:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 423,958,818
Активни 74
Страници 6,265
За един ден 1,302,066
Науката е слънце

Писмо до една осмокласничка

Видях в неотдавнашен брой на редовно четения от мен "Сега" следното изказване на осмокласничката Снежина по повод новите проектоматури: "Глупаво е да ни въвеждат матури по няколко предмета, защото най-важни са български и математика и трябва само върху тях да се кара изпит. Родинознанието например на никой не му трябва."

Това изказване ме подтикна да напиша на анкетираното момиче едно писмо. Ето го:

Драга Снежинке!

Лекомислено за ученичка като теб е да каже, че родинознанието не й трябва. Вярно, че усвояването на българския лично за теб е важна задача, за да разбереш, че се казва "на НИКОГО не му трябва", а не "на НИКОЙ", защото тук е необходимо да се употреби родителен падеж. Родителният падеж (по вина на радиостанции, телевизии и вестници) напоследък се пренебрегва и това обеднява родния ни език. Много често вместо КОГО и КОГОТО в гореспоменатите медии слушаме КОЙ и КОЙТО.

Освен това, след като отделяш най-важните предмети, пишеш, че "само върху тях трябва да се КАРА изпит". Кара се колело, кънки, ски или стадо добитък, а изпит се ДЪРЖИ. Така че учи българския и го учи по възможност без допълнителни уроци, каквито се кани да взима анкетираният заедно с теб шестокласник Росен, с което или признава, че е тъп, или упреква училището в несъстоятелност, щом той не може да мине в по-горен клас без допълнителни уроци.

Но не за написаното дотук, а за друго ми се дощя да се обърна към теб - заради родинознанието, което на никого не му трябвало. Доколкото знам, този предмет включва главно отечествените история и география. И се питам: не ти ли е интересно да учиш за великите наши ханове и царе като Аспарух и Крум, Симеон и Асеновци, за Отец Паисий и за Апостола Левски, или пък да се запознаеш с лъхащите българщина наши планини и градове? Докосването до величието на миналото и красотата на природата ни би те изпълнило с радост и гордост и би те направило душевно по-богат човек.

Загрижила си се за българския и математиката. Като човек, на когото писането му е професия, аз оставям математиката настрана и искам да отделя няколко реда на литературата и връзките й с отечествените история и география, с българското минало и природа. (Преди да оставя математиката настрана, искам да изразя възторга си от българските ученици, които редовно печелят световни математически състезания. Аз бих сложил и тези млади таланти в учебника по родинознание, защото ни карат да се гордеем, че са ни съотечественици.)

А предметът "български език" включва знания по литература (освен граматика), нали? Изпод перата на колосите на литературата ни са излезли много важни уроци по история и география. Така че, учейки литература, ние си помагаме и на родинознанието и обратно. Ще ти припомня няколко от тези уроци, които ми идват веднага наум. Какво, ако не история, четем в романа "Под игото", в повестта "Немили недраги", в поемите "Епопея на забравените" или в историческите драми на Иван Вазов? А в стихотворенията на Христо Ботев или в поемата "Септември" на Гео Милев? А в романите на Стоян Загорчинов, Константин Петканов, Ф. Попова-Мутафова, Димитър Талев, Емилиян Станев, Димитър Димов, Антон Дончев, Вера Мутафчиева и др.? А в пиеси като "Иван Шишман" на Камен Зидаров, "Събота-23" на Стефан Цанев?

В книгите на големите ни писатели има голям брой вълнуващи уроци и по отечествена и световна география: пътеписите на Иван Вазов за най-красивите кътове на родината ни, негови и на още цяла редица поети стихотворения, вдъхновени от благодатната ни земя, пътеписните произведения "До Чикаго и назад" от Алеко Константинов, "Писма от Южна Америка" на Борис Шивачев или "Неосветени дворове" на Йордан Радичков и т. н.

Пиша ти тези редове от подбалканския град Карлово, където участвах в тържественото отбелязване на двайсетгодишнината от деня, в който карловецът Христо Проданов развя българското знаме на връх Еверест. Имах възможност и да се разходя до близкото прелестно водопадче Сучурум. Там - на една морена - имаше надпис с черна блажна боя "Обичам те, Борисе". Може би защото райската природа край града на Апостола не беше пострадала от надписа, много се зарадвах на това момичешко обяснение в любов. Но едва ли бих се зарадвал така, ако преди обръщението не беше поставена запетайка и после не беше употребен звателният падеж.

Пожелавам ти от сърце, драга Снежинке, да получаваш и ти такива емоционални послания, при това написани грамотно! Пожелавам ти и успех в училище!

С най-добри чувства: Панчо Панчев или Дядо Пънч
102
1127
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
102
 Видими 
20 Май 2004 20:49
Писмото е много хубаво и засяга един голям проблем, който не мога да определя конкретно. Става дума за това, че аз като бях ученичка също смятах някои предмети за излишни. Сега от позицията на голям човек обяснявам всеки път на децата ми защо са необходими тези и онези предмети. Това, което искрено не одобрявам в училище е, че пеенето или музиката и рисуването носят оценка. Моите братя, например, които са 7-ми клас в момента, доста често са подценявани и обвинявани, че не могат да пеят. За матурите, честно казано, също се триумя, защото от една страна може би има смисъл от един проверочен изпит някъде в средата на образованието, за да може учениците да видят до къде са стигнали. От друга страна обаче, матурите ми се струват порочни от самото си зачеване - като правило се задават идиотски формулирани теми. Да не говорим, че не мога да се примиря със словосъчетанието съчинение-разсъждение или какво беше другото - някаква голяма дивотия - есе с елементи на ...... абе не си спомням. Третото, което ме притеснява е, че има деца, на които писането не върви - просто не умеят да изразяват гладко и хубаво мислите си, но пък са добри да речем в други области. Матурите някак ги ощетяват, тъй като всички са поставени под един знаменател и често оценката те проваля само защото не умееш да пишеш или математиката не ти е силата. Главно заради втора и трета точка съм доста склонна да не приема матурите, защото не мисля, че биха дали обективна оценка на децата. По-нататък, приемните изпити в университетите са доста специфични и се предполага, че детето дотогава ще е оформило в себе си идеята какво иска да учи и да набляга на предметите, по които ще държи изпит.
20 Май 2004 21:10
Писането не ми е професия, но "кого" и "когото" не са форми на родителен падеж.
Може би авторът е искал да каже винителен.
20 Май 2004 21:53
Да, да, така ще да е било. И нека бъдем по-точни- "ЧИЙТО" е родителен падеж.А сега се стройте в редичка и си дайте бележниците!
20 Май 2004 21:55
Стега с тия тъпи руснаци! В българския език падежи няма! Е има разни олигофрени, които са наложили пълен и празин член, буквата ь и някои други тъпизми! А пък както сме я подкарали трябва да учим или английски ако се ориентираме правилно, или пък цигански (пардон ромски) - езика на бъдещото мнозинство в България!
20 Май 2004 22:47
Ммразя историята та било българска и каквато да е, но чета исторически книги. Учила съм най-много по история и какво от това че обичах най-много оргаичната химия като сега си спомням само къщичката на Кекуле ли беше? Синът ми беше категоричен относно историята, не ме интересува какво е станало преди 100 г. Веднъж мъжът ми се опита да го възпита в любов към българската история и като видя на какъв академичен стил са написани учебниците в 6-7 клас набързо се отказа, макар, че самият той е с големи познания по география и история. Аз бях консултант на дъщеря ми при ученето по география, тя която непрекъснато четеше странична литература не можеше да се справи с географските термини от които и аз се затруднявах. Да живее речникът. Учениците сами си избират на каъв изпит да се яват на матура, не ги мислете, който ще кандидатства право ще се яви на история.
20 Май 2004 22:54
Драги Първанов (Седефчов ли прозирам под онова S?), прав е Любомир, но пък за другото е прав и дядо ни Пънч. Падежи в българския има и слава богу. Трябва да си ги пазим. Те са богатство, също като пълния член, който ти сигурно също не обичаш, а пък той няма нищо общо с руснаците. Зарежи руснаците, инак ти съчувствам.
21 Май 2004 00:52
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Аз половинбългарин-глупак съм следвал в България и учих руски, ама никога не съм знаел че в българския има падежи и сега от форума ми идва ново слънце.
Иначе като се старая го докарвам. Децата ми са по-добре и от мен, защото те са три четвърти българи макар родени в Канада, учиха български от нас и от книгите, но едва ли знаят че имало падежи.
Форума е велика сила!
слънчо
>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<
21 Май 2004 01:02
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Аз половинбългарин-глупак съм следвал в България и учих руски, ама никога не съм знаел че в българския има падежи и сега от форума ми идва ново слънце.
Иначе като се старая го докарвам. Децата ми са по-добре и от мен, защото те са три четвърти българи макар родени в Канада, учиха български от нас и от книгите, но едва ли знаят че имало падежи.
Форумът е велика сила!
слънчо
>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<
21 Май 2004 01:11
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Парванов,
как си искал да ти се произнася ника? Ако е Първанов гъс, то той се пише със "З"
ето така:ПЪРВАНОВ ГЪЗ. Na latinica sykrateno - PyrvanovGZ!
.
слънчо
21 Май 2004 01:33
Az otdavna ne sum pisala v tozi forum (otkakto registracijata stana zaduljitelna), no tazi statija me nakara da se registriram. Ne otricham tova, koeto e napisal P. Panchev - bezsporno e, che uchenicite trjabva da znajat istorijata na Bulgaria i da se uchat da cenjat krasivi neshta, nezavisimo dali stava duma za priroda ili neshto drugo. Problemat e, che vajni neshta i idei se podnasjat po otbluskvasht kakto za uchenici, taka i za po-vuzrastni hora nachin. Kato stil statijata prilicha na srednostatisticheski uchebnik, povtarja izturkani klisheta i suvsem ne moje da predade istinskata emocija na avtora (kojato az uvajavam). Sushtite neshta mogat da se kajat po suvsem razlichen nachin, da se napravjat da zvuchat "moderno", da se iljustrirat vizualno, koeto maj e vajno za suvremennite teenagers - i sum sigurna, che shte imat daleche po-goljam efekt.
21 Май 2004 02:24
И както често става във Форума, повечето ПОСТИНГИРАЩИ прочитат формата, съдържанието си остава за тях мистериозно-неясно.Наистина в българския език няма падежи, но доколкото мога да съдя по снимката, Дядо Пънч го е учил преди реформата, така че формално е прав.Но по-важното е че той е прав и по същество.За съжаление едва днес, когато информацията не се покрива зад партийни лозунги става ясно ВСЕКИМУ, че децата на България не се интересуват от собствената си родина!Защо?Ами защото Родината много отдавна се е превърнала в една парвенюшка, просташка държава, в която герои са само тези с дебелите сметки и тънките знания.За едно дете Георги Илиев е много по-важен и завършен персонаж от Бойчо Огнянов например, защото моралът е скучен, а мерцедесите бляскави.Аз не мога да предложа изход от тази примка на времето, мога само да кажа че това дълбоко ме натъжава и фрустрира, така навярно се е чувствал и Дядо Пънч, ДОКАТО е писал писмото си.
21 Май 2004 02:35
Слънчо, мога да ти кажа че от това което съм чел от теб никак не личи да си половин българин, звучиш си съвсем цялостно.Това че децата ти се справят по-добре и от теб, макар и в далечна Канада е най-приятното, кото съм прочитал напоследик в този безумен Форум.И аз учих в БГ, учих и руски, и английски с удоволствие, немски и италиянски с по-малко удоволствие и след като доста се поизучих и поживях в чужбина(не немил-недраг) разбрах какво е българският език.Той е душата ни-и с красотата си, и с цинизма си.Единственият роден.Поздрав от мен за теб и децата ти- от БОНГО БАРАБАТА!
21 Май 2004 04:17
Абе аз ли съм много склерозирал или вие знаете толкова български колкото и една кокошка не знам. Знам само, че в училище ни учиха, че има ТРИ падежа в българския: Дателен, Винителен и Родителен. А не съм и на годините на Дядо Панчев, а на 21
21 Май 2004 05:04
В българския език има падежи! Не ги знаете, защото са от предложен тип (образуват се с помощта на предлог), а не от типа на падежите в руски или сръбски, например. Ако имахте окончания да помните, а не само един пълен член, дупе да ви е яко! И не са три, а цели четири, не забравяйте звателния падеж, дето филолозите не го бръснат за слива, ама си го има - пример
Именителен падеж - Чичо Фичо, Геновева, Пикуик и др.
Звателен падеж - Фичлер, Фичага, Фичонел, Вевче, Чайче и так далее.
21 Май 2004 05:09
.
21 Май 2004 05:12
Дядо Пънч е прав и същевременно чрез стила на "писмото" си показва защо новото поколение недолюбва родинознанието и литературата.
*
Всяко време си има своята си доминанта в манталитета.
Всяко поколение си има своето светоусещане, мащаб на координатната система и изразни средства.
*
Съвременият свят и светоусещане е глобално, а изучаването на родната ни история е отделено и откъснато в компенсаторните цели на паисиевото дело.
*
Съвремените човешки цености са вечните ценности преминали проверката на хилядолетията от античността до наши дни, а не радостта от току що добитото национално освобождение и провинциалистично очарование от откриването на широкия цивилизован свят.
*
И не на последно място - историята не е опростено патриотарство, а сериозна наука за цивилизацията и политиката.
*
Литературата пък не е наука по която могат да се пишат оценки, а преди всичко изкуство, възприемането на което е плод на лична емоционална потребност и индивидуална душевна съкровенност...
В сегашният си вариант изучаването й и има за резултат наизустяване на помпозни усукани празнословни клишета и ... досада.
21 Май 2004 05:40
И самата статия и изказванията към нея в Форума само показват 4е си забравяме езика и че в министерството на образованието е краино време да се събудят и започнат да работят за българското образование.
21 Май 2004 05:51
Браво на Виолетка, която е започнала излагането на скъпоценните си мисли буквално със следното:"Ммразя историята та била българска и каквато и да е, но чета исторически книги."А на такива като нея Дядо Пънч се опитва да втълпи, че поне правописа не би требвало да ММразят...Кво да се прави-България е пълна с такива теменужки...
Напълно съм съгласен и със смелото Гибсъново сърце William Wallace...стига ограмотяването да започне от безмозъчни пишман "БЪЛГАРИ" като него...

Редактирано от - Bay Hasan на 21/5/2004 г/ 06:08:16

21 Май 2004 05:53
William Wallace,
"вЪВ форума", а не "в форума" за запетайките - явно си бързал
21 Май 2004 06:13
Драги ми Пънч или както искаш там. ( писмо до един изкуфял дядка ) Когато отидеш в завода или на нивата и произведеш нещо, което да послужи на хората в реалния живот, тогава можеш да поучаваш кой как да говори и да се държи. За твое огромно съжаление, ти се опитваш да даваш акъл на хора които знаят по-добре от тебе, какво представлява живота и дори произвеждат и ти дават да ПАПКАШ. Ако си въобразяваш, че с твоя правоговор и правопис, ще дадеш хляб на някого - да имаш много драве от бате си Светло.
Подкрепям момичето. Оцеляването на света не се дължи на правоговора а на труда. Труда е превърнал маймуната в човек. При този дядка се наблюдава обратния процес...........ДГД..........
21 Май 2004 06:16
Do wsichki forumci pisali predi men, che niama padezhi: NE E WIARNO! IMA PADEZHI W BYLGARSKIA EZIK!

Az si biah dosta skaran s literaturata kato uchenik i shte mi e trudno da wi gi izbroia poimenno, no gi ima - onzi primer sas "NA NEGO" i "NEMU" e tochno towa.

OLE-OLE: Napylno sam saglasen s teb, che niakoi ot predmetite iskat analitichno mislene, drugi iskat abstraktno ili po-skoro se iska talant.
Dokato analitichnoto mislene moje da se razwie, to talanta ili go imash ili go niamash!
Mojesh da se nauchish da sabirash, izwajdash umnojawash i tn, no ne mojesh da se nauchish da risuwash krasiwi kartini, ili pyk da spresh da peesh falshiwo ako niamash darba za tia neshta.
Zashtoto ako go niamash talanta da peesh - kak bi mogal da imash otlichen po muzika? Ako shtesh da se pobyrkash ot uroci i tn - bezsmisleno e. Wapros na priroda.

S 2 dumi - ocenkata e dosta subektiwno neshto. Otraziawa rezultata i ne otraziawa polozhenite usilia za postiganeto na tozi rezultat.
Ako triabwa da srawnish edin chowek na kojto mu ide otwytre slowoto i pishe prewazhodni romani s lekota, i edin kojto se poti 4 chasa nad 1 stranica - koj ot 2mata shte e polozhil poweche usilia da postigne rezultata? Az bih predlozhil i wlozhenia trud syshto da se otraziawa w ocenkata.
21 Май 2004 06:19
И още малко другарю величие..... Не ми говори за българска история, след като историк продаде България с връчването на орден за антибългарска дейност на Доган и толерира турското малцинство. Не ми говори за история и за исторически ценностти. Доведохте в България едно старче, също толкова изкуфяло като тебе, подарихте му имоти и власт. А питахте ли го дали е Българин и дали ЗНАЕ БЪЛГАРСКИ.........
21 Май 2004 06:35
Цинизмът и простотията граници немат.Жалка картинка е да се чете обръщението на вкиснатата бозичка("изкуфял дядка"към този беловлас мъдрец.Жалка картинка е ПАРАЗИТ, каращ на помощи в Канада да ти казва кой какво е произвеждал и кого е хранил...
Жалко, че си се родил в България, Светло пиво, а още по-жалко е, че представляваш България в Канада...

Редактирано от - Bay Hasan на 21/5/2004 г/ 06:37:40

21 Май 2004 07:13
DURJI se toiaga, a IZPIT se POLAGA ili ne e viarno!?
21 Май 2004 08:08
Тоягата може да се върти, венци могат да се полагат, а изпити да се купуват. Това май са актуалните глаголи.
21 Май 2004 08:26
Реших да прочета отново статията, този път не по диагонала и се изненадах от анахростичните възгледи на този дядо (напоследък пенсионерите доста се котират, Владков например). Неговите размишления само показват колко голяма е настоящата дистанция между поколенията. Вече никой от пуберите не мисли за историята или БГ-езика, а ръчка в Интернет. Както е известно в мрежата се общува на английски. И колкото и да ми се иска езикът на бъдещето да е българския, то изглежда, че ще е английският. Това си има и добрите страни - така ще се разруши най-сетне тази лингвистична Вавилонска кула и децата на децата ни ще общуват помежду си без проблеми. Жалко само, че Хайтов ще го изучават по археология. Щото не мога да си го представя преведен на английски.
21 Май 2004 08:56
Вейдъре , от написаното от тебе съм съгласен само за пропастта между поколенията . За дълбоко съжаление не съм убеден , че идващото ще е по-УМНО, по-ЗНАЕЩО , по-ЛЮБОПИТНО към света, с повече МОРАЛНИ ценности.... Само не си мисли , че съм на възрастта на "чичката" А за Нета не си прав, истинският език на бъдещето е китайският
21 Май 2004 08:56
Преди няколко дни бях на гости при едно семейство, детето им е второкласник и имаше проблем с домашното по български. Въпроса в учебника беше нещо като "поставете на нужните места в изречението у_м_е_р_е_н_и прилагателни". Не се считам за познавач на българския език, но познавам доста хора които се мислят за такива, звънях на няколко човека по телефона но всички ми казаха че такова прилагателно н_я_м_а. Мисълта ми е че от всичко което учих в основното, средното и висшето училище не ползвам в работата си почти нищо, т.е. на практика това си беше 90% загубено време.
21 Май 2004 08:57
Ние пък учихме в шести клас, че в българския език има ОСТАТЪЧНИ форми от падежи, които са си неразделна част от езика, дори да не разбираме.

Ако може и аз да споделя... Дядо Пънч е прав, осмокласничката също е права... всеки за себе си. Не английският, а АМЕРИКАНСКИЯТ е езикът на бъдещето, заедно с китайския. България е хубава страна и аз я обичам, доста чужденци също я обичат, особено ниските й цени. Любимата ми българска книга е "Черешова задушница", силно неизвестна, но това не й пречи да е прекрасна, а също и не много дълга - 120 стр.
Занапред Родинознание ще ни преподава Холивуд (Боливуд). Всеки ще се спасява, както може - едни в чужбина, други зад граница.
Толкова е просто.

Приятен ден.
21 Май 2004 09:22
Доколкото знам в българския език има само един падеж ЗВАТЕЛЕРН
ДраганЕ
ЖенО
ИванкЕ
Местоименията, съшо имат запазени падежни форми: МУ, ГО и т.н.
21 Май 2004 09:22
Dragi Pan4o, mnogo e hubavo i otstrani izglejda napravo krasivo-"mudur starec" kato tebe da pou4ava edno mlado momi4e!Kazvash 4e ne obi4ash rusizmite ama dokuto se opitvahte da nalojite komunizum v tupite ni glavi mnogo gi obi4ahte, sega ste promeneni -ne gi obi4ate, sega liubite onezi po koito pliuehte i psuvahte, demek lijete kudeto ste hra4ili, a tova ve4e e dostatu4no za da ne vi priemame na seriozno - vupreki vuzrastta!!!
21 Май 2004 09:48
Абе СПиво, ти си нетърпим бе ! Какво искаш от Пънч-а, да ходи да копае ли ? Ами имаше имаше и такова време в България : "Докторите карат кооп таксита ... група НЛО, към 1991 година се пееше" И сега не е съвсем отминало. И човека говори за правопис, не за копаене, че да му искаш практика по копаене. И има доста бизнесмени, които "правят" много пари, но по-добре да ги няма тях, какво да говорим за морала и правоговора им! И за труда и маймуната не си прав Маймуните и сега чукат с камъни, но не стават хора. Говорът е един от елементите на развитието. Пък и една осмокласничка да може да прецени какво ще й е нужно в живота Български език, математика и английски са много важни за нейното следващо обучение. Но само с тях може да стане специалист, професионалист и толкова. Няма да знае какво става около нея и ще вярва на всичко по телевизията и вестниците. Ще бъде изпълнител на задачи без собствено мислене, лесна за манипулиране, средностатистически гражданин, сива маса, биологична единица ... И всичко, което ства сега, вече се е случвало под друга форма - агресия, тероризъм, окупация, манипулация на общественото мнение... Без историята си за никъде. Имам предвид история като причини и връзки между събитията, не дати и факти. Абе, голяма излагация направи с това изказване
21 Май 2004 09:55
"Драга Снежинке, драга осмокласничке! Ой, на дяда!"
Другари-езиковеди, ето ви пример на съвместна употреба на падеж и предлог.
Оставете на мира българския език!
21 Май 2004 10:06
За падежите:
"Кога се Стоян завърна,
мама Стояна погледна
и си Стояну продума:
Стояне, синко Стояне..."
А който мисли че ще прогресира някъде без да може грамотно да пише, явно се готви да мие чинии.
21 Май 2004 10:07
Защо ли си мисля, че този форум се използва от две трети от участниците с малоумното желание да увеличват числото на постингите си? Матури ще има и трябва да има. Родинознание, химия, физика, история и математика се изучават за да се даде на подрастващите една възможно по-широка обща култура, за да се запознаят със света около тях и с постиженията на цивилизацията. Цивилизацията предполага развити индивиди с широк поглед над миналото и настоящето, който да им помогне да си съставят по-ясна и точна визия за бъдещето. Светло Пиво - ако мислиш, че всичко което се учи в училище е ненужно, а е нужно само да чиракуваш и да израстнеш като "професионалист" в една счетоводна или юридическа или инжинерна фирма за да стане човек от тебе просто живееш в безпросветното време преди средните векове. Нищо, че ползваш компютър. Обща култура не се получава от Стани Богат, там по-скоро тя се тества. Старогръцка история не се учи само от Троя, а поне от още пет такива филма и три, четири страници в Интернет. Български език не се знае по рождение и ако не друго, доброто му познаване, богатия речник и разбирането на граматиката помагат за научаването на английския език. Всичко друго е борба между поколенията - естествено е, че ако днешните момичета ги карат да везат гоблени в училище докато си практикуват латинския те няма да са доволни. Но това не означава, че ако учат латински в компютърната зала, това няма да им е от полза въобще.
21 Май 2004 10:26
Я един въпрос към умниците във форума относно необходимоста от матура:
Що е то матура и имали почва у нас ?
Самата дума е чуждица и идва от mature - зрял т.е става въпрос за зрелостен изпит ...
Колкото за падежите ...... Много ми е странно, че дори тези които твърдят, че в българския език няма падежи ги използват и то много добре......Това ме навежда на мисълта, че поради дългото им отсъствие от страната са позабравили малко теорията......... ама им е простено! Не е лесно да съхраниш българското в себе си, когато си превърнал чуждата страна във своя втора родина!
21 Май 2004 10:38
Тоя Пънч му е дошло много пиенето или деменцията го е ударила ! Падежи и ред други боклуци има във руския доколкото си спомням , не във българския език ! Ако не е така ми го докажете !
За руския си спомням
Именителен , родителен , звателен , дателен и нещо такова !
Бе я ми скенирайте сегашната БГ граматика отнякъде , ИЛИ НЯКАКЪВ САЙТ !
А и нещо за стареца не беше ли това КОГАТО КОГОТО КЪДЕТО И РЕД ДРУГИ СА ПРИЛАГАТЕЛНИ ИМЕНА ??? И не се ли спрягаха във време
МИНАЛО, СЕГАШНО , МИНАЛО (СВЪРШЕНО НЕСВЪРШЕНО), БЪДЕЩЕ !
Бе я верно намерете нещо за да се подсетя де , к`во сега !
21 Май 2004 10:43
Статията е хубава и казва много истини. А форума показва, че ние незнаем нашата граматика. Всъщност това е нормално. Той ни е майчин език и може да го използваме правилно, даже без задълбочени теоретични знания. По сериозен е въпроса с настроенията към останалите предмети. Защо е така. Една от причините е в семейството. Колко от нас, родителите се опитваме да научим децата си родна история и география. Колко пътуваме за да им покажем страната и историческите места. Лятот скачаме в колите и се състезаваме кой ще стигне по бързо до морето, а всичко между двата пункта са магистрали и пътища които псуваме, че не са като западните.
А липсата на матури и изпити по всички предмети, води и нас и децата да се концентрират само на български и математика. А как да разберем, че детето има заложби в друга насока? А и приемните изпити за гимназия и институт са такива, че знанията от училище не стигат. Критерийте са по-галеми и различни от тези в училище. Явно за да печелят учителите и професорите от даване на уроци. Нека да има матури по повече предмети и оценките да се приемат за встъпителни в следващата ниво на обучение.
21 Май 2004 10:48
Заблудата, че в българския език няма падежи, се дължи на две основни причини: слабото познаване на езика и калпавото преподаване на руски език, където падежът се свързва с окончанието. Оттук и много хора си мислят, че щом не слагаме специални окончания, значи няма падежи в нашия език. Падежът всъщност изразява ситуация или отношение между обектите на изречението. Оттам и имената им: винителен - виня (кого?), дателен - давам (кому?) и т.н. В съвременния български език отношеният (падежите) се описват предимно с предлози, оттам и заблудата сред по-невежите, че такова животно нема. Различни падежни форми са се запазили само в местоименията, като например: Обичам те, кажи ми и т.н.
Като чета постингите, май повечето форумци са проспали уроците по български. Явно тези часове са необходими за всички.
21 Май 2004 10:59
Много ми е странно, когато някои форумци прикриват собственото си невежество като критикуват на ангро, или пък се хващат за несъществени неща. Бас държа , 90% от тез критици и корифеи на българската граматика хабер нямат кой е Панчо Панчев- Дядо Пънч. Всъщност е без значение, Дядо Пънч ще си остане в литературата , а те ще стоят във форума , докато не изгори някой бушон и се скапе паметта или пък не им ударят гъбата като спам. И толкоз...
21 Май 2004 11:03
Браво на Панчо Панчев
Дай Боже повече хора като него да има в България.
21 Май 2004 11:11
Керп Привет!
21 Май 2004 11:11
Няма да престана да се изненадвам колко лесно и дори недвусмислено се опитваме да декларираме политически и идеологически пристрастия под всякакви теми. Няма да престана да се изненадвам от непрекъснатото ни желание да се изживяваме като съдници независимо от подразнилия ни повод. А тук човекът просто е показал причастността си към радетелите за чистотата на българския език, а чрез него – и към съхраняването на самобитността на българския дух.
Да вкарваме насила съображения за целесъобразност в тази тема е безсъдържателно. Всъщност такова отношение е дори несъстоятелно. Българският дух в българите трябва да бъде не само запазен, той трябва да бъде извисен. Няма да постигнем кой знае какво със самооплюване, дори под формата на веща критика. Съгласен съм, че са малко нещата, предизвикващи национална гордост у нас. Ето затова се обръщаме към светли исторически примери, затова се облягаме на великите майстори на словото, затова е и стремежът да се съхрани и развие вкусът към изящна и красива българска реч.
Виртуалното общуване допуска изкривявания и дори гавра с българския език. Само че не напредъкът на цивилизационните процеси е причината за това. Мигар не можем да общуваме и тук с изразни средства, от които да не се срамуваме ? Пречи ли ни нещо да спазваме правилата ? Очевидно няма такава обективна причина, освен нашата леност или не дотам осъзнатият стремеж за оригиналност.
Съществуват настроения срещу изучаването на българските класици. Веднага заявявам : има какво да се предложи и от съвременните автори. Изящността на българското слово у авторите от ХХ век не подлежи на съмнение. Колко пъти обаче се обърнахме към тях ? И тук не става дума за пренебрегване за сметка на чужди автори, а за всеобщо спадане на интереса към четенето. Преводната литература също има безценни постижения. Посрещан с възторг от едни и охулван от други като публицист, Димитри Иванов има всеобщо признание като изключителен преводач. А то е, защото той владее съвършено тъкмо българския език, той е един чародей на българското слово. Както и Жени Божилова, както и Свинтила.
Иска ми се да споделя, че аз чета Бредбъри само на български. Посланията, които Бредбъри изпраща, са толкова хубаво преведени и поднесени, че звучат като послания на българин.
Затова не ми се иска, колкото и да е неизбежно приобщаването ни към Европа и света, да загубя духа си на българин. Затова и ще продължа да използувам и падежните форми на местоименията и предлозите, и препинателните знаци както и където трябва.
Вероятно ще стане възможно виртуалното общуване да се води на американски или китайски. Но не виждам причина ние да занемаряваме и огрубяваме българския език.
Не виждам причина да престанем да се усещаме българи.
21 Май 2004 11:17
да оставим на страна, че е леко тъпо да се отговаря на осмокласичка и езика на "отечествените" красоти и лъхащите на "българщина" незнам-си-кви е изпразен от съдържание преди да влезна в пубретета и горе-долу когато осмокласичката е ходила права под масата.
проблемът е поради ква точно причини учениците трябва да имат глас какви точно изпити да държат - щото ногу са учили, щото имат житейски опит, щото са непризнати гении, щото могат сами да си направляват живота ли
и по-важният проблем е кога ще се намери достатъчно смел министър, който най-накрая да промени изцяло прогнилата ни образователна система, да въведе матури и да направи образованието ни стандарт, какъвто е било преди 10-15 години.
21 Май 2004 11:19
Човекът се е опитал да ви обясни това, което е правил цял живот - да учи децата на всичкщо необходимо за тяхното съзряване - история, география, българск литература и родолюбие.Земята голяма е пълна с цветя,
затуй и красива, и пъстра е тя
наситена щедро с безброй аромати,
известни или пък съвсем непознати -

тъй, както букварчето първо пред нас
загадки поставя, и то всеки час...
Във нашата книжка ще видите вие,
как цвете зад буквичка всяка се крие,

как само познавайки новия цвят,
усещате целия свят по-богат.
Освен това - късайки цвете след цвете,
по-гладко ще почнете и да четете...

ПАНЧО ПАНЧЕВ
Напомням булчина украса

и всички мислят, че жена съм.

Решават да ми кажат "Здрасти",

но виждат - не жена, а храсти.

Да - храст съм, ала с дъх на чай,

разкошен, внесен от Китай.

И нямам равен. Сам самин

с ухание съм на


"Жасмин"


Под Балкана съм родена -

бяла, розова, червена

жълта - всякъде позната

с красотата, с аромата...

В сватбени коли се возя,

а се казвам просто


"Роза"
На български хан аз приличам по име,

но в царските списъци ти не търси ме!

При все, че съм цял от дантела зелена,

съдба на придворен ми е отредена.

Край важни цветя ме редят в целофани,

та с мен по-луксозен букетът да стане.

Не знам дали има ме в град като Лагос,

но в София срещам се - свеж


"Аспарагус"
21 Май 2004 11:34
А така ! А друго знаеш ли ?
21 Май 2004 11:39
Breiii, kam men li e vaprosa ti?
21 Май 2004 11:51
Светло пиво е изпикано от магарицата на Костов.
21 Май 2004 11:54
Към теб.
За e.p.m. разбрахме. Знаеш. Питах дали знаеш още нещо ?
21 Май 2004 11:55
Положението се оказва не трагично, а катастрофално.
Незнанието не е беда. Беда е нежеланието да се учи. Беда е криворазбраната демократичност на образованието.
Демократичността на образованието не е в това, невежите да определят какво да се учи, а в това всеки да има достъп до образование.
И на който не му се учи много - професионални училища и реализация на съответното образователно ниво.
Същевременно трябва да запазим елитните си училища с тежки изпити, за да не се докараме до производство единствено на светло пиво.
Живеещите в чужбина много добре познават разслоението в тамошните общества. А това разслоение има за характеристика и различното ниво на образованост. От последното зависи и различното качество на живот. Капитализмът е класово общество - няма "от всекиго според възможностите, всекиму според потребностите".
.
За любителите на класово-партийния подход при изучаването на граматиката - от езиците, които ползвам, падежи има в немския, турския, руския и българския.

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД