:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,544,781
Активни 117
Страници 1,727
За един ден 1,302,066
Интервю

Антон Кутев: Софиянски иска сам да разпродава общинските имоти

Трябва да потърсим политическа отговорност от Симеон Симеонов, който се смята за човек на БСП в "Софийски имоти", твърди левият общинар
Снимка: АЛЕКСАНДЪР МИХАЙЛОВ
-------------

Антон Кутев е роден на 13 септември 1968 г. Завършил е изкуствознание в Художествената академия. Учил е икономика на киното и телевизията в Московския киноинститут. От 6-7 г. има шивашки цех с около 40 души персонал. Член на БСП от 3 г. Общински съветник първи мандат. Член на комисиите по евроинтеграция и по молби и жалби. Говорител на групата на БСП в СОС.

---------------- Г-н Кутев, защо съветниците от БСП гласуваха заедно със СДС за създаването на "Инвестиционната компания-София"?

- БСП гласува не заедно със СДС, а за идеята за инвестиционната компания, срещу която е групата на Стефан Софиянски. Той иска сам да разпределя общинските терени, а не СОС. Това е много елементарен, не политически сблъсък - кой - дали общинският съвет или кметът - да разпродава имотите.

- Не е ли логичен примерът, който даде кметът - че трудно може да има инвестиционен интерес към стара къща в Студентски град, оценена на 181 лв., или дворно място край София?

- Това е въпрос на разпределение на имотите. Аз съм убеден, че всички тези имоти не могат да бъдат разпределени наведнъж, това е много голяма работа, която трябва да тече във времето. Най-важните, най-хубавите обекти останаха в досегашните "Софийски имоти".

- Обявихте, че започвате свое разследване на "Софийски имоти". Значи ли това, че нямате доверие на временната комисия?

- За да може временната комисия да работи добре, трябва да й се диша във врата. Аз наистина нямам доверие на временната комисия. Досега "Софийски имоти" е разпродала огромно количество имоти на цени, които не отговарят на пазарните. Затова все пак на някого трябва да се потърси отговорност. Ако не наказателна отговорност, то поне политическа. Някой трябва да отговори на въпросите какво, защо и как е продадено.

- Кой и от кого трябва да потърси отговорност?

- СОС трябва да търси отговорността, защото ние сме представителите на собственика. По новия устав ние сме и общото събрание. Друг е въпросът дали ще се преодолее създаденото статукво в съвета, до каква степен ще има политическата воля.

- Какво имате предвид под статукво?

- Общинският съвет е създаден от няколко големи политически сили, от които ние далеч не сме най-голямата. Аз ще поискам информация за целесъобразността на конкретни продажби, за това с какви апортни вноски сме влизали и защо е било необходимо. Например в смесеното дружество "Артемида" са апортирани 15-20 магазина в центъра на София - "Витоша", "Раковски", "Граф Игнатиев". Много ми е интересно какво ще се случи с тях и общината има ли още някакво участие в това дружество.

- При гласуването за преструктуриране на "Софийски имоти" съпартиецът ви Росен Малинов възропта, че в приложението с имотите, които трябва да се отпишат от активите на фирмата, няма информация на кого и за колко са били продадени. После обаче вие гласувахте и това приложение. Защо, след като не сте доволни от съдържанието му?

- Гласувахме, защото трябваше да се приеме преструктурирането на "Софийски имоти".-----------------------

Всичко опира до спора със Софиянски. Той беше намислил схема, при която сега да спрем инвестиционната компания, имотите на този етап да си останат в дружеството. След което да се започне един страхотен рев колко лоша фирма е "Софийски имоти" и да се затвори. Тези 600 имота трябва или да се вкарат в агенцията по приватизация, или да ги оставим на разположение на кмета. Играта на Софиянски беше да не създадем новата компания, да затворим старата и имотите да останат при него. Поради което се наложи, притиснати от времето, да приемем новата компания.

--------------------------Затова изтеглихме искането за преразглеждане на приложението. Става дума за формалност, която обаче не е маловажна. След като тези имоти вече са продадени в нотариата, те вече не са обект на собственост на дружеството. Така или иначе трябва да бъдат отписани от капитала, защото тях ги няма.

- Искате да кажете, че СОС може само формално да потвърди вече извършени сделки със 139 имота?

- Не. Аз поисках да ми кажат защо не са отписани веднага и каква част от тях са продадени с решение на СОС. Тошко Добрев ме увери, че всичките са продавани с решение на СОС. Аз се съмнявам.

- Споменахте Тошко Добрев, който беше директор на "Софийски имоти", преди да стане общински съветник. От него ли трябва да се потърси отговорност?

- Да, но също така БСП трябва да потърси политическа отговорност и от председателя на съвета на директорите Симеон Симеонов. Той се сочи като човека на БСП в "Софийски имоти". Вярно е, че е бил съветник от листата на БСП, но е излъчен от ОФ. Всички, които са участвали, трябва да имат някакъв отговор какво е ставало и защо.

- Те дават ли ви този отговор?

- Досега от Симеон Симеонов не съм получил много отговори.

- Ще има ли БСП членове в бордовете на общинските дружества?

- Това беше много голям спор в БСП. Аз мисля, че трябва да има, защото това е политика. Проблемът е как контролираме хората си. Много важен ще бъде механизмът за контрол. Как ще търсим политическа отговорност от Симеон Симеонов, който не е ясно чий член е точно, е сериозен въпрос. Но как ще търсим отговорност от хората, които сега ще влязат от наше име, трябва да ни е абсолютно ясно. След като бъдат определени тези хора, трябва да се поставят задачите и изискванията към тях.

- Вие го наричате политика, но Владимир Каролев го нарича сделка. Има ли сделки между БСП, СДС, ССД, "Гергьовден"?

- Г-н Каролев много лесно го нарича сделка, защото е извън него. Не са сделки.----------------------

Става дума за това, че едни фирми трябва да се управляват по квотен принцип. Абсолютно нормално. Не става въпрос за сделки, а за участие и контрол над управлението. Това е смисълът на общинския съвет. Ако излезем от тези фирми, губим възможността да ги контролираме и нашето присъствие в СОС се обезсмисля.

----------------------- Имаше ли договаряне как да бъдат разделени терените от "Софийски имоти" между инвестиционната компания, агенцията по приватизация и общината?

- Този въпрос изрично е задаван на нашия представител в председателския съвет Мичо Райковски и отговорът е, че няма сделка.

- Какво ще се случи с имотите, които остават в "Софийски имоти"?

- Не знам.

- Кметът каза, че това трябва да бъде фирма с отмиращи функции. В устава обаче не е предвидено такова нещо.

- Точно така. Твърдението е, че там са оставени само имотите, при които има спор за собствеността или са в напреднала форма на сделка. В комисията по молбите и жалбите вече получихме няколко жалби, че "Софийски имоти" е сключила предварителен договор за продажба на имот. Сега хората се жалват, че не могат да си купят имотите заради мораториума. Това е много странно и би било много сериозно, ако се окаже вярно. Ако в списъка има имоти с предварителни договори за продажба, значи, че преди да се разформирова "Софийски имоти", те са си осигурили на кого какво да продадат. Това е скандално.

- Ясни ли са схемите, по които са се разпродавали терени?

- Разбира се.--------------------------

Схемите са 2 и са елементарни. Едната е цената. Чувам, че новият изпълнителен директор на "Софийски имоти" Петър Савов има връзки със съюза на оценителите. За една фирма като "Софийски имоти" не е проблем да направи така, че оценителите да дадат оценката, която иска. Има продажби, които са направени на 54% от данъчната оценка. При данъчна оценка 125 000 лв. на 3 дка в "Люлин" плюс постройките те са продадени за 68 000 лв. без ДДС.

Другата схема е с апортните вноски. Когато в една фирма сте влезли с имоти за няколко милиона, се налага въпросът тази фирма започва ли да отчита печалби, носи ли нещо на общината, има ли дивиденти от нея.

------------------------------ Защо БСП поиска да оттегли двамата си членове във временната комисия за проверка на общинските фирми?

- Това беше мое предложение към групата. Тя обаче не го прие. Аз исках да ги оттеглим, защото считам, че временната комисия няма да си свърши работата и защото тя служи за параван. Не може комисия, която се ръководи от Станимир Зашев от "Гергьовден", да разследва действията на Тошко Добрев, който е от ДП, в коалиция с "Гергьовден". Тя е създадена на пошъл принцип. Не може хора, които по един или друг начин са участвали в това управление, да започнат да се саморазследват и ние да очакваме резултати. Тя беше създадена порочно. Ще е цяло чудо, ако даде някакви резултати под нечий натиск. Аз считах, че не е необходимо БСП да носи негативите на тези лоши резултати. По-добре ми се струваше да излезем и да започнем свое разследване. Реши се, че участвайки в комисията, нашите представители ще имат възможност да въздействат и да ни дават информация.

- Според вас държи ли се групата на БСП в СОС като реална опозиция?

- В СОС БСП е опозиция и това все повече ще личи.

- Твърди се, че на среща на съветниците от БСП със Сергей Станишев и Румен Овчаров са били отправени критики към дейността ви като опозиция.

- Стана по-скоро обратното. На тази среща бяха отправени критики от страна на групата към това как тя работи. Това беше една среща, в която Станишев и Овчаров искаха да разберат какво правим. Дадоха ни насоки да бъдем реална опозиция на реалното управление в София, което е Софиянски. Всички тези критики бяха споделени от общинските съветници в групата.

- Т.е. общинарите сами са си казали, че не се държат като опозиция?

- Не. Но аз не съм доволен как реагираме - не сме достатъчно бързи, нямаме достатъчно информация. Ние имаме хора с добри възможности, които не са достатъчно стиковани.

- И в предишните мандати БСП не се държеше като опозиция?

- Не мога да говоря за предишните мандати, защото не съм бил съветник. Общото мнение в първичните организации е, че общинските съветници на БСП не са се държали като опозиция. Като ходя по събрания, хората много ни критикуват, защото не правят разлика между стари и нови съветници.

- Дайте ми пример през 4-те месеца от новия мандат, когато БСП се е държала като явна опозиция.

- В случая със "Софийски имоти" се държим като опозиция. Това е въпросът за лявото и дясното изобщо.-------------------

Общината е в икономически криза. Борбата е дали ще бъдем с 10% по-леви или с 5% по-десни. Ето, въпросът дали да бъдат увеличени картите за градски транспорт. Градският транспорт в София губи и ние трябва да потушим загубите му. Разходите му се изплащат от билетите. Не можем да гласуваме срещу това и транспортът да започне да губи още повече. Въпросът е дали ще натиснем софиянци за по-дълго време или в по-голям процент да имат някакви предимства.

---------------------- Ще го направите ли?

- Правим го в рамките на силите си.

- Вие сте най-голямата група в съвета, имате 19 съветници, наистина ли от вас като опозиция нищо не зависи?

- Ние в повечето случаи се оказваме сами срещу всички останали. Това не ни притеснява, стига да можем да даваме гласност на ставащото и да бъдем коректив на управляващите.
1
676
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
02 Март 2004 21:31
Прав е човекът. Мафиянски краде безогледно !Купил с поставени лица половината градинка до Японското посолство и ще си строи 7 етажен блок в наи-скоро време.С документни измами е измислил как да приватизира градинката и една съборетина , която уж принадлежала на някаква фирма Мебел и после с помощта на Стуци доразграбили и градината!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД