОЛЕТНИЦАТА и тая грохнала курва си завартя газа на друга посока, бес капка свян, вместо да помогне на истрадалите ни санародници в Бенгази.
07 Февруари 2004 10:38
баш майсторе де ти правописа )
08 Февруари 2004 02:31
Цял живот сам се гърбил в строителството, не на буро с писалка , като теб бе Пиавицо.
08 Февруари 2004 05:47
Приятели, не сам виждал и водпъл за Българските Медици по западната преса. "СЕГА" и се ще да сме световен въпрос. Вервайте ми, това е истинатата. Колкото и да е тъжно на никой не мъ пука за татковината ни както и за нейните рожби. Така че умната.... Fucking' A' thinking about being a fucking medic in fucking Labia (sorry Libia).
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД