:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 220
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Олимпийският огън идва с два самолета в София

До седмица обявяват имената на българските факлоносци, след това Атина трябва да ги одобри
Снимки: Ройтерс
Кой ще носи олимпийския огън в България? Кои ще са лицата, които ще представят страната ни пред света? От месец тези въпроси станаха обект на коментари не само в спортните среди, но и в цялото публично пространство.

Имената на факлоносците ще бъдат съобщени след седмица, съобщиха от Столичната община, която е сред главните организатори на голямото събитие. Списъкът обаче няма да е окончателен, защото кандидатите трябва да бъдат одобрени и от организационния комитет в Атина. За целта автобиографиите и есетата ще бъдат преведени на английски и ще бъдат изпратени в Гърция.

Преминаването на олимпийския огън през София на 7 юли определено е сред топсъбитията на 2004 г. Столицата ни е предпоследният пункт, през който ще мине олимпийската щафета по пътя към Атина. Огънят ще пристигне у нас от Истанбул с два самолета на 7 юли сутринта. Гърците осигуряват собствен кортеж от коли и мотоциклети. Със самолетите ще дойдат и голям брой длъжностни лица, както и телевизионни екипи от цял свят. Маршрутът на щафетата вече е уточнен. В изготвянето му участва и гръцката страна, като изричното условие бе огънят да не напуска територията на столицата. По тази причина факлоносците ще преминат през Камбаните, най-далечният пункт е Бояна, след това ще се спуснат към НДК, а финалът ще е на площад "Св. Александър Невски". Бягането ще продължи около 5 часа и ще бъде предавано пряко по БНТ.

Поради мерки за сигурност (олипийският огън е потенциална мишена за терористите) до последния момент няма да бъдат съобщавани други подробности около пътя на факлоносците. На "Св. Александър Невски" ще е кулминацията на тържествата. Ще има концерт, а над програмата му в момента мъдруват половин дузина сценаристи. Имената на най-важните факлоносци - тези, които ще вземат огъня от самолета, и тези, които ще пробягат финалните метри с него, също ще се пазят в дълбока тайна до последния миг, за да има елемент на изненада.

"Практиката в цял свят е да бъдат избирани най-известните и обичани личности", обясни Пелагия Чернева, която е шеф на комисията за младежка дейност, култура и спорт в Столичната община. Общо 160 българи ще имат шанса да попаднат сред факлоносците. Всеки от тях ще пробяга 400 метра. Набирането на документи в Столичната община приключи преди два дни. Тя ще посочи 78 души. Кандидатите попълниха специални формуляри, изпратиха снимка и есе, с което трябваше да обяснят защо искат да са факлоносци.

"Принципите са ясни. Факлоносците ще са граждани, които имат принос към обществото и на които е близка олимпийската идея. Те трябва да притежават и приятна външност", издаде Чернева.

Вече има сведения, че първите финалисти са 39 бивши професионални спортисти. Сред тях блестят имената на олимпийските шампиони Валентин Йорданов (борба), Здравка Йорданова и Ваня Гешева (гребане). Най-активни са били състезателите от по-старото поколение, издават още от общината. Олимпийският шампион от Атланта'96 Йорданов пък е сред малкото представители на по-новата генерация. Квота от по 20 души е запазена за спонсорите "Кока-Кола" и "Самсунг".

Крайният срок изтече, но мандалото все още не е паднало за кандидати, които имат неоспорим принос за развитието на страната ни и са допринесли за нейната популярност по света, разкриха организаторите на щафетата, които са амбицирани да подберат най-достойните българи. Причината е ясна - на 7 юли цял свят ще фокусира вниманието си към България. София има привилегията да е един от 34-те световни града, през които ще премине огънят, а това се случва едва за 4-и път в новата олимпийска история.
 
***
817
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД