:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,301,468
Активни 192
Страници 19,988
За един ден 1,302,066
Доклад на Държавния департамент на САЩ обвини:

Българските банки нехаят за прането на мръсни пари

Правителството да следи какви средства се влагат при приватизацията, препоръчват американците
За първи път Държавният департамент на САЩ остро разкритикува българските банки, че не се борят достатъчно яростно с прането на мръсни пари. Слабият контрол и твърде строгата банкова тайна позволяват на мафиотите от Източна Европа, бившия СССР, Турция и Близкия изток лесно да прехвърлят авоарите си в Западна Европа и САЩ."Българската финансова система остава уязвима за прането на пари, свързано с наркотрафика и останалата организирана престъпност", констатират американците. Според тях законодателството ни в тази област е на ниво, но не се прилага достатъчно стриктно. "Изглежда, няма политическо желание да се променят неоправдано широките разпоредби, които пазят банковата тайна, а банковата общност има много силно лоби в парламента", пише в доклада.

"Липсата на счетоводна отчетност в бюрата за обмяна на валута, казината, небанкови финансови институции, дилъри на стоки с висока стойност и други подобни не означава, че там не се перат пари. По-скоро не се спазват изискванията да се подават сигнали за съмнителни транзакции", смята Държавният департамент.

Управляващите от НДСВ не са съгласни с американците. "Тези констатации не са съвсем коректни и се дължат на липсата на достатъчно информация. Банковата тайна може да падне за 24 часа, стига да има съдебно решение", коментира пред "Сега" председателят на парламентарната икономическа комисия Валери Димитров. По закон банковата тайна може да падне по искане на данъчни, митнически и други финансови органи или на прокурор. Съдията се произнася еднолично, без да призовава други заинтересовани лица. "Ако тази съдебна процедура пречи на ефективната борба с престъпността, няма проблем да осигурим по-голям достъп до банковата тайна", добави Димитров.

Според Димитров не може да се говори за банково лоби в парламента, защото при това управляващо мнозинство нито е внасяно, нито е отхвърляно предложение за отпадане на банковата тайна.

Преди дни шефът на финансовото разузнаване Васил Киров обяви, че през миналата година агенцията му е предала на прокуратурата данни за съмнителни транзакции за около 300 млн. евро.

В доклада си Държавният департамент призовава правителството да разследва произхода на парите, използвани в приватизацията, и да увеличи капацитета на финансовото разузнаване.

САЩ не за първи път обръщат внимание на раздържавяването в България. През 2002 г. американският посланик у нас Джеймс Пардю остро се противопостави на възможността изгоненият от България Майкъл Чорни да стане собственик на "Булгартабак".

"Важното за САЩ по въпроса за "Булгартабак" е избраните компании да не включват престъпни фигури или който и да е, свързан с международната престъпност", каза тогава Пардю.
34
706
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
34
 Видими 
04 Март 2004 21:10
А американските банки защо нехаят вече повече от 14 години за парите на САДАМ? Защо не ги върнат на "освободения" ИРАКСКИ народ?
04 Март 2004 21:47
Абсолютно точно заключение в статията.
Лошото е , че всяко правителство разчита на тези мръсни пари първо: за да бъде избрано и второ: за да бъде подкрепено
04 Март 2004 21:51
Толкова слаб брой не съм чел. Кой е дежурен редактор да му отредим наградата на форума - златна сабя без острие, на която липсва дръжката.
04 Март 2004 22:31
Че кой ги ползва тези банки за мръсни пари? Тези пари са легалиризани с отдавна създадени фирми в чужбина или офшорки, които фирми са вече сред утвърдените клиенти на банки в чужбина... Освен това и част от бългаските банки са създадени с подобни пари, но вече собствениците на капитала са други, мениджърите на банките също, така че...
04 Март 2004 22:33
А Венцислав Йосифов, не знам в какво качество, е отново поканен на официалния прием по случай 3 март. Сигурно за особени заслуги в миналото , защото, както казах, сега не знам какво го прави толкова велик, че да бъде в елита от поканени
04 Март 2004 22:45
Същият този Държавен департамент критикува и швейцарските банки, а на тях им се тресат гащите от страх и срам... Не че нашето положение е швейцарско, ама и Държавният департамент на "най-демократичната" страна в света не е Господ Бог.
04 Март 2004 23:33
Нали затова М Велчев иска да си направи финансова полиция, че да погне международните и българските престъпници.
04 Март 2004 23:53
Не булгарската банкова система а американската е за критика за6то:За6тото само в америка може6 да тегли6 пари без никакув документ.Доста4но е подписа да е су6тия на банковата книжка.Ебахти куравата работа всеки може да ти открадне парите стига да може да ти имитира подписа.Второто наи стра6ното е 4е могат да ти конфискуват парите без суд.Достату4но е 2-3 години да не внася6 илили тегли6 пари от книжката.Това го нау4их едва миналата година когато се прибрах от Бг.Полу4авам писмо от банката 4е до 10 дена ако не се обада парите в книжката която имам наи големата сума за 4ерни дни и сум я вдигнал на труп4ета 6те будат конфискувани в полза на 6тата.Летим като ненормален до банката за да питам за6то.Казаха ми 4е така проверяват хората които не ползват до 3 години спестяванията си ги сметат за умрели и конфискуват парите за 6тата.Ама казвам дори и да сум умрел нали имам неколко копелета които са ми закони наследници.Нема зна4ение ако не са ги потарсили се конфискуват.Преставятели си колко хора са ограбили тия мо6еници и наследниците изоб6то незнаят 4е 4овека има спестявания по банки.Абе тая евреиска система никаде я нема по света както в америка.Така 4е да у4ат баба си как да пикае в бутилка а не булгарите как да си управляват банките.
05 Март 2004 01:53
Изключение може да се дължи на
грешка , но е срамно и цинично
да слагате антибългарски заглавия
във всеки втори брой.
Да не говорим за съдържанието.
05 Март 2004 02:16
Като знам какви счетоводители си назначават банките. Като знам какви управители по клоновете, кредитни инспектори..........Малееееее....... Въобще не се съмнявам, че българските банки са най-добрите перални в света............
Само като си припомня колко кредита раздадоха. Как ги ошушка др. Виденов през 1996-97г..........
Ми колко кредитни инспектори и банкери забогатяха набързо.......
Правилно са написали американците...........
05 Март 2004 04:07
...няма политическо желание да се променят неоправдано широките разпоредби, които пазят банковата тайна, а банковата общност има много силно лоби в парламента...
Точно, ясно, вярно. Сравнението с швейцарските банки би било чудесно, ако ние живеехме като швейцарците. Не е нужно да подскачаме всеки когато някой си казал нещо си. Важното е да се опитаме, стига да искаме, а за съжаление политиците ни, хората които имат силата, но не ижеланието за съжаление са тетези, които трябва да разрешат проблема. Нека не забравяме, че стара нова мафия: БКП горни етажи-ДС-УБО-разузнавае-главни редактори-долни етажи полицаи, барети, митничари, мутри и др. започна дейността си при новите условия именно от там - банките. Като Първа Частна с В. Йосифов, Валъо Моллов (Тези двамата защо са още живи? Пропуск на партия Кубратов Сноп?!) и други такива. Там е главата на змията!
05 Март 2004 04:15
Извинявай форум за повторната редакция на моята дописка, но обичам мисълта ми да е изложена ясно и без граматически/правописни грашки.
...няма политическо желание да се променят неоправдано широките разпоредби, които пазят банковата тайна, а банковата общност има много силно лоби в парламента...
Точно, ясно, вярно. Сравнението с швейцарските банки би било чудесно, ако ние живеехме като швейцарците. Не е нужно да подскачаме всеки път, когато някой си казал нещо си. Важното е да се опитаме, стига да искаме да изправим проблема. За съжаление политиците ни, хората които имат силата, но не и желанието, са тези, които трябва да разрешат проблема. Нека не забравяме, че старата нова мафия БКП горни етажи-ДС-УБО-разузнаване-главни редактори-долни етажи: полицаи, барети, митничари, мутри и др. започна дейността си при новите условия именно от там - банките. Като Първа Частна с В. Йосифов, Валъо Моллов (Тези двамата защо са още живи? Пропуск на партия Кубратов Сноп?!) и други такива. Там е главата на змията!
05 Март 2004 05:49
До кога американският посланик ще дава акъл на "тази" държава, а не на "онази"?
05 Март 2004 08:28
Антибиотик, hamer -

*

hamer, това, което пишеш за В.Й. и третомартенския прием ми се струва просто невероятно Наистина ли ?
05 Март 2004 09:16
БАНКИТЕ СА ЧЕРВЕНИ!
05 Март 2004 09:33
АВТОРЪТ НА СТАТИЯТА МАЙ НИ НАСЪСКВА СРЕЩУ USA!
05 Март 2004 09:35
Ако българските банки са червени, някой вегетарианци са кретени. За сведение на всички "познавачи" на банкото дело в България, български банки / с изключение на СИБАНК/ вече няма... А за СИБАНК се твърдят разни офшорни неща... Дори и ДСК вече е с чуждестранни собственици. Сащ се жалили, че чрез банките от източна Европа, лесно постъпвали пари в тяхната и Европейската банкова системи! Ами нали имате строг контрол бе господа! Голяма е мъката американска - има банкова тайна и са затруднени в проучванията си за установяване на глобален ефективен контрол. Сопрете се господа - банковата тайна е пречка само за тези, които искат да се докопат до сведения за коректно рабощи фирми! И я вземете, че се нахвърлете върху швейцарските банки - там и за половин година няма да можете да получите разрешение за разкриване на банкова тайна...
05 Март 2004 10:03
Банките и банковата система в България са точно такива каквито ги искат управляващите: политици и мутри. И са като всичко останало в България. Кои са собствениците на банките в България - мутри и близки на политици от всички разцветки: започнаха с БСП, после бързо се преорентираха главно към СДС, отчасти ДПС, сега и към НДСВ. Ако не са собстеници, щото чужденците ги изкупиха, то останаха на ключови длъжности в управлението на банките. За сегашното състояние на банковата система отговорни са главно сега управляващите, и за доброто и за лошото. Те са на власт от юли 2001 година. Имаха достъчно време да променят закони, ако трябва. За сравнение - Жан Виденов нямаше толкова време, когато стана премиер през 1995 година, банките вече бяха за фалит, но и той и БСП са виновни за фалита им.

Редактирано от - Pesimista-bg на 05/3/2004 г/ 10:05:30

05 Март 2004 10:20
Чомски пише, че през 1994 година, според Организацията на Американските държави, от 450 милиарда долара спечелени от наркотиците в Колумбия, около 290 милиарда са попаднали в американски банки....
05 Март 2004 10:36
Съгласна съм със социалдемократа и песимиста , но ще добавя още нещо.
Да се твърди това от САЩ е просто лицемерно . Забравили са да видят собствените си пороци и грешки. В САЩ- банки влязоха безпрепятствено най-много мръсни пари от България-от тези на Лукавновото и Дойново време .Никой не поиска на Илия Павловци и подобни в САЩ изяснения какъв е произхода парите –милиардите , които те вкараха там .За 200 000 долара кеш мъни в наличност, без да се пита откъде ги имаш, САЩ дават автоматично американско гражданство. Много народ вече знае за българските дворци подсторени в Маями и всички тези бивши номенклатури и създадени в т.н. преход мафиоти, изнесли парите си в САЩ и себе си също.САЩ е най-голямата банка на български мръсни пари!...
САЩ единствени не приеха закона за прането на мръсни пари и не помогнаха с това на Източноевропейските страни да излязат от своя преход и хаос в него.
Докато ЕС страни, всички до един , приеха и изпълняват стриктно закона за мръсните пари , то САЩ не го направиха.
И сега , ако имаше здраво правителство и управление на България , както и добро Национално разузнаване , щеше да изследва мръсните пари изтекли от България от Луканово време до ден днешен , можеше да поиска от ЕС държави официално да се направи запор на авоарите на българските мафиоти , изнесли пари в техни банки или основали с тях свои фирми там.
ЕС щеше да изпълни такъв един иск на българската държава!
НО НЯМА ПРАВИТЕЛСТВО В БЪЛГАРИЯ , КОЕТО ДА ИЗВЪРШИ ТОВА-Сакскобурготски единствено направи да следва и повтаря , с мижитурската си политика и управление , всичко наследено от Костоффф и сие в управлението и мафиотските структури За това и Костоф остана неизследван и непокътнат.


05 Март 2004 10:49
Къде е сега фифо димитров да се изцепи:
забодохме чадъра на георги марков
опаткахме папата
произведохме повече дрога от афганистан
изпрахме повече пари от американците, швейцарците и западноевропейците- за офшорките да не говорим ....
къде сте послушни народни слуги да се "разкаете" и пак натопите БГ до гуша в кал?
Американците да си гледат в собствената паница, защото с минуса, който им отцепи храсталака ще го д**ат сополив. А как да ги обичаме амитата, като откакто ни владеят за по едно нормално пиене и мезе пари нямаме? Беше ли по-лошо при тошо?
05 Март 2004 11:42
Подробности за ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА КАРАГЬОЗОВА ( СИБАНК), ИЗВЕСТНА КАТО ЦЕЦА СЕКСА!!!

Натиснете тук
05 Март 2004 12:06
Коя е РАДОСТ ДРАГАНОВА ОТ ОГЛЕДАЛА -БТВ
Натиснете тук
05 Март 2004 12:08
ПРОСТИТУТКИТЕ НА БТВ НЕДКА ПУХЛАТА И НЕЛА КАРАМАНСКА

Натиснете тук
05 Март 2004 12:34
Натиснете тук
05 Март 2004 12:37
ДА, ВСИЧКО ДОТУК ПОКАЗВА, В НАЧАЛОТО БЕ...БЕКАПЕТО!
05 Март 2004 12:44
ПОСЛЕДНИТЕ ОСТАНКИ ОТ БКП-ТО И ПРОДЪЛЖАВА ДО ДНЕШЕН ДЕН! ВАЖНОТО Е , ЧЕ НЕ СЕ НАМЕРИ ЕДНА ПАРТИЯ И ЕДНО ДЪРЖАВНО РЪКОВОДСТВО ДА ГИ СПРЕ !

05 Март 2004 12:48
ПРАВ Е СОЦИАЛДЕМОКРАТА,
ВСИЧКИ КОИТО НЕ СА КОМУНИСТИ СА КРЕТЕНИ!
ИСКАТ ПАК ДА НИ ГО НАЧУКАТ ДВА КАТА,
МАКАР И С ДРУГИ ПРЕМЕНИ!
05 Март 2004 14:21
Вегетарианецо блажен, що за закачки из форума? Обяснявам с думи прости:
1. БКП, прекръстена в БСП и съответно СДС, поради некадърността на собствените си кадри изтърва финансовата система на България от обхвата си.
2. България има централна банка, но не и български банки.
3. Да се критикува което и да е българско правителство за занижен контрол над банките /регистрирани в България, по българския търговски закон, и работещи в страната/ е равнозначно да се скараш на правителството на Австрия /или за работата на Биохим/ или на Гърция /за работата на ОББ или Пиреосбанк/
Та какви комунисти Ви гонят? Някакъм американски чиновник написал доклад, нашите вестници позапълнили някаква страничка, журналистче написало дописка, Вие ревнахте - комунизма си показа козината...
05 Март 2004 16:32
Глинче, манипулаторко знатна, би ли ми опсала процеса с 200 000 долара и гражданството на Щатите, че да кандидатствам? Можеш да ми посочиш и сайта на правотелството за да прочета. И защо (по дяволите), като ти кажат, че имаш греда в окото скачаш да крещиш за сламката в чуждото? Това е типично социалистически подход за замитане на ....
05 Март 2004 17:20
Фанта
Ако имаш поне 200 000 виж на сайта
на US Citizenship andNaturalisation Services.
05 Март 2004 17:42
Митничаръ, ами вярно е, доколкото може да се вярва на вестниците - имаше и снимка на Моника, та... Ако приемем, че на този прием се канят около 1000 души, се предполага, че това са най-изявените и със заслуги към страната ни хора, защото ясно е, че не могат да бъдат поканени всички... Е, това е положението с най- "заслужилите" българи...
05 Март 2004 17:43
Tochno taka!A tia deto lujat tzelia sviat , za teh kakvo da se kaje?Amerikantzite zashto ne poiasniat pred nashte banki kolko e izmamna tehnata sistema i togava da tursiat otgovornost.Moga da kaja che v amerika niama nikakva bankova taina, i rekat li da razberat kakvi i kolko pari imash to ne e nikakuv problem za bash mafiotite ot federalnia goverment da ti suderat kojata ot guza, pa dori i da si nai-primernoto momche!Aide da im eba maikata na amerikantzite az.Za da gi biem trebva da sme po-golemi mushennitzi ot tiah, inache nema da stane!
05 Март 2004 18:07
За УС гражданство бе6е ако внесе6 1 милион и отвори6 бизнес които да гарантира поне на 10 работника препитание.Но за 200, 000 незнам.С такава сума може некакув бизнес да има6 ти и един 4ирак.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД