:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 332
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Всички в СОС срещу Любомир Павлов

Сред разправии и закачки съветниците дадоха мандат за смяната му от надзора на Общинска банка
Снимки: Александър Михайлов
Нито един общински съветник не посмя да гласува против смяната на надзора на Общинска банка на вчерашната извънредна сесия на СОС. Четирима общинари от партията на Софиянски ССД се въздържаха. Всички останали поискаха смяна на надзорния съвет, оглавяван от Любомир Павлов.

Скандалът около Общинска банка тече втора седмица, след като се разбра, че 3 общински дружества са продали акциите си на други приватизирани вече общински фирми и са лишили общината от контролния пакет от 75% плюс 1. Шефът на СОС Владимир Кисьов свика извънредната сесия с цел да се даде мандат на представителите на общината в общото събрание на банката да поискат промяна в устава и смяна на надзорния съвет. На заседанието общинарите изрично поканиха шефа на надзора Любомир Павлов да даде обяснения за скандалните прехвърляния на акции, станали в края на м.г., без да бъде уведомена общината като мажоритарен собственик.

Павлов закъсня близо половин час. Влизането му в залата на СОС предизвика истински фурор сред оператори и фоторепортери, които без разрешение нахълтаха при общинарите. Напразни останаха призивите на водещия заседанието - зам.-председателят Борислав Бориславов, репортерите да напуснат залата. Павлов пък не даваше признак журналистическото внимание да му е неприятно.



Той пристъпваше тежко, измъчено, запретнал небрежно ръкав,



за да се види абоката, през който са му включвани системите. "Може ли един автограф", провикна се искрено развеселен жълтият съветник Владимир Каролев. "Ама моля ви, не се намираме на връчване на "Оскари", обърна ги на молба Бориславов. "Признак на неуважение към СОС е поканените от него външни лица да пристигат със закъснение", скръцна със зъби и шефът на съвета Владимир Кисьов.

След като тумбата оператори и фоторепортери най-сетне напусна залата, Бориславов подложи на гласуване дали Павлов да остане вътре и да бъде изслушан. Изненадващо срещу това гласува почти цялата група на БСП. Левите обаче не успяха да попречат Любомир Павлов да се изправи на специално пригодената трибунка за гости и да дръпне морализаторска реч за отговорностите на съветниците към банката и за тези, които съзнателно ги подвели, за да свалят цената й.

Преди още да започне близо двайсетминутното си слово, банкерът помоли в залата отново да бъдат допуснати операторите. "В правилника е записано кой има право да влиза на заседанията", оряза напъните му за публичност Бориславов. Павлов подхвана речта си благо, като обясни колко добро дружество е банката и



колко много се гордее, че тя е сред първите по рейтинг



в България. Банкерът каза на съветниците, че са били подведени. Причината била, че банката заема ниша на публичните финанси, откъдето някой може би искал да я измести. И отново повтори, че така се уронва престижа на трезора и се сваля цената му. Павлов не даде никаква конкретна информация кога са станали сделките и прехвърлянията на акциите, защо СОС не е бил уведомен изобщо. Той продължи да се учудва, че нито един лидер на политическа група не откликнал на поканата му ден преди сесията на 13-ти да се запознае с актуалното състояние на банката. Любомир Павлов направо започна да поучава съветниците, че тогава те не били взели най-доброто решение, защото било по-изгодно общината да запази дори и 5% от акциите. "Сега не сме на лекция, СОС е достатъчно грамотен, за да знае какво, как и колко иска да продаде", скастри го отново Бориславов.

"И аз съм смутен от думите на г-н Павлов, че ще се свали цената на акциите. Но



акциите на дружествата са продавани по номинал, накъде повече може да се свали цената",



контрира Павлов Любен Дилов-син. "За първи път в историята на банката съм притеснен, че нещата може да излязат извън контрол", удари го на излияния Павлов. И се опита да убеди съветниците, че за общината е по-добре да има по-малко, но по-скъпи акции.

Владимир Кисьов обаче не позволи на банкера да измести дебата от фактите по сделките. Данните, с които разполагаме като представители в общото събрание са, че към 30 септември м.г. общината и общинските фирми са имало общо 80,5%, категоричен беше той. "Голямото щъкане за вписване на акционерите е било между 17 и 31 декември, надзорният съвет е бил длъжен да уведоми всички акционери за това масово вписване, а



не да очаква от нас сутрин и вечер да ходим да проверяваме



акционерното участие", разпали се Кисьов.

"Става въпрос за блестящо проведена стратегическа операция, при която банката е изведена извън контрола на СОС. Цената й автоматично е свалена на 1 долар, а цената на онези 6-7% скочи неимоверно", коментира и Атанас Тасев от НДСВ. Колегата му Владимир Каролев обяви, че е известно, че ръководствата на приватизираните "Софстрой" и "Софийски аптеки" са близки до ССД. "Всички тези близки и роднини да гласуват заедно с общината, за да може тя да си върне контролния пакет", призова той. Синият Стефан Иванов също призова хората, които познават новите акционери, да упражнят въздействие върху тях за връщане на акциите на общината. Любен Дилов пък поиска и тримата членове на надзорния съвет - Павлов, Петър Джорински и Венцеслав Николов, да подадат оставка. Първите двама обаче заявиха, че няма да го направят.



Каре

МЪЛЧАНИЕ

На заседанието кметът Стефан Софиянски не взе нито веднъж думата, макар че е бил представител на общината в общото събрание. Продължава да мълчи и бившият председател на СОС Антоан Николов, който също е представлявал кметството в банката. Откакто напусна общината, Николов е неоткриваем. Все още няма и коментар от дружествата купувачи дали ще върнат акциите на банката на общинските фирми.



Каре в началото на текста

РЕШЕНИЯТА

- СОС даде мандат на представителите си в общото събрание да поискат промяна на устава, така че да се запише мнозинство от 2/3, а не 3/4

- да бъде сменен надзорният съвет на банката

- да бъдат уволнени директорите на трите дружества "ВиК", "Пътища и съоръжения" и "Софинвест" за продажбата на акции без знанието на СОС

- да бъдат анулирани тези сделки, за които се установи, че са сключени незаконно или с невалидни договори и джира без дати

- общината да предприеме действия общинските фирми да изкупят обратно продадените акции

РОДНИНСКИ ВРЪЗКИ

БСП изнесе данни за схемата за скрита приватизация на Общинска банка след заседание на Изпълнителното бюро на партията. Според схемата "ВиК" е продало на "Софстрой" 58 000 акции. "Пътища и съоръжения" е продало пак на "Софстрой" 75 000 акции. В управата и на двете дружества е шефът на кабинета на кмета Софиянски Любомир Иванов. В борда на "Софстрой" пък е сестрата на съпругата на Любомир Павлов Диляна Грозданова - Ралица Грозданова. Общинската фирма "Софинвест" е продала на приватизираната фирма "Софийски аптеки" 143 161 акции. Последното дружество е купило и 40 000 акции от "Софстрой". Според запознати съпругата на Любомир Иванов Пенка Иванова е в управата на "Софийски аптеки". Твърди се дори, че Любомир Иванов и Любомир Павлов имат далечна роднинска връзка. Според левите директорите и на трите дружества, които са продали акциите си, са от квотата на кмета Софиянски при разпределението на общинските фирми.

ПРИЗНАНИЕ

Цялата група на ССД знаеше за промяната в капитала на банката, въпросът беше обсъждан до късно предния ден преди сесията, на която се реши да бъдат продадени всичките предполагаеми 80,5%, призна зам.-председателят от ССД Милан Миланов. На 10 януари лидерът на групата Радослав Кацаров се е запознал с книгата на акционерите. Той е уведомил групата. "Включително за промяната знаеше и единият от вносителите на докладната - Пламен Илиев. Ние настоявахме той да оттегли подписа си, защото знаехме, че съветът ще изпадне в такава ситуация, но той отказа", добави Миланов. Той припомни, че на сесията на 13-ти ССД са предложили да се запише продажба до 80,5%. Тогава обаче никой не обясни защо се иска тази промяна. "Искахме да бъдем почтени и да предотвратим тази ситуация", обясни поведението на свободните демократи Милан Миланов.

ОБВИНЕНИЯ

Извънредната сесия на СОС бе подгрята от дискусия в Би Ти Ви сутринта. На нея Едвин Сугарев обяви, че "мафията участва директно в сделки на общината". Според него в кметството играят както с ВИС, така и със СИК. Съветници от няколко политически сили се съгласиха, че има мафия в общината, но се изпокараха къде е тя. Божидар Димитров от БСП обяви, че мафията е на тези, които управляваха през последните 10 г. в София. Според Сугарев обаче тя трябва да се търси там сред БСП и ДСБ. Борислав Бориславов от СДС се съгласи почти напълно с думите на Сугарев. Радослав Кацаров от партията на Софиянски ССД първо категорично отрече това да е вярно. После на въпрос има ли мафия в управлението на София отвърна: "Считам, че има" и се зарече да не я допусне до приватизацията на Общинска банка. Любен Дилов-син от "Гергьовден" пък обвини администрацията, че се е превърнала в продукт на д-р Франкенщайн и живее собствен живот.
 
Много пози и тревоги струваше на Любомир Павлов явявянето пред СОС заради скритата приватизация на трезора.
 
Кметът не отрони и дума на драматичните дебати, но не пропусна да позира усмихнат пред камерите.
 
Божидар Димитров призова колегите си да не губят време в празни приказки и директно да гласуват предложенията за промяна на устава и надзора.
16
1295
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
26 Януари 2005 00:17
Той пристъпваше тежко, измъчено, запретнал небрежно ръкав,
за да се види абоката, през който са му включвани системите.


На к'ъв се праи па тоя ?
26 Януари 2005 02:56
Този да не би да допуска, че е възможно дори да запапази този си пост?!!
Уволнението му е в кърпа вързано. Въпросът е каква ще бъде присъдата. И не само неговата...
26 Януари 2005 03:27
Софиям-ям-ям-ям-ям-ям-ямски![/blue]




Редактирано от - bot на 26/1/2005 г/ 10:37:00

26 Януари 2005 07:49
Софиански, тоз път май шъ гризнеш дръвчето за голяма моя радост. Сега май се почна тя. Сега като излезат и Софарма и Софийски аптеки - дупе да ти е яко. А иначе ти си се усмихвай, усмихвай.
26 Януари 2005 08:28
otvrat, от дървото не остана нищо - 10 г. софиянЦи го гризат. И щото и аз отдавна му усетих вкуса не повярвах на ушите и очите си когато соф-Ци избраха иззметта за пореден път!?! Краденето е толкоз колективно и толкоз яко и прозрачно, че си мисля: соф. БГ най-вероятно или не желае да повярва, или участва и има полза от това, което се случва???
26 Януари 2005 09:23
Тия па за какво спорят, при кого е мафията, с кого работят ВИС и СИК! Всичките са вътре! Ако Филчев не беше разрязал цирея с Общинската банка като арестуваха Пъпчивия хайдук, диловчетата и божидардимитровците и досега щяха да се гъбаркат по темата, принуждавайки Мафиянски да си подели с тях баницата. Какво им пречеше досега да изпълнят предизборните сизакани и да сменят ръководството на банката, да върнат позициите на общината в нея? Нищо. Сега го правят, защото скандалът излезе извън конторола им. Всичките са мафиянци! И СДС, и БСП, и костоваците, и диловчетата, и жълтите като каролив, всички!
Кеф е да се гледа как се гърчи Пъпков, как се крие като пръдня в гащи жена му, как сумтят червените далавераджии, как общинарите на ССД си налягат парцалките и не подкрепят открито далаверката. Цялата им смрад стана видна поне за част то обществото.
26 Януари 2005 09:24
Ето защо не трябва да има повече от 2 мандата.Още тогава щяха да им лъснат задниците на гьонсуратите.Ама комунизма щял да се върне и озлобените софиянци гласуваха като овце за Мафиянски.Не мога да кажа -хак ви е сега защото всички губят.
26 Януари 2005 09:25
Никога Костов не ми е бил любимец, но сега се сетих за него, когато каза "С този ли /Софиянски/ СДС ще прави коалиция, дето помиярства около царя?"
26 Януари 2005 10:10
гьол,
Аз все още не съм се отчаял. В смисъл, че такова нагло, не - безочливо, крадене не може да остане ненаказано. Но все си мисля, че последният избор на Софиански за кмет е най-яркият пример за изборна фалшификация. 100% фалшификация, защото аз, лично, не познавам ЕДИН човек, който да е гласувал за него. Този мандат беше от жизнено важно значение за него. Следите трябваше да се потулят, защото примката почна да се затяга. Мисля, че малко успяха със Софийски аптеки. Дано да ги спрат навреме. Този човек, Софиански, има повече пари от Божков и цялата костова дружинка.
26 Януари 2005 10:37
Лошото е, че всички са се вторачили в откраднатите пари и само си правят сметки как да отцепят нещо за себе си. Много жалко, че в цялата ни политкласа няма НИТО ЕДИН принципен човек който да доведе работата докрай. Сега ще започне дружно мачкане на каскетите и обяснения, колко е сложно нещо да се направи. После ще се чака да стане някакво "горещо" събитие - я да застрелят някой, я друго, и медиите послушно ще насочат винманието на публиката натам, докато мангизите се разделят под масата.
Когато нищо не може да се направи, нищо не може да се направи - така е казал Мечо Пух. Не хранете напразни илюзии, ladies und jentlemen :-))
26 Януари 2005 11:25
[б]Кога сте видя най-сетне ухилената пут4ица Стефко заедно с Дилянка и музиковеда любчо заеwдно тримцата с окови в ЦЕНТРАЛНЯ, но как сте вранат заграбените от софянци МИЛИОНИ [имг]хттп://форум.скъцоде.цом/имг/цръинг. гиф[/имг] [имг]хттп://форум.скъцоде.цом/имг/ангръфи ре.гиф[/имг] [имг]хттп://форум.скъцоде.цом/имг/спинъ.г иф[/имг] [/б]

Редактирано от - bot на 26/1/2005 г/ 11:31:29

26 Януари 2005 12:20
Ухиления крадец не отронва дума. Трябва бушон.Някой да изгърми.Да има пушилка. И той , чист като новороден, пак ще накара овците да гласуват ПАК за него и ПАК "с отвращение"!
26 Януари 2005 14:12
Голям веселяк е Софиянски и все на наш гръб
26 Януари 2005 14:13
Ми евреин, какво очаквате друго. И жена му такава. Кърлежи.
26 Януари 2005 16:09
Абе - теглете си паричките от там, 'щото Пъпката и Пришката не краднат за първи път. Ама ако не слушате - МУ!
26 Януари 2005 19:38
Отврат, bot-a скръц, скръц коде цунка хуй , цензурирано.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД