:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 224
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Най

Първата "Мис България" ще прави дом за възрастни хора

След сватбата на Бранимира Антонова с Владимир Грашнов младоженецът се крил 40 дни като послушник в Троянския манастир, защото родителите му не одобрявали брака
снимка: личен архив
Любителите на външните аналогии веднага ще отсекат, че съдбата е белязала Бранимира Антонова да бъде първата.

Нали тя е най-известна с това, че е първата "Мис България" и е първата съпруга на вече покойния шеф на "Мобилтел" Владимир Грашнов.

Някои от близките й приятели - бедни и инвалиди - пък смятат, че съдбата я е белязала като последна - последната им надежда.

Бранимира Антонова и днес съчетава ролята на първата и последната в плановете си. Тя се готви да отвори първия у нас луксозен хотел за възрастни хора. Вече е регистрирала фирма, която ще изгради дом за достойни старини в центъра на София с капацитет 100 души.

Идеята й хрумнала, след като видяла в центъра на Франкфурт, съвсем близо до кметството, нещо като скъп хотел за пенсионери. Оказало се, че домът предлага поносими финансови условия за германските пенсионери, но таксите били завишени за французите, англичаните и американците.

Този дом ще бъде място, където възрастните хора ще идват, когато си пожелаят, ще стоят, колкото искат, а аз ще изпълнявам желанията им, обяснява Бранимира. Тя е готова да осигури на възрастните хора фризьор, басейн, да ги заведе на кино, на театър, на море, дори на екскурзия в чужбина. В този дом ще има много музика и песни,



защото самата Бранимира ще свири и пее



"Финансирането на проекта е сложен проблем за мен. Смятам да убедя обществото, че такъв дом е нужен, защото и бедните, и богатите имат възрастни родители", казва тя. Разчитала и на чуждите пенсионери със солидните им такси.

За българите условията ще са съвсем поносими. Според Бранимира Антонова дори един пенсионер от провинцията с 50 лева пенсия ще може да остане за седмица в дома. Тези хора заслужават, защото като дойдат в София, те веднага отиват на театър, докато някои софиянци не знаят къде се намира операта, казва тя.

На пръв поглед проектът звучи леко претенциозно. Но само за тези, които не познават другата Бранимира.

Тя пътувала за морето, когато малко след Стара Загора изведнъж осъзнала, че е профучала край двама души, отчаяно махащи на пътя. Върнала се и ги качила. Семейството нямало пари за транспорт, а жената била току-що излязла от болница. Докторите ги върнали до Нова Загора, за да вземат някакъв документ.

Бранимира сменила плановете си в движение. Взели документа и се върнали в поликлиниката в големия град. Докторите обаче хлопнали вратата пред мъжа, защото закъснял 5 минути. Тогава Бранимира влетяла вътре и казала: "Тези хора са с мен. Веднага им обърнете внимание!" Ефектът бил поразителен. Хората в бели престилки дори не се сетили да попитат коя е тя. Сега Бранимира е близка приятелка на семейството. С помощта на приятелите си помогнала на мъжа да замине като рейнджър в Кербала. Той вече имал опит от Камбоджа.

От историите, които Бранимира ревниво пази от публика, е и тази за сина на семейство инвалиди. Момчето попаднало в лоша компания и сигурно щяло да е вече в затвора, ако не се била намесила "Мис България" с няколко шамара.



"Не е честно да крадеш",



казала му веднъж на улицата. Момчето обяснило, че и то иска като другите деца да има дънки, ски, касетофон, че му е омръзнало да се притеснява от беднотията. "Ще ги имаш, ако ми се обадиш и ми кажеш от какво имаш нужда", обещала Бранимира. Тя е близка приятелка на родителите му, осакатени от детски паралич. Помагала им е със суми, които за тези хора са космически.

За тези свои победи в живота Бранимира не говори. Смята, че трябва да помага на хората, защото и на нея са й помагали.

"Винаги, когато можех да направя нещо по-сериозно, се оказвах на операционната маса. Спасяваха ми живота", казва тя.

Така се разминала и с балета, макар че е завършила балетното училище и я чакала бляскава кариера.



На 6 години получава първото си отличие като млад талант



На 9 години вече е героиня в първата тв новела "Етюд", която разказва как се става балерина. "Трябваше да плача върху музиката на Сен Санс за умиращия лебед. Когато се разплаках, не можах да спра", спомня си Бранимира.

И до днес тя трудно преглъща сълзите, щом стане дума за баща й. Спомня си го как стои прав до пианото й и пее стари градски песни.

"Такава ни е сега ситуацията, че ако беше жив, щеше да е щастлив", казва Бранимира Антонова.

Баща й Стою Антонов напуснал Севлиево още на 12 години, за да даде шанс на децата си да се родят в София. Помолил в една работилница за плетачни машини да го нахранят и с времето станал най-добрия механик на тази техника. Бил обаче непоправим бохем и черпел с размах в ресторант "Балкан", на мястото на сегашния "Шератон". С черен файтон и в бял костюм завел майка й за първи път на вечеря. Тя е от Югославия и тогава гостувала в София. "До края на живота си се самоиронизираше колко бил тарикат - първо дошъл в София, а след това се оженил за "чужденка", спомня си Бранимира.

Тя е родена на пъпа на София, на пазара "Георги Кирков". На 19 години напуска родната си къща, за да се омъжи.

"Бяхме една компания и аз видях едно момче, което никой не забелязваше. То седеше встрани. Отидох при него и му казах, че ако не му е комфортно тук, бих му правила компания", спомня си Бранимира. Той отвърнал: "с удоволствие". После разбрала, че купонът бил в неговата къща, а той преди броени дни се е върнал от казарма. Докато я изпращал до тях, Владимир Грашнов й признал две неща - че иска да се ожени за нея и че най-много обича да рисува пифове. Много се смях, не крие Бранимира. Два месеца по-късно се оженили. Родителите на Грашнов били против. Наложило му се да изкара



40 дни в Троянския манастир като послушник,



докато се криел от тях.

"Харесах го, защото беше по-различен от другите и си приличахме. И на него суетата му беше чужда", казва Бранимира. Тя и до днес е убедена, че бившият шеф на "Мобилтел" си отиде от този свят толкова рано, защото се е претоварил с неща, които не са му привични.

Последния път, когато се видяхме, си казахме неща, които сега звучат фатално, но тогава беше нормално, казва тя. Последната им среща е след стрелбата в София, при която в лявото бедро е ранена дъщеря им Мария. Мишена на стрелците е не момичето, а приятелят й Мико Ценов. Тогава Грашнов заръчал на Бранимира: "Грижи се за Мария, моля те. Никой не може да се грижи по-добре за нея от теб!"

На въпрос какво още иска да постигне в живота, Бранимира отвръща: "Винаги съм го имала всъщност - правдата, истината и хармонията, които нося в себе си. Въпреки всички външни агресии и влияния винаги съм весела. Оптимист съм."

Първата "Мис България" има над 20 участия в игрални филми и тв новели. Тя имаше роля и в първия ням филм у нас на Вили Цанков "Кучешката огърлица".



Най-много цени участието си в "Процесът" с Иван Кондов



и режисьор Яким Якимов. Тогава е 15-годишна и изпълнява ролята на 22-годишна студентка по френска филология. Зрителите я помнят от филмите "Танго", "Мъже в командировка", "Бягство в Ропотамо". Сега се стяга за ново телевизионно участие в проект, който подготвя заедно с режисьорката Майа Вапцарова.

Най-щастливият миг в живота на Бранимира Антонова предстои. Не крие, че сега има шанс да е най-обичаната жена на света.
 
Бранимира Антонова с малката Мария малко след развода с Владимир Грашнов.
 
Щастливите младоженци - булката Бранимира и Владимир Грашнов.
 
Бранимира Антонова
17589
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД