:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,690,893
Активни 388
Страници 9,511
За един ден 1,302,066
За шести път ще избират председател на административния съд

Само Константин Пенчев кандидат за шеф на ВАС

Никола Филчев издигна подчинения си Спартак Дочев за висш прокурор
Новият Висш съдебен съвет номинира само един кандидат за шеф на ВАС. Това е депутатът от НДСВ Константин Пенчев, който е и зам.-шеф на жълтата група. Пенчев ще бъде изслушан идната сряда, тогава ще се проведе и гласуване. За да бъде избран, трябва да събере минимум 17 гласа - повече от 2/3 от гласовете на 25-имата членове на ВСС.

Това ще е шестият поред опит да се избере председател на Върховния административен съд, откакто изтече мандатът на Владислав Славов и той стана конституционен съдия. Предният ВСС пет пъти гласува безуспешно. За новия съдебен съвет ще е първи опит. Издигането само на една кандидатура обаче е прецедент - досега са се състезавали минимум по трима претенденти.

Депутатът Пенчев, който е бивш съдия и специалист по търговско и банково право, вчера е бил предложен за шеф на ВАС от петима - директора на следствието Ангел Александров, висшия прокурор Цеко Йорданов, адвоката от парламентарната квота Владимир Иванчев, съдийката Даринка Станчева и деканите Димитър Токушев и Александър Воденичаров, също от квотата на НС. Ако избраниците на парламента - 11 на брой, се обединят с лобито на Никола Филчев, те могат да съберат 17 гласа и да изберат Пенчев. Така може да бъде блокирана другата част от ВСС - тази около шефа на касационния съд Иван Григоров. Ако Пенчев бъде избран, той трябва да напусне парламента и получава 7 г. мандат като съдебен шеф.



каре



ВЪЗХОД

Съдебният съвет е гласувал и друго решение. По предложение на Никола Филчев е назначил Спартак Дочев за прокурор във ВКП. Дочев е известен като приближен на обвинител N1, прочу се и като създаде и оглави Съюза за борба с корупцията "Законност". Според юристи не е редно прокурор да участва в съюзи. Преди време Дочев обяви, че вероятно ще напусне прокуратурата, но не го направи. Последната му проява бе, че поздрави Надежда Михайлова за преизбирането й като лидер на СДС.
1
952
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
02 Март 2004 21:24
Най-добре да номинират Филчев за шеф на ВАС. Имам такова предчувствие. А за Пенчев разкажете цялата му биография, за Договорно-правния отдел на МВнР преди 1986 г.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД