:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 292
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Отговори

Шах



1.Ке1 х3, 2.К:г2 ц2, 3.Т:ц2 х2+, 4.Цх1 Д:ц2, 5.Ке4+ Д:е4 и пат с връзка на коня на "г2"; или 5...Цх3, 6.Кг5+ Цг3, 7.Ке4+, отново с реми. Оригинално!



Бридж

С 2-те взятки в каро и абсолютно сигурната от комбинацията в трефа знаете, че 3 взятки инкасирате винаги. И затова навярно ходът с трефа К ви изглежда солиден и естествено коректен. Почакайте обаче и ревизирайте ситуацията в полза на експертната игра! Как си представяте ръката на Юг?

Неоспоримо ясно е, че с точно (само!) 5 пики - настоял е в цвета и 2-ри път, а с 6 би открил с 1 пика. Отговаря с 2 кари, така че, след като е отворил с 1 трефа, или няма купи, или пък е с максимум една. Но тогава партньорът ви е абсолютно сигурно с 4 коза и 1 или най-много с 2 карти в трефата. Или ако продължите с трефа К, Юг ще спечели с А-то и ако е класен играч след изтегляне на всички козове от ръката си, имайки абсолютни 10 взятки (5 пики, 4 купи и 1 трефа!), леко ще ви скуизира в купа-трефа - Q-та в този цвят е у вас.

Единственото ви най-добро продължение е да прекъснете връзката на Юг с мора като продължите с купа х. 4-те коза на Изток във всички случаи ще попречат на декларанта да инкасира 4 купи, с което той ще остане общо с 9 взятки. За да се проявите обаче като експертен защитник и като доказателство, че сте разчели позицията перфектно, в случай, че Юг е на ръка с купа 9, макар че той едва ли ще пропусне, то идеалният ви ход е с... купа 10!

Ръката на Юг: пика АJ108х, купа 9, каро Q9, трефа АJ7хх.
1
599
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
05 Март 2004 16:31
Всичко е вярно, но не разбрах защо юг трябва да отвори с една трефа.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД