:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 185
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
В час по безопасност на движението осмокласници гледат премазани трупове

Ученици изпадат в депресия, КАТ им показва кадри с убити

Шефът на Пътна полиция в София твърди, че е забранено, служителите му - че не е
"Дъщеря ми се върна вчера от училище ужасно разстроена, 2 часа плака - показали им в час филм за катастрофи, в който се виждали размазани трупове на хора и локви кръв", оплака се вчера пред "Сега" възмутен столичанин.

Кадрите са били прожектирани по време на час по безопасност на движението, който се води от служител на КАТ, в 8-и клас на 133-о училище "Александър Пушкин" в София. Целта била превенция.

"И друг път са показвали на децата филми, но само с ударени коли. Освен това служителката на Пътна полиция, която водела лекцията, им казала, че момичето от Американския колеж, което преди няколко месеца беше убито от кола, си било виновно, защото не се огледало. Това дете им е бивша съученичка и още повече са се разстроили", обясни бащата.

Директорката Даниела Петкова заяви пред "Сега", че това била програма, която върви в цяла София, и е длъжна да пуска филмите. Кадрите не можели да се гледат предварително, защото катаджиите обикаляли много школа и бързали.

"По време на урока е имало учители и щом не са спрели прожекцията, значи не е имало нищо смущаващо. Детето, което се е оплакало, явно в този момент е било притеснено", каза директорката.

"Не може да са показвали такъв филм на непълнолетни, аз не съм разрешавал. Пускаме ги само на шофьорите на маршрутки", каза учуден шефът на столичния КАТ полк. Илия Илиев пред "Сега". Той щял да провери случая.

Точно обратното обаче заяви Любка Маринова, шефка на групата за информация, анализ и профилактика към Пътна полиция, която се занимава с обучение на учениците. "Ние показваме тези филми винаги, при това отдавна, и за първи път някой се оплаква. Всеки път преди да почнем, предупреждаваме децата, ако са участвали в катастрофа или не могат да гледат такива неща, да излязат. Какво друго да им показваме? И тях, ако ги блъсне кола, ще изглеждат по този начин", заяви Маринова.

Тя уточни, че за различните възрасти се показват различни филми, като от 8-и клас започвали такива с тела на убити. Това се правело по специална програма, съгласувана с МОН. От министерството уточниха, че определят само темите, но не са гледали филмите.
12
897
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
02 Март 2004 22:56
Децата си ги гледат по телевизията всеки ден тези кадри, но щом е в училище е престъпление.
03 Март 2004 06:41
Подобно наказание да въведат за виновните, причинили смъртта на хора при ПТП поради употреба на алкохол.
Дори могат да добавят и "пренощуване" в аутопсионна зала на Съдебна медицина. Май ще има по - голям ефект от глоби, отнемане на шофьорска книжка или затвор.
03 Март 2004 07:17
Виолета, макар и иронично казано - ужасно права си, да знаеш!
Първо - по телевизията не показват често подобни кадри. И да го правят - то е във екшъни, където всеки знае (е, поне повечето деца на тази възраст знаят), че всичко това е грим и спец.ефекти.
Аз съм виждал какво представляват подобни диапозитиви! И тъпият чиновник(-чка) няма никакво право да показва такива неща на ДЕЦА! Ако съм на родителите - веднага я давам под съд. Ако не спечеля - поне ще я направя за посмешище, ще я унищожа като "професионалист" (какъвто тя очевидно не е). И ако успея да издействам уволнението и - още по-добре. Поне други деца след това няма да пострадат!
Но като знам българският начин на мислене - всичко ще си мине-замине.
03 Март 2004 11:30
Хубаво е, ако децата се оглеждат и ослушват. Но те още не са политици.
03 Март 2004 13:19
8 клас са достатъчно големи, за да гледат такива кадри.
03 Март 2004 13:21
пропускате обяснението на полицайката че Дафина /убитото момиче пред АКС/си е била виновна. Е тогава защо сложиха и там светофар.
03 Март 2004 14:35
Не знам какво точно показват на децата, дано да е някоя по-софт версия. Помня преди много години като вземах книжка в КАТ трябваше да гледаме подобен филм, ама беше съвсем хард-версия - откъснати глави, ръце, крака... Още ме побиват тръпки!
03 Март 2004 15:08
То в Ирландия на ден по няколко пъти показват подобни "кадри" в рекламното време - целта е да се стреснат шофьорите (поне малко), но това едва ли помага много. По-скоро има психологически ефект върху зрителите.
03 Март 2004 15:08
В "Пътуване към Истклан" Карлос Кастанеда пропагандираше докосването на краче на умряло детенце като алтернативен метод при лечение на някои "психични задръствания".
03 Март 2004 17:51
Смятам, че подобни филми, трябва да се прожектират на родителите, а не на децата им.
Ако съм на мястото на въпросната майка, ще подам иск за нанесени морални щети.Преди няколко години, журналисти бяха отстранени от работа, защото в централната емисия новини излъчиха, как чеченец коли руснак на живо.Още ме втриса, като си припомня за тези кадри.
03 Март 2004 18:29
Vmesto da si gleda rabotata, KAT pak "razviva dejnost". Ima globi, ima zakon - niama koj da go prilaga, zatova pyk ima koj da pribira podkupi. Na vodachite, koito sa dostatachno nemarlivi, za da gaziat peshehodci (govoria za bezotgovornite vodachi, zastoto nedaj bozhe na vseki mozhe da se sluchi pri tazi organizacia na dvizhenieto) i vseki den da im pokazvat takiva filmi niama da se trognat. Kojto kara kola, znae kolko takiva debilni sastestva se dvizhat po patistata. A na decata pyk savsem ne vizhdam zasto ste se pokazvat takiva kadri, za sazhalenie tiah naj-chesto gi gaziat na svetofari i peshehodni pateki, po trotoari, na mesta s ogranichenie na skorostta. Decata niamat razbiraneto, che "trotoar", "zeleno", "peshehodna pateka", znak "vnimanie deca" v nashata darzhava na haos i anarhia, ne oznachava bezopasno.
04 Март 2004 15:38
Shto za licemerie . Vsichki znem che povecheto ubiti na putia peshehodci sa imenno tezi koito presichat kudeto im padne. Lichno az sum profuchaval na Carigradsko shose s 80 km/ch desetki puti pokrai babichki s bastuni koito neznaino kak se namirat v nai-burzata lenta. I koi e vinoven v sluchaia. Uchnicite sa sushtite idioti . Istinata e che sa vinovni roditelite. Postoianno vijdam maiki s deca koito presichat kudeto si iskat i posle ochakvame deteto da ima koltura na putia mi ot kude kato idiotskite mu roditeli niamat , a te ot svoia strana prehvurliat lichnata si nemurlivost kato otgovornost kum durjavata.
Taia puk ovca 2 chasa plakala . Che az ne poznavam momiche v 8 klas devstveno . Togava ne plachat nali . Kato e napravila svirka na polovinata uchilishte pak ne plache, a to ubiti plache. Mi shte triabva da svikva zashtoto kato im iznasia na puberite sa golemi kato ne im iznasia sa deca. Kakvi deca sa na 16 godini ne moga da razbera !!!
Are sus zdrave !!! Leka, dohodna i bezavariina !!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД